29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Smrž 10.6.2011 17:40

Autor si bohužel plete energii a výkon,

když piše, že bylo vyrobeno xy TW. Ale to není podstatné. Podstatnější je, že již před několika lety zlevňovala větrná energie podle metastudie agentury Poeyry cenu elektřiny na burze EEX v různých západoevropských zemích o 3-23 euro/MWh. A že během 2 let dojde v Evropě ke grid parity, kdy se vyrovná cena vlastní fotovoltaické elektřiny a cena elektřiny ze zásuvky

Chceme mega elektrárny a mega globalizaci? To nestačilo co již globalizace přinesla? Třeba výrobu hliníku na Islandu a těžba ropy v deltě Nigeru. To nestačilo? Chceme takových zvětrstev ještě více, pro profit 1% populace?

Naopak potřebujeme decentralizaci. Energetickou, potravinovou, v oblasti stavebních hmot. Využití lokálních potenciálů opět přinese kulturní diverzitu. Potřebujeme adresnou výrobu a adresnou spotřebu, žádnou anynymní ekonomiku. V každém městě elektrárnu, každý dům s největším podílem vlastní energetiky. Lokální produkty a lokální stavební hmoty. To všechno je již technicky možné a technicky vyspělé.

Jaderná energetika již spořádala nemalé prostředky na výzkum a další dotace a daňové úlevy. A pak se chubí jak je levná.

Jaderná energetika není kompatibilní s budoucím obnovitelným energetickým systémem. Nelze ji regulovat. Proto ji nebudeme potřebovat.

J. Václavíková 10.6.2011 19:55

Re: Autor si bohužel plete energii a výkon,

A více si uvědomovat, co energie znamená a jak ji co nejlépe využít, ne promrhat. Ale to bychom museli začít jinak myslet.

B. Rybák 11.6.2011 9:30

Re: Autor si bohužel plete energii a výkon,

Vaše doznání, že do dvou let budeme platit za elektřinu ze zásuvky tolik jako kdyby byla fotovoltaická je děsivé.

B. Rybák 9.6.2011 10:37

Zcela s autorem souhlasím.

P. Fiala 8.6.2011 22:05

Ekonomické zákonitosti

Cena jaderného paliva, až dojde uhlí, vzroste mnohonásobně, uran bude vzácné zboží a obohacuje ho pro Česko Rusko.

Termojaderný reaktor v EU byl uspěchán a výsledek je v nedohlednu a výzkumy a výstavby kolem něj spotřebovávají stovky miliard Eur a mnoho a mnoho inteligentní a super technické práce.

Palivo pro sluneční elektrárny je zdarma, stejně tak palivo pro větrné elektrárny. Nechápu jak mohla být výzkumná práce o energetické síle větrů nad územím ČR hodnocena jako nejhorší, vždyť může výrazně napomoci místním potřebám k získání elektrické energi za poměrně malou investici. Nežijeme všichni v Praze, Brně či Ostravě.

S růstem ekonomické globalizace planety Země musí růst i politické globální uvědomění. Existují na planetě rovníkové státy sdružené do organizace SunBelt, kde sluneční záření je několikanásobné nežli v našich šířkách a uplatňují se tam fotovoltaické elektrárny a přebytky budou posílat do Smart sítí, takže i když Slunce polovinu planety neosvětluje bude elektřina přístupná. Kdy to bude? Toť otázka. Pokud proto nic neuděláme nebudeme na výsledku participovat. Vědecké vynálezy se objevují neustále a vylepšují současnost. Japonci dokonce berou v úvahu, i to že nad mraky atmosféry svítí Slunce ještě intenzivněji a mají vizi stahování elektrické energie z fotovoltaických družic. Kdy to bude? Toť otázka. Někdy se mi zdá, že v JE a ve všem co knim náleží děláme skvělou práci, ale jsme přesvědčeni, že výsledek je to pravé pro budoucnost, dobu tak za 20-30 rolů? Nedávno jsme měli obrovský velmi těžký průmysl, kde je dnes? Posloužil a pokročilo se dál. Není obdobná doba pro jaderný průmysl? Vždyť vše do dostavby Temelína bude z dovozu a bude to stát asi 450 miliard Kč na 10 roků, které vybere vláda na daních - 450 000 milionů Kč. A palivo se bude vozit z Ruska.

R. Kříž 8.6.2011 10:28

no, proc ne?

pokud do toho nebude zasahovat stat...

B. Hudzieczek 8.6.2011 7:44

Souhlas ale...

Velice bych se vystříhal pohrdavého tónu vůči solární a větrné energetice. Vývoj těchto techmologií musí jít souběžně  s vývojem JE. Už jenom proto, že v naší ekonomice  přispěje k  rozvoji špičkové technologické úrovně.

JE - velké průmyslové celky, městské aglomerace

OZE - jednotlivé domácnosti, menší sídelní celky , apod.

V této souvislosti bych připomenul, že před asi 150 lety byli učenci, kteří docela vážně upírali možnost létání strojům, těžším než vzduch, ačkoliv dennodenně mohli pozorovat desítky ptáků. Dnes jsou jejich potomci  na jedné starně svědky jak slunce dokáže ohřát obrovské masy vody a na straně druhé zlehčují úsilí výzkumníků, využít tohoto potenciálu  k lidskému prospěchu.

P. Rada 8.6.2011 8:40

Re: "OZE s chladnou hlavou"

V mnohém se asi mýlíte. Vývoj JE šel nejrychleji kupředu v období studené války kdy bylo potřeba obohacocání uranu do bomb a právě vojenské investice do technologií obohacování, separací, malých reaktorů pro ponorky... se zůročily nakonec i v civilní oblasti. Tento podstanný vliv na vývoj technologií dnes prakticky padnul a investiční chut do vývoje celosvětově opadává. JE mají význam nikolly u průmyslových celků a měst ale tam, kde jiné zdroje energií nejsou snadno dostupné - např pro Japonce, kteří postrádají fosilní bohatství....

OZE mají omezení vzhledem k místním klimatickým podmínkám a dobrá zpráva je že se dosud dynamicky vyvíjejí - viz cena fotovoltaiky ale i větrníků. Omezení OZE by se snížilo s rozvojem dálkových energovodů tak aby byly takové sítě rozsáhlejší a překrývaly velikosti typických atmosférických tlakových útvarů. Toto bez široké mezinárodní spolupráce nejde a v jistém ohledu je na to malá i celá Evropa. Také se poněkud mlíte v přirovnání k učencům před 150lety. Už 30let prakticky stagnuje řada oborů atomovou fyzikou počínaje a jen informatika a mikroelektronika a vše na co tyto obory mají vliv je dosud v mimořídném rozvoji. /silí výzkumníků tak naráží v energetice na řadu materiálových barier.

Další barierou je pokles dostupnosti tradičně využívaných fosilních zdrojů za něž prostě nemáme ekvivalentní náhradu a to nutně celospolečenské možnosti omezuje podobně jak rozměr a biologická úživnost planety populační četnost druhu.

Porovnání možností různých zdrojů - "OZE s chladnou hlavou":

http://i.sme.sk/cdata/5/53/5348085/WHA_final_sk.pdf

R. Langer 8.6.2011 10:52

Re: Souhlas ale...

To není pohrdavý tón, to je popis reality, pane...

V. Kain 8.6.2011 11:27

Re: Souhlas ale...

Je hezké,že obhajujete tento zelený nesmysl.Dneska už na tisících hektarech roste řepka olejka a když k tomu přidáme fotovoltaické panely tak by se mohlo klidně stát,že nebude místo pro pšenici a další obiloviny.O cukr jsme už přišli,maso z padesáti procent a stejně tak brambory dovážíme.

B. Hudzieczek 8.6.2011 13:34

Re: Souhlas ale...

1. O řepce v mém příspěvku nepadlo ani slovo.

2. Na střechách hypermarketů nám těch brambor moc nevyroste. Zato panelů tam lze umístit hektary.

3. O cukrovku  a maso jsme nepřišli díky řepce nebo fotovoltaice.

J. Dobrý 8.6.2011 2:16

to nepujde

Pokud v Nemecku a Rakousku vydrzi atomfobie tak bude zle i pro nas. Duvod je, ze se budou citit "v ohrozeni", tak budou hledat zpusob jak to zakazat i jinde. A tem "bordelarum z vychodu" = nam se verit neda, tudiz je nam zapotrebi zakaz. Rakouseko se ostatne o to snazi mnoho let.

A pokud nepatrne prezenu, tak Francie a Britanie budou radi ze nejsou s vlastnim atomem na rane a zakaz podpori na Evropske urovni. Ted uz chybi jen dokumenty podepsat v Mnichove.

P. Rada 8.6.2011 0:45

Idealista Roubal

Jaksi zapoměl, že lecos co je pro JE klíčové v Česku už prostě nemáme nebot:....1. Odborníci projektanti jak je svého času soustředoval Energoprojekt jsou už dávno v lepším případě jen v penzi a tak zkušení konstruktéři a technici naopak chybí a Plzenskou Škodovku vlastní rusové.

2. Technologii výroby palivových článků jsme nikdy neměli a mít tím spíš dnes nebudeme.

3. I ČEZ který snad jediný má na nákup JE na klíč už investuje vychytrale raděj do fotovoltaiky:http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-52030680-stat-vysetruje-stavbu-solarnich-elektraren-pro-cez-ve-hre-byly-stamiliony

4. Fakticky klíčové ale je, že jaderná technologie je jednou z nejdražších způsobů těžby energií. Viz tabulky ERoEI a snižování sériovosti ve světě výstavbu nejspíš jen dál prodraží.

5. Politické tlaky okolních států, rozkolísaná naše vnitřní politická situace, míra státního dluhu, stagnace ekonomiky i naše tradiční praktická neschopnost zabránit tunelování státních zakázek jsou další okolnosti jež výstavbě nepřejí a budeme asi rádi, pokud nám ty současné JE vůbec vydrží dlouho a spolehlivě pracovat.

B. Rybák 9.6.2011 10:50

Pesimista Rada

Vámi stále zdůrazňovaný index EROEI není totožný s celkovou ekonomickou bilancí JE (a pokud ho počítají "zelení odborníci" je úplně k ničemu). JE je nejlevnějším, nejekologičtějším a prakticky i nejbezpečnějším zdrojem velkých objemů elektrické energie. Konkurenční výhodu (vůči zelenému kreténizmu) bychom tedy měli i v případě, když bychom některé náročné části této technologie dováželi. Komplexní využití JE (s množivými thoriovými reaktory 4. generace) plánuje i Indie. Myslíte, že jsme zaostalejší než ona. Je nejvyšší čas začít.