Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

EKONOMIKA: Praskla obruč evropských norem?

Další vážné téma, které zapadlo, aniž bychom se dozvěděli výsledek: umělá poprsí, vyrobená z materiálu neodpovídajícího zdravotnickým požadavkům a přesto používaná k operacím.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

P. Joch

4. 4. 2012 10:55
nahradí normy trh?

Autor a mnozí jiní se pohoršují nad tím, že firma obešla kontrolní byrokracii a volají po utažení šroubů. Nicméně uniká jim jedna podstatná věc. Tyto implantáty byli zhusta používány k zákrokům hrazeným pojišťovnou v rámci rekonstrukční plastické chirurgie po ztrátě prsu. Takže si pacientka mohla vybrat, buď si plně uhradí sama kvalitu, nebo dostane na pokladnu to, co je nejlevnější. Já sám jsem se před lety rozhodl absolvovat laserovou korekci krátkozrakosti. Tento zákrok nehradí žádná pojišťovna ani z části. Proto jsem si před zákrokem pečlivě a pozorně vybral typ zákroku, kliniku a termín, tak, abych za své peníze dostal maximum. A jsem spokojen. Představme si, že bych nemusel peníze na zdravotní pojištění zcela odvádět státu a pak se bezelstně odevzdával do jeho rukou, ve stylu HOPE FRO BEST, BUT EXPECT THE WORSE. Platil bych si komerční zdravotní pojištění a v případě nutnosti zákroku bych po dohodě s pojišťovnou mohl sám rozhodnout jestli chci začít do těla pochybný silikon, nebo si radši doplatím za kvalitu. Proč to u mého auta s havarijním pojištěním lze, ale u mého těla nikoliv?

0 0
možnosti
JS

J. Skála

5. 4. 2012 8:56
Opět jste utekl od tématu.

Problém je v tom, že inkriminované implantáty atest kvality MĚLY. Pak jsou Vám ovšem všechny rešerše na ...

0 0
možnosti
MP

M. Prokop

4. 4. 2012 10:09
Čím více byrokracie,

tím větší možnost podvodů.

0 0
možnosti
EV

E. Vašátko

4. 4. 2012 7:47
A platí to nejenom pro zdravotnictví.

O prasklých implantátech se hovoří už delší dobu, protože se to bezprostředně týká zdraví. Ale že stejná evropská směrnice platí i pro všechno ostatní evropské zboží a pověstný §13b zákona 22/1997 Sb. v platném znění bohužel platí nejenom pro italské, francouzské a já nevím jaké ještě výrobky, ale i pro výrobky z přidružených zemí a že není nutný certifikát, ale že stačí, aby konkrétní výrobek byl v dané zemi uveden do prodeje podle místních zvyklostí (to znamená, že nemusí mít ani ten někdy pochybný certifikát) a že to stačí k tomu, aby se prodával (a podle nejnovějšího nařízení EU) i používal např. ve stavbách, aniž by ho musel distributor v dané zemi nechat přezkoušet v místní notifikované či akreditované zkušebně, zda skutečně splňuje podmínky platných evropských norem a předpisů, to je naprostý nesmysl a zhůvěřilost a ten, kdo to do naší legislativy prosadil, by měl platit všechny vzniklé škody a být trestně odpovědný za veřejné ohrožení. V podstatě si tím koledujeme o stejný průšvih, jako u těch implantátů, nehledě již na to, že ty implantáty vyrábějí v EU snad 3 firmy, ale výrobky pro stavebnictví či elektrovýrobky vyrábějí v každé členské zemi stovky firem, které tato politika ničí. Proč by někdo kupoval dražší výrobek, který má drahý certifikát spolehlivé autorizované osoby v dané zemi, když si může koupit levnější produkt, distribuovaný ze země, kde se produkuje podle "místních zvyklostí" ? A jak dlouho budeme ještě čekat, než se něco stane ?

0 0
možnosti
RL

R. Langer

4. 4. 2012 10:14
Re: A platí to nejenom pro zdravotnictví.

Hm, proč bych měl kupovat nějakou 3x tak drahou cihlu s certifikátem z EU, když můžu koupit cihlu z cihelny, která tady stojí a produkuje cihly 150 let, nemluvě o tom, že ten certifikát EU o kvalitě té cihly vypovídá kulové, jak je z článku zřejmé... :-P

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz