2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ČEZ: Únor 1948 verze 2.0

Zestátnění ČEZu? Prý sociální krok “pro lidi”? A prý to říkají i ekonomové? Ano, říkají to i lidé, kteří se označují za ekonomy .

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 27.7.2022 9:26

On na to nevynakládá obrovské peníze, on na to naopak čerpá dotace... ;-)

L. Novák 27.7.2022 9:32

Že na OZE stát vyplácí dotace je obecně známo. Ale dotace nečiní 100% nákladů na pořízení.

R. Langer 27.7.2022 9:51

Ano, činí mnohem, mnohem víc ZA PROVOZ! ;-)

L. Novák 27.7.2022 10:16

Řeč byla o investicích. Ne o "provozních dotacích" při povinném výkupu, které nevyplácí stát, ale financuje je přenosová soustava a všichni, kteří jsou na ni připojeni jako spotřebitelé (vyššími cenami). Navíc připojení a výkup z OZE zásadním způsobem zvyšuje náklady na udržení stability sítě záložním provozem konvenčních elektráren.

R. Langer 27.7.2022 11:52

Ne, pokud se mi ty investice zaručeně vrátí na provozních dotacích, tak je nemohu zanedbávat. To je nesmysl. A pochopitelně je nikdo nezanedbává, jinak by ty nesmysly nikdo nestavěl. :-P

L. Novák 27.7.2022 12:00

No ale když ty nesmysly tady vlády (především koalice ČSSD) zavedly a udržují, tak ČEZ se tomu vyhnout nemůže. První úkoly ke stavbě OZE měl ČEZ už za Paroubkovy vlády... Nečasova vláda, která šla proti, byla ze zákulisí policejním pučem zlikvidována, no a od té doby už to jede na pokyny z EU/EK. Viz vlezdobruselismus Fialovy pětikoaliční vlády a zelená hloupost jeho ministrů... :-/

R. Langer 27.7.2022 14:24

No, a o čem asi celou dobu píšu? ;-D

J. Krásenský 27.7.2022 19:42

Můj dědeček, podnikatel a zaměstnavatel za první republiky, nesměl vykázat zisk větší než 20%, zisk vyšší byl trestným činem. Podobně to platilo i s úroky. To by dnes mělo též platit o přes inflaci. Uskromnit se mají všichni, ne jen zaměstnanci. To je princip solidarity - silnější pomáhá slabším.

J. Joudová 27.7.2022 1:06

Jestliže má dnes stát v ČEZu cca 70% podíl (https://www.cez.cz/cs/pro-investory/akcie/struktura-akcionaru), tak moc nechápu, proč by ho měl znárodňovat. I za dnešní situace má přece rozhodující slovo. Nebo to snad tak není? Poučte mě prosím někdo, kdo do toho vidíte.

J. Joudová 27.7.2022 1:15

Ještě drobné doplnění: Poučení v tom smyslu, že jsem úplně blbá, pochopitelně nepotřebuji. Prosím k jen věci a tak, aby to pochopil úplný laik v problematice akciových společností.

L. Novák 27.7.2022 8:08

Možná to souvisí s nutnou výstavbou jaderných elektráren, do nichž dnes soukromý kapitál nechce investovat z důvodu, že ze strany státu hrozí politická rizika. Parta zelených šílenců, po vzoru Rakouska nebo Německa, nechá státní mocí uzavřít hotovou jadernou nebo uhelnou elektrárnu z ideologických důvodů. Investice za stovky miliard je tím zmařena a investor zbankrotuje, protože nemá čím splácet úvěry.

Druhá věc je, že akcionářské menšiny se ujme jako mluvčí demagog typu Šnobr, který vystupuje zásadně proti jaderné energetice a tvrdí, že ČEZ musí investovat hlavně do (krajně neefektivních) OZE. To pak je asi opravdu lepší kvůli kvalitnějšímu řízení společnosti vykoupit podíl od minoritních akcionářů a nenechat si do energetické politiky firmy (zvl. v době krize, kterou "zelená" politika vyvolala svou hloupostí) nikoho zbytečně kecat.

Ale důvody, proč to či ono, by měla vysvětlovat spíš vláda. A ta to nedělá, zabývá se "předsednictvím EU" a leteckým mostem Brusel - Praha pro 80 tisíc pasažérů během půlročního úřadování české vlády... :-P

P. Sura 27.7.2022 9:43

Nojo, když necháte "partu zelených šílenců", aby házela vidle do celostátních projektů jen proto, že nejdete k volbám a necháte to na nezrale zelené piratofilní mládeži, která hlásá, ačkoli nemá s čím srovnávat .....

L. Novák 27.7.2022 12:10

Pokud sleduji výsledky voleb a mou účast na nich, na výsledky vládnutí to nemá žádný vliv. :-P

P. Sura 27.7.2022 15:42

Nesmíte se nechat odradit počátečními neúspěchy. A taky nesmíte volit toho, kdo to spíš vyhraje než Váš favorit, protože Váš hlas pro Vašeho favorita už nikdo jiný nedostane!! Přepočítávání při konečném dělení kořisti s tím nesouvisí, to se týká jen hlasů. které kdo dostal.

L. Novák 28.7.2022 0:14

Hlas, který jsem dal neparlamentní straně, dostali jiní. Takže chodit k volbám pro mě ztratilo smysl.

M. Cahlík 27.7.2022 7:57

Z toho, co jsem zatím kde četl, jde o to, že si politici myslí, že aby mohl ČEZ fungovat podobně jako třeba ve Francii a na burzu v Lipsku dodávat pouze přebytky energie a vyrábět energii hlavně pro ČR bez toho, aniž by se přeprodávala přes burzu, musí mít 100% podíl. Jinak by se nechoval prý jako řádný hospodář a minoritní akcionáři by ho mohli žalovat pro ušlý zisk apod.

K. Filip 27.7.2022 9:00

Minoritní vlastníci můžou se svými 30% akorát držet hubu a krok. Na Správní radě budou přehlasováni .

J. Joudová 27.7.2022 11:01

Jo, to by mohlo být ono. Něco takového už jsem vlastně taky zaslechla. Díky.

J. Vorlický 27.7.2022 8:44

Na to Vám tady, pí Joudová, nikdo pořádně neodpoví. Je tzv. skupina ČEZ. Co to znamená? Jako laik se pokusím já. Nečetl jsem Váš odkaz.

Ve Skupině ČEZ jsou minimálně tři firmy, ČEZ, a.s., ČEZ Prodej, a.s. a ČEZ Distribuce a.s. Všechny firmy používají stejné logo. Hádám, že do ČEZ, a.s. patří ty druhé dvě. Je otázka v které firmě má stát cca 70% podíl.

Za to, že mohu svítit a topit, platím firmě ČEZ Prodej, a.s.. Firma ČEZ Distribuce, a.s. asi vlastní všechny budovy a zařízení v kterých se elektřina vyrábí a pak i kabely, kterými ke mně elektřina ,teče ́. Zase hádám, že z toho, co platím firmě ČEZ Prodej, a.s. ona část dá firmě ČEZ Distribuce, a.s.

Možná, že je to tak, že ČR má 70% podíl jen ve firmě ČEZ Prodej, a.s.. ale ne ve firmě ČEZ Distribuce, a.s., která patří úplně někomu jinému. Možná, že ČR má 70% ve firmě ČEZ, a.s., a pak je to nějak podobně ,zamotané ́, aby se v tom nikdo nevyznal.

Zkusím to ale takto: představte si auto, které se prezentuje jako ČEZ, a.s. To auto všechno má a je schopné provozu. Abyste autem mohla ale jezdit, musíte platit za benzín firmě ČEZ Prodej, a.s., a musíte platit za kola, která auto sice má, ale patří firmě ČEZ Distribuce, a.s. Bez kol se nikam nedostanete, takže musíte platit! No a celému tomu autu se říká SKUPINA ČEZ. V čem ČR má 70% většinu?

Pomohl jsem?

J. Joudová 27.7.2022 10:58

No, moc ne, ale díky za pokus. :-)

J. Vintr 27.7.2022 0:53

Obvykle s pani Šichtařovou souhlasím, ale tady je úplně vedle. Elektrina není klasická tržní komodita. Je naprosto nenahraditelnou životní potřebou jak pro jednotlivce, tak i pro podnikatelské subjekty. A jestliže existuje prakticky jediný dominantní výrobce, nelze ponechat cenu elektřiny trhu. Zvláště ne tak dokonale deformovanému trhu, jaký vytváří EU. I ta dojemná starost o minoritní akcionáře je úplně mimo. To nejsou nějací soukromníčci, jak by evokoval ten název, ale z větší části sakra vlivné a zazobané americké firmy, které drží naši takzvanou vládu pěkně pod krkem. Ty obludně vysoke ceny elektřiny spolu s dalšími negativními vlivy zcela rozvrátí naši ekonomiku a způsobí životní tragedie milionům našich občanů. A právě o to nejspíš někomu jde...

P. Beneš 27.7.2022 6:26

Pane Vintre, když se podíváte na tu výše uvedenou tabulku zjistíte, že právnické osoby vlastní 16,3 % akcií. 46,2 % těchto právnických osob je ze severní Ameriky. Takže ty zazobané americké firmy mohou vlastnit maximálně necelých 8 % akcií a těžko držet vládu, která vlastí skoro 70 % pod krkem. Naopak, 13,7 % akcií vlastné ti soukromníčci.

J. Vintr 27.7.2022 8:09

Nevím co je na tom pravdy, ale někde jsem četl, že Nečas skoncil jako premiér právě kvůli tomu, že chtěl sáhnout na podíly těch amerucjych firem. Každopádně je dost podivné, ze Fiala raději nechá miliony českých občanů, aby se kvůli obludně zvysrne ceně za elektřinu dostali do velmi vážných existenčních problémů jen proto, aby si nepohněval těch pár amerických firem.

L. Novák 27.7.2022 8:26

Co je to "obludně zvýšená cena"? Už jste dostal ceník elektřiny E.ON, který bude platit od září?

R. Langer 27.7.2022 14:26

Ano, co je to "obludně zvýšená cena"? Bude to 50 %, 100 %, 200 %, 300 %? Kolik a za jak dlouho? ;-)

P. Beneš 27.7.2022 8:41

Zkuste se na to podívat z jiného hlediska. Aby mohl stát vlastnit ČEZ, musel by odkoupit těch 30% akcií, což při tržní hodnotě cca 1000 Kč za akcii dělá nějakých 161 MLD Kč. Psalo se, že by minoritním akcionářům dával ještě "prémii", aby je motivoval k prodeji, takže skutečná částka by nejspíš překročila 200 miliard.

Protože smyslem celého obchodu je zlevnění energie pro občany, zároveň by musel stát, jako nový majitel, zakázat prodej na burze a prodávat energii s podstatně nižším ziskem. Tudíž ty miliardy by byly čistá ztráta, investice s nulovou návratností.

Navíc takový nucený odkup akcií je právně poněkud pochybný, hrozily by pravděpodobně arbitráže, a s těmi máme v ČR neblahé zkušenosti.

Podle mého názoru je lepší současné zisky, které ČEZ státu generuje, využít pro dotace nízko a středně příjmovým skupinám obyvatel.

Mimochodem, to "Nevím co je na tom pravdy, ale někde jsem četl..." je tedy argument.

J. Vintr 27.7.2022 12:59

Asi vám nedochází, že obludně vysoké ceny za elektřinu a taky za plyn (a nejspis i jeho nedostatek) se nedotknou jen přímo peněženek občanů, ale spustí dominový efekt, kterým se podělá celá ekonomika. Budou krachovat firmy, jednak kvůli cenám energií, jednak kvůli snížené kupní síle obyvatelstva, které utratí všechny penize za obludně předražené energie. Tim pádem stoupne nezaměstnanost a problém se bude dal prohlubovat. A kdo ví, kde to skončí.

J. Jurax 27.7.2022 17:09

No jo, další "cílené" dotace. A co průmysl?

Celé mi to připomíná drbání se za levým uchem pravou rukou podvlečenou pod kolenem.

Levně, tedy relativně, vyrábíme, draze prodáme přes lipskou burzu s cenami zkur√enými německým zeleným magořením a akcionáři ČEZu včetně státu si mnou ruce, jak to sype. Stát se milostivě uvolí upustit almužnu některým z těch, které vysoké ceny energií drtí. To nejsou jen lidé, ale taky firmy, jež si zvýšené ceny energie promítají do cen. A celý ten kolotoč financují spotřebitelé, co nemají úniku - od účtu za elektřinu po drahé potraviny.

A stát, který svou pitomou vlezdobruselskou politikou (mj. pořád akceptuje povolenky!!!) tohle zavinil, na řešení nemá. Tahle eurohujerná vláda zaručeně ne.

Prostě zkur√ili jsme to všem, tak některé vybrané zadotujeme, abychom nevypadali jak moc velcí blbci a aby se lidi nena$rali ještě víc a nenakopali nás do konečníku.

Haj hou ... :-(

V. Kučer 27.7.2022 18:28

Dotace do fotovoltaiky mají stát dalších 150 miliard.

J. Fráňa 27.7.2022 7:08

Takže to znárodníte a toho jediné výrobce elektřiny svěříte státu, který dotuje, deformuje a podléhá zeleným údělům. Brilantní řešení.;-D