30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hrad 2.6.2009 12:03

Re: Euro

To Španělsko tam máš omylem, nebo tomu věříš.

liberal shark 2.6.2009 8:00

hlouposti

Zavázali jsme  se přijmout Euro ? Ovšem státy eurozóny nedodržují Maastrichtská kritéria, takže náš závazek už neplatí, protože jej druhá strana porušila.

Co je špatného na změnách kurzu ? Momentálně nám pomáhají překonat krizi. Navíc přesně odrážejí stav jednotlivých národních ekonomik.

Který konkrétní stát eurozóny je chráněn před populistickým deficitním hospodařením ? Já o žádném nevím.

Suma sumárum, žádné euro. >-

Petr Kohout 2.6.2009 7:58

Náklady na přijetí a hlavně používání ura jsou tak obrovské

(Německo a GFrancie si bezohledně půjčují a tím měnu poškozují, úrokové míry jsou na míru Německu a Francii, není možné kolísáním kursových rozdílů tlumit úder vnější krize - například nedávno koruna poklesla a tím oslabila první úder měnové krize), že požadovat přijetí Eura může pouze člověk v ekonomických vědách nezkušený, nebo naprostý blázen, jako například autor tohoto článku. Nebo velezrádce, který nách chce poškodit za cizí peníze.

petr 2.6.2009 10:27

Re: Náklady na přijetí a hlavně používání ura jsou tak obrovské

Kč klesá od srpna 08 z 23 Kč dnes na 27 Kč a kolik to bude porekordních deficitech st.rozpočtu?

Náčelník Skvrnitý ocas 2.6.2009 7:38

Hesla

Hesla obsažená v článku se hodí tak akorát do prvomájového průvodu. Společná měna bez společného unijního rozpočtu je nonsens. Na státy, které rozhazují a zadlužují se doplácí státy s rozpočtovou kázní. Koho to má bavit?

Frank 2.6.2009 7:32

A kdo nás ochrání před blbci z institutu?

Teď se bude Hamerský a jeho poskok Procházka předhánět v kecech. Chápu, v institutu je lautr ho... na práci. Hamerský by měl spíše napsat, čím se to vlastně ten slavný institut zabývá? Ekonomikou zcela jistě ne, protože takovou kravinu může napsat jedině jouda.

Kajan 2.6.2009 7:22

Hamerský, doplňte si vzdělání ! Dzp.

Martin Vlk 2.6.2009 7:07

Autore, kecáš

Může mi ten chytrák říci, v čem je populistický Topolánek? Kde podle něj plánuje ODS rozhazovat prachy stejně jako KSČSSD? Já jsem to totiž nějak přehlédl.

Já nevím, mně se teda populismus Paroubkoviče zdá TROŠKU větší.

Asi tak 100000000x

Ovečka 2.6.2009 7:16

Re: Autore, kecáš

Populistický byl celý jeho volební program, zvaný Smlouva s voliči. Stačí si ho jen přečíst. I nyní  nabízí "řešení". Nedej Bože!

Svatopluk 2.6.2009 7:01

Víte co, zrušte dekrety, měnu, stát a nakonec i nás.

A budete v té pr/bruseli dle Vašeho výběru.

To však není můj výběr.

Dadacos 2.6.2009 1:31

Euro není optimální

EU není optimální měnovou zónou. Každá země má specifické podmínky - strukturu ekonomiky, ex-im zaměření, tempo růstu, nezaměstnanost etc. Z toho vyplývá, že centrálně stanovená úroková míra a další měnově politické nástroje budou vždy vyhovovat jen menšině států - podobně, jako kdyby všichni obyvatelé Prahy měli povinnost nosit boty jedné velikosti.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 2.6.2009 1:38

Re: Euro není optimální

Nemam ekonomicke vzdelani a v USA jsem nikdy nebyl, ale vysvetelete mi, jak je mozne, ze cele USA pouzivaji dolar a pritom jednotlive staty maji take odlisne struktury ekonomiky, tempa rustu, nezamestnanost, vysi nakladu a mezd. Je tam pry bezne, ze napriklad lide z chudsiho Texasu jezdi pracovat na bohatsi Floridu, ale penize utraci doma v Texasu. Takze rozdili existuji (a pry ne male) a presto vsnichni maji jednu menu.

Dadacos 2.6.2009 2:01

Re: Euro není optimální

Základním předpokladem optimální měnové zóny (Mundell) je mobilita pracovních sil a flexibilita mezd. Pro Texasana je je relativně mnohem snazší cestovat za prací na Floridu než pro Čecha do Rakous. A to i poté, co vyprší přechodná období na pracovním trhu EU, neboť jazykové, administrativní, daňové ad. bariéry více či méně přetrvají.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 2.6.2009 3:12

Re: Euro není optimální

Dobre, ale proc to jeste komplikovat ruznymi menami? Ostatne jazykova bariera neni tak zavazna. Za praci za hranice stejne v Evrope jezdi vetsinou lide z blizkosti hranic, takze rec sousedniho statu alespon trochu znaji. Jako u hranic s Nemeckem vetsina lidi umi alespon par slov nemecky, tak u hranic s Polskwm zase vetsina umi trochu polsky. A podobne je tomu, predpokladam, i na hranicich mezi rekneme Madarskem a Rumunskem. Proste porad nerozumim, proc je Euro spatne.

Náčelník Skvrnitý ocas 2.6.2009 8:52

Re: Euro není optimální

My v Brně umíme tak trochu rakousky.

Dadacos 2.6.2009 12:11

Re: Euro není optimální

Neřekl jsem, že euro je špatně. Pakliže se EU stane optimální měnovou zónou, pak nic proti. ///  "Dobre, ale proc to jeste komplikovat ruznymi menami?" Zaměňujete příčinu a následek. Není to tak, že by rozdílná měna byla důvodem neoptimality. Napřed je třeba mít OMZ, pak společnou měnu.  ///  "Jako u hranic s Nemeckem vetsina lidi umi alespon par slov nemecky..." Prosil bych důslednost. Argumentoval jste Texasanem až na Floridě, ne kousek za hranicemi. Navíc ten Texasan floridskou řeč ovládá, nikoli že umí pár slov.

Delam Sikozy 2.6.2009 0:18

Fakta o euru

začínalo v roce 99 na 38,50/Kč, Za deset let se propadlo na 26,70. Proč přecházet urychleně na měnu s takto klesajícím trendem?

Jarda 2.6.2009 3:03

Re: Fakta o euru

Klasicka chyba - extrapolace trendu. Euro klidne za rok muze byt za 90 korun. Z toho jak se chovalo dosud se neda predpokladat do budoucna vubec nic.

Delam Sikozy 2.6.2009 13:19

Re: Fakta o euru

Dle vaší úvahy taky klidně může být za 1 Kč. Jiná. lepší data než těch posledních 10 let nemáme, a koruna v nich posiluje, i vůči ostatním měnám, nejen euru. Proč se zbavovat měny, která dlouhodobě posiluje?

Vašek 2.6.2009 0:12

Pane, jaké je Vaše ekonomické vzdělání?

Vždyť už i ten ekonomický ignorant Paroubek poznal, že euro má pro nás víc nevýhod než výhod. Jednoznačně - EURO CO NEJPOZDĚJI.