19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: O jednom zimním týdnu...

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 30.3.2017 8:55

Re: pane Bocku

Přiřazujete Pojmy k Dojmům... "Ale ano, tuším"... Pak není divu, že v rozporu s texty Ř.K. uvádíte jejich výklad podle svého Tušení: ..."v r. 1964 tzv. Římský klub vědecky propočítal, že za 20 let dojde ropa, plyn, uhlí, měď, olovo..." ...V původních textech Ř.K. je ale něco jiného - JSOU O PŘEDPOKLADECH, TRENDECH A PAVDĚPODOBNÝCH DOPADECH..:. podmíněných celou řadou souvislostí ale ujednocených s nového pohledu uzavřeného planetárního systému kde výchozí stav už začal být už v té době popsatelný. Prvá verze přitom nutně obsahovala nepřesnosti později na základě růstu znalostí propracovávanější.

http://www.donellameadows.org/wp-content/userfiles/Limits-to-Growth-digital-scan-version.pdf

http://www.dartmouth.edu/~library/digital/publishing/meadows/ltg/?mswitch-redir=classic

Zkrácená verze: http://web.ics.purdue.edu/~wggray/Teaching/His300/Illustrations/Limits-to-Growth.pdf

Od toho Vámi vychváleného "skeptického ekologa" Lomborga se příznačně distancuje jak vědecká komunita tak už i KLAUS: http://www.lidovky.cz/klaus-ztraci-spojence-ekolog-popirac-lomborg-otaci-fxc-/zpravy-domov.aspx?c=A090809_060844_ln_domov_ppe

P. Rada 30.3.2017 8:09

Re: pane Bocku

Realita je taková, že jsem uvedl jsem dokumenty nikoliv totalitně spravovaného státu kde je možné vše - ale ukazující, že na světovém trhu není firma ani licentovaný reaktor který by splnoval požadyvky dneška dané mezinárodní atomovou agenturou a to Vám zřejmě velice vadí.

Netvrdím, že nebyly nejsou a nikdy nebudou avizovány plané naděje. Polivo MOX je dlouho známá komodita a realitou je i jeho problematičnost a tedy malá využitelnost.

Ještě podstatnější jak "štěkání psů" na karavanu jsou ale bankroty firem v JE donedávna prosperující:

http://www.charlotteobserver.com/news/business/article141415049.html

L. Novák 30.3.2017 1:16

Re: VŠECHNO JE JINAK!

:-)

L. Novák 30.3.2017 1:15

Re: Tak v sest vecer zastavime provozy

:-) Ano, přesně podle vzoru převzatého z komunistického Absurdistánu. ;-)

Z. Koutecký 29.3.2017 23:33

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Nemyslím si, že pan Rada, je nemocný, jen nostalgicky vzpomíná na časy, ke kterým se již naše společnost dobrovolně nikdy nevrátí. Z hlediska lidského života žiji na tomto světě poměrně dlouho, z hlediska dějin lidstva zanedbatelný zlomek času. Přesto za tento krátký čas došlo k obrovským změnám v našem životě. Vyrůstal jsem na vesnici, kde dlouhou dobu nebyla ani elektřina, ani plyn a z motorových vozidel měli mrňavý traktůrek jen ve velkostatku. Svítilo se petrolejkami, voda se nosila od studny, náklady tahali koně, voli nebo krávy. Mlátičku na obilí poháněl parní stroj. Půdu mnul hospodář v ruce s láskou, půda byla pečlivě obhospodařována a chráněna, pole byla největším bohatstvím. Když jsem se ocitl v Praze, byl to samozřejmě zcela jiný svět. Topilo se sice převážně taky v kamnech, ale byla tu elektřina, leckde i svítiplyn, voda tekla z kohoutků. Od té doby se mnohé změnilo. Tam, co dnes bydlím, byla v té době pole, dnes je tady sídliště s 50 tisíci obyvatel, tam, kde občas projelo auto, jsou dnes zácpy a auta nemají kde zaparkovat atd. atd. Půda má cenu jen jako stavební plocha.Všichni někam spěchají, aby si mohli dopřát více pohodlí, více věcí, více komfortu. Naším cílem je stále rostoucí HDP, naší vizí, že pracovat budou převážně roboti. O tom, co pak budou dělat lidi zatím nemá nikdo žádnou reálnou představu. Na uskutečnění těchto cílů bude potřeba spousta energie, současné OZE ji evidentně nezajistí, fosilní paliva dojdou. Chytré hlavy však možná něco vymyslí. Ovšem žádné stromy do nebe nerostou a během dějin zanikla už řada vyspělých a mocných říší. Čas ukáže, jak to dopadne s námi, zatím jsou to je všechno jen hypotézy. Cesta zpět však není, lidi nepředěláte.

J. Jurax 29.3.2017 23:06

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

No, je pravda, že neolitický lovec měl zanedbatelnou spotřebu energie - leda tak ohníček na opečení masa a k zahánění divoké zvěře. Doufám ovšem, že tento životní styl nemáte za ideál, k němuž bychom měli pílit.

P. Novotný 29.3.2017 22:57

Re: VŠECHNO JE JINAK!

No výborně pane Rada!

Až vybrousíte tu gramatiku, tak to bude excelentní. A můžete dokonce kandidovat coby politik!

Sice to nemá hlavu ani patu, smysl článku asi chápete jen Vy, ale "Toje ono". Jděte do toho!

P. Zinga 29.3.2017 22:32

Re: pane Bocku

Pane Rado, už jsem tu psal o i Američany chválené nové atomovce, spalující i odpad se starších.A co se týká rozvodů, tak ty jsou achilovou patou Vašicj "obnovitelných"- podívejte se na Vámi vychvalované Německo. Ale vlastně jste vůbec nekomentoval Austrálii!

P. Zinga 29.3.2017 22:28

Re: Cha, cha podívejte se?

Pane Rado, Vy jste ale vůbec nic nepochopil! To zeleno/rudo=hnědí chtějí ovládat lidstvo! Oni chtějí určovat, kdy budete prát či žehlit! a či vůbec...

P. Mach 29.3.2017 21:57

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Nemocný jsi ty, rado.

P. Mach 29.3.2017 21:56

Re: pane Bocku

Realita je taková, rado.

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

http://atominfo.cz/2015/08/v-rusku-byla-zahajena-prumyslova-vyroba-jaderneho-paliva-mox/

http://technet.idnes.cz/mnozivy-rychly-reaktor-bn-800-dgc-/veda.aspx?c=A140708_132545_veda_mla

Ergo, jen vylízaný dement, může popírat, že i při současně dostupných technologiích je jaderného paliva dost na desítky tisíc let pro veškerou energetickou spotřebu lidstva.

M. Prokop 29.3.2017 20:59

Re: Pane Šejna, jste natolik inteligentní,

- jak vás něco takového napadlo?

M. Prokop 29.3.2017 20:57

" finančně náročná technická protiopatření."

eliminuje nový výmysl EU, nadnárodní řízení energetiky. To by bylo, aby si zelení soudruzi neprosadili své na náš úkor.

P. Rada 29.3.2017 20:13

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Nemocných lesů ano. Klimatická změna totiž celosvětově nastupuje tempem nejvyším za minimálně 55 milionů let.

P. Rada 29.3.2017 20:11

Re: pane Bocku

"Jako obvykle hovadina".

https://docs.google.com/file/d/0B4AuENhmC5kDSTZkSEEydk0yems/edit?pli=1

Srovnejte si s realitou licencovaných reaktorů:

http://www.worldnuclearreport.org/IMG/pdf/20160713MSC-WNISR2016V2-HR.pdf

P. Rada 29.3.2017 20:07

Re: VŠECHNO JE JINAK!

Jak kde a co.

Celý konzumě "vyspělý" svět totiž v souladu s metabolickou teorií biologie populačně ztrácí a tím se stabilizuje analogicky jak třeba růst stromů v lese nebo četnosti v jiných populacích. Klesá mu totiž natalita s exponentem na mínus jednu třetinu k velikosti konzumované energie stejně jak všem savcům.

To co ale doposud všeobecně roste je měrná spotřeba energiíi surovin v přepočtu na osobu.

To co je zároven ve vývoji jsou však i vnitřní biologické změny. Problém ale zřejmě je, že prostor pro svou evoluci si tento druh uměle zkracuje zbytečnou destrukcí svého životního prostředí a zdravou selekci omezuje navíc vliv celkové změkčilostí.

Naprostou většinu energie a surovin přitom sám k běžnému životu nepotřebuje a zároven to vše co na sebe nabaluje nedokáže dostatečně efektivně recyklovat a prostor zejména k extenzifikaci má už velmi omezený.

P. Mach 29.3.2017 19:46

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Rado, ty zelené vemeno, ty jsi poslední kdo může posuzovat něčí kvalifikaci.

P. Mach 29.3.2017 19:44

Re: pane Bocku

Jako obvykle hovadina. Jaderného paliva je dost na desetitisíce let celkové energetické spotřeby lidstva. Přepracování vyhořelého paliva a množivé reaktory jsou dávno vyřešeny. Na rozdíl od tzv. oze.

J. Lukavsky 29.3.2017 19:01

Re: pane Bocku

"Zaslechl jste něco o "Mezích růstu"" Ale ano, tuším, že v r. 1964 tzv. Římský klub vědecky propočítal, že za 20 let dojde ropa, plyn, uhlí, měď, olovo.... a naše civilizace se zhroutí a zanikne. Nějak se to nestalo, tak se opět sešli a posunuli to o dalších 20 let... a furt nic, nevím kdy se sejdou příště a o kolik to zase posunou. Teoreticky máte pravdu, i kdyby Země byla jen barel plný ropy a denně jsme z ní spotřebovali jeden galon tak by za ...... let byla prázdá. Ale doba kamenná neskončila proto, že došel pazourek, doba bronzová protože došla měď či cín, ale člověk našel cosi lepšího pro výrobu svých potřeb a nástrojů. Projděte si knihu Loborga Skeptický ekolog, je to opravdu fundovaně doložené, třetina knihy jsou citace původních zdrojů, žádné bláboly, je tam spousta grafů a tabulek, opravdu vědecký rozbor té tzv. Litánie. Jistěže jsou před námi problémy, ale obávám se že trochu jinde než ve vyčerpání ropy.

J.L.

J. Brunner 29.3.2017 18:42

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Lesů je víc než kdy bylo, v našich končinách.

J. Vintr 29.3.2017 18:41

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Po tisíciletí na naší planetě žilo mnohonásobně méně lidí, než dnes. Pokud bychom se měli vrátit ke způsobu života našich předků, tak bychom také museli podstatně zredukovat počet obyvatel naší planety ...

S. Kneifl 29.3.2017 18:37

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

Nevěříte, že lidstvo zvládne termojadernou fúzi a přitom věříte, že zvládne přejít na energetiku s převahou OZE, když potřebné technologie ještě vůbec nejsou na obzoru? Měl byste si udělat ve své víře trochu pořádek...

S. Kneifl 29.3.2017 18:34

Re: pane Bocku

Takže nám buď dojde uran na jaderné elektrárny, nebo lithium na BKR (Baterie do Každé Rodiny). Bezva. Ale stejně nám dřív dojdou peníze...

P. Vaňura 29.3.2017 18:29

Škoda, že lidi jako Vy, nejde přenést např. do starověkého

Říma. Tam byste dokonce sám mohl dodávat obnovitelnou mechanickou energii, třeba jako veslař na triéře či otrok, pohánějící žentourem mlýn na obilí či např. výtah.

Schválně, jak dlouho myslíte, že byste to vydžel?

Myslím, že byste neunesl ani život českého sedláka kolem r. 1800!

P. Vaňura 29.3.2017 18:14

O mezích růstu jsem četl mnohokrát. Roku 1937 měly

např zásoby ropy (tehdy se ale psalo nafty) dojít za 25 let! V 50 letech se všeobecně tvrdilo, že ropa a plyn dojdou za 50-60 let, zatímco zásoby uhlí stačí na 200-300 let.

Pokud si s tím dáte práci, můžete si to najít!

V. Kolman 29.3.2017 18:07

VŠECHNO JE JINAK!

rok: 0 1000 1500 1750 1800 1900 1950 2011 ??? lidí na Zemi: 0.3 0.31 0.5 0.78 0.98 1.6 2.5 7.0 ???

[v miliardách]

Živočišný druh Homo Sapiens se silně přemnožil!

P. Vaňura 29.3.2017 18:02

Pane Šejna, jste natolik inteligentní, aby Vám bylo jasné,

že skutečně obnovitelný zdroj NEEXISTUJE. Protože musíte započíst i výrobu a výstavbu OZE a rozpočítat to na vyrobené kWh.

Se současnou, i když málo užívanou technologií množivých reaktorů máme uran a thorium na tisíce let.

Jak budete vyrábět cement pomocí OZE by mě docela zajímalo, teoreticky to sice jde, ale ta praxe...

J. Sinnreich 29.3.2017 16:35

Re: Tak v sest vecer zastavime provozy?

Ono je mozne zit ve ssu bez narkotika pravidelnych dodavek elektriny. V jeskyni a svitit si louci. Sam jak je videt pise autor na comp, vozi se pravdepodobne autem a kdyz onemocni, tak neodmita prevoz do nemocnice, nebo leky.

J. Dobrý 29.3.2017 16:29

Re: Tak v sest vecer zastavime provozy?

Jenze v dobe, kdy clovek chodil spat se slepicema nebyl napriklad napad bydlet v termosce (pasivni dum). Zkuste v takovem dome vypnout (samozrejme rekuperacni, jako jinak) ventilaci a vemte si do ruky cidlo CO2. Uz behem nekolika hodin budete nekde na 3000-5000 ppm a bude vas bolet hlava. A tak je to se vsim. Prelozeno, pri blakoutu budou umirat lide. Kdyz se prihodi v nevhodnou dobu, bude to dost lidi a to nepocitam prime zavislosti jako jsou lekarske pristroje na udrzovani pri zivote.

Doba, kdy mel kazdy doma lokalni nezavisle topeniste a sve vlasni zasoby je pryc a uz se nevrati. Nevrati se proto, ze to neni efektivni a eko (ekologicke ani ekonomicke).

Jinak receno sama snaha o co nejlepsi hospodareni s energii nas na te energii cini zavislymi.

P. Rada 29.3.2017 16:22

Re: pan Nejedlý má sice pravdu, ale ...

http://blog.aktualne.cz/blogy/ladislav-metelka.php?itemid=7375