30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Eurokvóty na cukr? Zrušit!

EU se často chlubí tím, že vybudovala největší společný trh na světě. To je sice pravda, ale problémem je to, že na tomto trhu u některých druhů zboží stále používá archaické a zcela nesmyslné "kvótové" regulace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 19.2.2013 16:51

Cukrový mejdan

Tento cukrový mejdan ale nebyl určen pro EU-členy 2. kategorie. Nejprve muselo být zničeno naše tradiční řepné cukrovarnictví ("naše" limity byly přiděleny zdejším cizím firmám). Odůvodňovalo se to tehdy bezkonkurenčně levným třtinovým cukrem!!! Byl to zločin proti našemu státu, na němž se bezpochyby podíleli i zkorumpovaní EU-našinci. Proč ty darebáky nikdo nesoudí?

J. Jurax 19.2.2013 0:04

Jojo, recept na blahobyt podle EU

je regulujte to, když se to ještě hýbe, tak to regulujte víc, když to nepomůže, tak to zdaňte a až to konečně chcípne, dotujte to ...

J. Kanioková 18.2.2013 18:40

Kvóty jsou regulace, a regulace, obzvlášť centralistické, unifikační, jsou tak jako dotace zrůdnost !

Vlastně celá EU už dosahuje debility RVHP !  Je zbytečné cokoliv víc k tomu psát.

Všechno uměle přetvářené, centrálně řízené, vede jen ke stagnaci a úpadku. A bohatnou na tom pijavice, které nic hodnotného nevytváří.. Už je to stejné jako za bolševika, kdy se říkalo, že práce je poslední z možností, jak zbohatnout...

J. Jurax 19.2.2013 0:05

Re: Kvóty jsou regulace, a regulace, obzvlášť centralistické, unifikační, jsou tak jako dotace zrůdnost !

No, někdy i přesahuje - ani RVHP nezakázala žárovky a spolehlivé a levné rtuťové teploměry ... o podpoře OZE ani nemluvě ...

L. David 18.2.2013 10:37

Naše chyba, že jsme to Unii v době našeho předsednictví patřičně neosladili !

A místo abychom vypráskali z vedení EU cukerné lobisty za drahý cukr, skončilo naše předsednictví fiaskem.

A tynaše už dávno rozvrácené cukrovary na příkaz EU ? Ani blázen by si nenechal zničit prosperující průmyslové odvětví !

Co jsou tedy naši politici, kteří na to přistoupili ?

Z. Švrček 18.2.2013 10:46

Re: Naše chyba, že jsme to Unii v době našeho předsednictví patřičně neosladili !

Co takhle plakat na konkrétnějším hrobě? Říká vám něco jméno Palas? Jako ministr zemědělství tenkrát o kvotaci jednal a dojednal. Je bývalým "úspěšným" hejtmanem, dnes senátorem, odešel  z ČSSD, po kolikáté již změnil dres? KSČ, LB, ČSSD, nevím zda je dnes členem SPOZ , ale zase vystrkuje hlavičku za  vítězným Zemanem. Čímpak asi po ukončení mandátu senátora bude?

J. Jurax 19.2.2013 0:07

Re: Naše chyba, že jsme to Unii v době našeho předsednictví patřičně neosladili !

Ale za svého politikování zbohatl naprosto legálně ... :-)

B. Rybák 19.2.2013 16:57

Re: Naše chyba, že jsme to Unii v době našeho předsednictví patřičně neosladili !

Dobře, že jste toho mizerného "lesů pána" připomněl. Doufám, že jeho posledním dresem budou doživotní "tepláky".

M. Hoblík 18.2.2013 10:15

Celá EU je nesmysl,

není třeba posuzovat jednostilá nařízení EU, je to celé hloupost! Regulace Evropy ve prospěch vyvolených. Tak pokroucené hospodářství si nedovedl představit ani Marx, nebo Babiš.

S. Ševeček 18.2.2013 9:40

První etapa kvóty, druhá - mediální Děs a Hrůza

První náznaky už se v mrdiích objevují - cukr je škodlivej!!! Omezte jeho spotřebu! ... (atd)

Není divu - cukr je okamžitá energie, kterou organismus bezprostředně uvolňuje do mozku a urychluje myšlení. Toto je přesně to, co si DEU nepřeje. Dav utlumený je lépe zpracovatelný.

V. Plocek 18.2.2013 6:33

Eurokvóty na cukr? Zrušit!

Co naši "odborníci"  v EU přijali, to máme. Dnes máme zlikvidovaný cukrovarnický průmysl, takže nám chodí cukr ze západu, dotovaný vládami a pochopitelně   daleko vyšší cenové relaci.Je to výsledek práce našich odborníků v EU, jako je pí. Bobošíková a další. 

E. Vašátko 18.2.2013 5:29

Česká republika byla ještě před II.sv.válkou

cukrovarnická velmoc. Český cukr a čokoláda bývaly jedny z nejkvalitnějších v Evropě, řada technologických postupů byla vyvinuta právě u nás. Pamětníci si možná vzpomenou na hesla "Cukr - naše bílé zlato".V rámci RVHP se k nám ovšem začal vozit na zpracování z Kuby třtinový cukr a tím se pak kazil cukr řepný, protože oboje byl český výrobek a po zavedení kvót zanikla řada cukrovarů - jestlipak byl vůbec uveden do provozu v 90. letech dokončený nejmodernější cukrovar v Hrochově Týnci? O čokoládovnách ani nemluvím. Kvóty jsou svinstvo, které poškozují cukrovarnický průmysl i zemědělce.

M. Bezouška 18.2.2013 8:21

Re: Česká republika byla ještě před II.sv.válkou

pane kolego, nevím, zda jsou moje informace úplné - cukrovarnictví není mým hlavním oborem - a už vůbec netuším, zda vás to potěší, pravděpodobně nikoliv. Cukrovar v Hrochově Týnci do provozu uveden byl, nicméně dnes už po něm není ani památky, zůstaly tam jen bytovky pro bývalé zaměstnance. Jeho historie je dosti typická: Zemanova vláda ten cukrovar v rámci ČSSD vykutálených privatizací prodala firmě Eastern Sugar a ještě jí k tomu přidala "investiční pobídku" (kolik to činilo konrétně korun nevím, nikdy se o tom nepsalo). Načež firma Eastern Sugar při definitivním  nastolování EU cukerného pořádku vyfasovala od EU "dotaci" na zlikvidování cukrovaru, dělalo to něco přes miliardu (podle tehdejších novinových zpráv). No nekupte to!

K tomu dovětek: poněkud starší cukrovar ve Vrdech, je to asi třicet kilometrů dál na západ, patřil skupině podnikatelů, kteří, snad se na to upamatujete, při rozdělování cukerných kvót "zlobili". Vydrželi to dělat nějakou chvíli, načež rezignovali a dnes tam místo cukru spokojeně vaří a pálí bohatě dotovaný "biolíh".  Jmenujou se, pokud se nemýlím, Bioethanol Energy nebo tak nějak.  No není to báječné?

E. Vašátko 18.2.2013 9:07

Re: Česká republika byla ještě před II.sv.válkou

Báječné je, že už v oboru dávno nedělám, ale vystudoval jsem to a zažil jsem Čakovice a Hrušovany n.J. Konečně jeden z mých příbuzných vymyslel Vašátkovo čeření řepné šťávy.... A ve Vrdech dostal kdysi umístěnku jeden z mých spolužáků. Nostalgie je hezká věc, ale toho oboru je škoda.

B. Rybák 19.2.2013 17:08

Re: Česká republika byla ještě před II.sv.válkou

Díky za přesné a málo známé informace (oni se s tím ti grázlové pochopitelně nechlubí).

P. Maleček 18.2.2013 2:14

Hynku, i já chci bojovat proti předraženému cukru

Mohl by mě prosím Hynek Fajmon zjistit, kdo je při stávajícím volebním systému ten echt můj europoslanec? Také bojuji proti přemrštěným cenám cukru a tak potřebuji půjčit na studijní cestu o pěstování cukrové třtiny v Grónsku. Můj europoslanec znalý zákulisí Bruselu či Štrasburgu, nebo kde to zrovna za mrzký plat pro své voliče krvavě dřou, v rámci úspor služeb podřadných hotelů, restaurací a dopravců užívají, tam určitě nějakou tu dotacičku najde. Závazně slibuji, že pak 30% získané dotace odevzdám na sekretariátu ODS. Co vy na to Hynku Fajmone?

J. Ryba 18.2.2013 0:35

dokonce? Kvóty na cukr zavedla Č4 jako první postsocialistická země, aniž musela, před vstupem do EU.... :-))))