Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

EKONOMIKA: Brexit zadrhl, ať žije czexit

diskuse (37)

Mluvit o czexitu je užitečné, ovšem debata by také měla dojít k nějakému závěru, nebo aspoň vytvořit představu o tom, co by odchod z Evropské unie pro Českou republiku znamenal. Téma bylo nastoleno logicky.

Ve sněmovně je příliš mnoho stran, které chtějí zavést referendum o zahraničněpolitických otázkách, z toho komunisté a SPD odchod z Evropské unie žádají a ještě další poslanci z ODS by s nimi souhlasili. Pro začátek této debaty by bylo dobré si uvědomit jednu okolnost, která při rozchodu s unií zákonitě nastane.

Průkopníci v oboru opouštění Evropské unie jsou, jak známo, Britové, a jak se teď ukazuje, zmíněnou okolnost si předem nerozmysleli. Klíčovým motivem evropské spolupráce jsou obchodní dohody. V nich jsou stanoveny regulace, které určují pravidla obchodu mezi členskými zeměmi, a jejich zásluhou bylo možné odbourat všechny překážky, které mohly nastat při obchodu mezi národními státy.

Mezinárodnímu obchodu škodí to, že každá země má svá celní pravidla a standardy svých výrobků, sama dohlíží nad tím, jak výměna zboží s cizinou probíhá. To všechno Evropská unie pro své členské státy odstranila za cenu, že nastolila pravidla shodná pro všechny členské státy.

Velká Británie odchází z unie s tím, že pro ni nebudou platit a místo toho vypluje na otevřené vody volného světového obchodu. V tom je právě omyl či chybná úvaha, s jejímiž důsledky si teď Britové nevědí rady.

Pokud některá země vystoupí z evropské regulace, musí nutně zavést regulaci vlastní, pokud by nechtěla úplně rezignovat na svůj suverénní stát a jeho hranice. Evropské obchodní smlouvy teprve volný obchod umožňují, a pokud Británie Evropu opustí, volného obchodu uvnitř Evropy se prostě vzdá.

Příznivci brexitu obvykle obviňují Brusel, že chce zrušením smluv o volném obchodu Británii zkomplikovat život a ponížit, ovšem z prostoru vymezeného těmito smlouvami vystupují sami Britové. Evropská unie jim v tom jenom nechce bránit a ostatně ani nemůže.

Někteří britští politici uvažují o tom, že dohody s Evropou nahradí volný obchod se Spojenými státy, ovšem i v tomto případě by museli přistoupit na pravidla, která platí ve Spojených státech.

Proto se dá rozumět ministru financí Philipu Hammondovi, který prohlásil, že si u obchodních dohod s Evropou dokáže představit jen velmi opatrné změny. Brexit by v tomto případě byl jen nedůležitým gestem.

Na britském příkladu je tak vidět, jaké jsou jeho ideologické základy. Tato ideologie zpochybňuje roli státu, který teprve svými regulacemi může otevřít svobodný prostor včetně prostoru pro volný obchod.

Samozřejmě se vždy vyplatí rušit zbytečnou byrokracii, ovšem i zběžný pohled na dějiny kapitalismu ukazuje, že obchod jenom mezi dvěma sousedními městy předpokládal dohodu na společných normách pro výrobky, které se v nich měly obchodovat.

Země plně závislá na obchodu s Evropou by tedy měla o opuštění unie vážně uvažovat až ve chvíli, až si vyjasní, s kým a za jakých podmínek bude obchodovat. Odchod z unie a zachování jejích obchodních pravidel je protimluv.

Autor je komentátor serveru Echo24.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz