29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Řekni, kde ti tupci jsou

Měl jsem možnost projet se v poslední době po naší zemi, a zvláště Českomoravskou vrchovinou. Když jsem viděl tu zkázu, ty nastojato uschlé a od kůrovce sežrané lesy, stovky hektarů lesů, celé kopce a doliny, byl bych rád někomu nafackoval. Jen ho mít po ruce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 5.8.2019 7:26

Za článek dík.

F. Svoboda 5.8.2019 8:18

Re: Za článek dík.

Také děkuji, velice skvělé !!!

O. Musil 5.8.2019 6:56

Pokud má pan Vlk v kapse řešení, jak zachránit smrkové porosty, měl by nám ho prozradit. Hlavním problémem na Vysočině podle všeho není brouk, ale extrémní sucho dva roky po sobě. Smrk má mělké kořeny a nemá, odkud vodu brát. Brouk je už jen další bod... Vzhledem k tomu, že sucho je přirozené (jak nám vysvětlili mudrci z útulku Václava Klause), moc se s tím dělat nedá. Jen kácet a kácet...

P. Götze 5.8.2019 7:00

vy jste se vzbudil z hibernace? o jakych dvou letech hovorite??? chodite vy vubec pravidelne do lesu?

P. Rada 5.8.2019 7:13

Re:

Ano těch roků kdy významě narůstá sucho už je minimálně šest. Lépe jak jen s pohledu na lesy je to znát i na úrovni spodních vod. Nedávno k tomu vyšly souhrné zprávy od meteorologů:

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/tiskove_zpravy/2019/Predbezna_zprava_o_suchu_2018.pdf

http://www.top-expo.cz/domain/top-expo/files/smart-city/smart-city-2018/voda-a-sucho/prezentace/danhelka_jan.pdf

J. Lukavsky 5.8.2019 9:38

Re:

"Ano těch roků kdy významě narůstá sucho už je minimálně šest." No ve Starém zákoně Farao viděl ve snu sedm krav tučných a sedm hubených, čili ještě 1-2 roky bude sucho... ale možná to může nějak souviset s cyklem Slunce? Ten má několik cyklů, jeden myslím 7-8 let. Co na to odborníci? Jestliže je teď minimum slunečních skvrn a tedy Slunce hřeje méně, odpařuje se z moří trochu méně vody a eko-fofrníky trošku brzdí proudění od moře... a máme sucho! Nějak mi chybí studie, že fofrníky (výška stožáru až 200 m, čili vrtule zasahuje až 300 m) kterých je prý už 60 000 naprosto prokazatelně a určitě neovlivňují ani trošíčku proudění od moře. Tedy podle "principu předběžné opatrnosti". A že nezabíjejí ptáky, motýle a hmyz vč. ohrožených a chráněných druhů! J.L. end

P. Lenc 5.8.2019 7:22

Re:

Také mně ty "dvy roky" dostaly. Pane Musile ta hibernace ve vašem případě byla opravdu dlouhá.

O. Musil 5.8.2019 7:28

Ano, máte pravdu, sucho je už mnohem déle, nebylo ale zase tak extrémní jako v posledních letech. Spíš nějak nevím, co s tím. Na rozdíl od pana Vlka si nemyslím, že za všechno můžou ekologičtí pomatenci. Takže už snad jen zbývá modlit se k Babišovi, který má program na vodu...

P. Rada 5.8.2019 8:27

Re:

Sucho u nás má řadu ale souvisejících příčin. Zkusím některé pojmenovat a posudte sám....1. Míra vláhy nesená nad pevninu je zásadně ovlivněna prouděním větrů. Tato situace se zejména s odtáváním severní polární čepičky mění k nepravidelnější. Stále častěji spíše setrvávají tlakové výše a naopak se snižuje domince atlantského proudění s frontami které navozovalo vyrovnané vlahé mírné podnebí.

2. Důsledky GW se u nás projevují růstem i zimních teplot které však pro vláhu v období léta bývají výchozí. Průměrná ziní teplota bývala těsně pod bodem mrazu ale dnes se posunutím o cca 1.5C nahoru dostává častěji nad bod tání. To vede v nižších až středních polohách k tomu, že v zimě jsou srážky častěji deštové než sněhové, které bez užitku odtečou a méně času mají na to se vsáknout. Už z kraje roku má půda menší zásobu vláhy. Letní lijáky bývají přívalové a tak opět spíše odtečou.

2. Vegetační období nastává v důsledku GW průměru o několik týdnů dříve a tím i dříve nastupuje růst spotřeby. ....3. Odpar fyzikálně roste s teplotou rychleji jak přímo úměrně a tak i malá změna teploty mívá vyšší dopady na vysušování

4. Krajina ztrácí svou retenční schopnost přemírou používání herbicidů, pestcidů, zhutnováním půdy, velkoplošností polí, zástavbou, ztrátou porostů. Nad vysušenou krajinou ze které voda rychleji steče následně i méně prší.

5. Vyšší rostliny, zejména dlouhověké stromy jsou schopnější čerpat vláhu s větších hloubek k povrchu. Jakmile ale hromadně odumřou zásadně se tak tenčí tlouštka zemní vrstvy ze které vegetace může čerpad zásoby vody. Stromy rozrůstáním lesů postupně zvyšují vláhu v krajině ale pokud dojde k jejich oslabení až odstranění, může náprava trvat velmi dlouhá desetiletí. Dynamicky se měnící klima které navozuje GW lesním porostům nepřeje. Jsou zranitelné dlohověkostí po kterou nesmí nastat extrém. Lépe se situaci přizpůsobují křoviny až traviny které mohou přežít i požáry protože jejich rozvojově nejdůležitější části bývají ukryty pod zemí.

P. Götze 5.8.2019 9:46

Re:

Jinak receno placate uplne nesmysly. Ale proc ne, tak aspon jste si to uvedomil. Nesmysly ale nikoho prilis neohromite, ani pana Vlka.

F. Houžňák 6.8.2019 11:18

To máte tak, kdyby bylo sucho a nebyl kůrovec,

tak pár smrků uschne a ostatní se zase vzpamatují. Když je sucho a kůrovec, tak všechny sežere. A teď si položte otázku: můžeme spíš ovlivnit, lidskou činností, výskyt kůrovce nebo sucho? No vidíte. Produkujete jenom takové relativizující nesmysly.

S. Ševeček 5.8.2019 7:40

Re:

a co navrhujete vy, pane Musile?

/Gréta?

M. Mýval 5.8.2019 9:47

Re:

Je zajímavé, že v Polabí, kde usychají borovice (hlavně v okolí řepkových polí) přežívají ojedinělé smrky? Každý bonsaista vám potvrdí že smrk patří mezi stromy nejlépe odolávající suchu - koření sice mělce, ale umí s vodou hospodařit

F. Houžňák 6.8.2019 11:16

V Polabí nevím, ale v jižních Čechách, na lesním pozemku,

který dobře znám a několikrát do roka navštěvuji, sežral kůrovec už skoro všechny smrky (některé jsou napadené, ale ještě vzdorují), ale ani jednu borovici - smrků a borovic je tam asi tak napůl, tedy bylo, většina smrků už uschla nebo byla kvůli kůrovci pokácena. Asi tam v Polabí kůrovec tolik není.

P. Rada 5.8.2019 6:51

"Řekni kde ti tupci jsou".

No kde by byli? Jsou mezi námi a jsou to právě "vlkové" kteří doposud pro svou "tupost" nepochopili co se lze už desítky let dočíst s vědeckých pojednání a dnes běžně i ze zdělovacích prostředků a nyní reagují tupě emotivně. Právě tupci nechápou, nepoužívají rozum - ačkoliv o příčině zřejmě četli, nebot sami píší:

..."Noviny a televize blábolí, že to prý způsobilo „globální oteplování“ a s ním spojené sucho."...

Problém "tupců" příznačně tkví v tom, že za blábol považují víceméně pravdivý popis skutečnosti. Své fantazie a emoce naopak za objektivní realitu.

GW jehož některé důsledky už vidíme vzniklo zprvu nenápadně ale fyzikálně prokazatelně následkem dlouhodobého sycení atmosféry uhlíkem které způsobuje člověk. Člověk totiž spalováním uhlíku rychlostí milionkrát větším jak se pod zem ukládal, narušil uhlíkový cyklus na planetě už tak masivně, že i v atmosféře se během století změnilo o 40% jeho zastoupení. Důsledek dlouhodobě působícího skleníkového efektu který způsobuje oteplování zemského povrchu je konkrétněji u nás právě nebývalé sucho, jinde povodně.... Tupci vazby příčin a následků zřejmě nechápou a řídí se dál zejména svými náladami. Tragické dopady nadvlády lidské emotivity nad rozumem to pak má nejen pro naše lesy ale časem může mít i pro celou civilizaci. Tohoto rizika si na rozdíl od tupých dospělých všimli už i některé děti, které autor ale v souladu se svou vlastní tupostí nazývá pitomou mládeží.

R. Langer 5.8.2019 6:16

Přesně.

Zelená energie zadarmo. Říkal jsem: "Nevěřte tomu, elektrina bude nasobně dražší, lžou vám.". Nic.

Rikal jsem: "Nechávat smrkový les sežrat kůrovcem, aby se 'sám obnovil' je nesmysl, zůstane vám tam jenom holina a křoviny." Nic.

Jo, vzpomeňte si na to, co tehdy tvrdil Zelený sedmilhář.

A hlavně mu nezapomeňte věřit, až vám zase bude lhát, jak za to všechno může jakási" změna klimatu", když klima se mění od počátku vzniku Země.

P. Rada 5.8.2019 7:08

Re: Lžete přesně!

1. Energie není a nebyla nikdy zadarmo - musí se těžit a to vždy stojí úsilí (energii).

2. kůrovecec zde prokazatelně byl spolu se smrkem 65milionů let (viz zkameněliny) a nikdy se navzájem nevyhubily.

Poslední století se do tohoto vývojového procesu kde se kůrovec stal latentní součástí všech smrkovách porostů ale vložili chtiví "langerové" budující stejnověké monokultury lesů v dokonce nepůvodních oblastech a hlavně měnící navíc klima planety na už zcela nepůvodní. To kam dnes paneta spěje zde naosled bylo před 10miliony let! Langerové s klapkami na očích ale bez ohledu na situaci apelující jen hubit kůrovce a nikoli napravovat příčinu dramatické nerovnováhy - výsledkem jsou už dnes zničené lesy. To vše analogicky tomu, jako by langerům někdo namísto léčby příčiny nemoci vyhubil bílé krvinky které se sami při nemoci přemnožují a napomáhají uzdravení.

J. Lukavsky 5.8.2019 7:55

Re: Lžete přesně!

"2. kůrovecec zde prokazatelně byl spolu se smrkem 65milionů let (viz zkameněliny) a nikdy se navzájem nevyhubily." Ano to je pravda, ALE náš les se začal formovat až po ústupu kontinentálního ledovce tj. cca 10 000 let. Byl to les SMÍŠENÝ, čili dosti rezistentní na kůrovce. Smrkové monokultury se přirozeně vytvořily nad cca 1000 m.n.v. kde zase kůrovec udělá jednu generaci s bídou za rok. Máte pravdu v tom, že smrkové monokultury byly uměle vysazeny, na Šumavě po r. 1870 kdy se tam prohnala obrovská sněhová bouře a padlo myslím 5M m3 dřeva. Schwarzenbergové ho tenkrát vytěžili, prodali a nasázeli smrk. A zároveň zavedli perfektní lesní hospodaření, které ten les udrželo zdravý až do naší doby. Když ty porosty dozrály do těžby mohly být vytěženy a zpracovány a postupně se mohl sázet smíšený les. Už tam mohl mít 20 let. To se ale nestalo, tu transmutaci smrku na buko-jedlový smíšený les "osvícení ekologové" svěřili kůrovci, aby si poradil "přírodně". Takže tam máme mladé smrčky (Šumava se obnovuje!) které za 100 let opět sežere kůrovec... a "jedeme dál a dál, černým kočárem kol bílých skal". Ty smrkové eko-souše se přírodně rozkládají působením brouků, hub a bakterií - a tím uvolňují CO2, který kdysi fotosyntézou fixovaly do dřeva. Takže se cyklus uzavírá. KDYBY se vytěžily a zpracovaly na stavební dříví tak by ten C zůstal vázán pár set let. Jelikož ale mladí nadšenci nemají zapotřebí se vzdělávat tak jim tohle asi uniklo. Takže po prázdninách budou opět v pátek stávkovat? J.L. end

P. Rada 5.8.2019 8:40

Re: Lžete přesně!

Ti mladí jsou dnes leckdy informovanější než jsme byli v jejich věku my. Dokoncce začínají vzdorovat a dostávat se tak na cestu poznání, že jsme jim už v období studené války mnohdy nevědomě ale fakticky začali připravovat krajně nebezpečný svět jehož problémy dnešní konzumní civilizace dál do budoucna tuplovaně posiluje.

https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/vstupujeme-do-temneho-veku

J. Lukavsky 5.8.2019 10:45

Re: Lžete přesně!

"Ti mladí jsou dnes leckdy informovanější než jsme byli v jejich věku my. Dokoncce začínají vzdorovat" No když se dostanu do diskuse s nějakým "zeleným" mládencem tak obvykle po pár minutách zjistím, že oni nejen že skoro nic o problematice nevědí (zeptejte se jich kolik je těch strašných 400 ppm v % a kolik v dílech CO2 ve vzduchu, zeptejte se které učebnice ekologie pročetli...), ale ani jim to nevadí. Jako sv. Gréta - co se nepotřebuje vzdělávat, ona už VÍ. Jinak ale souhlas s tím, že začínají vzdorovat, no ale vzdoruje každá mladá generace, i já kdysi (když se mnou ještě hormony cloumaly) jsem to co řekl táta považoval vždy za blbost. Ale snad z toho vyrostou, jako my. J.L. end

V. Petr 5.8.2019 12:26

Dnešní mladá generace je snad nejpitomnější v našich

dějinách. Překonává dokonce i mladého Pavku Kohouta a jeho souputníky z počátku 50 let!

A v mé generaci bylo pitomců kupodivu minimum!

Z. Lapil 5.8.2019 17:13

Re: Dnešní mladá generace je snad nejpitomnější v našich

Jestli to "málo pitomců" nebyl dojem z vaší tehdejší sociální bubliny.

Líbí se mi: Když jsme byli mladí, bylo na světě spousta starých lidí. Teď je na světě spousta mladých lidí. Člověk by tak nějak čekal, že to bude obráceně.

R. Langer 5.8.2019 10:21

Re: Lžete přesně!

Lžeš pořád stejně, a pořád to není pravda, Zelený sedmilháři. :-P

V. Petr 5.8.2019 12:11

Promiňte, ale žvaníte nesmysly!

Dosaďte si na místo "kůrovec" třeba "mandelinka brmborová," "plevel" apod. Co třeba věta "plevel na pole patří..."

Pokud máme hospodářský les, MUSÍ se kůrovec operativně likvidovat. Podobně, jako ta mandelinka bramborová. A dále, zničený les se nemusí "sám obnovit," viz Balkán!

Z. Lapil 5.8.2019 17:08

Re: Lžete přesně!

Nepůvodní lesy jsou na Šumavě a všeobecně v Evropě asi tak stovky let. Problém s kůrovcem dost evidentně souvisí s tím, že se nepůvodní lesy - ano, neschopné "samostatného života" - přestaly správně udržovat.

Podobný případ jsou rybníky. Podmáčený kraj byl uměle uspořádán (Krčín a spol.). Dokud je tento umělý stav udržován, je to dobrý a i nějaká ta ryba se urodí, ale skončete s údržbou a za několik málo desítek let nemůžete bez holínek a repelentu existovat.

P. Lenc 5.8.2019 7:26

Re: Přesně.

Pane Langře,reagovat na blba grafomana nemá, jak jsem už dřív zjistil cenu.

R. Langer 5.8.2019 10:22

Re: Přesně.

Problém je v tom, že ty jeho lži někteří méně vzdělaní jedinci berou vážně.

J. Vavrochová 5.8.2019 6:09

Moc smutné čtení, za to budete tvrdě kritizován,

ale, bohužel, máte pravdu. Také už ledacos pamatuji a naprosto s vaším popisem situace souhlasím. Je zajímavé, jak politici, kteří po... zpackali, co mohli, se na nějaký čas odmlčeli a teď se, recyklovaní, znovu objevují a hlásají "nové myšlenky".

I to už tady kdysi bylo, v roce 1968 se takto vynořil například Josef Smrkovský, který v padesátých létech řádil mezi "kulaky" a je podepsán pod většinou listin o konfiskaci zemědělských majetků, a najednou z něho byl ten nejhodnější, pokrokový strýček komunista.

Mám nepříjemný pocit, že se vrací doba Pavků Korčaginů, vzletných hesel typu "poručíme větru, dešti" a jiných zhůvěřilostí, jen v modernějším provedení.