Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Chceme pro vás bezpečné a kvalitní diskuse, proto mohou diskutovat pouze přihlášení uživatelé.

Využijte nejrychlejší přístup do diskuse pomocí přihlášení přes Bankovní identitu.

Přihlásit / Registrovat

LN

Řetězce nešetří falešnými slevami. Největší pokuty dostal Albert

Lahev vína před slevou nestála 209 korun, jak tvrdil obchod, ale jen 99 korun. Podobných falešných slev odhalily kontroly České obchodní inspekce v řetězcích stovky. V prvním letošním čtvrtletí padly nejvyšší pokuty od ČOI pro řetězce Albert a Kaufland.

Česká obchodní inspekce uložila v prvním letošním čtvrtletí za nekalé obchodní praktiky řetězcům pravomocně celkem 48 pokut ve výši 5,058 milionu korun. V čele žebříčku je tentokrát Albert s deseti pokutami za celkem 1,427 milionu. Následují Kaufland a Lidl. Bez šrámů nicméně nevyvázly ani další řetězce včetně Coopu a Hrušky.

ČOI běžně informace o pokutovaných řetězcích nezveřejňuje, Novinky informaci získaly po dotazu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Pravomocné pokuty se vztahují ke kontrolám, které proběhly už loni. Stále častým pochybením řetězců je, že účtují u pokladny jinou cenu, než je uvedena na regále. Nicméně ještě větší potíž měli obchodníci s od loňska platným novým pravidlem pro uvádění slev. Podle něj slevy musí vycházet z nejnižší ceny za posledních 30 dní, která má být také uvedena.

(podrobnosti v článku)

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-retezce-nesetri-falesnymi-slevami-nejvetsi-pokuty-dostal-albert-40473843

HV

Paní Šichtařová je ekonomka. Já jsem elektrikář. ČVUT FEL. Mně na tom jejím článku něco nesedí. Možná jednotky, možná země původu potravin, možná kouzla s procenty z různých základů ... o co jí jde? Jako že chudáci obchodníci? Nebo jak to je?

LP

To asi ne? Jednotky čeho? Paní Šichtářová připomíná, že bohatství Západu udělal kapitalismus a chudobu Východu socialismus! No, a Bruselští ananasové nám plíživě ten socialismus nutí.... zchudnem...

JN

Největší zdražení je u ceny energií, daně z nemovitostí, vodného stočného, které mají vliv i na ty potraviny. A tato zdražení způsobuje stát a jeho politika a politici. Tam hledejme viníka.

LN

Paní Šichtařová podezřele a iniciativně brání obchodní řetězce před nařčením z nehorázného růstu cen, ale moje osobní zkušenost je opačná.

Řetězce svým proti zákazníkům namířeným "marketingem" a klamavou reklamou neustále testují, jak lze při prodeji dosáhnout co nejvyšší ceny a současně přemrštěně vysoké ceny využít k "akční propagandě". "Skákavé ceny" jsou pro ně standardní metodou, jak si porovnat v krátkém čase ochotu zákazníků utrácet peníze a metodou hledání tzv. "optimální ceny" (cena, při které počet prodaných kusů vynásobený jednotkovým ziskem přinese nejvyšší celkový zisk z prodeje).

Pak se není čemu divit, že v době, kdy řada obchodů prodávala obyčejnou žlutou cibuli "už jen" za 15,- Kč kilo, LIDL ji měl za 50,- Kč/kilo (49,90 - abych byl přesný :-P).

Docela by mě zajímalo, jak při silném cenovém "šumu" vyhodnocuje státní statistický úřad ceny v obchodech a jak vypadá sběr dat v praxi. :-P O kvalitě dat státem vyhodnocované inflace mám oprávněné pochybnosti - viz nesmyslné postupy, které používal ČSÚ při vyhodnocování cen el. energie pro koncové odběratele pro Eurostat...

[>-]

FDW

Nikdo vás nenutí v obchodních řetězcích nakupovat.

LZ

L74u20i55s 16Z44í86d29e42k

31. 5. 2024 10:11

A to bez vyhnání 5demolice nepůjde !

ZK

Jenže, co je mi to platné, že MY jsme bohatí, protože tu firmy podnikají a produkují spoustu zboží, ale JÁ nemám ty poukázky na užívání toho zboží?

FN

Takže si to shrňme: Vláda prosazováním Green dealu zdražuje energetiku a dusí ekonomiku, zvyšováním daní okrádá občany i firmy a vyždímané peníze věnuje s lehkým srdcem na dotace a na nákup šavliček a fedrpušům.

IK

Bacha na to ještě chlapci a děvčata z obecního socialismu mají nyní pré Konenečně se s 5 kolkou dostali k lizu Oni tam byli hned od začátku při privatizacích kdy si si všechno kupující museli zaplatit nemovitosti co nebyly obecní tak přesto se města soudila s kupujími přesto že po rocích to prohráli tak šli potom dál zlikvidovali nájmy a udělali si sami městské pivovary měské restaurace městské stánky Dodnes nevím jestli jim to jde, no ale zlikvidovali si peníze pro stát pro obec soukromník aby platil daně, zdravotní pojištění na důchody a pod. Ale nyní oni vítězí Svými nápady ve vedení jsou bývalí starostové hejtmani a oni likvidují právě to soukromé hospodaření proč na vesnicích nejsou obchody proč nejsou restaurace soukromé protože oni svými penězi od státu vlastně od nás si nechávají dělat podniky kadeřnictví atad. Dostali totiž po roce 1990 majetky které nešly privatizovat do svého majetku a lidi na obcích jsou placeni také od státu. Tak se nám sešli nyní ve vládě v parlamentu lidi kteří likvidují soukromý trh a tito nám vládnou a ne ti my jsme v jejich područí. Tím si a nám podřezávají větev, Protože oni jen berou od nás všech. Ta elektrika je opravdu nejdůležitější jak si ji nechali zdražit ale to druhé že v senátu jsou obecní kteří si vlastně to si dají do zákonů oni tak si to potom schlávlí a nám se celou dobu smějí.

FDW

Paní Šichtařová, doufám, že se do toho senátu dostanete, aby tam nebyli jen Taiwanci a jiní cizáci a socialisti.

JM

Záchrana planety je nejvyšší priorita. Důchodová “reforma” nutná. Manželství pro všechny nevyhnutelné. Volby za dveřmi.

Všichni chudneme, cestovky nadále praskají ve švech. Jak je to možné? Zřejmě labutí píseň.

FDW

Za kovidu jich polovina zavřela krám, tak ten zbytek si vystačí i s menším počtem zákazníků.

A všichni nechudneme. Někdo i bohatne. To však nemění nic na faktu, že se česká ekonomika zmenšuje.

Foto

Souhlasím. Pokud jde o ceny, nakupuji jen nezbytné množství toho co potřebuji . Pokud obchodníci mají nasmlouvané dodávky zboží a neprodává se za tu cenu, nezbývá než cenu snížit. Např. vepřové maso.

MK

No tak cenu sníží - pod své náklady a povinné odvody. Takže zkrachují. Zůstanou jen ti, kteří mohou dovést levnější zboží, tedy nadnárodní korporace. A když vylikvidují konkurenci, nic nebude tlačit ceny dolů. Kupní síla rozhodně ne - když se maso neprodá tak jak je, prodá se smíchané se škrobem, odpadem a dochucovadly ve "výrobcích" za cenu sice nižší, zato víc.

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz