27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


EKOTEROR: Sabotáž výroby elektromobilů

13.3.2024

V úterý 5. března ráno žhářský útok na stožár s elektrickým vedením ochromil továrnu automobilky Tesla v Grünheide.

Ředitel továrny André Thierig oznámil, že „bezpečnostní systémy společnosti fungovaly správně. Nikdo nebyl zraněn a nebyla poškozena ani technika. Jsme však hluboce, hluboce šokováni tím, co se dnes stalo,“ řekl. Podle něj jde o druhý přímý útok na napájení továrny, přičemž však již došlo i k útoku na stávající železniční zařízení. „Tesla se nyní velmi obává o bezpečnost svých zaměstnanců“, dodal k tomu. K tomuto nečekanému útoku na elektrickou síť se přihlásili aktivisté ze skupiny Vulcano Group, jinak též Vulkangruppe, označované v Německu za levicově extremistickou. „Cílem naší sabotáže je dosáhnout co největšího výpadku Gigafactory“, píše se v jejím prohlášení, kde je také uvedeno, že „Tesla spotřebovává půdu i zdroje a na oplátku každý týden vyplivne 6 000 zabijáckých SUV a monster trucků.“

Poškození stožáru a rozvodu elektřiny zasáhlo prakticky celý region. Jak desítky tisíc domácností v šesti obcích, tak i zdravotnická zařízení, ale i sklady potravin obchodních řetězců, neboť žhářský útok vyřadil z provozu i rozvodnu v Erkneru. Jak k tomu uvádí agentura Bloomberk, místní obyvatelé shodou okolností minulý měsíc v nezávazném referendu odmítli plány na expanzi automobilky Tesla, hodlající zde vykácet zhruba 100 hektarů lesa kvůli výstavbě logistického centra spolu s železničním uzlem. Její možné rozšíření odmítají i aktivisté ze skupiny Stop Tesle, co se tu utábořili. Od požáru se však promptně distancovali s tím, že jsou solidární s místními obyvateli a řadovými pracovníky automobilky, i když při obraně lesa používají „svá těla a domy na stromech, aby se postavili proti expanzi továrny“, jak k tomu uvedli.

Jak o tom informovaly německé sdělovací prostředky, ekoteroristé kolem nejdůležitějšího stožáru nakupily pneumatiky, kdy měl mohutný a vysoký oheň podle jejich předpokladu narušit stabilitu konstrukce. Plameny údajně nakonec dosahovaly výšky až sedmi metrů. Sabotéři také otevřeli šachtu ke kabelovým spojkám, které venkovní vedení spojují s podzemními kabely a zapálili je, jak uvedl zpravodajský portál Bild. Továrna Tesly byla evakuována ihned po výpadku proudu, zaměstnanci byli posláni domů a byla přijata opatření k zabezpečení výrobních prostor. V úterý odpoledne pak vedení továrny na tiskové konferenci nakonec oznámilo, že se tu výroba po zbytek týdne zastaví. Mezitím se k událostem v Grünheide vyjádřil i Elon Musk, majitel Tesly: „Toto jsou buď nejhloupější ekoteroristé na světě, nebo jsou to loutky těch, kteří nemají žádné dobré ekologické cíle. Zastavit výrobu elektromobilů místo spalovacích aut je extrémně hloupé,“ napsal na síti X (dříve Twitter).

Do mrazivých prostor vesmíru vynesla raketa Falcon Heavy 6. února 2018 elektromobil Tesla Roadster, jako symbol nadcházející éry elektromobility.

(Foto: Space X, Zdroj: Wikimedia commons)

V případě prvního útoku na automobilku Tesla z roku 2021 vypukl požár zhruba 500 metrů od její stavby, při kterém byly poškozeny kabely, zásobující proudem i staveniště továrny. Podle zjištění policie „několik neznámých pachatelů s nimi manipulovalo tak, že došlo k požáru“. Kdy k tomu měli použít „hořlavou kapalinu a kabely přivázat drátem ke stavebnímu plotu“. Tesla však následně oznámila, že požár neměl žádný dopad na postup stavebních prací. I k tomuto útoku se přihlásila skupina Vulkangruppe: „V noci z 25. na 26. května 2021 jsme přerušili dodávku elektřiny na staveniště gigatovárny Tesla v Grünheide u Berlína zapálením šesti vysokonapěťových kabelů, které mají položené nad zemí. Tesla není ani zelená, ani ekologická, ani sociální,“ stálo v prohlášení, zveřejněném na radikálně levicovém webu. Kde Vulkangruppe také oznamuje: „Žádná Tesla na světě by neměla být v bezpečí před naším planoucím hněvem!“ K čemuž, světe div se, dodává: „Náš hněv jde proti lži zeleného automobilu.“

Extrémisté z řad klimatických aktivistů tedy v Evropě neútočí jen na kulturní památky či významná umělecká díla a nebrání dopravě na frekventovaných úsecích silnic, ke kterým se leckdy i přilepí. Ale útočí už i na elektromobilitu, jednu z větví košatého stromu Green Dealu, kdy si kálí do vlastního hnízda.

Video: Jak aktivisté blokovali silnici hlavního tahu v Nevadě (záznam vývoje celé události o stopáži 16 minut).

Autor: Karel Wágner | pondělí 11.3.2024 9:09 | karma článku: 13.93 | přečteno: 342x