Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

ČEZ: Únor 1948 verze 2.0

Zestátnění ČEZu? Prý sociální krok “pro lidi”? A prý to říkají i ekonomové? Ano, říkají to i lidé, kteří se označují za ekonomy .
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

ODS chce řešit ekonomické problémy znárodněním? Velká otočka od svobody a trhu ke korporatnimu socialismu a pak ke státnímu?

0 0
možnosti
RM

mám skoro podezření, že paní Markéta je drobnou akcionářkou ČEZu ;-D --nicméně nejméně jedna její věta je pravdivá. a to, že velice brzy začne v energetice docházet k blackoutům. 8-o

0 0
možnosti
Foto

Jak to napsat slušně. Kdybych neměl bystrou a inteligentní sestřenici Markétu, uvažoval bych o podivném duševním postižení nositelek tohoto jména.

Pokud takoví liberálové, jejichž představitelkou je paní Šichtařová, nechtějí definovat lichvu a nepřiměřený zisk (to nejsou produkty bolševizmu a levice, to uměli definovat i trestat od antiky po polovinu XX. století ), protože to je neliberální a poškozuje to podnikatelské zájmy, pak je zřejmé, kam liberalizmu s (zákonitě) dospěl - k legalizaci kriminality, destrukci demokracie, likvidaci základních lidských práv a svobod.

Proč legalizace kriminality? Lichva a nepřiměřený zisk, podvody šmejdů

potvrzené soudy, výsměch podvedeným - měli si lépe přečíst a pochopit předložené obchodní podmínky, místo aby alespoň slovně odsoudili podvodníky.

Proč destrukce demokracie? Protože i asi zbohatli nabobove-oligarchove, mají podstatný vliv na média, politické strany i nepolitická hnutí.

Proč likvidace základních práva svobod? Protože v globalizovaném světě jsou pravidla a zájmy korporací silnější než demokratický přijaté zákony zaručující a chránící práva a svobody svých občanů.

V pravdě hystericky křik Markéty Šichtařové o "únoru verze 2.0) zakrývá podstatu liberální ideologie - jde o restaurování jediného přirozeného práva a to práva silnějšího. Tak můžeme ve stylu Šichtařové říci, ze se demokracie vrací do otrokářství verze 2.0 či jaké, a bude to pravdivější, než ten její "únor".

Pokud stát může mít i půdy, tedy pud sebezáchovy, musí se snažit o levné, stabilní a dostupné zdroje energie, vody, potravin pro své občany. To není opatrování od kolébky ke smrti. To je to, k čemu demokratický stát slouží svým občanům.

0 0
možnosti
LN

Lichvu si napřed definujte, než o ní začnete psát. Aby vám bylo rozumět. Nepřiměřený zisk? Snad u monopolu. Od toho máme protipomopolní úřad. Nebo co je pro vás nepřiměřený zisk? V běžných obchodech se vyskytuje zboží, kde se marže obchodníků pohybuje v řádu stovek procent základu. A nikdo ani necekne, protože to vůbec netuší. Ale kdo rozhodne co je hodně nebo málo? Od toho tady máme fungující trh. Pokud ovšem stát nebrání jeho fungování nařizováním nesmyslů... ;-)

0 0
možnosti
JJ

Jestliže má dnes stát v ČEZu cca 70% podíl (https://www.cez.cz/cs/pro-investory/akcie/struktura-akcionaru), tak moc nechápu, proč by ho měl znárodňovat. I za dnešní situace má přece rozhodující slovo. Nebo to snad tak není? Poučte mě prosím někdo, kdo do toho vidíte.

0 0
možnosti
JJ

Ještě drobné doplnění: Poučení v tom smyslu, že jsem úplně blbá, pochopitelně nepotřebuji. Prosím k jen věci a tak, aby to pochopil úplný laik v problematice akciových společností.

0 0
možnosti
JV

J21a30n 34V45i68n27t35r

27. 7. 2022 0:53

Obvykle s pani Šichtařovou souhlasím, ale tady je úplně vedle. Elektrina není klasická tržní komodita. Je naprosto nenahraditelnou životní potřebou jak pro jednotlivce, tak i pro podnikatelské subjekty. A jestliže existuje prakticky jediný dominantní výrobce, nelze ponechat cenu elektřiny trhu. Zvláště ne tak dokonale deformovanému trhu, jaký vytváří EU. I ta dojemná starost o minoritní akcionáře je úplně mimo. To nejsou nějací soukromníčci, jak by evokoval ten název, ale z větší části sakra vlivné a zazobané americké firmy, které drží naši takzvanou vládu pěkně pod krkem. Ty obludně vysoke ceny elektřiny spolu s dalšími negativními vlivy zcela rozvrátí naši ekonomiku a způsobí životní tragedie milionům našich občanů. A právě o to nejspíš někomu jde...

0 0
možnosti
PB

P91e60t16r 83B71e30n83e86š

27. 7. 2022 6:26

Pane Vintre, když se podíváte na tu výše uvedenou tabulku zjistíte, že právnické osoby vlastní 16,3 % akcií. 46,2 % těchto právnických osob je ze severní Ameriky. Takže ty zazobané americké firmy mohou vlastnit maximálně necelých 8 % akcií a těžko držet vládu, která vlastí skoro 70 % pod krkem. Naopak, 13,7 % akcií vlastné ti soukromníčci.

0 0
možnosti
KN

K80a73r21e45l 37N62o35v74ý

27. 7. 2022 0:50

"To stát, to ideologové, to zelení nám sebrali a zdražili energii, motor moderního světa" - nikoliv ČR ale Německo a jeho zavírání jaderných a uhelných elektráren. Vliv ČR je minimální.

Tzn, správná cesta je nenechat se ovlivňovat Německem - tzn. omezit vývoz elektřiny do Německa - př. stanovit maximální vývoz elektřiny na úroveň loňského roku, a zbytek vyrobené elektřiny povinně prodat v ČR.

Tím dojde k poklesu poptávky s tím, že nabídka zůstane skoro stejná. A to povede k poklesu cen, na úroveň loňského roku.

Ovšem vyvolá to konflikt s EU a Německem, a toho se Fialova vláda bojí jak čert kříže.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz