Čtvrtek 23. 5. 2024Vladimír polojasno10 °C

Diskuse k článku

ENERGETIKA: Klub důchodců?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 97
  • Poslední: 14.5. 2008 10:49
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
kirast 14.5.2008 7:15

Doufejme

"Doufejme tedy, že po zveřejnění výsledků dlouhodobé a systematické práce zmiňované komise najdou naše politické elity odvahu definovat a především důsledně řešit zásadní otázky energetické politiky státu a že tak ztratí své opodstatnění níže uvedené konstatování autorů studie ..."

Pokud voliči nezmění své preference (a toho se obávám, že to tak bude), tak budou jakékoliv práce odborníků na dvě věci. Žádná věda ještě nedokázala přivést k rozumu věřící jenom diskuzí o nesmyslnosti jejich dogmat.

Wabi. 12.5.2008 21:06

Nezbývá než např. s Gandalovičem konstatovat, že trh vše vyřeší.

V Dukovanech bylo třeba možno potkat maďarské svářeče. Jak se tam mohli dostat, když vstupní testy a psychotesty jsou jen v češtině, je u boha.:-/

Ladislav N. :-))) 12.5.2008 23:09

Re: ...možno potkat maďarské svářeče

Asi uměli kvalitně svařovat. To se dá prověřit na hotových svárech,. ne na psychotestech. ;-)

Chris Kelvin 12.5.2008 23:12

Re: Re: ...možno potkat maďarské svářeče

Také marně přemýšlím, na co by svářečovi byly psychotesty. Na svar je jedině defektoskopie, nejlépe klasická zářič - film. Ale to už je jiný obor. A věřím, že na velíně psychotesty v češtině budou.

Skoroprduch 12.5.2008 14:21

Provozní personál

Ve firmách velké energetiky (elektrárny / teplárny) provozní presonál "zraje" 3-5 let. Toto se dá celkem zvládnout. Obsluha si musí osvojit provozní předpis a potom získat provozní zkušenosti na daném zařízení. Výrazně horší to je ve firmách které velkou energetiku staví a uvádějí do provozu. Provozní personál energetického zařízení má povolenou obsluhu pouze na zařízení které odpovídá provoznímu předpisu. Technici uvádějící zařízení do provozu přijdou k zařízení které je mrtvé a zkouškami a seřizovacími pracemi se musí toto zařízení uvézt do stavu kdy odpovídá provoznímu předpisu. Technici schopní provádět tyto práce jsou dnes v předdůchodovém a důchodovém věku. Dříve se rekrutovali z již provozovaných energetických zařízení a po nějaké době spolupráce s pracovně starším kolegou začali pracovat samostatně. Pro mnoho byla motivací možnost práce v zahraničí. Tato motivace pominula a výdělky jsou v tomto oboru celkem nic moc - bez přesčasů je to průměr. Přesčasy není možno dělat protože okamžitě jsou do firem tlačeni nezaměstnaní a protože je zde velká zodpovědnost a tlak na stálé vzdělávání v oboru nikdo dlouho nevydrží a raději lidé přecházejí do klidnějších profesí. Zkušební technici se nedají najít na každém rohu a tlak na ceny zakázek zlikvidoval tuto náročnou profesi. Bez těchto techniků se energetika uvádět do provozu nedá. Mnoho firem dokáže železo smontovat, málo firem dokáže ze železa udělat energetické zařízení. Jsem hodně pesimistický jak bude pokračovat další vývoj.

Tino 12.5.2008 14:51

Re: Provozní personál

 Jak bude pokračovat další vývoj, to rozhodne úplně někdo jiný, než současní "kapitáni" energetiky. Ti současní se napakují do maxima a trosky energetiky u nás úspěšně levně získá zahraniční nadnárodní subjekt. A dílo bude završeno. Politici na tom budou podobně, jen doufejme, že nepříjdou po nich taky nějací nadnárodní, ikdyž nedivil bych se kdyby EU se postarala o naše politické potřeby importem politiků k nám. Potom už nám zůstanou montovny a cizokrajní zaměstnavatelé, budeme se nuceně učit korejsky, hindsky, vietnamsky aby jsme našli práci. Střední třída už je a bude i nadále v troskách a ti vzdělaní půjdou za chlebem do světa krást práci. To bude ta globalizace, kde národ nepotřebuje vzdělání, protože blbci jsou nejlíp ovladatelní. Něco se jim slíbí a oni jdou jako stádo krav za troškou soli. ;-(

JJ 12.5.2008 15:23

Re: Provozní personál

Dnes se dodava na klic, elektrarny se rozchodily i v Africe, tak si myslim, ze to u nas nebude takova tragedie.

Chris Kelvin 12.5.2008 15:31

Re: Re: Provozní personál

A už jste někdy něco dodával na klíč....? Na to jsou totiž přesně potřeba ti pracovníci, o kterých kolega píše :-)

Skoroprduch 12.5.2008 17:57

Re: Re: Re: Provozní personál

Děkuji za podporu. I v té Africe jsem byl a představa že tam to bylo jednoduché je opravdu scestná. Bohužel představy managerů jsou takové že není nic jednoduššího než najet elektrárnu. Skutečnost je někde jinde. Jen si osvojit základní provozní zkušenosti. Dnes se sice vše řídí počítačem a operátoři bývají trochu odříznuti od reality. Pouze do té doby než si sami něco rozbijou. Potom získají ten správný přístup k zařízení. On obyčejný start pohonu o výkonu 1 MW bývá pro někoho životní zážitek při kterém si skoro stříkne do gatí. Jinak povolání zkušebního technika říkám že je poslední romantické. Opravdu přijdete k mnoha tunám železa a při odchodu to docela pěkně maká a je to jako živé. Dík za pozornost.

Chris Kelvin 12.5.2008 23:34

Re: Re: Re: Re: Provozní personál

Bohužel přibývá "managerů", kteří si myslí, že projektant "nakreslí" projekt (podklady jsou přeci k dispozici), nějaká místní nejlevnější najmutá firma to podle toho smontuje a pak..... se jenom zmáčkne knoflík start ;-)

12.5.2008 17:30

Re: Re: Provozní personál

V v Africe to třeba jde jako po másle, ale Temelín nám lehce zadrhával. Holt když polovina dodavatelů zmizí během výstavby jako pára nad hrncem a ze zbytku problematice málokdo rozumí, tak to je trošičku problém.

JJ 12.5.2008 23:16

Re: Re: Re: Provozní personál

A kdyz ta turbina lezi roky v krabicich a jde o unikat ...

Chris Kelvin 12.5.2008 23:37

Re: Re: Re: Re: Provozní personál

U toho Temelína toho bylo víc. Složitost zařízení roste geometrickou řadou s jeho velikostí. A pokud není k dispozici vedle podrobné dokumentace i ten člověk, který ji kdysi vytvářel, není uvedení do provozu tak jednoduchá záležitost. Když se k tomu přidá totální organizační neschopnost a navíc pokus, jak vytáhnout protahováním stavby co nejvíce peněz z kapes investora, je zaděláno.

Jura Jurax 12.5.2008 13:59

trend doby

V dnešní době, kdy se v manažerských kruzích bez jakéhokoliv uzardění stále běžně vychází z teze, že jeden mladý hoch s diplomem z vysoké školy ekonomického směru popř. ještě vylepšený s MBA bez problémů strčí do kapsy několik techniků po padesátce ... jojo, a jak nastanou průsery tím strčením do kapsy vyvolané, managoři se - pochopitelně v souladu se svým kariérním plánem - přesunou jinam, nejlépe výš; po několika takových výměnách se dostanou tak vysoko, že přestanou škodit - někteří se dokonce i něco naučí. A mezitím ti technici ty průsery řeší - a vyřeší, protože jinak bychom tu už byli dávno v perdeli ... :-D;-)

JJ 12.5.2008 14:18

Re: trend doby

Ted je otazkou, kdo je na tom lepe - tan technik, ci ten s MBA?

Jura Jurax 12.5.2008 14:47

Re: Re: trend doby

ten s MBA samozřejmě - technik musí dělat :-D:-D:-D;-) zatímco managor managoruje ... ale aby mne manažeři s MBA nekamenovali - pravím, že existují i užiteční, ba některým to zužitečnění netrvá dýl jak pět let praxe ... ;-D

Yarda 12.5.2008 22:07

Re: Re: trend doby

MBA co to je? Prý je to zkratka Mladej Blbej Arogantní:-D

JJ 12.5.2008 23:17

Re: Re: Re: trend doby

Porad na tom muze byt lepe.

Zdeněk 12.5.2008 13:25

Pane Nejedlý, ještě jednou.

