Sobota 18. 5. 2024Nataša polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 143
  • Poslední: 4.7. 2022 10:58
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
R. Toman 2.7.2022 8:28

Podle posledního průzkume STEM (cca čtrnáct dní) si zavedení eura v ČR přeje pouhých 17 % občanů.

I. Lyčka 2.7.2022 8:41

Což je podle některých příznivců eura naprostá většina občanů ;-)

R. Langer 2.7.2022 9:50

Tak to je to samé, jako "většina" 5kolky. ;-)

T. Kohout 2.7.2022 8:45

Lid ale nemá žádnou povinnost řídit se rozumem. Naopak. To jsou staré filosofické problémy, už z antiky. Je známo, a já to zastávám, že "lid se řídí emocí". "Citem"

R. Toman 2.7.2022 8:55

Nemá, v tomto případě má ovšem lid pravdu. A hlavně jedná se pouze o politické rozhodnutí. O rozum také nejde. Ve Švédsku proběhlo referendum, a lid rozhodl o zachování švédské koruny. O případném referendu svého času mluvil i Fiala, dnes už je zpracovaný 100 % eurohurvínek, a tak o tom již nemluví.Rv

P. Diviš 2.7.2022 8:51

A to přes značnou masáž o "výhodnosti" €.

J. Nevrkla 2.7.2022 8:11

R^

Brzy nastane doba bankrotů, kdy se bude konečně ale pozdě hovořit o nevýhodách společné měny.

Z. Lapil 3.7.2022 9:18

Obávám se, že nevýhodou společné měny (jasně, jak pro koho) je právě skutečnost, že ECB mj. skrze kvantitativní uvolňování bankrotům bránila. Viz Řecko za všechny. Výsledkem je, že do kšá nejdou jednotlivé podniky a jeden dva státy, ale rovnou celá eurozóna. Včetně nás, měna sem, měna tam.

J. Nevrkla 3.7.2022 9:22

Asi tak, odnesem to všichni. Nakonec podle mě v té bide stejně nezbude než se vracet k národním nemám. Ti méně zadlužení nebudou stále ochotni nést břímě těch zadluzenejsich. A navíc se to rozhádá do krve.

Z. Lapil 3.7.2022 10:05

Jednak to, a hlavně: menší celek se lépe řídí. Pořád vzpomínám, jak se situace radikálně zklidnila po rozpadu Československa, a nebylo to jen proto, že přestalo hádání o pomlčku.

T. Kučera 3.7.2022 10:21

Menší celek se lépe řídí, ale méně toho vyrobí. Tohle říkám dávno, že hranice mezi extremismem a normalitou je v tom, že extremisté levicoví sestavují stále větší kolektivy za účelem zvýšení výkonnosti, ale to má za následek menší uřiditelnost, až nakonec musíte lidi donutit. Na pravé straně se kolektivy stále zmenšují, tím se zvyšuje uřiditelnost, ale snižuje se výkon. Nakonec se sníží natolik, že lidi musíte donutit. Myslím, že takhle to stačí.

Z. Lapil 3.7.2022 13:50

Mně ne. Myslím si totiž, že "velký výkon" ve vašek příspěvku znamená prosté "hodně". To velké podniky opravdu umějí. Na výrobu atypickou/kusovou jsou lepší podniky malé.

Čtu a nevěřím svým očím: opravdu jste napsal, že ve velkých podnicích pracují lidé radostněji, než v podnicích malých? (Výkon v malých podnicích se sníží natolik, že nakonec musíte lidi donutit).

T. Kučera 3.7.2022 14:10

Samozrejme tím myslím podnik, který je podkapitalozovany, jak penězi, tak i pracovní silou. Bere se zde poměr velikosti výrobní jednotky vzhledem k velikosti úkolů, ke kterému se zavázala.

J. Nevrkla 3.7.2022 11:02

Především je tu demokracie. V EU nás ty větší, třeba Němci, vždy přehlasují a my nemáme žádnou možnost jejich rozhodnutí zvrátit.

Z. Lapil 3.7.2022 14:02

Ono to není tak jednoduché. Teď mám v ruce takovou pidiknížku, jmenuje se to Teorie demokracie dnes. Je tam Rousseauovo tvrzení, že - zhruba - že vyjdeme-li ze součtu jednotlivých vůlí, tak se + a - vyruší a to, co zbyde, je obecná vůle. Autor to komentuje: "Pokusy dát tomuto výroku nějaký smysl zahltily dvě odvětví odborné literatury".

Nevím, jestli si to dovedu nějak smysluplně přebrat, ale vychází mi z toho, že vaše (i moje) tvrzení "Německo nás vždy přehlasuje" je extrémně zjednodušené.

https://www.databazeknih.cz/knihy/teorie-demokracie-dnes-24415. Není to nějak extra přefilozofované, celkem stíhám :-).

J. Nevrkla 3.7.2022 19:55

Padla koloniální impéria, padlo Rakousko-Uhersko,padl Sovětský svaz, Jugoslávie, Československo. Různé národy měly různé názory, nechtěly být ovládaný jinými národy. Říkalo se tomu narodne osvobozenecky boj, staví se tomu pomníky a světí se svátky. Nechci, aby nám vládlo Německo, Brusel. Mám jisté zkušenosti, pokud bylo málo zakázek, prihrávali si nadřízení Němci zakázky vždy především svým soukmenovcům. Bude to tak vždy, brzy to pochopí i ti, co dosud nepochopili.

T. Kučera 3.7.2022 20:05

Jo, akorát nám vládne Rada EU a v té sedí 27 premiérů a premiérek a každý má jeden hlas. Kde tady vidíte nadvládu Bruselu? https://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_Evropsk%C3%A9_unie

J. Nevrkla 3.7.2022 20:23

Vy ji nevidíte? K velké většině zákonů a příkazů se premiéři nevyslovují, vydava je občany nevolená Evropská komise. U zásadních věcí se vyžadovalo vyjádření premiérů, kteří byli samozřejmě pod obrovským tlakem, aby se neznelibili, jejich stát by mohl dostat menší dotace. Teď se jedná o tom, aby právo veta ani neexistovalo, aby rozhodovala většina. Pak už nemáme možnost ovlivnit vůbec nic, v Evropském parlamentu tvoří naši poslanci sotva tři procenta poslanců, kteří jsou navíc u nás voleni zhruba pětinou voličů a jsou svými platy a benefity zcela odtrženi od normálního života. A neví co roupama, tak třeba bojují s klimatem, s Ruskem a zachraňují planetu. V době nadcházející bídy je to naprosto zvrácené. Nevidím žádnou naději, že se z bídy můžeme s EU dostat. To je jako v roce 89 stále věřit v socialismus.

T. Kučera 3.7.2022 20:38

Nějak vám uteklo, že pravomoci jsou rozděleny mezi eu a jednotlivé státy. V první části jsou výlučně pravomoci EU, ve druhé participace a ve třetí suverénní rozbodovan2i zemí. Co kam patří, je v Lisabonské smlouvě a státy o všech kapitolách a jejich zařazení hlasovali jednomyslně. Tak kdopak vás utahuje, chudinko malá?

T. Kučera 3.7.2022 16:54

Od toho jsou frakce v Europarlamentu. Kdy konečně pochopíte, ze EU nama národnostní základ? Dokonce je to záměrně.

T. Kučera 3.7.2022 14:02

To vám na společném trhu nepomůže vrátit se k národním mrnam. Kdy to konečně pochopíte?

M. Mařák 2.7.2022 7:43

V eurozóně žiji od jejího vzniku (Francie) a nevidím důvody, proč by se Francie měla vracet k tzv. národní měně. € mně coby standardnímu Pepovi Novákovi vyhovuje, nemám s ním problém, při nákupech a cestování po Evropě je to jednoznačně úspora peněz, času a vynaložené energie, v běžném každodenním platebním styku mne v ničem neomezuje a nijak nezvýhodňuje.

Pohoda.

P. Diviš 2.7.2022 8:11

Ano, ve Francii a pro Francii může být € výhodné. Pro Česko moc ne, viz pan Mundell.

R. Polášek 2.7.2022 9:43

Ale i pro Francii se to může překlopit do nevýhody. Francie je zadlužeností blíž jižním státům EU, jsou tam silní socialisté, kteří by zadlužovali ještě víc i hodně islamistických migrantů.

J. Anděl 2.7.2022 9:58

Tak ono já žiju od narození s korunou a taky s tím ve svém každodenním životě nemám problémy, pohoda.

Dokonce i problémy při cestování jsou méně a méně časté, a to díky platebním kartám a jejich rostoucímu rozšíření a možností platit i za menší částky.

Ano, může se mi stát, že narazím na benzínku, kde si neotevřu wc mobilním telefonem a musím lovit drobná eura. Ale to je opět zhruba podobná komplikace, jako když si chci dojít v pražském metru a nemám žádnou desetikačku. Ono se mi dokonce může stát, že wc bude zamčené a pak je úplně jedno, s čím chrastím v kapse :-).

Jediný skutečný zádrhel toho, že tu nepoužíváme eura, spočívá v tom, že mi tu v misce trvale leží asi třicet euro, které nevezmu a neutratím někde v okolí. I když ani to není úplně pravda, leckde mi euro vezmou, pokud mi nevadí trochu horší kurz, který je u třicet eur asi lhostejný.

Kdybychom přecházeli na euro, mé emoce by se mohly dost různit podle zvoleného kurzu.

R. Polášek 2.7.2022 7:41

Výrazný rozdíl je v tom, že korunu ovládá naše centrální banka, ztímco euro neovládáme. Když nastane krize a my máme korunu, tak centrální banka pohne kurzem, lidi poněkud zchudnou a jinak se nic nestane, většina lidí po odeznění krize zase zbohatne.

Když budeme mít euro, tak změna kurzu nebude možná. Stane se stále nevýhodnější u nás něco vyrábět, projeví se to tím, že firmy budou omezovat výrobu a propouštět , případně budou rovnou od nás odcházet. Ve výsledku pak bude jedno, že s eurem nebudeme muset při cestě do jiných států EU měnit koruny za eura a neplatit poplatky za směnu. protože spousta lidí bude bez práce a nebude na nějaké cestování mít, protože bude živořit na dávkách. A stát taky nebude mít moc peněz ani na ty dávky, protože s menším počtem pracujících lidí a vyrábějících firem stát vybere menší daně. Respektive bude ty, co ještě pracují a firmy, co u nás ještě vyrábějí, víc odírat.

Z. Lapil 3.7.2022 9:23

Nechápu jedinou věc: jak je možné, že to tolik lidí nechápe.

Nebo že by si fakt mysleli, že se o ně druzí postarají líp, než by se postarali oni sami?

T. Kučera 3.7.2022 14:08

Zato teď se sem kvůli korunam jenom hrnou, že. A jak vysvětlit masivní investice na Slovensku, a to hlavně z české strany, ha?

T. Novy 2.7.2022 7:37

Ano. Jako popis minulosti a přítomnosti, souhlas.

Osobně vidím problém v budoucnosti, ECB funguje jako rotačka na peníze pro plnění progresivních zadání a tím posílá Euro do pekel. Jakožto finančně dospělá a odpovědná osoba, mající aktiva vyšší pasiv, mi koruna připadá atraktivnější.

Mimochodem, ticho je teď kolem USD a rozdíl k Euru je už jen 4%, za poslední rok potichu posílil vůči Euru o 14%.

A to mu pořád nějací proroci slibují konec do roka a do dne. Už asi tak 200 let.

M. Mařák 2.7.2022 7:45

Jiní proroci již léta slibují konec € a kde nic tu nic...

P. Diviš 2.7.2022 8:13

Jak známo, € bude udrženo za k͇a͇ž͇d͇o͇u͇ cenu. Doslovně. Politický projekt přece nemůže krachnout.