25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Pesimistická předpověď

Kalamita probíhá neustále, mimo obrovské škody se nepředstavitelně změní krajina, do lesa si na procházku nebo na houby nezajdeme desítky let

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 15.8.2018 16:55

Je to naprosto chybná předpověď.

Kdo chce, tak se podívá na letecké snímky z roku 1950, podívá se do speciálek z první republiky, podívá se z vlaku. Koupí si jednu knihu s dvojicemi snímků krajiny.

Les, který začíná jako náletový, vzniká všude, kde "přestane řádit kosa rolníkova". Nikde na těch snímcích není Sahara.

Dal jsem si závazek, že nebudu vstupovat do zájmových debat dřevařských společností, ministerstev s náběhem na "náhradu škod, které furt ta dementní příroda dělá". Poslední články tady byly totiž ani ne tak o lese, ale jen názorové střety lesních hodpodářů, kteří celkem dobře zamaskovali procenta zisku i to, že rozhoduje jiný. A mnohdy svůj čurbes.

Les mám rád, nebudu se vytahovat kolik mám "nalítáno pěšky" pod širou oblohou, nemám o něj strach. Stačí ty letecké snímky, ale faktem je, že někdy se i asi sníží výroba překližky. Les asi přece není jen na překližku. Odpovídá laik, turista pěší od Balkánu, přes Karpaty a Sibiř. Böhmerwald auch. Nevolič Zelených.

P. Rada 15.8.2018 22:35

Re: Je to naprosto chybná předpověď?

je zajímavé že to co navrhujete - pohled na lesy dneška - zřejmě neděláte. Musel by jste vidě šed až uschlé porosty.

Pozapoměl jste asi na vliv sucha až stepního klimatu - tam les pravidelně končí. Připonínám předpověd meteorologa o našem mikroklimatu

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-pristim-stoleti-nas-ceka-horko-a-sucho-muze-tu-vzniknout-i-polopoust-53284?dop-ab-variant=3&seq-no=1&source=hp

M. Bouček 15.8.2018 16:02

trochu jinak?

Pěkný a fundovaný text. Ale abych jen nechválil : autor možná nedoceňuje sílu matky přírody. U nás na pozemcích,kde dosud se nezdařila restituce, vyrostl od revoluce náletový les. V místech, kde po staletí nebyl, neboť se tu zemědělsky hospodařilo. Vyrostl bez péče kohokoli, nebo díky tomu. A když si srovnáte fotografie míst před 100 lety nyní - viz kniha srovnávacích fotografií Letem českým světem - vidíte, o kolik více je krajina zalesněna - a to je kniha z roiku 1999 tuším. A pak k té zvěři - myslivci si stěžují, že honební revíry jsou pronajímány za relativně vysoký peníz, a tak pronajimatel, aby si vydělal, nechá na nich vystřílet vše, co se hýbe.Tedy žádné přemnožení, pokud mluví pravdu. ( Je fakt, že já jsem zajíce už neviděl několik desetiletí, zatímco dříve nám v zimě běhali i do intravilánu.) Tak možná je i něco trochu jinak.

F. Svoboda 15.8.2018 14:24

Velmi krásný a propracovaný článek.

Potvrzuji z vlastní zkušenosti. Před několika lety jsme vysázeli paseku cca 1000 m2 listnáči, dubem a javorem. Sazenice ̈byly velice pěkné, silné, ale po 2 sezonách z nich zbyly pouze suché pruty - vše sežrala vysoká, která i u nás na třebíčsku se vyskytuje v nebývalém množství. Je tedy na místě, aby celostátně bylo rozhodnuto z větší části tuto vysokou zvěř vystřílet , podobně jako v Německu. Na oplacení totiž nemáme ani čas ani peníze, takže zřejmě paseka zaroste maliním a černým bezem.

M. Krátký 15.8.2018 14:38

Re: Velmi krásný a propracovaný článek.

1000 m2 = cca 33x33 čtverec a obvod 132 m pletiva - to nemůže být finančně likvidační, když jste si dali tolik práce s výsadbou. A bez oplocení je to vždy loterie. Držím vám palce aby se to příště povedlo - na sežrání této paseky stačí dva srnečkové a čtyři zajíci. Hezký den

Laco F 15.8.2018 13:30

Problémy organizačně provozní,

o kterých se autor zmiňuje hned ve druhém odstavci, způsobuje Babišova firma UNILES, která se nechce vzdát výsadního postavení dodavatele služeb kácení pro Státní lesy. Babiš má ještě jednu firmu, WOTAN FOREST, která dodává Státním lesům služby pěstební. Jestli to skončí s obnovou lesů stejně jako po kácení, ano,bude hůř.

