Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ENERGETIKA: Česko bez fosilních paliv...

Členové think-tanku s využitím dat z listopadu 2020 namodelovali situaci v listopadu 2034, kdy už by měly být předčasně odstaveny zdroje závislé na fosilních palivech. Model zahrnuje ambiciózní představy Komory obnovitelných zdrojů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J52a43n 92H31y30b56l87e70r

10. 3. 2021 17:07

Nemám odvahu podrobně studovat, co všechno může nastat, pokud ČR přijme předčasné ukončení "uhlí v energetice" a spolu s tím dovede do konce geniální plán Zelených Khmérů, Zelený úděl . Pokud nebude zajištěn stabilní zdroj energie, už dnes jsme párkrát byli na pokraji slušného black downu.. Zde se hovořilo o "zabezpečení OZE skrzevá větrníky a fotovoltaiku". Mezi OZE však počítají mnozí pošetilci (a docela vážně) zdroje získané pomocí fotosyntézy na zemědělské a lesní půdě, že se spotřebuje i CO2..Veškerá hmota vyprodukovaná na zemědělské půdě, by měla sloužit k výživě obyvatelstva. Případné "odpady" by měly být vraceny do půdy v podobě chlévského hnoje, nebo kompostů, pro udržení a zlepšování přirozené úrodnosti a pro lepší zadržování živin a vody v půdě. Využívání organické hmoty pro vylepšování pohonných hmot a "spalování" lánů kukuřice v bioplynkách, je značně neprosíravé jednání.(Za nedlouho nás bude 8 miliard a více) Lesy jsou nenahraditelný mikroklimatický a zejména makroklimatický fator pro udržení vody v krajině a formování celkového klimatu na velkých územních celcích. Obnovitelnost zelených zdrojů energie?? Za jak dlouho se obnoví deštné pralesy, lesy u nás. na Slovensku , v Evropě a těžbou a požáry devastované lesy na sibiři?

0 0
možnosti
VK

V40á27c19l28a45v 36K60a22i42n

10. 3. 2021 17:21

Dobrá analýza,ale běžte to povídat těm zeleným dutým hlavám.A mladí jim to žerou plnými hrstmi.Jádro je ohroženo už jenom tím,že se k moci derou Piráti.To je také taková nebezpečná smečka.

0 0
možnosti
Foto

V jedné mé spřátelené energetické firmě se investuje přednostně jen do věcí, kde je vypsaná dotace. Používá se tam uhlí a plyn více druhů. Proběhl tam interní materiál, že s uhlím skončí už asi v r 2030. Stavějí si plynová zařízení, kde to vychází 1MW instalovaný výkon na 1 milion korun pořizovací cena. Projekty jsem viděl. Možná to nějaké další náklady mohou zvednout třeba na 2 - 4 násobek. Tedy 2 GW na 2 - 8 miliard, v menších zdrojích. To se s náklady na jaderky nedá moc srovnávat. Je možné, že peníze to rozhodnou? Jako náhrada za to uhlí je to první po ruce.

0 0
možnosti
ŠH

Šíbování penězi na ty slunečníky, by již postavilo/dostavilo dvě spolehlivé (česko-ruské) jaderné elektrárny a jedno úložiště odpadu (dole, cca 2100 m hluboko.

Potom by se zas vidělo.

štrasbruselBursíci si nevidí na špičku nosu. Vlastně vidí.

0 0
možnosti
Foto

Tohle je od autora šílený blábol.

Kde příšel autor k informaci, že v roce 2034 budou odstaveny všechny fosilní zdroje energie? Proč sem tlačí takový hoax?

Česko se zavázalo snížit do roku 2030 emise CO2 o 55% oproti roku 1990. To je jediný závazek. O žádném odstavování elektráren na fosilní paliva se v závazku nepíše.

Už dnes Česko produkuje o 44% méně emisí CO2 oproti roku 1990. Do roku 2030 tedy zbývá ubrat ještě 11%.

To se dá v tepelných elektrárnách vyřešit třeba přechodem na zemní plyn. Nebo nahradit fosilní zdroje jadernou energií.

Současná technologická úrověn nám neumožňuje nahradit fosilní zroje zdroji obnovitelnými zdroji. Vláda to ví, takže s pitomostí, o které tu píše autor, ani nepočítá

0 0
možnosti
KK

"Nebo nahradit fosilní zdroje jadernou energií."

Ano ale to trvá. Než ouřadi daj na to štempl, to mohou být desítky let, pak teprv přijdou na řadu konstrukteři, další roky, pak výroba dílů, stavba, testy, ....... mí vnuci mají možná šanci provoz zažít.

0 0
možnosti
VN

Vrátíme-li se kvůli Zeleným Khmérům do středověku, pak to bude se vším všudy. Vím, že je to pro někoho příliš marxistické, ale platí, že "společenské bytí určuje společenské vědomí".

Takže do středověku se nevrátíme jen materiálně, ale i duchovně a ideologicky - včetně potlačování jinověrectví a hereze, náboženské kontroly nad bádáním a čarodějnických procesů. Které byly nejpopulárnější dokonce v raném novověku - Velké Losiny, to je konec 17. století.

Bude stačit jedna generace nevzdělanců, kteří nebudou chápat přírodní dění jinak, než jako důsledek něčího vlivu. K nevzdělanosti má tato společnost našlápnuto velice dobře už dnes.

0 0
možnosti
ŠH
KK

Lidstvo je už víc než dvacetkrát přelidněné. Bohužel ne kvalitními pracovitymi inženýry a akademiky, ale jejich opakem. Línými, neinteligentními, neschopnými barevnými.

0 0
možnosti
ŠH

Jak kde.

Nepustit to sem. Každého slepice ať zobají na jeho zahradě!

0 0
možnosti
Foto

Milí zdejší energetici, nevidím to tak černě. Do r 2038 je ještě spousta času. Výroba a distribuce elektřiny jsou pro ty firmy zlatý důl. I u nás. Stačí se podívat na jejich hospodářské výsledky a platy. Vše se dá dohledat celkem jednoduše na statistickém úřadě. Stačí jim jen dobře pracovat, dobře investovat, počkat co jim vystrašený stát dodá dotacemi a pojedou vesele dál. Pro nás to možná (určitě) bude dražší. Jako dnešní auta, nové levné na úrovni traboše nekoupíte. Také obchodní poměry v energetice jsou regulace v té nejčistší podobě. I kdyby za vypínačem VVN bylo energie dost, nelze zapnout, neboť není nasmlouváno kvůli ceně, atd.

0 0
možnosti
LN

Zlatý důl pro příjemce plateb obsahující "zelené" dotace a státem vynucené preferenční příplatky. Ale taky cesta do energetické záhuby.

Plácání blbostí typu "padám z mrakodrapu, ale ještě je to dobrý..." nám sem netahejte.

0 0
možnosti
KK

Na konec fosilních elektráren je možné myslet, až zapojíme další dva Temelíny. Uděláme-li to opačně, nejdřív zystavit vše "neekolog;:-)bez atomu, pak bude pozdě naříkat až v zimě budemme mrznout u svíček. Pak bude pozdě zabíjet zelené zmetky. Tahle práce musí přijít před katastrofou.

0 0
možnosti
Foto

P61a12v56e52l 90R89a67d34a

10. 3. 2021 9:56

Za "zmetka" lze považovat človíčka který si představuje, že bude žít dál a dál na dluh a že se s toho když tak vyseká zabíjením.

0 0
možnosti
FK

S většinou diskuzních příspěvků se názorově shoduji. Pokud máme být alespoň trochu soběstační, musíme nutně obnovovat naše JE a dále je rozšiřovat podle nejnovějších trendů v této oblasti. Plyn bude hrát samozřejmě také významnou roli a nezatracoval bych ani přiměřenou míru OZE. Na tom se asi shodne většina z nás. Mně ovšem velmi vadí nekompetentnost politiků. O schopnosti se dohodnout ani nemluvím. Vůbec není jasné, a bohužel, nikdo se jich na to neptá, jak budou reálně prosazovat rozvoj energetiky. Absolutně technické věci se politizují a lidi jsou oblbováni nesmysly o nereálném podílu OZE, vlivu Rusů na nás, nesplnitelných termínech výstavby zdrojů včetně těch plynových. O možnosti získávání tepla pro sídliště se raději nemluví vůbec. Hlouposti se pak stávají nástrojem politických půtek hojně šířených uplacenými novináři. Myslíte si, že tyto důležité věci budou hrát roli při výběru politických reprezentací v podzimních volbách? Já o tom pochybuji.

0 0
možnosti
Foto

Pokud něco přesahuje normální dosah příčin a následků (cena, riziko), není už to jen technická věc, ale i politická.

0 0
možnosti
PS

Zastavte zelené šílenství !

0 0
možnosti
Foto

P64a85v60e50l 85R27a68d15a

10. 3. 2021 9:57

Všechna ostatní šílenství tolerujme?

0 0
možnosti
JV

J85a59n 18V85i44n26t38r

10. 3. 2021 9:16

Tady se veřejně plánuje záměrné vyvolání energetické katastrofy, která vrátí Evropu o sto let zpátky se všemi ostatními důsledky. A lidé, protože drtivá většina tomu nerozumí a věří lživé propagandě, na to jen tupě civí. Přitom tahle katastrofa už klepe na dveře a pokud někdo ty šílence, kteří se chystají zavraždit naši civilizaci, nezastaví do dvou, tří let, nepůjde už nejspíš nastoupenou cestu do katastrofy zvrátit. Jeden z důvodů rozpoutání hysteriie kolem chřipkové epidemie bude právě také odvedení pozornosti od toho zločinu, který se politici chystají spáchat na stamilionech obyvatel Evropy.

0 0
možnosti
Foto

P78a21v24e43l 40R57a74d27a

10. 3. 2021 9:29

Zločin na svém přírodním prostředí ve smyslu navození nerovnováhy páchá egoisticky založená evropská civilizace dlouhodobě. Počty mizejících druhů, zdrojů surovin ... toto dokládají. Popsáno vyšlo i knižně:

https://www.kosmas.cz/knihy/241338/vek-nerovnovahy/

Posledních 5 až deset let např prakticky bezmocně a mlčky tolerujeme rozpad domásích lesů. Za čas může dojít analogicky dojít k rozpadu společnosti kde jednotlivé stromy budou když už tak nahrazovat jiné spíše křovinaté až invazivní druhy a bude se tak měnit celá krajina.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz