Sobota 1. 6. 2024Laura polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 197
  • Poslední: 27.8. 2021 23:22
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. David 27.8.2021 13:09

Pan P.Rada je salonní ekologista, ráno vytáhne korpus z pod duchny, zapne komp, projede Wikipedii a pak hlásá moudra založená na odkazech. Klasický plagiát. Monarchové za feudalismu měli takováto individua za dvorní šašky, mohli blábolit i nesmysly beztrestně, neb blahoslavení chudí duchem, neb království nebeské jejich jest. Nabývám dojmu, že i pan P.Rada trpí "zelenou" paranoiou, kdy i ve výdechu živočištva v CO2 vidí zhoubu. Na vesnici jím, typům P.Radům, říkáme debilové (umí ekologisticky podojit kozu?), aniž by funěl CO2. Ale to je věc názoru.

M. Šejna 27.8.2021 13:15

Jaké konkrétně tu pan Rada píše nesmysly?

Já jsem ještě nezaznamenal, že by tady psal o klimatu nesmysly. :-P

Jeho problém je v tom, že má poněkud patologickou hrůzu ze změn klimatu. Ale rozhodné narozdíl od vás nelže a nepíše nesmysly.

R. Tesařík 27.8.2021 13:18

Rada je životu nebezpečný člověk.

M. Šejna 27.8.2021 13:26

Vašemu životu? 8-o

P. Rada 27.8.2021 13:46

Pane Šejno patologickou hrůzu mi pokřiveně nepodsouvejte.

"Hrůzu" či spíš beznaděj s toho, že např. i jinak vzdělaní lidé jako Vy bohorovně nechali uschnout miliony stromů v této zemi a dál rizika její devastace nastupujícími změnami klimatu bagatelizují opravdu mívám.

Nově vyšla zpráva IPCC a tam jsou nastávající rizika popsána celoplanetárně a v řadě scénářů.

Troufáte si o autorech této zprávy tvrdit, že jsou vesměs nositeli "patologické hrůzy"?

V. Petr 27.8.2021 13:59

Jsou to magoři, stejně, jako západní salónní intelektuálové, kteří oslavovali Stalina!

M. Šejna 27.8.2021 14:20

Pane Rado,

kdyby bylo po mém, tak bych nechal všechny napadené smrky okamžitě vykácet, a to i v bezzásahových zónách.

To šíření kůrovce zavinili ekologičtí fanatici společně se suchem pravě proto, že prosadili nekácení.

Já sucho ovlivnit nemohu. Nemohu ovlivnit ani to, že letošní srpen je chladný a deštivý.

Mohu ale ovlivnit to, aby ekofašistická hovada už příště nerozhodovala o tom, že zlikvidují za pomoci sucha a kůrovce tisíce hektarů našich lesů.

Š. Hašek 27.8.2021 15:19

Vy si troufáte šmahem vyřešit nějakou přírodní nahodilost???

Tak potom volím Bursíka, protože Šejna je radikál a fantasta. A ještě ho pošťouchnu, aby lesy česal hřebenem, do krásna.

Bursíka jsem nikdá nevolil, zdá se mi přírodním blbem.

Byl jsem nynčko na Šumavě (Grosser Osser, byl tam jednou ten Kyril/Ciril/Kiril/Cyril - žije. Jezdím na chalupu - okolo to žije. Byl jsem na Vysočině, zalesněno - a žije to. Byl jsem ....

Asi někde neplní procenta překližky, že? Já taky letos neplním procento rajčat ......

Pokud sledujete cvrkot, tak Šumava byla postižena kůrovcem již v minulosti. Byla v osobních, podnikatelských rukách. Zelení, ani televize nebyli.

TAK MI TO TEDA VYSVĚTLETE.

Taky mudroprdové psali, po jednom nočním větru, že VYSOKÉ TATRY zahynou. Nějak furt stojej. Jako ten náš Böhmerwald. Pětiletka neplatí pro les. Ani pro lidský život.

M. Šejna 27.8.2021 15:51

Jste si jistý, že reagujete na to, co jsem napsal?

Š. Hašek 27.8.2021 18:23

Jsem si sicher.

Možná ale, že jsem nepostihl jemnosti. Budu mušet číst pozornějc.

Víte, pane Šejno, ty mudroprdy, kteří z kůrovce a "sucha" (klima !!!) dělají změnu Sluneční soustavy, fakt nemám za vzdělance. Spíš za vykulence, že pivko v Dubrovniku stojí jináč než v Makru (v Nymburce).

Zkráceno.

P. Rada 27.8.2021 16:06

Pane Šejno kůrovec je především v celé populaci smrků na celém území přítomen už desetimiliony let. Za tu dobu se oba druhy naučili symbioze. Porovnejte to s přítomností lidí a nakonec i průmyslové civilizace.

Něco jiného znamená jeho běžný výskyt v přirozených stanovištích nebo i kalamitní výskyt v přirozených stanovištích.

Zásadně jiná situace pak ještě nastane pokud člověk začne uměle a navíc hromadně a stejnověce pěstovat smrky v prostředí odlišných životní podmínek a to navíc v blízkosti přirozených stanovišt (kliaxové smrčiny prvých zon).

Nejtragičtěji to pak dopadne, pokud se klimatický systém navíc lidem vymklne a oni i přes znalosti příčin s důvodů vzájemného sočení ještě jaksi přilévají oleje do ohně.

Takovéto podstatné okolnosti je rozumné umět rozlišovat a podle toho jednat. I kdyby jste vysadil sterilizovaný smrk na sterilní klimaticky a materiálově vhodné planetě - tam by přesto nerostl! To pro nedostatek symbiotických bakterií, hub...Chyběla by mykorhiza... a nakonec i ten kůrovec.

Analogický příklad mohou být bílé krvinky v našem organismu. Pokud je jich nepřiměřeně málo - hrozí onemocnění s imunitní nedostatečnosti - až smrt. Naopak pokud je jich nepřiměřeně mnoho - např při leukémii nebo při cytokinovém šoku - hrozí také až smrt.

Tak si představte, že by Vám rádoby-léčitel předepsal na Vaše bílé krvinky jed - at jsou kde jsou a v jakémkoli počtu a jakékoli situaci.

Falešné tvrzení je rozhodně to, že kůrovec se v našich lesích minulých 6 let namnožil z prvých zon Šumavy.

To, že i při neznalosti eologických vstahů tragicky deklarujete právo se arogantně vyjadřovat (ekofašistická hovada) a dokonce přání i jednat (všechny napadené smrky okamžitě vykácet, a to i v bezzásahových zónách) považuji u jinak inteligentního člověka za zásadní selhání.

M. Šejna 27.8.2021 16:17

Pane Rado,

to už tak bývá, že hospodářký les je monokultura se všemi ekonomickými výhodami a ekologickými nevýhodami.

Podobnou monokulturou jsou lány obilí. I tyto lány jsou náchylné k ekologickým malérům. Přesto nikoho nenapadlo pěstopat dohromady na jednom lánu, pšenici, ječmen, žito, kukuřici, brambory, hrách, řepku a makovice.

J. David 27.8.2021 23:22

Asi jste zpozdilec, nebo vůl. Mýtit sežrané "kůrovčáky" nemá smysl (snad jen estetický, tam nebezpečí již nehrozí, brouk je fuč), ale zelené nalétlé stromy se musí mýtit, loupačka a pálit. Jenomže legislativa pokulhává a zelení magoři jsou horší, než lýkožrout, pálení je prý neekologické, karbonizace. Staří praktičtí lesníci věděli své, kterak s broukem zatočit, bohužel egologističtí novokřtěnci z humanitních oborů mají navrch. Proto třeba Šumava vypadá, tak jak vypadá, třeba i díky Vám a Vašim souputníkům. Nejde o sucho (bylo, jest a bude), ale o přiměřenost zásahů a jejich včasnosti. Když Vám polezou myši na žír do špajzu, co uděláte? Budete je "tlumit", nebo vypíšete výběrové řízení na tlumení hlodavců ve špajzu? Než vyberete deratizátora, budete mít kroupy a rejži ve špajzu v hajzlu plné myších bobků, a myšovci již budou u souseda, zatím co vybraný deratizátor bude asanovat Vaši vyžranou špajzku. Tak to dnes chodí. Dříve byl do tří dnů "kůrovčák" smýcen, dnes na to musí býti vysoutežená firma, 30 dnů + odvolání. Tak co, brouk již chroupe jinde, suchary netřeba těžit, jsou ekologicky neškodné. Jsem haluzácký blb selského rozumu, pro ekologisty asi blb. Holt někdo má rád vdolky, jiný holky. Miluji pana P.Radu v jeho Wiki odkazech, je jako korepetent znamenitý, co neví, to najde v odkazu.

O. Kaucký 27.8.2021 14:53

Tu novou zprávu si doufám, demokraticky odhlasovali.;-D

M. Šejna 27.8.2021 16:05

O společně připravené zprávě se většinou hlasuje vždy a všude.

Vy si to pletete s naměřenými daty, o kterých se nehlasuje nikdy.

V. Petr 27.8.2021 13:58

Třeba to, že za zkázu lesů nemůže ochrana kůrovce, ale sucho!

Š. Hašek 27.8.2021 15:30

Žádná zkáza lesů (objektivně, číselně) nenastala. Jde o "záchranné dotace" a moje peníze jiným! Malinko se zkrátka v té přírodě děje. Bude se dít i zejtra. Tutově to bruseláci neplánují, ti totiž vědí kulové. Pozor na 13. ledna, bude třeba -16 C (!!!!!!!!!!!).

Pouze dřevařští překližkáři v plánu, televize, měšťáci v bílých Adidaskách jsou auf. Imrvére auf! To je strašný se dívat z rozhledny na mrtvé/nebruselské končiny. Bory šumí, voda teče. Ale divně, že? Vo procento jináč!

