Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EKONOMIKA: Zemřel demýtizátor racionality

Chyba není ve vzorcích. Chyba není ani v matematickém aparátu. Chyba je v člověku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OM

O32. 37M61.

3. 4. 2024 20:24

To s těmi soudci není žádná novinka, to si každý student (nejen ekonomie) zakusil během zkouškového období na své alma mater.

0 0
možnosti
MP

We cordially invite you to embark on a Drucker Challenge journey, The Next Education, beginning with a 75-minute Zoom session on

Monday, April 15, 2024, 16:00 CET

0 0
možnosti
RL

Zase se ti zasekl grafomanský režim, ty naše malá hloupoučká UI? 8-o

0 0
možnosti
MP

"Pospěšte si. Pověste toho vojáka Švejka, na mou zodpovědnost. Kuchař vzkazuje, že na oběd budou ledvinky. Ať to jídlo nevychládne."

0 0
možnosti
MP

Otec moderního managementu, P. F. Drucker, kdysi vtipně poznamenal, že mnohá lidská rozhodnutí souvisí s momentálním hydrostatickým tlakem manažera v jeho močovém měchýři.

0 0
možnosti
Foto

Holt ekonomika není věda. Myslím, že stačila tahle jadiná věta.

0 0
možnosti
MP

Je to jinak.

Pohled na peníze stačí v nějakých 999 případech z tisíce, ale nikoliv ale v cca 1 případu z 1000. Tam už platí jiné teorie, než standardní ekonomické teorie.

A navíc, člověk je skutečně velmi nespolehlivý expert. Nejen jako ekonom. I na řízení automobilu. Právě proto během dnešních Velikonoc prý zemřelo asi 8 lidí na silnicích.

0 0
možnosti
TD

Ta poznámka o soudcích mi připomněla mého váženého pana profesora Jana Pavlíka.

Na zkoušky nechoďte po prázdninách, to jsou všichni zkoušející plní odhodlání důkladně pracovat. Ale před Vánoci se rozklene porozumění a dobrá vůle. :-)

0 0
možnosti
KK

K61a93m32i90l 73K29u47b27ů

3. 4. 2024 6:13

Aniž bych se chtěl jakkoliv poměřovat s velikány ekonomie, myslím že dělají chybu, pokud pro posouzení racionálního rozhodování používají pouze univerzální žebříček hodnot. Nikoliv rozhodování jako takové, ale právě ty hodnoty a priority různých lidí ostatním připadají iracionální a proto toto hodnocení vztahují i na jejich rozhodování.

0 0
možnosti
RL

Aha, "Chyba není ve vzorcích. Chyba není ani v matematickém aparátu. Chyba je v člověku." Co mi to jenom připomíná...?

"Mysleli jsme to dobře, ale lidi nám to zkazili!". ;-D

To je ale blbost, co? ;-)

0 0
možnosti
Foto

Dovolím si nesouhlasit. Nelze směšovat jednotlivce, z nichž mnohý občas není homo oeconomicus, a celek všech jednotlivců, kteří jim v průměru převážně jsou. Jakmile popřete existenci racionálně se rozhodujícího jednotlivce, nemáte řešení, proč jsou země s ekonomicky svobodnějšími jednotlivci úspěšnější než ty řízené. Nahrajete tím argumentaci ve prospěch centrálně plánované ekonomiky a socialismu, prtž se údajně jednotlivec rozhoduje neracionálně. Čím to, že se socialismy rozhodují hůř a dosahují nižší prosperity. Socík je sice zase v módě a to ten korporátní, jenže funguje nejhůř.

0 0
možnosti
TD

To řešení je. V řízených zemích se k moci nad ekonomikou pravidelně dostávají lidé, kteří nejsou homo oeconomicus. Takového Teng Siao-pchinga pustili k moci až ve chvíli čirého zoufalství.

0 0
možnosti
JN

Já bych řekl, že normální člověk se rozhoduje ve svých věcech ekonomický racionálně. Problém je, že politici vedení globalistickými elitami neberou na tržní přání zřetel, hlásají potrhlé teorie o záchraně planety, ruší svobodný trh, sami se neuvěřitelně parkují, zatímco lidí chudnou. Všeho dočasu.

0 0
možnosti
Foto

Souhlas. Ale nezachráníme zbytky svobody tím, že budeme věřit tomu, kdo v zavádění nesvobody došel o notný kus dál.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz