2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ČEZ: Únor 1948 verze 2.0

Zestátnění ČEZu? Prý sociální krok “pro lidi”? A prý to říkají i ekonomové? Ano, říkají to i lidé, kteří se označují za ekonomy .

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vaněk 27.7.2022 19:46

Odpočiňte si... :-)

J. Vávra 27.7.2022 20:16

Tak neplácejte a jděte se poradit se soudružkou Konečnou, jestli nežvaníte příliš. Konečná - jak přiléhavé jméno pro předsedkyni zbytečné strany.

J. Křivánek 27.7.2022 20:15

Zapoměl sis vzít léky, že?

R. Langer 27.7.2022 14:18

Zestátnění? To by se musel spíš podílu státu zbavit, aby šel prodat, ne? 8-o

P. Molík 27.7.2022 12:47

Někřesťansky nenasytní akcionáři ČEZu sami svojí chorobnou touhou po maximalizaci zisku na úkor miliónů spotřebitelů elektrické energie vyvolali oprávněné debaty o zestátnění molochu, jenž svými chapadly dostal Českou republiku do smrtelného sevření. Spotřebitelé nemají pochopení pro akcionářské parazity, kteří jsou tak nenažraní, že hrozí smrt jejich hostitele. Fiala by neměl se svými parťáky čekat na nějaké budoucí hypotetické zestátňování a měl by okamžitě jednat, tedy okamžitě stáhnout naši levnou elektřinu z lipské burzy, odkud ji padesátkrát předraženou kupujeme jen proto, aby se napakovalo pár zvlčilých akcionářů. Smlouvy umožňující několika akcionářům zbídačení miliónů občanů a totální destrukci české ekonomiky jsou smlouvy nemravné a odsouzeníhodné - a je povinností vlády tyto smlouvy, které tak vehementně ohajuje Fiala, anulovat, aby nepokračovala sabotáž našeho hospodářství z titulu uměle předražené elektřiny. Pokud vláda nechce stáhnout naši levnou elektřinu z lipské burzy, pak je nutné, aby orgány činné v trestním řízení konaly podle zákona a nenechaly způsobit kolosální škody a zbídačení miliónů občanů.

L. Novák 27.7.2022 13:49

ČEZ pracuje v systému, který mu nastavila česká vláda už před mnoha lety, kdy díky opouštění přebujelého hutního a těžkého průmyslu jsme měli nadbytek ve výrobě el. energie, který bylo nejrozumnější prodat na Západ za ceny vyšší, než byly ceny v Česku. Proto se budovalo (posilovalo) propojení přes hranice, a současně podporovalo akumulační vytápění, aby byla výrobní kapacita elektráren ekonomicky využita.

Že se bude EU zamotávat i s mateřskou německou energetikou do hloupého Green Dealového šílenství, tehdy ještě nebylo zřejmé, EK začala "utahovat šrouby" až později. Nyní nás EU/EK dohnala svou hloupou energetickou politikou řízenou z Německa do energetické krize, z níž není jednoduchá cesta ven...

Že nás z ní vyvede zelená Fialova vláda, na to zapomeňte!

D. Bowman 27.7.2022 14:10

Problém Čezu je, že nemá dostatek konkurence, díky ochrané ruce státu. Zestátnění tohle ale nevyřeší a přidělá problémy typické pro ryze státní moloch.

Do Němec se prodává nejen z ekonomických důvodů ale i politických (aby soudruzi mohli zeleně experimentovat)...a ty zůstanou.

L. Novák 27.7.2022 15:22

Nesmysl. Tady o konkurenci vůbec nejde. Jde o to, že Německo a EU/EK zahnali svou hloupou energetickou a dotační politikou vlastní energetiku do slepé uličky a nás tam stáhli taky. Tady máte příklad, čeho jsou zfanatizovaní Němci v zeleném zápalu schopni:

Vattenfall nechce obnovit provoz elektrárny Moorburg https://iuhli.cz/vattenfall-nechce-obnovit-provoz-elektrarny-moorburg/

"... Elektrárna Moorburg byla loni odstavena pouhých šest a půl roku poté, co byla v roce 2015 uvedena do provozu. Jednalo se o jednu z nejmodernějších a nejefektivnějších uhelných elektráren v Německu, která měla zůstat v síti až do roku 2038. Jako jedna z největších elektráren v Evropě by technicky mohla se svými dvěma bloky o výkonu 827 megawattů vyrobit jedenáct terawatthodin elektřiny ročně. To je jedenáct miliard kilowatthodin a odpovídá to téměř spotřebě elektřiny v Hamburku. ..."

To je jenom jeden z mnoha příkladů, jak šílená je energetická politika Německa a EU v posledních 20 letech. Je obecně známa ve světě jako "nejhloupější energetická politika na světě". Něco podobného, jako když si Rakousko pod masáží zelených ekoteroristů zrušilo nově postavenou jadernou elektrárnu...

J. Vintr 27.7.2022 22:58

Fiala a ta jeho takzvaná vláda ani omylem nezastupuje zájmy České republiky. Proto jsou jim problémy českých občanů ukradené. Oni jen poslušně plní rozkazy z Bruselu. A ten zase rozkazy globalistů. V tomto případě přivést vysokými cenami elektřiny a plynu co nejvíce občanů do dluhů a posléze do exekucí. Tak se splní představa globalistů, že obyčejný sprostý člověk nebude nic vlastnit....

L. Novák 27.7.2022 23:15

A proto vláda připravuje levnější tarify pro elektřinu a vytápění, že? :-/

V. Kain 27.7.2022 12:38

Paní Šichtařová je skutečná ekonomka a nějaký Skopeček,který naprosto klidně prohlásí,že nemůžeme odejít Lipské burzy neboť by se němci zlobili.Takže s touto vládou budeme platit němcům jako pitomí a nejen za el.energii,ale i za několikrát předražený plyn.Tady se snad nenajde premiér který by řekl s dost bylo vydírání.

P. Molík 27.7.2022 12:49

Ódeesáckým ideologickým balastem zatížený Skopeček ekonomce Markétě Šichtařové nedosahuje ani po kotníky.

P. Molík 27.7.2022 12:54

Ano, platíme ze svého vysokou životní úroveň obyvatel Německa. Například emisní povolenky skoupili němečtí spekulanti, aby je nám pak prodávali nekřesťansky předražené.

J. Vávra 27.7.2022 18:53

To jsou neskutečný mindráky, co tu předvádíte. Prostě jsme po komoušském hospodaření na tom byli tak, že po jejich čerpání z podstaty a postupné ztrátě kontaktu se špičkou ve většině oborů, jsme se uplatnili po převratu jen jako subdodavatelé a ti nikdy nedosahují těch marží, co finální dodavatel. Nepomohlo ani šafárení Bureše a spol., které prožráním konjunktury místo investic nás neposunulo. Pracoval jsem v oboru, kde jsme si mysleli, že udržujeme kontakt, pracovali i s moderní technikou - ale třeba z Japonska a ne od nás. Stačilo pak po otevření hranic vyjet za hranice do Bavorska za kolegy, se kterými jsme na dálku spolupracovali a rychle jsme byli z hrušky dole. Nás na stejnou činnost bylo minimálně 5x víc, střediska, kde u nás to bylo minimálně 30 lidí a kde byl vedoucí, podvedoucí a činnosti až po svačinářku a uklízečku, bylo tam max . 5 lidí. Stačilo vidět organizaci a technologické vybavení výrobního závodu, abych lidem z naší obdobné výroby řekl, že nejsou konkurenceschopní a jestli se radikálně neobrodí, tak jejich provoz má cenu pozemku, na kterém stojí. Byl jsem prohlášen za ťululum a jejich nepřítele, ale dnes je to místo zplanýrované a probíhá tam výstavba čehosi, ale ti soudruzi z vedení socialistické továrny, co to zprivatizovali a přivedli ke krachu určitě škodní nebyli. A nejspíš teď vyprávějí něco o zlých Němcích a skvěle organizované a špičkové práci za socíku, kde měl každý nárok na práci.

I. Schlägel 28.7.2022 18:33

R^

J. Vávra 27.7.2022 18:55

P.S. Ty Vaše řeči o lipské burze a německých obchodnících s plynem už jsou trapné. Zjistěte si k tomu něco víc. Cena je tvořená burzou ať tam jste nebo ne a když tam ČEZ prodává za dobré ceny levně vyrobenou energii, tak je to přínos na dividendách do státního už tak těžce zkoušeného rozpočtu. Když naši obchodníci v příznivých dobách čekali, až cena plynu spadne pod úroveň dlouhodobého kontraktu s Gazpromem a němečtí obchodníci museli s cenou dolů, aby se plynu zbavovali, protože proud neustával, tak to bylo v pořádku, když se situace změnila, dlouhodobé kontrakty při přípravě Ruska na agresi nebyly obnovovány, přiškrcováním dodávek drží cenu vysoko, a ceny stoupají, tak jsou Němci (ne němečtí obchodníci) najednou fuj. Přitom je známo, že cena elektřiny na burze je nejméně ze 40% tvořená cenou plynu a ano, EU hloupou politikou prodeje emisních povolenek k vyšší ceně taky přispěla, ale podstatná je ta cena plynu. O tom, že být jako de facto malý odběratel bez německé střechy přímo zasunutý do ruské řiti, by znamenalo se bát jestli si medvěd chce říhnou nebo ulevit jinak a snášet pak smrad a platit politicky za prašivou ovci si snad nemusíme dlouze vyprávět. Nám by ten kohoutek v klidu Putin zavřel jako Bulharům nebo Finům. Taky by to znamenalo se plazit do Kremlu jako Orbán, kterému, všeho do času, se ten jeho postoj vůči Evropě jednou vrátí, to jejich imperiální cítění Maďary ještě nepustilo a jednou se jim vymstí.

I. Schlägel 28.7.2022 18:34

Nezbývá než opětR^.

P. Hatina 27.7.2022 11:40

Bohužel, těžko pochopit proč srovnává paní Šichtařová zatím pouze návrh zcela běžné akvizice za něco na úrovni komunistického puče 1948?

Ona je to opravdu zcela běžná akvizice, kterou musí zcela běžně a právně řešit nespočetné množství většinových vlastníků akciových společností PO CELÉM SVETE, sakra.

Ten většinový vlastník (resp. většinová shoda akcionářl) chce provést nějakou (jakoukoli) změnu v podniku - ale (i třeba jen někteří) menšinoví akcionáři proti tomu protestují. Ono dokonce - a stává se, že si někdo koupí na burze i jen jednu akcii toho podniku, a může takový protest vznést..

Ehm - co s tím dělat? Jedna, ta zmíněná možnost se nabízí, odkoupit od něj, nich ty akcie s patřičnou bonifikací. Na což řada i těch menších akcionářů ráda slyší, přece za ty peníze si mohou nakoupit i více jiných akcií, pokud to jim dělá radost.

A nebo možnost druhá, sice od nich žádné akcie nekupovat, ale tu změnu si provést stejně, a pak vést s nimi dlouholetý soudní spor. Jenomže a prosím, ani na tom nic bolševického není, i tyto spory se vedou na Západě zcela běžně a vlastně pořád.

Ale jak tak přemýšlím, tak příliš mnoho dalších variant nevidím. Protože to už by snad bylo jednodušší tu fabriku zestátnit a pak se třeba 40 let vůbec nestarat, co vyrábí jak to vyrábí, a jestli to vůbec někdo kupuje, hlavně že si nikdo /z úředníků co jí spravují/ nestěžuje ;-D

M. Šejna 27.7.2022 11:58

Akcie ČEZ jsou volně obchodovatelné na burze.

Pokud chce stát získat absolutní vlastnické právo, pak může postupně na burze skupovotat akcie.

Nařízení statni odkup je forma znárodnění.

P. Hatina 27.7.2022 13:00

Asi snad nečekáte že všichni menšinoví držitelé akcií ČEZu je neustále nabízejí na burze k prodeji, kde by je mohl VŠECHNY stát vykoupit. Nějaké co se nabízejí volně k prodeji ano, ale všechny ne.

Takže spíše popřemýšlet co vlastně chce stát udělat. Ten jednodušší a zcela legální způsob je, že jim dá všem nabídku na mimoburzovní odkup přímo za nějakou zajímavou cenu s bonifikací. Ale jasně že se může stát že i tak někteří odmítnou a neprodají. To jsme pořád u zcela obecného problému, jako u všech dalších akvizic..

A až další krok, kdyby se stát rozhodl, "jménem republiky" nařídit povinný odkup těch akcií, i bez souhlasu těch držitelů. Jasně, máte pravdu, toto by se dalo hodnotit jako neústavní kroky a ti obraní majitelé by právem podali stížnost u Ústavního soudu a požadovali nápravu.

V čem je problém, že když posloucháte našeho Fialu, tak ten ani nikdy neřekne, co konkrétně bude ten stát za jeho vládi dělat, vždycky jen jedná a vysílá signály. Takže k tomuto kroku možná nedojde, a nebo zcela jiným způsobem. Takový drobný příklad, ono stačí aby díky té energetické krizi vláda vyhlásila výjimečný stav - a během něj může i ČEZu nařídit co chce, a s akcionáři se vůbec bavit nebude...

J. Novotny 27.7.2022 15:05

Pokud stat koupi a bude mit nad 95 procent, tak zbytek koupi podle pravidel trhu. O nicem jinem se nemluvi.

J. Novotny 27.7.2022 15:01

👍

J. Vávra 27.7.2022 20:12

Šichtařová přehání jako obvykle.

J. Vorlický 27.7.2022 10:49

To je fakt zajímavé. Tady se diskutuje o fungování a hospodaření Skupiny ČEZ, a jak nás to všechny ovlivňuje a kolik nás to stojí, někdo chválí někdo nadává a přitom nikdo není schopen objektivně říci/napsat, kdo to řídí; myslím Skupinu ČEZ.

Kromě toho tedy, že to jsou akciovky a že tedy to budou asi akcionáři, byť se zřejmě asi ani neví, zda všichni akcionáři mají stejné právo volit. Jo, jo, tak se tady podniká.

B. Rudolf 27.7.2022 10:39

Autorka se zřejmě nikdy nezajímala o to, co postupně přišlo po Únoru 1948. Vraždy, zatýkání a mučení ve jménu režimu, likvidace demokracie, likvidace právního státu, všemocná StB, průkazka KSČ jako pracovní knížka.

Namísto toho slovně běsní nad diskusí o možnosti zestátnění ČEZu, jako by to implikovalo výše zmíněnou likvidaci právního státu, vraždy, zatýkání a mučení lidí ve jménu režimu a návrat StB.

Někteří ekonomové jsou podobně, jako kdysi byli komunisté, "lidmi zvláštního ražení" a hlásají a šíří "evangelium volného trhu".

"Volný trh vás osvobodí." Kde jsme naposled něco podobného četli nebo slyšeli?

F. Kusák 27.7.2022 9:48

Jestli má být ČEZ komplet privatizován nebo naopak zestátněn je slovo do pranice. Já si myslím, že o to tu v podstatě nejde. Více mně vadí, že se ČEZ chová jako darebácká firma, že špatným investováním projel miliardy, že je rozkrádán všemi včetně státních úředníků, manažerů a tzv. drobných akcionářů. Kdo že ti drobní akcionáři jsou, se sice moc neví, ale mnoho z nich je z daňových rájů nebo z USA (cca 50 %). Kdo vlastně jsou ty soukromé firmy nebo fyzické osoby, můžeme jen spekulovat. Proč neexistuje zákon, kde by byla povinnost v polostátní firmě tyto informace zveřejnit. Asi bychom lépe chápali úpornou snahu politiků hájit zájmy soukromých vlastníků a nikoliv zájmy státu, resp. občanů.

L. Novák 27.7.2022 9:55

ČEZ už dávno privatizován byl. To jste si ještě nevšiml? :-P

J. Vorlický 27.7.2022 10:00

Až na to, že 70% zůstalo v rukou státu, byť není zřejmé, zda v ČEZ, a.s., nebo jen Prodeji, a.s., popřípadě v Distribuci, a.s. Takže, co bylo privatizováno, když L. Novák 9:55 si je tak jist?

L. Novák 27.7.2022 10:06

Možná byste si měl ujasnit rozdíl mezi státním podnikem a akciovou společností, v níž má stát většinový podíl akcií. ;-)

J. Vorlický 27.7.2022 10:24

Vy to jistě víte, a já také. Nicméně v které z těch tří firem má ČR akcie a kolik? To fakt nevím.