Středa 22. 5. 2024Emil polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 40
  • Poslední: 21.1. 2013 6:33
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
M. Josífko 21.1.2013 5:22

reálné pojištění

Pokud by jsme neplatili zdravotní daň, ale platili si zdravotní pojištění, tak to by hned byla změna. Pojišťovny by si každého hlídali, aby ho léčili co nejmíň.

Z. Kulhánková 21.1.2013 6:33

Re: reálné pojištění

Pojišťovna by každému nastavila pojistné podle toho, jak velké riziko by představoval. To by ovšem znamenalo, že staří a nemocní lidé (i ti, kteří si nemoc nezpůsobili sami) by si pojistné nemohli dovolit a museli by platit hotově.

M. Josífko 21.1.2013 4:29

reálné pojištění

Pokud by jsme neplatili zdravotní daň, ale platili si zdravotní pojištění, tak to by hned byla změna. Pojišťovny by si každého hlídali, aby ho léčili co nejmíň.

B. Rybák 19.1.2013 15:46

"Velký bratr" to za občana vyřeší?

Na liberálního ekonoma velmi překvapivě přiznává v tomto článku pan Páral státu právo určit občanovi jeho optimální životní styl a zároveň i právo ho trestat za to, když ho nedodrží. Jeho důsledná realizace by znamenala, že by stát měl k dispozici "OKO" (pro začátek aspoň udavače), které by občana trvale sledovalo (i na WC).

Trestání člověka za škody, které způsobil svému zdraví je obecně nespravedlivé, protože pokud občan nechápe, že zdraví je jeho největší bohatství, je výrazně poškozena jeho psychika. Zachráněný sebevrah oprávněně odmítne finanční trest za svůj čin (neprosil se o záchranu) a s velkou pravděpodobností bude sebevraždu opakovat, pokud nebude jeho "duše" uzdravena. Téměř stejná situace nastává při při anorexii nebo bulimii a v méně zřetelné podobě u všech ostatních sebepoškozování. Od činnosti spojené se zvýšeným rizikem může stát (možná) odrazovat jejím zdaněním, pokutováním nebo dokonce odsouzením, je-li nezákonná. Nemůže ale postiženého trestat ztížením jeho možnosti se léčit.

Autorem navržený systém by nejspíš nevedl ani k úsporám nákladů. K obvyklým zdravotním nákladům by přibyla nákladná zjišťování, zda např. ta obezita, nezdravá strava, setrvání u škodlivého návyku...) není důsledkem nemoci nebo genetické predispozice, což by nakonec zřejmě musely přezkoumávat soudy.

Za následky státem vyžadovaného životního stylu by demokratický stát musel nést odpovědnost. Když si uvědomím, kolikrát se během mého života měnil (a určitě měnit bude) názor na správnou stravu (např. vajíčka), na ty statisíce lidí, kteří byli postiženi názorem, že "Sunar" je zdravější než mateřské mléko (dnes představou, že matku lze u malého dítěte nějak nahradit), pak se obávám, že stát by se nedoplatil. Nebo že by jsme zrušili demokracii?

P.S. Překvapilo mne, že pan Páral neví, že vzhledem k nekřesťanskému zdanění cigaret je i po započtení nákladů na léčení kuřáků a započtení snížených nákladů na důchod kuřáků, kouření pro stát ziskové (u nás o cca 30 miliard).

Z. Kulhánková 19.1.2013 7:34

Tlustý může zhubnout

Hlupákovi nepomůže nic.

Š. Hašek 18.1.2013 16:27

Naprosto obecně.

A nejen u neprůhledného, rovnostářského státního pečování o zdraví všech bez rozdílu. Je na to i ucelená ekonomická teorie - skoro až dnes již praxe.

Jakmile v systému se odbourávají zpětné vazby a toky peněz jsou již tak dlouhé a složité, že nejde ani použít rozumné účetnictví - no pak jsou tady skoro neřešitelné problémy. A nakonec většina účastníků tohoto rozplizlého systému bude naštvaná. Nikoliv ta jedna slabá polovina/třetina, která naprosto jasně různou formou říká "já zanic nemůžu, to vono samo, mám nárok".

Všechno to zkrachuje, až účastníci toho kterého systému si budou nárokovat "všechno" a ochotni budou platit  "jen něco". Již to začíná kol nás probíhat. A nejen ve sporech mezi obézními  a štíhlými, kdy mnozí programově obézní naznačují těm druhým "vy jste divní a vy to zacvakáte".

J. David 18.1.2013 16:20

Dirigismus

Už mne to irituje. Piji pivo, hraji mariáš a kouřím. Vokurkové mi to chtějí v krčmě zakázat. Na hajzlíku svítím Edisonkou, vokurkové mi to chtějí zakázat. Baštím bůček omaštěný sádlem, vokurkové mi to chtějí zakázat. Na stará kolena i rád kopuluji (pokud si ho baba postaví), vokurkové mi to chtějí genderově zakázat. Etc., etc., etc. Jo, mrknu na babu a šup, již jsem v "ťurmě" za sexualharashment. Baba prohlásí, že jsem "harašil" a presumpce neviny je v hajzlíku, že pane Klausi s tou presumcí? My se z toho EU a jeho dienstreglamá jednou totálně defekujeme do vlastních pantalonů.

Š. Hašek 18.1.2013 17:45

Re: Dirigismus

Myslím, že v článku se nejednalo o žádný dirigismus.

Tam jde o to "že není dobré zavírat oči nad rozdíly a furt přidělovat všem stejně, bez ohledu na to co oni sami na budoucí platby zaplatili a jak se sebou zacházejí".

Jest to zkratkovité přirovnání, ale začínám mít dojem, že dosti účastníků "zdravotního komunismu" se dostaví k lékaři v dosti samoobslužně bědném /vlastní vinou zanedbaném stavu a řeknou: tak s tím hergot doktore něco zadarmo dělejte! A běda jak ne, pak si půjdu stěžovat!

Náš systém zdravotnictví jest: plať podle svých možností/výdělku, čerpej co je právě k dispizici, všem stejně. Krásný komunismus.

Je to na dlouhou debatu. Pan Páral jen poodkryl dekl.

V. Váňa 18.1.2013 20:36

Re: Dirigismus

No, ono kdyby to bylo tak jednoduché....

Ze svého okolí znám několik (!!!!) případů, kdy se ukázalo, že vegetariánství dotyčné osoby způsobilo vážné poškození organismu.

Dítě, které matka živila od malička jako vegetariána (a nedala v žádném případě na dooporučení lékařů), bylo ve dvou letech na banální operaci tříselné kýly. Jeho krevní testy vypadaly hůř než kdyby měl ten hoch leukémii. Musel být operován pod antibiotikovou clonou.

Vůbec nemám nic proti vegetariánům, ale je zjevné, že každý extrém je škodlivý.

V takovém případě ale nevidím žádné optimální plošné řešení.

Š. Hašek 18.1.2013 21:11

Re: Dirigismus

Souhlas. Není to vůbec jednoduché.

Ale současná cesta, kdy každý musí být léčen ze společného a vždy "bez ohledu na věci předešlé", jak jste dal i Vy příklad, se dostává do mezní situace, kdy jakékoliv množství plateb nepokryje jakékoliv nárokové, jinak řečeno, již skoro pro dosti lidí automatické požadavky.

P. Sulc 20.1.2013 4:47

Re: Dirigismus

Mate pravdu.Kuraci necht si priplaceji na nemocenskou. Ale at stat zrusi ty udesne vysoke dane na kurivo. Ty predstavuji nekolika nasobek toho, kolik stat na kuraky doplaci.

J. Kadeřábek 18.1.2013 16:06

Jak to asi řeší náš vzor a výspa demokracie za velkou louží?

Když byly povodně v New Orleansu tak jsem se díval na TV jaké černé prasnice tam pobíhaly po městě. Jestlipak jim Obama taky ordinuje páně Páralovu medicínu?

J. Novak 18.1.2013 18:17

Re: Jak to asi řeší náš vzor a výspa demokracie za velkou louží?

Ale ale, nevím, že by se v New Orleans promenádovali po ulicích vepři. Zato z vás čiší rasismus. Tady byste měl velký problém.

A. Aichou 18.1.2013 14:57

Cože?

Jaképak daně? Hezky tlustokožcům (definovaných jednoduše pomocí BMI, samozřejmě s výjimkou osob majících nemoci způsobující tloušťku) zdražit jízdné v MHD (letenky zdražit mnohem mnohem víc), zdravotní, sociální i havarijní pojištění, lehce jim zdražit benzín a pochopitelně neproplácet řešení zdravotních potíží jimi způsobenou tloušťkou.

Na druhou stranu by měli dostávat slevy do posiloven a různé jiné bonusy za očividnou snahu se sebou něco dělat.

Laskavě tu neporovnávejte tloušťku a sport nebo jiné aktivity. Tloušťka ani cesta k ní není v žádném případě nic jiného, než požitkářství, hnusné obžerství a lenost hnout se z pohodlného propoceného gauče před televizí. Pochopitelně podobně to platí pro aktivní kuřáky, alkoholiky a rozhodně pro feťáky.

Z. Kulhánková 18.1.2013 20:23

Re: Cože?

Další, co blouzní z hladu. Dejte si kus ovaru s jablkovým křenem, hned to přejde.

A. Aichou 18.1.2013 20:41

Re: Cože?

S dovolením, milá paní, mě hlad trápil naposledy před dvaceti lety, když mě pobožná babička donutila držet půst. Jestli máte nějakou opravdovou připomínku, tak prosím, ale takovéto plácání do větru "jen aby se dotyčný naštval" mě, světe div se, nebaví. Ale jestli chcete, odpovím vám stejně: Vytáhněte svojí tlustou zadnici z lednice plné zmrzliny a běžte se sebou něco dělat, ať neotravujete ostatní svými rozměry a funěním.

...

Líbí se vám takový "dialog"? Mě nikoliv. Podobné řeči si laskavě vezměte na novinky.cz, tam to ocení.

Z. Kulhánková 18.1.2013 20:58

Re: Cože?

No nevím, kdo tu hystericky vykřikuje o hnusném obžerství a tlustých zadnicích. Na tu moji si zatím nikdo nestěžoval, děkuju za optání.

A. Aichou 18.1.2013 21:31

Re: Cože?

Hystericky? Na rozdíl od vás mám univerzální řešení, jak tlustým (ne "oplácaným", TLUSTÝM) lidem znepříjemnit život stejně jako oni znepříjemňují život ostatním, normálním lidem, kteří se krotí. Vy to berete moc osobně, jako správný vztahovačný internetový diskutér(ka). Na vás to ale (přinejmenším podle vašich slov, i když jde o definici slova "oplácaný", osobně bych to viděl maximálně na BMI ~32) netýká, takže nechápu, proč bráníte i ty, kterých se to opravdu týká... taky takhle bráníte kuřáky, opilce a feťáky?

Z. Kulhánková 19.1.2013 3:09

Re: Cože?

Univerzální a konečná řešení jsou nebezpečná.

Z. Kulhánková 18.1.2013 20:58

Re: Cože?

M. Vojtíšek 18.1.2013 13:18

Přišel jsem právě o 5 minut života

Párale zaplať.

Civilizační choroby je třeba řešit. Né trestat Ty, co jsou postiženi.

Š. Hašek 18.1.2013 16:10

Re: Přišel jsem právě o 5 minut života

Budu zjednodušovat (trochu).

Zapomněl jste připsat, že všichni zkrátka mají nárok na tu nejlepší zdravotní péči. Bez rozdílu. Zadarmo. Všichni jsou si ve všem rovni.

To myslíte vážně? Tady nejsme na stranické schůzi.

Jako východisko ke smysluplné diskusi je článek pana Párala bez chyby. Váše poznámka mi nějak nedává smysl, pokud jste ji ovšem nemyslel ironicky. A nebo vše budete dorovnávat Vy.

M. Vojtíšek 19.1.2013 2:51

Re: Přišel jsem právě o 5 minut života

Největší hřích je neznalost lepšího.

E. Sevrát 18.1.2013 13:15

Hlavně by tlustokožci měli

platit nadváhu v letadle.Nedávno jsem letěl a za pár kilo zavazadel navíc jsem zaplatil dost peněz.A někteří tlusťoši se roztahovali v letadle zadara.A kdo je hodně tlustý tak by měl platit jednu letenku navíc.

J. Chaloupka 18.1.2013 10:39

Jo a co třeba s těmi, co skočí do rybníka a skončí na vozíku,

nedávno takhle skončil nějaký ten železný muž? Tomu to platit budeme včetně invalidního důchodu a ještě ho budeme obdivovat, jak "statečně" to nese, ale těm, co mají pár kilo na víc budeme dělat problémy?

J. Chaloupka 18.1.2013 10:36

Kdyby hubnutí bylo snadné, byli by všichni hubení.

Neznám tlouštíka, který by si přál jím být. Znám dost lidí, co se omezují, jak to jde. Moje babička, dejž je jí země lehká, byla jak kulička a jedla jako vrabec, zatímco dědeček si knedlo zelo vepřo dával na dva talíře, protože na jeden se mu to nevešlo, a byl jako hubená tyčka. Lidé pak babičce říkali, proč nedá tomu svému najíst. To víte, ty nedělní obědy neviděli. Takže ona ta otázka není jen o tom přežírání, ale zřejmě k tomu je potřeba ještě něco jiného, co zatím ani vědci nezjistili. Je snadné napadat lidi, co mají pár kilo navíc, když sám jím normálně a nic co se mnou nedělá.  

Ostatně soudím, že člověk je nastaven buď ekologicky - tj. na malou spotřebu, nebo neekologicky na spotřebu velkou. No a ti s malou spotřebou, tedy ti, jejichž organismus je lépe seřízen, musí bojovat s hladem, aby nebyli cílem takovýchto článků.

K. Luboš 18.1.2013 10:32

Úplný souhlas!

Ani já nechápu, proč by se ze zdravotního pojištění mělo platit léčení člověka, který utrpěl zranění např. při dopravní nehodě. Když lezl do toho auta, tak přece musel vědět, že se mu může něco stát!

K. Luboš 18.1.2013 10:29

A teď si představte tu tragédii,...

...kdyby všichni byli štíhl a zdraví. Ale kde by potom stát bral na důchody?

Neboli, co je ekonomicky výhodnější: platit kuřákovi léčení třeba do jeho 50 let anebo nadávat na prodlužující se dobu života a platit mu důchod do 95?

J. David 18.1.2013 16:27

Re: A teď si představte tu tragédii,...

Mistře, negujete sám sebe. Tělo musí jít do truhly zhuntované co nejdříve po nástupu do důchodu. Nejprve v produktivním věku odvádět berně "socprc", a po jeho vypršení škytnout a popelit se v urně. Ideální stav pro lučebníka Kalouska.

P. Krešňák 18.1.2013 8:53

Je,je pane Páral

Až si zlomíte nohu na lyžích zaplaťte to sám. Lyžovat jste také nemusel jako jíst bůček. To je zase hovadina co jste napsal. Krešňák Petr