To kvůli omezenému rozsahu příspěvku.

Nevím, čím přesně se komise zabývá. Pokládal bych ale za tragickou chybu, kdyby se její práce omezila jenom na otázky výroby energie a to ještě jenom na elektroenergetiku. Osobně si myslím, že mnohem větší problémy můžeme mít už v blízké budoucnosti se zásobováním teplem. A to mimo jiné díky příliš velké orientaci na plyn. Teplárenské společnosti sice tvrdí, že mají diverzifikovanou skladbu paliv, ale skutečnost je úplně jiná. Ve skutečnosti je mnoho oblastí (například levobřežní část Prahy), které mohou být vytápěny pouze jedním palivem (v tomto případě plynem). Nemluvě o lokálním topení plynem ve všech velkých městech. Problémy s dodávkami plynu v zimě by pro Prahu mohly být katastrofou srovnatelnou s povodněmi.

Největší problém, který před námi stojí, to není nedostatek výrobních kapacit, ale nedostatek energetických surovin. Komise by se proto měla zaměřit nejen na stranu výroby, ale také na stranu spotřeby energie. Mimo jiné by se měl odpovědně posoudit rozsah budoucí silniční dopravy, aby se zamezilo zbytečným investicím a plýtvání půdou. (Teď jsem někomu asi šlápnul na kuří oko, ale k PeakOilu došlo v květnu 2005 - od té doby se už těžba ropy snižuje.)

Ještě jedna perlička na závěr. Nové jaderné bloky by měly být decentralizované a stavěné v blízkosti velkých aglomerací, aby bylo možné jejich odpadní teplo využívat pro vytápění.

Tino 12.5.2008 13:35

Re: Pane Nejedlý, ještě jednou.

 Vy jste se nějak rozjel:-) Ale to už byste chtěl fakt příliš, když požadujete tak širokou koncepčnost. Ta komise by musela mít přímo celovládní rozsah. Jako príma fleky by to nebylo marný, ale nečekejte jakékoliv rozhodnutí od komisí. Daleko víc bych očekával od závislosti energetické firmy na sobě samé, ovšem jen v případě pestré konkurence. Monopolizace energetiky u nás je vražedná a zvláště proto, že má v ní spoluúčast stát. Slibovaná konkurenčnost prostředí v energetice se poněkud zahrála do autu a tak namísto snahy manažerů o zlepšení stavu se žádá po státu vyspravení děr. Komisí to rozhodně nezalepí!!

JJ 12.5.2008 13:42

Re: Pane Nejedlý, ještě jednou.

Dodavky plynu pro Prahu - tam bych strach nemel. Pro CR, to ano, to je ozevaha otazka, ale pokud plyn potece tranzitem do Nemecka, tak pro Prahu bude.

Decentralizovane male jaderne bloky zvysuji operacni rizika. Sice se to technikum libi, ale v praxi by tech bezletovych zon hodne pribylo. Stejne jako specializovanych zasahovych jednotek ..

Petr Nejedlý 12.5.2008 16:24

Re: Pane Nejedlý, ještě jednou.

Podle toho, co bylo prezentováno, se komise zabývá energetikou opravdu komplexně, samozřejmě včetně, uhlí, plynu, úspor energií, teplárenství, dopravy (viz prezentace bývalého MD prof. Moose), těžby energetických surovin atd. Bližší info naleznete na http://www.aem.cz/aem/ (sekce "Akce" - Křižovatky české energetiky).

Zdeněk 12.5.2008 19:30

Re: Re: Pane Nejedlý, ještě jednou.

Děkuji za link. Bylo to velmi zajímavé. Prezentace nejsou samozřejmě zcela vypovídající, lepší by bylo přečíst si transcripty přednášek. Proto je nechci komentovat. Nicméně dovolím si poznámku, že mě při pohledu na některé stránky prezentací až zamrazilo v zádech. Opravdu se obávám, že si, až na vzácné výjimky, téměř nikdo z našich expertů na energetiku a národohospodářů neuvědomuje vážnost situace. Pro zájemce také připojím jeden link: http://www.hudson.org/files/publications/Simmons%20--%20Oil%20Declining.pdf 

Zdeněk 12.5.2008 12:59

Pane Nejedlý,

velmi rád jsem se začetl do diskuse k Vašemu článku. Mozaika názorů dává vcelku jasný obraz nejen o stavu energetiky, ale i o jeho příčinách. Nicméně dovolím si přispět.

Mimo jiné došlo ke ztrátě vertikálního rozměru pracovních týmů. Tj. jejich věkové a zkušenostní struktuře. Odborník pro energetiku se nevychová během 5 let. Pracovní tým musí obsahovat odborníky, kteří odvádějí práci, ale také budoucí odborníky, kteří se to teprve učí, a zkušené experty, kteří třeba díky věku nejsou na špičce produktivity, ale mají mnoho zkušeností k předání. V období "loupeživého kapitalismu" (jinak to nazvat nedokážu) byly odhazovány neproduktivní složky. Například tak, že se klíčoví odborníci osamostatnili, přičemž si odnesli ze svým původních zaměstnání (a to bez náhrady) to nejcennější - knowhow. Z pozice garážových firem, které se nezabývají zbytečnostmi, jako výchova následující generace odborníků, a které získaly zadarmo knowhow, potom mohli cenově konkurovat bývalým zaměstnavatelům, dnes pejorativně označovaným jako molochy socialismu. Téměř monopolní odběratelé technických prací na to samozřejmě velmi dobře slyšeli a pod heslem snižování nákladů finančně zadusili to, co z jejich bývalých dodavatelů zbylo. Během let 1990 až 2005 pamatuji jedno snižování stavů za druhým. A ne o procenta, ale o desítky procent. Pak přišli úspěšní privatizátoři s přístupy jako: "Když nejsou zakázky, tak snížíme stavy, a až se zakázky objeví, tak ty lidi zase nabereme." Jen příklady, které jsou nošením dříví do lesa. Každý, kdo dělal v energetice, tohle zažil na vlastní kůži a žádnou studii o vývoji počtu pracovníků k tomu nepotřebuje.

Krátce, aby firma mohla být dlouhodobě dodavatelem v energetice, musí mít minimální kritickou velikost a musí přežít i v dobách, kdy po jejích produktech není poptávka. A i tuhle skutečnost musí ceny prací respektovat. Uvědomují si tohle manažeři ČEZ ? A uvědomuje si to komise ?

Překvapilo mě, že jsem se o vzniku komise dozvěděl z TV. Zase o nás bez nás ?

JJ 12.5.2008 13:37

Re: Pane Nejedlý,

CEZ si to uvedomuje, proto taky vyboxoval zpatky distribucky a ma zahranicni expanzi.

Co se tyce odborniku, pokud existuji v tech garazovych firmach, tak by to velky problem byt nemel.

Xury 12.5.2008 14:36

Re: Pane Nejedlý,

O té komisi se hovoří už víc než rok (prakticky od sestavení vlády a schválení vládního programu), že jste to nepostřehl je váš problém. Taky si pamatuji doby, kdy se propouštěli kvalifikovaní odborníci např. ze Škodovky, ale je otázka, jestli by ty firmy bez snižování počtu zaměstnanců přežily. A jen tak na okraj v té době to zpravidla nedělali absolventi MBA. Mám ovšem pochybnosti o vašich informacích pokud jde o privatizaci podniků po roce 2005, v té době už totiž byly prakticky všechny průmyslové podniky privatizovány.

Pokud jde o manažery ČEZu, tak ti musí vypisovat výběrová řízení na dodavatele (zpravidla jde o komplexní dodávky) a dost těžko by se jim obhajoval podpis pod smlouvu, která by byla dražší než ostatní s odůvodněním, že musí živit své dodavatele.

Zdeněk 12.5.2008 15:17

Re: Re: Pane Nejedlý,

Já netvrdím, že se po roce 2005 privatizovalo. To jenom tak nešikovně vyznělo. Ta věta "Pak přišli privatizátoři ..." nenavazuje na tu bezprostředně předcházející, ale uvádí další příklad, jak se likvidovaly týmy.

Chris Kelvin 12.5.2008 23:41

Re: Pane Nejedlý,

Vaše poznatky z fungování těchto firem vypadají velmi realisticky :-)

portwyn 12.5.2008 11:53

Spolehlivost, zkušenost?

To je přece nemoderní. Dobře má být placen dynamický MBA (mladej, blbej, arogantní) do 30 let, který se s ničím nepáře...aspoň to tak vyzerá :-/

portwyn 12.5.2008 11:54

Re: Spolehlivost, zkušenost?

Tento příspěvek reaguje na komentář JJ níže (s nímž jinak souhlasím).