Když vona ta příroda si dělá co chce, je vošklivá, blátivá, suchá, komáří, .................... a představte si, o dovolené i prší! Nebo je taky 32!!! V červenci!

M. Šejna 27.8.2021 15:55

My máme chalupu na Šumavě mezi Čkyní a Vlachovo Březím. Naše vesnice je pod kopcem zvaným Běleč.

Ten byl, co si pamatuji vždy zalesněn. Už přes rok je totálně les vykácen poté, co jehlíčí na stromech zhnědlo a sesypalo se na zem.

Š. Hašek 27.8.2021 20:10

Dle vojenských map z let dvacátých bylo okolí rodné chalupy mojí maminky hodně holé. Louky, pole, meze. Kozy.

Pak to zarostlo vším možným, do dnešního stavu. Nejsilnější je samozřejmě les, nejsme u Timbuktu. Trnkoviště nepočítám, ale mělo by se počítat, neškodí.

Já kolem chalupy furt řežu, kácím. Kupuju řetězy do pily. Až si skoro někdy říkám, že všechno co roste, je Gesindel!

Dále viz mapy.opevneni.cz. Tam je historie, nejen stromů!

Na jaro si zas zvu "krizového" dřevorubce. Mám jen jednu páteř a nejsem výškový lezec.

Zkráceno. Klidně se přijeďte mrknout.

Kůrovcovejch stromů bylo pár.

Východně od Klatov, směr Žinkovy. Dříví do kamen je taky potřeba.

J. David 27.8.2021 14:16

Kompiluje cizí názory a vydává za své sice s odkazy, a to je plagiátorství. Co pan P.Rada, to odkaz kamsi a "kudychci". Ale on je "zelený rétor", žvaníc i do lýkožroutů v tundře ve smyslu přirovnání do české kotliny, aniž pojmul 50 tribů lýkožroutů. Expert pan p. P.Rada asi pominul lýkožrouty listnáčů, tedy, rád se jako starý "haluzák", nechám od ekologického polyhistora poučit. Pane P.Rado, muchničky Vás netrápí v lese na ekologickém průzkumu emitence hub na podílu ppm CO2? Houby v růstu emitují CO2 se silicemi (vonná houbová omáčka), to jste opravdu takový "zelený blb"? Nu, zelení byli vždy úchylové, i mrkev a karfiol by mi na zahrádce "ošéfovali", kybych je s pantokem nehnal do "jejich transcendentna". Pan P.Rada je etalonem na NP "zelených blbů".

M. Šejna 27.8.2021 14:24

Píšete hlouposti, agresivní hulváte Davide.

Neviditelný Pes není žádná univerzita a diskutující nejsou studenti, kteří svými diskuzními příspěvky obhajují diplomovou práci.

Takže odkazy sem může dávat každý, není to plagiátorství, a je to jen dobře.

J. David 27.8.2021 14:18

Plagiáty, opisování. Mám pokračovat?

M. Šejna 27.8.2021 14:26

Radši už nepokračujte, když si pletete psaní na Neviditelného Psa s psaním diplomové práce. ;-D

J. David 27.8.2021 20:35

Holt jsem několikráte habilitovaný praktik v oboru "lesů vod a strání", takže vnímám poznatky v praxi, jako vodítko k ze všeobecnění do teorie. Závěry jsem obvykle popisoval ve svých elaborátech, nikolivěk naopak. Např. teorie pana P.Rady je totálně zcestná, přirovnávat symbiózu lýkožrouta sibiřského v tundře na zakrslých varietách, s našim lýkožroutem smrkovým, popř. lesklým v šumavských hvozdech na Picea abies. I u buku lesního (Fagus sylvatica) je také žír lýkožroutů, ale ten pacholek cucá vodu kořeny hlouběji, takže lýkožrouty vyplaví, aniž musí ronit pryskyřici, jako smrky. Já beru praxi jako nástroj k vytvoření teorie, nikolivěk jako pan P.Rada, imaginární teorii k praxi. Teoretiků bez praxe máme přehršel. Asi opravdu budu za zpozdilého blba. Qui bono, qui modo.

P. Milan 27.8.2021 15:13

Píše i odkazuje. Takřka výhradně.

J. David 27.8.2021 19:41

Kompiluje odkazy ve smyslu "jablka a hrušky", obojí jsou malvice. Nuž, asi lžu a píši nesmysly. Díky za kritiku.

V. Braun 27.8.2021 13:15

Když nemáte nic k tématu tak alespoň urazíte jiného diskutujícího. Nestydíte se trochu?

P. Milan 27.8.2021 15:14

Radu lze urazit?

V. Braun 27.8.2021 15:47

Zkuste si odpovědět sám.

M. Šejna 27.8.2021 16:09

Tyhle vaše jednoduché urážky ostatních jsou ukázkou pouze vaší ubohosti, Prokope.