26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLEMIKA: Jak se bude jmenovat nová kuchařka M. Šichtařové?

Někdy na počátku letošního léta jsem se v blogu Markéty Šichtařové Vyhoďte značky do šrotu dočetl, že nizozemské město Emmen dramaticky snížilo počet dopravních nehod tím, že odstranilo všechny dopravní značky, pruhy a světla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 15.9.2016 11:54

ceny PHM, pane Kavalíre, klesly

V roce 2013 před devalvací byla nafta za 36,50 Kč, dnes je to okolo 28,- Kč.

http://business.center.cz/business/finance/cestnahr/benzin.aspx

J. Kavalír 15.9.2016 12:43

Re: ceny PHM, pane Kavalíre, klesly

Plyn i ropu nakupujeme za dolary, takže jsme mohli mít plyn i benzín za ještě nižší cenu. Pokles cen surovin jen opticky snížil míru inflace. Ceny surovin nyní porostou zatímco ceny jiných dovážených produktů nepoklesnou, naopak se v nich projeví vyšší náklady na energii. Snad se pan Singr konečně dočká té vysněné 2% inflace.

Argumentovat průměrným platem, který se zvýšil více než devalvace, je úsměvné. Reálný příjem tedy vzrostl pouze o ten rozdíl, tedy nepatrně. Něco spolkla i inflace, i když ne moc.

L. David 15.9.2016 17:29

Re: pane Davide

Nejspíš vám pane Šejno nedochází, že minimálně polovinu potravin a spotřebního zboží dovážíme, takže devalvací měny toto zboží odpovídajícím způsobem občanům zdraží.

A to, že se exportérům usnadní vývozy, to snad zvedne zisky firem, ale běžnému občanovi z toho nic nekyne.

Tož takhle.

J. Chaloupka 15.9.2016 9:56

Dobře chápu, proč jde Singerovi Šichtařová na nervy.

Ostatně mě osobně dluží Singer cca 9 tisíc za znehodnocení úspor. Tak je čekám, kdy mi je pošle. Zmetek vypasená.

M. Šejna 15.9.2016 10:05

Pane Chaloupko

jak jste k dospěl k tomu propočtu znehodnocení úspor o 9 tisíc korun?

J. Kavalír 15.9.2016 11:24

Re: Pane Chaloupko

Možná si pan Chaloupka jen koupil nějaké hodně levné auto z dovozu, pokud tedy prodejce vzal alespoň část zdražení na sebe a nezdražil o celých 7%. :-)))

M. Šejna 15.9.2016 11:41

pane Kavalíre

kdyby si pan Chaloupka koupil levné auto z Česka, nsetála by ho devalvace nic. Těch v Česku výráběných levných aut je celkem dost (Škoda, Hyundai, Peugeot, Citroen, Toyota).

A o to při devalvaci šlo - podpořit prodej českého zboží.

J. Kavalír 15.9.2016 12:47

Re: pane Kavalíre

Jenže i ta "česká" auta obsahují značné procento dílů z dovozu, že? A ty díky devalvaci také podražily.

R. Langer 15.9.2016 15:39

Re: pane Kavalíre

Na které levné auto z Česka nemá vliv inflace, pane Šejno, to by mě fakt zajímalo... :-P

F. Kusák 15.9.2016 9:24

Posoudit opatření ČNB na znehodnocení měny

není jednoduché a proto také jsou nejednoznačné důsledky. V časovém rozlišení si však myslím, že to rozhodnutí bylo správné. A říkám to jako důchodce, kterému samozřejmě byla část úspor znehodnocena. Jenže toto opatření bylo makroekonomické. Naše ekonomika je postavena na "exportu", ale do obchodních sítí, kde se za koruny neprodává. Takže prodejci nakupují levněji a prodávají dráže, resp. finální výrobky sestavené z části z našich dílů, jsou levnější. A to už je motivace silná, to už se vyplatí výrobu rozšířit, postavit další montovnu, gigantický sklad pro půlku Evropy, v lepším případě konstruovat nebo zpracovávat data, ale je to velmi podobné té montovně, jen se montují nehmotné výrobky. Důsledky vidíme, nestačíme vyrábět, všude se nedostává pracovních sil, ale jakých pracovních sil. A pláč, že je málo techniků, je výplodem pomýlených novinářů, protože se spíše jedná o středně řídící perzonál, nikoliv o nějaké tvůrčí pracovníky. Pokud bude ekonomika postavená na nákladových cenách s nízkou přidanou hodnotou, pak každé opatření zlevňující výrobu, je pro investory vítané. Změnit tento stav je složité a bez celospolečenského pochopení, prakticky neproveditelné.

