Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

EKONOMIKA: Růst? No a?

diskuse (17)

Jsme po nos v problému

Jak se dalo čekat, zní všude možně vítězné fanfáry: Jupí, loni jsme rostli o 3,3 procenta! Jsme kabrňáci! No tak se uklidníme, odfoukneme, a přiznáme si pár ne tak úplně příjemných věcí.

Za prvé je to pořád jenom předběžný odhad. Přesněji – předběžný odhad je čtvrté čtvrtletí 2021 s růstem 3,6 procenta, tedy tři měsíce, které svým výsledkem vysoce překonaly předpoklady. A vylepšily celý rok. Jenže právě v těch třech měsících kulminovaly některé problémy jako například energetická krize a s ní částečně související prudká inflace. Aniž bych se jen vzdáleně hodlal nějak nešetrně dotknout práce statistiků, předpokládám, že tentokrát hrály v jejich postupu zvláště silnou roli odhady a nutná překlenutí některých metodologicky problematických míst. Tím chci naznačit, že pravděpodobnost změny dat za poslední čtvrtletí (potažmo pak logicky v návaznosti i za celý rok 2021) je tentokrát o dost větší než jindy. Klidně to může být i změna nahoru, to nevylučuji. Ale v tomto speciálním případě bych se obával podstatně více korekce negativní.

Za druhé je celoroční růst 3,3 procenta ve skutečnosti z určitého pohledu vlastně celkem mizerné číslo. Je potřeba ho totiž srovnávat s tím, jak moc drasticky propadla ekonomika v roce 2020 – neboť právě s tímto hluboce mínusovým obdobím se nyní porovnáváme. A tehdy jsme ztratili 5,6 procenta. Čili ve skutečnosti jsme propad 2020 zdaleka nenahradili. Jsme pořád celkem hluboko pod úrovní roku 2019. Žádná paráda to není ani ve srovnání s EU a eurozónou. Celá Unie vykázala za loňský rok růst 4,8 procenta, eurozóna pak 4,6 procenta. Přiznejme si: ten rozdíl proti 3,3 je dost markantní.

hdp

Loňský růst 3,3 procenta znamená, že jsme stále hluboko pod úrovní HDP z roku 2019. Vyrovnáme ji v nejlepším případě ve druhém, pravděpodobně spíš ale ve třetím čtvrtletí 2022. Tedy o 6 až 12 měsíců později než většina Evropské unie. (Zdroj: ČSÚ, Graf: ČTK)

Za třetí je číslo 3,6 za poslední čtvrtletí hodně provokativní. Bankovní rada dnes rozhoduje o sazbách a tento signál přinese větší podporu zostření protiinflační politiky. Konsensus analytiků říká, že rozhodnutím bude růst sazeb o 75 bazických bodů na 4,5 procenta jako navýšení hradby proti skoro desetiprocentní inflaci. Já bych se po těchto posledních číslech trochu bál, zda další pokus přibrzdit ekonomiku nebude ještě o stupeň ostřejší (což by znamenalo 100 bb a 4,75 procenta).

To všechno ale neukazuje, proč by měla být ekonomika naší země a s ní my všichni „po nos v problému“.

To se má tak.

Krize mívají v principu (kromě téměř nekonečného množství dalších možností) dva různé průběhy. Klasický (jak si to většina veřejnosti představuje) vypadá jako písmeno „V“. Čili celkem rychlý pád dolů následovaný poměrně dynamickým vzestupem k původní úrovni a dál po nějaké růstové křivce. A pak je tu varianta písmena „W“. Takže prudce dolů, trochu vzpamatování se, zase dolů v druhé vlně problémů a teprve poté návrat k růstu. Četl jsem řadu radostných komentářů, že tato krize bude „V“.

Já bych tedy byl s tím optimismem opatrný. Podívejme se na situaci trochu celistvěji. Máme inflaci k deseti procentům. Máme růst tažený domácí poptávkou a růstem zásob, přínos zahraniční poptávky veškerý žádný (i když sousedé a obchodní partneři rostou o dost rychleji než my, viz čísla za EU a eurozónu výše, ale je třeba dodat, že pro nás klíčové Německo je také dýchavčivé, ale to zavání pázdnou výmluvou). Dluh se nám prudce zvýšil (problém není jeho poměr k HDP, ale děsivá dynamika). Stojíme před řadou finančně – strukturálních problémů (z nichž neexistence penzijní reformy je sice ten nejčastěji skloňovaný, ale dost možná nikoliv největší). Máme hospodářský strukturální problém skladby ekonomiky s převahou průmyslu, pohříchu dodavatelského, což vede k mimořádně vysokému odlivu zisků (alias přidané hodnoty). A šlo by pokračovat.

Některé ty problémy působí dlouhodobě a táhneme si je jako závaží na noze, další jsou aktuální, část teprve ukáže svoji pravou sílu. Výsledek 3,3 procenta není sám o sobě nijak špatný. Jindy by byl důvodem ke gratulaci. Ale v celkovém pohledu naší situace a daného období to není ani žádná hitparáda, navíc v ekonomice obklíčené takovými determinantami, jakými je obklíčena ekonomika česká, vlastně nic neřeší.

Převzato z blogu Luboš Smrčka s autorovým souhlasem

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Lenka Štěpánková
27. 7. 2024

Tělesné trestání dětí je nepřípustné. Novela občanského zákoníku, která obsahuje tuto deklaraci,...

Zbyněk Petráček
27. 7. 2024

Leckomu se nelíbí výraz hybridní válka. Je prý moc gumový. Ale to, co se dělo před olympiádou,...

27. 7. 2024

Oficiální název zní aerofobie nebo také aviofobie. Ačkoliv se nám může strach spolucestujících zdát...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz