23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


GLOSA: Geniální zlepšovací návrh

1.4.2019

Bylo to ve chvíli, kdy můj motorový Šemík zaržál, vzepjal se a jako už mnohokrát přeskočil zrádný příkop na cestě od firmy Obi k hlavní silnici z Berouna na Králův Dvůr. Neznámý úderník (pro neznalé socialistické reality: úderník - člověk překonávající výkonové normy, obvykle důsledkem porušovaní norem jiných, například bezpečnostních) zde zahazoval jistě se svými kolegy nějaký důležitý výkop, pak přes něj prskli asfaltovou polevu - a hele, ono se nám to propadá. Ále co, automobilky taky potřebují byznys, nějaké tlumiče, pera, etcetera, etcetera…

Tak mě napadlo řešení. Hned několikeré.

Za prvé - povinnost firmy, která dělala novou silnici, nechat u ní povinně po dobu deseti let informaci, kdo silnici opravoval, kdo stavbu vedl, kdo prováděl kontrolu za investora…Ne , to nepůjde, asi GDPR, nebo něco na ten způsob.

Tak lepší - Parlament České republiky na dobu 10 let dopředu schválí paletu záplat na silnici. Např. pro rok 2019 světle modrá, pro rok 2020 cihlová červeň, pro rok 2021 řepková žluť … (nene, nepodlézám). A po několika letech se splní slova naší hymny - zemský ráj, to na pohled. Silnice budou zářit pastelovými barvami, cestou po našich silnicích nikoho nenapadne koukat se po okolních lánech - na silnicích bude pestřejší paleta.

Cizinci, přelétající ve vzdušných korábech naši zem, si určitě řeknou - vždyť to stojí za návštěvu, země s tak nápaditým lidem stojí za poznání. Okresní správy silnic budou soutěžit o nejpestřejší silnici. Děti při cestách odloží mobily a tablety a budou počítat barvičky. Barevné, úsměvné varianty povrchů změní obyvatele české země povahově. Místo neustálého kverulování budou hrdi na svoji zem, své poslance a ministry.

Pokud by tento zlepšovací návrh připomínal dobu, kdy se místo barev na fasády domů dávaly obvykle rudé plachty s nápisy popisujícími světlou budoucnost, není to pravda. Podstatný rozdíl oproti dřívějšku je v tom, že zodpovědný soudruh před více než třiceti lety buď ukradl peníze na novou fasádu, nebo jiný stejně čilý soudruh barvu na tu fasádu. Dneska se to nedá vůbec srovnat…

A na závěr úderné heslo A. B.: Všechna moc je v jedění!

Autor je zastupitel obce Tetín za ČSSD