M. Šejna 15.9.2016 10:04

Pane Kusáku, ono je to trochu jinak

Většina českých exportérů vyváží své zboží za eura a dolary. A v těchto měnách má uzavřené dlouhodobé kontrakty. Kouzlo devalvace má následující dvě možnosti:

1) varianta A: na vyvezeném zboží má exportér například zisk 10 tisíc euro. Před devalvací měl tedy účetní zisk 250 tisíc korun. Dnes má za stejné zboží zisk 270 tisíc korun, tedy o 20 tisíc více.

2) varianta B: na vyvezeném zboží měl exportér před devalvací zisk 250 tisíc korun. Teď by mohl mít 270 tisíc, ale exportér nabídne zahraničnímu odběrateli slevu 20 tisíc kč (740 euro). Odběratel dostané levnější zboží a díky tomu je pro něj dovoz zajímavější. Následuje objednávka většího množství zboží a český vývozce zvýší vývoz a tedy i zisk.

F. Kusák 15.9.2016 10:49

Re: Pane Kusáku, ono je to trochu jinak

No, problém je v tom, že cenu v EUR neurčuje v tomto vztahu výrobce (český dodavatel), ale zahraniční vlastník nebo odběratel. V tomto případě jsou vyjednávací podmínky mimořádně tvrdé. Kdo nezažil, nedovede si to moc představit. Účetnictví a obecně vzato kalkulaci provádím samozřejmě v korunách, takže při, modelově vzato, stejné ceně Kč dostanu při této změně kurzu méně EUR, takže realizuji i menší zisk v EUR. A teď záleží na vyjednávání, odběratel argumentuje cenou v Kč dodavatel chce udržet původní cenu v EUR. Jak to dopadne není zas tak složité uhádnout, v lepším případě nějakým kompromisem.

J. Kavalír 15.9.2016 10:59

Re: Pane Kusáku, ono je to trochu jinak

Exportéři si jistě nestěžují, ale ve svých výpočtech jste poněkud zapomněl na jejich zaměstnance, kteří to celé zaplatí, protože se jim devalvací zdražily mnohé věci denní spotřeby, minimálně plyn a pohonné hmoty.

F. Kusák 15.9.2016 11:06

Re: Pane Kusáku, ono je to trochu jinak

Trochu se jim to zohlední, ale moc ne. Vidíte přeci, jaká je úroveň mezd v porovnání se západní Evropou. Nahrává jim v tom také mírná inflace, i když, tady nejde o aritmetický průměr. Ale, že by se nějaký Němec - vlastník trápil, kolik bere jeho český zaměstnanec, to jsem fakt nezažil. Jedině, že by to mohlo ohrozit jeho zisk, ale to je jiná věc.

M. Polák 15.9.2016 10:07

Re: Posoudit opatření ČNB na znehodnocení měny

Zdá se mi, že jste si správně nevyhodnotil následující kauzalitu.

Znehodnocení vašich úspor umožňuje bankám platit víc za cizí měnu (konverze deviz - podpora exportu), tím se zvýší daňové výnosy státu, který zvýší příjmy vybraným skupinám obyvatel a na důchody 2016 zbylo navýšení 0,36%, tedy 40 Kč měsíčně. Takže jako důchodce jste ze svých naspořených peněz podpořil růst platů politiků, lékařů, učitelů... Přitom pro rok 2017 se plánuje navýšení důchodů o cca 200,- Kč měsíčně, to je o cca 1,8%. Všiml jste si kolik mají dostat (nebo už dostali) přidáno zaměstnanci státu?

Nejsem důchodce, ale otázky kolem nerovnoměrného rozdělování bohatství a příjmů mne dlouhodobě zajímají.

F. Kusák 15.9.2016 11:00

Re: Posoudit opatření ČNB na znehodnocení měny

To, co jste uvedl, je jistě pravda. Ale s tím důchodce moc nenadělá. Nic by s tím nenadělala ani Kalouskova penzijní reforma, když jsou výnosy penzijních fondů minimální, občas záporné. Já jsem naštěstí s podobným stavem dříve trochu počítal, takže nejsem na státním důchodu zas až tak závislý, ale má to svá omezení. Sečtu-li však všechna rizika současného světa, pak současný kurz ČNB je ten nejmenší problém, co mě trápí.

M. Polák 15.9.2016 12:36

Re: Posoudit opatření ČNB na znehodnocení měny

Je jistě dobře, že patříte do té skupiny obyvatel, které tato změna kurzu nijak zvlášť netrápí. Jenže na druhé straně je v naší zemi minimálně 40% občanů, pro které to znamená nenápadný, ale neřešitelný posun po šikmé ploše k hranici chudoby a beznaděje. Je to téma na knihu, o některých dílčích problémech píšu na Neviditelném psu jako autor.

V diskusi jsem si všiml názoru, kde autor uvádí, že ČNB nakupuje dolary a eura a její bilance je v přebytku. Jenže zatím tento přebytek vytváří uměle centrální banka tím, že drží kurz měn na uměle vysoké úrovni (cca 27 Kč / EURO). Do svých devizových rezerv nakoupila eura za necelých 600 miliard Kč. V okamžiku, kdy tento systém devizových intervencí ukončí, koruna zpevní například o 10%. Co se bude dít potom?

Především se přeceněním devizových rezerv centrální banka připraví o cca 60 miliard Kč a musí je vykázat jako ztrátu (tu právě zaplatíme znehodnocením úspor). Exportéři, kteří udrželi cenu v devizovém vyjádření a zvýšili mzdy přijdou o 10% tržeb a náklady jim zůstanou zvýšené, ti exportéři, kteří snížili devizové ceny se nejspíš rovnou propadnou do provozní ztráty. To logicky znamená snižování nerentabilní výroby růst nezaměstnanosti. Vyšší počet nezaměstnaných pak generuje vyšší náklady sociálního státu, který v dobách "hojnosti" rozdával bohatším a "utahování opasků" si ponechává i pro ty chudší. Z toho vyplývá, že největší riziko umělých zásahů do ekonomických dějů je v tom, že přechodně udržitelná výchylka (tady kurz koruny) prospívá bohatším a návrat do rovnováhy spolehlivě postihne více ty chudší.

Hodnotit stav hospodářství, když jede na drogách je zhruba stejný omyl, jako posuzovat výkonnost sportovců pod dopingem nebo výkon leteckého motoru se zapnutou forsáží a tvářit se, že to takhle může být pořád.

K. Janyška 15.9.2016 9:06

Singře, nevěřím vám.

Přestože jsem se s vámi setkával na kongresech ODS... Dzp.

M. Valenta 15.9.2016 9:05

Pana Singra nemusím,

ale paní Šichtařová je v poslední době, mírně řečeno, z formy, ledaže by se do formy teprve dostávala.

L. Bouše 15.9.2016 9:17

Re: Pana Singra nemusím,

Já bych řekl, že z formy je celá česká ekonomika i ekonomie. Inu, to je úděl každého vazala, že musí pracovat na svého protektora a lepit za něj jeho dluhy.

M. Vondráček 15.9.2016 8:59

autorovi :-)

Článek měl být polemikou. Ale nějak jsem si nevšiml , že se Vám některý z názorů paní Šichtařové podařilo vyvrátit. Asi to bude tím , že má pravdu.

M. Šejna 15.9.2016 10:12

pane Vondráčku

Šichtářová tvrdila, že v roce 2013 česká ekonomika slušně rostla. Lhala, protože v roce 2013 klesla o 0,5%. Dále tvrdila, že příští rok nás čeká recese. Jak chcete s tímto jejím tvrzením polemizovat, když je to od ní věštění z křišťálové koule?

Mimochodem Šichtářová v minulosti tvrdila, že Rusko v létě 2015 finančně zkrachuje. V roce 2013 tvrdila, že Česko čeká v následujících rocích velká krize. Takže její křišťálová koule jí ukazuje poněkud zkreslené vize budoucnosti.

J. Brožek 16.9.2016 10:01

Re: pane Vondráčku

Šejno přestaňte lhát!!! - už lžete skoro jako ten zloděj Singer.

Pí. Šichtařová napsala, že ekonomika slušně rostla v okamžiku, kdy Singer znehodnotil měnu a ne v roce 2013. Tehdy byl v prvním půlroce ještě mírný pokles, ovšem ve 3Q už růst - a znehodnocení měny přišlo až ve 4Q - tedy poté, co už byly známá data o růstu. To je lehce dohledatelné. A pokud si zvolíte ještě delší období, tak můžete tvrdit, že v posledních 5 letech k žádnému poklesu nedošlo, protože vlastně za celou dobu je to růst o 1%.

Recesi ještě uvidíme, ale že dojde k ochlazení je téměř jisté - zabránit mu může jen šílené vládní rozhazování - ale ani to ne úplně. Data z Německa už mluví o zastavení růstu a my jsme pozadu tak s půlročním spožděním.

Zloděj Singer neoddiskutovatelně ukradl lidem stovky miliard, za které by si byli mohli koupit hodnoty podle své libosti a takhle je museli dát za běžný život u těch, kde ten zloděj nechal vyšponovat ceny.

K. Janovská 15.9.2016 8:48

Pane Singere

pro mě je rozdíl mezi vámi a paní Šichtařovou ten, že ona mě nijak neuškodila. Ale díky vám jsem v uplynulých několika letech zaplatila víc za auto, počítač, tiskárnu, mobil a za dovolenou. Makroekonomice vůbec nerozumím, ale vždycky, když vás někde slyším nebo čtu, tak mám podobný pocit, jako když jsem se kdysi dávno musela na vysoké učit na ty komunistické zkoušky, marxismus a politickou ekonomii: totiž že to je úplně proti normálnímu rozumu.Čistě pocitově jste pro mě absolutně nedůvěryhodný člověk.

S. Ševeček 15.9.2016 8:29

Vážený pane Singere

říkali jste Na jeden a půl roku a nastane tu Dobro Dvou Procent Inflace.

Už to trvá téměř TŘI ROKY a inflace nikde ... hádép roste (jak to vypadá) Vám v (jen dočasně doufám) Německé Národní Bance, pobočka Praha, navzdory.

Domnívám se, že byste měl sedět tiše ve své jamce a šoupat nohama. Gentleman na Vašem místě by se už zajisté hanbou propadnul, nebo - lépe - zastřelil.

(to oslovení Vážený nemyslím doopravdy)

L. Bouše 15.9.2016 8:29

Trošku moc rozporů s realitou v jednom článku

Na podzim r. 2013 nám ČNB vtloukala do hlavy, že devalvace měny je nutná kvůli hrozbě deflace. Dnes přichází býv. guvernér s odůvodněním, že to bylo následkem poklesu HDP. Přitom ČNB má ústavou republiky stanovený jediný cíl - stabilitu cen, což ji vůbec nezajímá a jako důvod devalvace ani nemohl být uváděn. V dané věci je zjevné, že důvodem znehodnocení koruny bylo úplně něco jiného, co nesmí být vysloveno, protože by se členové bankovní rady ocitli jako nazí v trní. Odhalí to někdo ze čtenářů ?

F. Kusák 15.9.2016 9:03

Re: Trošku moc rozporů s realitou v jednom článku

Tak jsem se těšil, že ty pravé důvody nám sdělíte Vy. A ono nic, jen jaksi nadhodíte, že důvod je tajemný, ale ti bystřejší to již dávno ví.

L. Bouše 15.9.2016 9:14

Re: Trošku moc rozporů s realitou v jednom článku

Odpověď tkví ve skutečnosti, komu ČNB v globálním měřítku podléhá a čí zájmy tedy musí hájit. Zájmy občanů ČR to zcela jistě nejsou, jak vyplývá i z rozhořčených reakcí čtenářů na Singrův článek.

F. Kusák 15.9.2016 9:35

Re: Trošku moc rozporů s realitou v jednom článku

V tom s Vámi souhlasím, ale je to věc tak trochu filosofická. Každý někomu podléhá. Je otázka, může-li ČNB jinak. Já říkám těžko, když žádná komerční banka není v českých rukou, když 80 % české ekonomiky je v majetku zahraničních investorů, v lepším případě hrají zahraniční odběratelé dominantní roli. Můžeme hořekovat nad tím, kdo to zavinil, ale moc nám to nepomůže. Z tohoto vazalského stavu bude složité se dostat a jistě to nemůže být pod socialistickou vládou.

L. Bouše 15.9.2016 9:49

Re: Trošku moc rozporů s realitou v jednom článku

Také s Vámi souhlasím. Naše vazalské postavení má své zřejmé nevýhody ale také jisté výhody. Změnit je můžeme sami silou naší ekonomiky, tedy zejména usilovnou duševní a fyzickou prací, což není zrovna populární. Ale možná, že zasáhne tradiční Deus ex machina.