30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek F. 2.6.2009 9:56

Re: euro je hlavně dobrej bič na naše prodejce

Kupodivu nakupují i u nás, Polsku, Maďarsku, aniž by normálním občanům  rozdílné měny zabraňovaly spočítat si ekonomickou výhodnost

Hudinda 2.6.2009 10:07

Re: euro je hlavně dobrej bič na naše prodejce

Pemprsko, když si spočítáš ztracený čas a projetý benzin, tak moc neušetříš. Holt jsou lidé, kterým nestačí to, co mají doma, a musí za nákupy vem, v naivní představě, že tam je zboží lepší a levnější. Že je nákup vyjde nastejno, jim nevadí. 

Delam Sikozy 2.6.2009 13:28

Re: euro je hlavně dobrej bič na naše prodejce

No, jestli je výhoda eura v tom, že Slováci neutrácí doma, ale v zahraničí, tak tě bůh....

Houmr 2.6.2009 9:14

Universální měna

V rámci zjednodušení mezinárodního obchodu a odstranění bariér je třeba zavést jednu celosvětovou měnu. Navrhuji mušličky, kdysi se na dost dlouhou dobu velmi osvědčily. A řídit mušličkovou celosvětovou banku by mohla Špidla s Hamerským.:-/

BOMBON 2.6.2009 8:49

proboha!!

autore, doufate, ze euro nas ochrani pred dementnimi politiky? tohle je ekonomicky duvod?

doufate, ze nas euro ochrani pred kurzovymi zmenami? jako "liberal" byste mohl tusit, ze kurzovni vykyvy kompenzuji nerovnovaznou obchodni bilanci... i kdyz vy asi byste chtel klid na praci, ze (tu nasi, vy jiste nepracujete)... a spekulanti jsou presne to, co udrzuje ceny (i penez) co nejblize realu. a kdyz jeden spekulant vydela, jiny spekulant prodela. tak kde je problem?

i kdyz vy z liberalismu mate jen pujcene jmeno, abyste byli zajimavi, jinak zadni liberalove nejste... a to ani liberalove.cz... jste chudaci.cz

V.Mlich 2.6.2009 9:33

Spekulanti neprodelavaji

Oni jen vydelavaji a platime jim to my.

BOMBON 2.6.2009 18:56

Re: Spekulanti neprodelavaji

nesmysl... na "spekulantech" vydelaly miliony lidi, kteri v dobe, kdy "vinou spekulantu" extremne posilila koruna. jezdilo se do zahranici, nakupovalo se dovozni zbozi....

Mgr. Milda 2.6.2009 8:38

Táhnete porouchané auto raději na laně, nebo na tyči?

S naší korunou je to podobně. Na Euro je vázaná zejména exportem / importem, který máme převážně s Eurozónou, takže v zájmu naší ekonomiky je, udržovat přiměřený a co nejbližší vztah k partnerským ekonomikám. Jakmile se však kurz rozjede tak, že by mohl ovlivnit naše hospodářství, je třeba brzdit. Pokud to ale zanedbáme, může se stát, že dojde ke kolizi nebo se ta vazba přetrhne, s velkými důsledky.

V podstatě je proto jedno, máme-li koruny nebo eura, bezpečnější však je, mít euro. Tím pevným napojením odpadne mnoho práce se sledováním a řízením kurzu, vše se odbyde přímo a to sjednáním konkrétních cen zboží, tam pak kurz koruny jako nejistota odpadne. Banky ovšem ztratí lukrativní zdroje poplatků, ty dosud zatěžují české hospodářství.

Argument, že spolu s Eurem přijmeme i disciplínu, vysvětluje odpor mnoha politiků proti změně, je to zejména překážka populistům.

Mirek F. 2.6.2009 9:11

Re: Táhnete porouchané auto raději na laně, nebo na tyči?

Ten váš přiměřený a co nejbližší vztah je právě udržován pohyblivým kursem koruny. Dál to máte naopak, je to v prvé řadě ekonomika, co má vliv na kurs, nikoliv obráceně. Kurs se nemění tím, že si ráno hodíte mincí, jestli koruna půjde nahoru či ne, nýbrž stavem ekonomiky. Při jednotlivém exportu/importu se dá kursc zajistit. O disciplíně v Eurozóně je to od vás, doufám, jen vtip.  

V.Mlich 2.6.2009 9:37

Kurs se nemeni podle ekonomiky

Kurs se u malych men meni podle toho, jako se vyspi nejaky spekulant na Novem Zelande. Ekonomika tu jim zpusobenou vychylku pak pracne dotahuje do realu, aby bylo z ceho uhradit zisk toho spekulanta.

Mirek F. 2.6.2009 9:52

Re: Kurs se nemeni podle ekonomiky

Aha, zlý spekulant takto dochází ke snadným  bezpracným ziskům, lump jeden....:-) Ve skutečnosti mají spekulanti šanci tam, kde kurs měny z nějakého důvodu neodpovídá reálné ekonomické výkonnosti, pak se dají dělat divy.

glos 2.6.2009 9:45

Re: Táhnete porouchané auto raději na laně, nebo na tyči?

Fak je kurz dán stavem ekonomiky? To chcete namluvit komu? A sám tomu věříte?

Mirek F. 2.6.2009 9:54

Re: Táhnete porouchané auto raději na laně, nebo na tyči?

napsal jsem: v prvé řadě. Jistěže jsou i jiné vlivy, třeba momentální politická nestabilita, konflikt v blízkosti atd...

liberal shark 2.6.2009 9:13

Re: Táhnete porouchané auto raději na laně, nebo na tyči?

Řízením kurzu ????? Vy si opravdu myslíte, že se kurz dá řídit ?

Mgr. Milda 2.6.2009 11:37

Re: Táhnete porouchané auto raději na laně, nebo na tyči?

Kurz se řídí především změnami úrokové sazby ale i prodejem nebo nákupem měny. Zeptejte se na ČNB. Jinak tou disciplínou v EU míním dohled na monopoly, vyúčtování peněz z fondů a boj s rozkrádáním. Protikorupční mechanismy EU jsou také hodně vyvinuté. Pro takovou východně mafiánskou ekonomiku, jako je ta naše, je vliv EU blahodárný.

Mirek F. 2.6.2009 12:27

Re: Táhnete porouchané auto raději na laně, nebo na tyči?

Nojo, sněte dál:-)

V.Mlich 2.6.2009 8:28

Co tak to obratit?

Podle mne hlavnim duvodem, proc neotalet s prechodem na EUR je zdravy rozum - kdyz ma v Evrope byt volny pohyb osob a kapitalu, proc si to komplikovat tim, ze by se hodnoty vyjadrovali vsude v jinych jednotkach? Nestaci, ze vzdalenosti nekde meri na lokty, teplotu ve Fahrenheitech, rychlost v mph atd?

Ja bych ale vztah Ceska a EU otocil. Ne Evropa bude rikat "Abyste mohli prijmout EUR, musite to, to a to", ale Cesko by melo rict: "Prijmeme EUR, kdyz ..." A navrhnout pravidla, aby jednotna mena nebyla ekonomickou hrozbou. Vcetne opatrenii pro pripad, kdy nektere staty nedodrzi rozpoctovou disciplinu.

V.Mlich 2.6.2009 8:30

Re: Co tak to obratit?

sorry - vyjadrovaly.

Astone, neslo by to udelat, aby pro IP adresu, ze ktere prispevek prisel, by treba 5 minut po jeho vlozeni bylo i tlacitko "Editovat"?

pavel 2.6.2009 8:40

Re: Co tak to obratit?

To bychom museli mět tolik ropy jako rusko a být tak velcí jak německo a francie dohromady.

Forstmeister 2.6.2009 8:54

Re: Co tak to obratit?

Můžete mít pravdu, ale teprve potom, jakmile hodnota pracovní síly v "české kotlině" bude relevantně hodnocena dle standardů EU. Až bude v ČR výrobce kozího sejra mít stejné podmínky a hodnotu pracovní síly, jako výrobce ve Francii, klíďo pído "(Teuro)euro". Zatím raději dovezu na hrob svého strýce do 23. "bezierku" Vídně věnec koupený za Kč doma, než ho na "friedhofu" v Inzersdorfu zakoupím za Eura. Klar?     

Pete 2.6.2009 8:21

Dojímá mě ta typicky česká mediální pseudoobjektivita - když

kopnu do Paroubka, musím vyváženě kopnout do Topolánka, i kdyby to byl naprostý nesmysl. Nevšiml si snad mladý český liberál, že Topolánkova vláda snížila deficit socanů ze 100miliard na 30miliard během 2 let? Je mi dost na blití z téhle české pseudoobjektivity, čti spíše předposranosti.

Forstmeister 2.6.2009 9:23

Re: Dojímá mě ta typicky česká mediální pseudoobjektivita - když

Makroekonomie versus mikroekonomie. Levicový kolega, se kterým hraji mariáš, vyzunkne za večer 8-10 plzní, vykouří min. jednu krabičku Marllboro, zaplatí nějaký "renonc", a to bez mrknutí oka. Ale láteří na dopolední návštěvu lékaře a 30 kaček poplatku, že mu onen felčar zakazuje chlast a kouření a ještě inkasuje. Volil a vždy bude volit ale ČSSD, ona ho prý obrní vůči zvrhlíkům, kteří ho při mariáši flekují. "Vy na ten flek máte prášule" (říká), on je ale prý osoba potřebná, "sociální". On prý mariáš nehraje o peníze, pouze pro radost, když ale prohraje peníze, má po radosti. Halt "chléb a hry".   

R.J. 2.6.2009 13:05

Re: Dojímá mě ta typicky česká mediální pseudoobjektivita - když

Doufám že licitovaný mariáš. Stosedum červenejch a kulová to strká.To je pak radosti na "Starém bělidle".;-D

A je to 2.6.2009 9:37

Re: Dojímá mě ta typicky česká mediální pseudoobjektivita - když

Kalousek snížil deficit na 38 mld Kč,ale dalších 50 mld deficitu je schováno pod jinou položkou.Takže dohromady cca 90 mld Kč.Je to podobné jakoKlausovi vyrovnané rozpočty,dluhy se nahrnuly do Konsolidační banky cca 400-500 mld Kč.Jinak ale dluh ODS nedělá.To je zvláštní jakákoliv vláda má  výdaje  z 80% nadiktované zákonem.Zbývá 20%  kde lze cosi regulovat jak řekl Janota-je to zhruba 200 mld- ale to vše i za vlády ODS padne na platy,na stavební práce-dálnice,koridory atd.Takže bych je mi spíše na blití z lidí jako vy,Oni vám akorát ochcávají nohy.

pavel 2.6.2009 8:21

Euro

Jsem zvědav co vy všichni budete říkat až budeme platit za euro 35 Kč a více. Uvažujte, máme 75 % ní daňovou zátěž na obyvatele,  38 % důchodu ze mzdy horší než za bolševika, nezvládatelnou inflaci(jablka jsou již za 40 Kč), vývoj jasně spěje k deflaci Kč. Jen pitomec může uvažovat, že ostrůvek Kč nás zachrání. Jedině s ostnatými dráty na hranicích a to přece nikdo nechce. Euro nutí vlády šetřit,omezovat nadbytečné úřady a výdaje.

liberal shark 2.6.2009 9:11

Re: Euro

Bohužel, vaše představy ostře kontrastují se skutečností. Jak pomáhá Euro v Ŕecku, Portugalsku, Španělsku, Itálii na Slovensku ? Navíc, máme nezvládnutelnou inflaci a současně deflaci ????

Forstmeister 2.6.2009 9:27

Že by oxymoron?

Liberální žraloku, za pět a sednout. Viz.: "máme nezvládnutelnou inflaci a současně deflaci", toť perla. To myslíte vážně? 

děteněkam 2.6.2009 9:55

Re: Že by oxymoron?

No, vono je dobře, že už umíš psát.

Číst se možná ještě naučíš.

pavel 2.6.2009 9:56

Re: Euro

patří "devalvace", pardon.

Dadacos 2.6.2009 11:58

Re: Devalvace není depreciace

Asi jste místo devalvace myslel nezvladatelnou depreciaci, ale ani to pravda. Depreciace vychází z tržního mechanismu s korunou, neboť máme floating, tedy plovoucí kurs.