V. Kain 15.8.2018 15:42

Re: Problémy organizačně provozní,

Ten se nacpe všude kde jsou love.Je to sice škoda,že nám Kožený prodal naše zaoceánské loďstvo,ale kdyby neprodal,tak už by tam vlítnul Babiš a šaškoval by na nějakém parníku s čepicí námořního kapitána.A on se rád předvádí.Až tady skončí (čím dřív tím líp) tak budeme sčítat škody.Nic dobrého po něm nezůstane.

P. Rada 15.8.2018 15:57

Re: Organizačně provozní - nebo systémové?

Nejej tyto firmy ale i systém je vadný. Kdosi trikem XY "vysoutěží" zakázku jako exkluzivitu těžby kůrovcového dřeva na několik let. Proto mu v prvém roce přijde vhod, že zatím malé ložisko kůrovce nejenže důsledně nepotlačí ale že se toto začne naopak pokrytecky tolerovaným lajdáctvím při zpracování šířit dál a dál... a v dalších letech je s toho pak jen tučnější a tučnější sousto. O zisk jako kriterium č.1 přeci v tržním systému zakázek jde.

Firma se pak rozpuštěním najatých nejmizerněji kvalifikovaných a podle toho placených dělníků často s dovozu... zlikviduje - peníze vytěží... - a po nás potopa.

M. Krátký 15.8.2018 11:52

Ještě před 20-30 roky mi "náš" hajný mohl prodat

3 soušky nastojato a byl rád, že jsem tu kůrovcem napadenou kůru oloupal a spálil jako první věc. Teď bych musel být registrovaný odběratel, zúčastnit se výběrového řízení - aukce na tři soušky pravděpodobně až v 300 km vzdáleném kra natotata nakonec 20 a tak tam pošlou těžkou techniku - ta zdemoluje 2 hektary lesa a lesních cest - ale zákony budou dodrženy a zelení magoři budou jásat jak to krásně funguje !!! Jo a přitom ještě zdemolují starou studánku, které si ti pošuci nevšimli a s tou technikou do ní zapadli, rozvorali a pak do té jámy nahrnuli veškerý bordel z té jejich činnosti - můžu vás tam přivést a ukázat výsledek - 28 km od Prahy na pravém břehu Sázavy ( na 22,5 km od soutoku s Vltavou )

M. Krátký 15.8.2018 11:55

Re: Ještě před 20-30 roky mi "náš" hajný mohl prodat

Někde mi vypadlo část textu - asi horkem - tak doplňuji ..........vzdáleném krajském městě a z těch tří soušek bude natotata nakonec 20 ........

D. Rucker 15.8.2018 19:18

Potvrzuji. V Beskydech obdobně. Hnus.

A. Bocek 15.8.2018 10:33

Problémy organizačně - provozní !

To je to oč tu běží. Hajným prodali hájenky nad hlavou, na starostl 3 polesí na hlavu ( až 1500 ha lesa), na těžbu vítězové tendrů, které nelze pokutovat a na pěstební činnost agentůrní ukrajince ( díky za ně), sazenice necertifikované do hlíny suché.. Každý hajný si tak na posledním listnáči může hledat pevnou vodorovnou haluz..Díky vám páni politici za reorganizaci LČR.

V. Kotas 15.8.2018 10:51

Re: Problémy organizačně - provozní !

Ale politici, ouřednictvo, mají splněno. Zelení jásají.

A. Bocek 15.8.2018 11:44

Re: Problémy organizačně - provozní !

Ano a voliči ANO jim to žerou.

P. Rada 15.8.2018 15:05

Re: Problémy organizačně - provozní ?

Můžete dokumentovat to jásání "zelených"? Nebo máte za "zelenou/ lesnickou uniformu?

Já jsem zde takto častován už dlouho a je mi celá léta smutno když vnímám stále více zuboženou přírodu a vedle bezohledného člověka který na dluh vůči ní a s pozice klimatizovaného zázemí svádí vinu na někoho, kdo nejčastěji uvádí o přírodním okolí jemu nepohodlné informace.

Máte ale možná i kus pracvdy pravdu v tom, že politici tak trochu splněno mají. Prakticky nikdo z těch co jsou dnes u moci totiž nesliboval řešení kúrovcové kalamity ani dopadů sucha a to už proto, že na dlouhodobé cíle nemá žádný s politiků s principu jen pětiletkového taktování odpovědnosti voličský mandát.

K. Janyška 15.8.2018 8:34

Babiš a jeho ministr životního prostředí.

Jasný ? Dzp.

P. Rada 15.8.2018 7:10

Doplnění.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/mimoradny-dokument-pro-vladu-tak-kriticke-je-v-cesku-sucho-53943?dop-ab-variant=0&seq-no=1&source=hp

Zhruba 20let praktické ignorace klimatické změny začíná přinášet zřejmé dopady. Ještě v roce 2007 přitom V.Klaus ve své knize publkoval tezi: .."Osobně se domnívám, že k mírnému oteplování dochází ale myslím, že oteplování bude daleko menší než predikují součastné klimatické modely klimatologů. Mnohem menší. Bude těžko měřitelné" ...(str105 modrá nikoli zelená planeta).

O měřitelnosti dnes už sotva kdo pochybuje. Zjevnou situaci v lesích navíc zhoršuje situace na polích, Není např. seno na krmení a hrozí vybíjení hospodářských zvířat. Podobně jsou na tom i rybáři. Prakticky všechna hospodářská odvětví mající přímou vazbu na chod počasí - jako nadstavbu klimatického trendu - jsou postižena až v krizi. Právě ten celkový propad více resortů bude asi hlavní příčinou, proč sotva zbudou prostředky na kýženou obnovu lesů.

Lidé zaměstnaní v naprosté většině ve službách a průmyslu si situaci zatím uvědomují jen okrajově. Potraviny lze totiž podobně jako pitnou vodu zatím z větší části dovést a slunné prázdniny si lze užívat dosyta. To vše jen zmírní tlak na politiky a oddálí tak nutnost připravovat dostatečně efektivní opatření proti dopadům klimatické změny.

Zatím se lidé oproti odumírající biosféře ještě mají přes drobné potíže relativně dobře. Jak dlouho to asi může druhu homo vydržet? Typuji, že do doby než dojdou neobnovitelné zdroje o které se civilizace dominantně a doposud povýšeně opírá jak lupič a parazit bisféry který dál do okolí vypouští smrtonosné jedy.

R. Langer 15.8.2018 9:51

Re: Doplnění.

"Odumírání biosféry" nastartovaly ty vaše experimenty s kůrovcem na Šumavě, kde byl skoro chráněný zákonem, Zelený sedmilháři! A zhruba 20 let ignorace tohoto stavu přineslo zřejmé dopady, které vám tady každý s mozkem v hlavě včetně mě už tehdy předpovídal, ty "klimatická změno". :-P

B. Brousková 15.8.2018 11:13

Re: Doplnění.

"Zelený sedmilháři " .. Krušné hory před čtyřiceti lety totálně neodlesnil žádný kůrovec ani zelení sedmilháři. Pokud jde o současné sucho a oteplování, silně pochybuji, že je zavinilo nedokončené kácení na Ptačím potoce. V Bělověžském pralese se nikdo k ničemu nepoutá, a kůrovcovou kalamitu tam mají také.. Pokud se ovšem zeptáte odborníka na fšechno a zejména na klimatické změny VK tak vám jistě potvrdí, že žádné sucho ani oteplování není , a nikdy nebude, protože každý se může sám přesvědčit , že je vlastně sychravo a deštivo.Kdo tomu nevěří je vítač, sluníčkář, a pražský lumpenkavárník. Mimochodem, něco o věčně o..ralém Kalouskovi, který chodí do jeslí mlátit kojence by nebylo?

R. Langer 15.8.2018 12:28

Re: Doplnění.

Tak určitě! :-P

R. Langer 15.8.2018 12:30

Re: Doplnění.

Jo, a před 40 lety to byli Rudí sedmilháři, Zelení jsou z nich až po revoluci.

J. Kavalír 15.8.2018 14:31

Re: Doplnění.

Až na to, že těm se povedlo v Krušných horách les udržet přechodným zalesněním smrkem pichlavým, ale ze Šumavy bude kamenitá horská step.

P. Rada 15.8.2018 15:27

Re: Doplnění.

Kamenná horská step může vzniknout ve vyšších polohách zejména ve svahu, kde předtím proběhlo umělé velkoplošné odlesnění s odvozem dřevní hmoty. Většina horských poloh nad cca 800m si ale naopak proti nížinám zřejmě zachová mikroklimatické podmínky pro růst smrku i v konci tisíciletí.

V nížinách v té době však může místy vzniklout až polopoušt:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-pristim-stoleti-nas-ceka-horko-a-sucho-muze-tu-vzniknout-i-polopoust-53284?dop-ab-variant=3&seq-no=1&source=hp

J. Farda 15.8.2018 15:16

Re: Doplnění.

