26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Rozšíření Dukovan? Žádný problém!

25.6.2021

To je zas hádání a křiku o rozšíření JE Dukovany.

Může je stavět Rusko a Čína? Nebo ne, vzhledem k bezpečnostní hrozbě? Jaká bude asi cena? Bude dodržena? Kdo to bude platit? Kdo bude dělat ručitele na půjčku atd. atd. A přitom by toto vše bylo úplně zbytečné, kdyby se jen dodržovaly sliby minulých vlád. Ti mladí to již nepamatují, ale Temelín byl dostavěn pouze za slibu tehdejší vlády, že žádné další bloky se již v České republice stavět nebudou. Proč naše vláda neplní sliby své předchůdkyně?

Dovolím si připomenout ještě další slib tehdejšího předsedy vlády: Až dostavíme Temelín, tak zrušíme všechny uhelné elektrárny, které nám znečišťují ovzduší. Temelín je již desítky let dostavěn a uhelné elektrárny čoudí dále. Jak je to možné?

Je to tím, že místo jejich zrušení naše tehdejší vláda v čele s ekonomem Václavem Klausem rozhodla, že budeme raději elektřinu vyvážet. A to hlavně do Německa a Rakouska. Vyváželo a prodávalo se jí okolo 20 % z výroby a vyváží se i dnes. Kolik jsme za tu dobu za ni dostali asi miliard Kč?

Svět nyní spěje k výrobě elektřiny bez produkce CO2.

Ideální řešení ovšem není jaderná energetika (která je riziková, poměrně drahá a nemá doposud vyřešeno skladování vyhořelého paliva), ale jsou jím obnovitelné zdroje (slunce, vítr, řeky, příliv a odliv, biomasa, geotermální energie atd.)

Důležité je také „skladování“ vyrobené, ale hned nespotřebované elektřiny (akumulátory, vodík, přečerpávací elektrárny atd.)

A to jsem málem zapomněl na šetření elektřinou. Co zbytečné svícení veřejného osvětlení, nevhodná svítidla (která způsobují světelný smog), co svícení ve dne, co otevřené ledničky v prodejnách potravin, co rozmáhající se klimatizace atd. atd.?

Měli bychom se nad sebou zamyslet a začít méně řečnit a více konat. Ušetřili bychom nejen miliardy, ale i životní prostředí.

Autor je nestraník, praktický sociolog a ekolog, člen Českého svazu ochránců přírody, Společnosti pro trvale udržitelný život atd.