27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


GREEN DEAL: Příležitost pro české politiky

7.3.2024

Obávám se, že obavy Pavla Párala na webu týdeníku Hrot (zde), vůbec nejsou liché. Varuje totiž před tím, že europarlament se pokusí ještě do červnových eurovoleb prosadit nové cíle Green Dealu do roku 2040. Což nemá být nic menšího, než snížení emisí oxidu uhličitého o 90 procent.

Jako obvykle v prostředí bruselských orgánů, není k novým cílům žádná dopadová studie. Ale protože levičáci mají v Evropském parlamentu většinu, překážkou to nebude. Pro ně je důležité schválit nové cíle před volbami, protože po nich už by na to zeleně sjednocená evropská levice nemusela mít sílu. Nejde jí přitom o klima, ale o to, aby EU vykročila nezastavitelně na cestu socialismu. To je jejich cíl. A protože volný trh k socialismu nikdy nepovede, chtějí nastavit takovou míru regulací, až mu zakroutí krkem. A s ním svobodě celkově. Kdo pochybuje, měl by se seznámit s návrhem na trest vězení za propagaci fosilních paliv, který čeká projednání v parlamentu v Kanadě (zde). Kdo ví, v čí hlavě už se formuluje zákon o vedoucí úloze obnovitelných zdrojů energie (OZE)? Samozřejmě včetně toho, že konstatování, že tyto zdroje jsou pouze občasnými zdroji energie, bude trestným činem…

Zpět k českým politikům, včetně Petra Fialy. Pokud to předseda české vlády ještě myslí vážně s tím, že by chtěl ve Strakově akademii úřadovat i po volbách v roce 2025, otevírá se mu právě obrovská příležitost. Zemědělce, protestující i proti Green Dealu sice hodil do jednoho pytle s agenty ruské GRU, ale pokud by teď dokázal nejnovější bruselský nápad v zárodku razantně odmítnout, za to už by nějaké voličské body získal. Když je nezíská on, získá je někdo jiný. V první řadě ANO, byť jeho předseda Andrej Babiš Green Deal sám podepsal. Otálet nebude ani SPD. A těžko se bude panu Fialovi vysvětlovat, že opoziční strany nemají pravdu, když tuhle šílenost odmítají. Protože v tomhle bodě ji mít budou. Navíc bude velmi snadné to doložit i čísly.

Čísla totiž jasně ukáží, co je fyzikálně nemožné, co je nemožné ekonomicky a co je nemožné, i když to bude na dluh. A také to, co je nemožné časově. Jen s malým zjednodušením se dá říct, že Green Deal, tedy jeho prováděcí předpisy, jsou složené pouze z toho, co splňuje minimálně jednu z uvedených nemožností.

Ona to čísla ukazují už nyní. Zřejmě proto také unie, ale ani česká vláda nedělají skutečné dopadové studie. Že bezvýchodnost situace nevidí levicoví Piráti a progresivistická TOPka, překvapivé není. U STANu to už nyní překvapivé není také. Avšak u lidovců je to vyloženě zarážející, stejně jako u ODS. I když i ta nás na změnu svého kurzu připravovala svou „skvělou“ reformou unijního trhu s emisními povolenkami, jež spočívá v rychlejším snižování jejich počtu… Ale jestli teď ODS dokáže vynést eso, tedy rovnou celý nový návrh odmítnout, může své předchozí působení přebít. A kdyby rovnou začala hledat spojence v dalších vládách, bylo by vidět, že to myslí vážně.

Poskytl server iUhlí.cz