A nějaký věcný argument - a že zelené teroristy a la Děti Země nemám rád - by kromě nadávek nebyl? V Beskydech se nikdo, pokud vím, nepoutal a také jdou dopryč! Níže je správně zmíněno, že v Krušných horách již téměř "odešel" i smrk pichlavý. :-o

V. Kotas 15.8.2018 6:54

V prvé řadě je potřebné obnovit

osvědčený systém ( staletími prověřený ) lesníků, hajných a nešetřit na nich. A nedat na ouřednictvo a panelákové zelené !

P. Rada 15.8.2018 7:12

Re: V prvé řadě je potřebné obnovit

Víru v obnovu "osvědčeného systému" v diametrálně odlišných podmínkách, povazuji za projev přezíravé ignorace a hlouposti.

V. Šťastný 15.8.2018 7:37

Re: V prvé řadě je potřebné obnovit

Pane Rado, minimálně v tom smyslu, že revírník má chodit po svém revíru a kontrolovat jeho stav a případné nedostatky okamžitě řešit se skupinou jemu přímo podřízených lesních dělníků, bych viděl jako opodstatněnou a rozumnou změnu. Revírník jako ouřada s revírem, který neobjede ani za den autem, který se do lesa pořádně nedostane, a případně zjištěné maléry řešící měsíce trvajícím výběrovým řízením na lesnické práce, žádný zázrak neudělá.

V. Kotas 15.8.2018 7:52

Re: V prvé řadě je potřebné obnovit

A o tom to je.

P. Rada 15.8.2018 9:18

Re: V prvé řadě ?

Pane Štastný mám za to, že jste neporozuměl hloubce tragického vývoje našich lesů a nejen jí. Možná proto si značně zjednodušujete úvahu. Před desetiletími zřejmě opravdu platilo, že "revírník" + adekvátně kvalifikovaný personál mohl být úspěšný v tlumení kalamity, mohl začít měnit skladbu lesů. Nesrtalo se.

Dnes ani ze zákona o vypisování zakázek ani podle už vypsaných hospodářských smluv na několik let dopředu nelze mnohde situaci řešit. Tam kde ještě situace tolik neeskalovala (v čechách) je takovýto postup jen nadějí na pokles ztrát - ale kde brát personál? Takto se nakonec ošetřují dnes lesy např na okraji Prahy ale i zde mnohé dřeviny strádají až schnou.

Základní problém v pozadí který obecně pomíjíte je pokles ekonomické produkce lesů na hodnotu kdy si mnohé revíry na sebe prostě nevydělají. Např smrky by jste teoreticky mohl ještě pěstovat jak v městském parku s použitím zálivky, chemiwe a dalšího intenzivního typu ošetžování - ale při nákladovosti hrazené s jiných velmi vydatných zdrojů.

Obecný problém lidstva pak tkví v tom, že ekosystémové služby poskytují doposud celosvětově hodnoty násobně převažující celosvětové HDP. Přijdeli o ně lidstvo v důsledku klimatické změny a dalších antropogenního dopadů - pak ani jakýmkoli racionálním přerozdělováním své produkce nedokáže zabránit systémovému kolapsu. Systémové kroky k odvrácení této hrozby ale lidé zatím jen deklarují - nerealizují. Příznačně ČR ratifikovala pařížskou dohodu jako jedna s posledních. Navíc hrozba GW není jediná. Planetární meze začínají být překročeny s více důvodů:

http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html

B. Hudzieczek 15.8.2018 10:33

Pane Rado,

ústup smrku z 3. a 4. lesního vegetačního stupně je již realitou. Hloubka tragického vývoje našich lesů není jenom v současném suchu, ale právě v tom, o čem pan Šťastný mluví. Kdyby lesnický provoz fungoval jako před rokem 1992, sucho by sice bylo stejné, ale jeho důsledky nemusely nastoupit tak náhle. Kůrovcová kalamita, přehlížená už od roku 2015, mohla být průběžně zvládána a její nepříznivý hospodářský dopad mohl být mnohem pozvolnější.

V současnosti jde totiž nejen o kalamitu smrkových porostů, nýbrž i kolaps lesnické ekonomiky, když za kůrovcové dříví nastojato inkasují Lesy ČR desetinu ceny, za kterou dokázaly zpeněžit dříví před dvěma lety. Za tuto cenu nebudou schopny ani umělé obnovy na kalamitních holinách, natožpak následného ošetření a zajištění kultur.