23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

BIG Expert: Proč není posílení koruny mnohem větší?

Mezi hlavní faktory silné koruny během prvního čtvrtletí patřil úrokový diferenciál, psychologický efekt intervencí České národní banky, náklady spekulativních short pozic, silná poptávka po eurových úvěrech, které byly následně konvertovány do korun, a nakonec i nad očekávání lepší vstup do nového roku ze strany celé evropské ekonomiky. V průběhu času však došlo na pár změn.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 26.5.2023 15:44

Proč koruna neposiluje? Protože po ní není v zahraničí poptávka. Proč po ní není poptávka? Protože se za ni dá máloco koupit. Koruna odráží stagnaci průmyslu a služeb. Jó. kdyby se daly prodávat vládní sliby a žvanění parazitických neziskovek, to by byla Česká republika finanční velmoc a skandovalo by se: Za Fialy, koruna za dva dolary!

J. Ptáček 26.5.2023 10:22

Ač starobní důchodce vím, že posílení české koruny přinese řadu známých výhod, ale současně výrazně zkomplikuje život tuzemským exportérům. Škodaže nám nevysvětlíte, co je ještě únosné a co už únosné není. Tady máte dostatek prostoru to vysvětlit, místo toho píšete o všem možném a tomu se vyhýbáte jak čert kříži. Je to škoda!

I. Schlägel 26.5.2023 11:52

Exportéři konkurující zejména cenou budou muset pracovat na schopnosti konkurovat lepší kvalitou nebo vyšší přidanou hodnotou. Importéři pořídí levněji technologie směřující právě k vytváření produktů s vyšší přidanou hodnotou. Opačný trend (oslabující koruna) nás účinně udržuje v pozici montovny. Ano, tato pozice je pro mnohé podnikatele, politiky, úředníky, zaměstnance... pohodlnější než snášet tlak na zvyšování kvality své práce. Je to reálná škoda. Pro nás pro všechny.

J. Majzlík 26.5.2023 18:04

Tento urputný boj o zvyšování konkurenceschopnosti naší průmyslové produkce je veden s rozličnými výsledky již od konce druhé světové, kdy se přerušila kontinuita našeho podnikání se západem. Tehdy měli ve fabrikách ještě slovo staří technici a technologové a i s předválečným vybavením se naše zvyšující se technologické manko drželo v přijatelných mezích.

Pokud se souhrou šťastných okolností dařilo i v nových podmínkách v našich oborech držet ziskovost průmyslové produkce na slušné úrovni, pak se téměř všechny minulé vládní formace snažily podle starého osvědčeného schématu svými neprozřetelnými zásahy jejich úspěšnost rozmělnit tak, aby to někomu nebylo nakonec líto. Proto ten bezvýchodný forsírunk cizích montoven.

Nikde snaha o poctivou a nutně bouřlivou analýzu příčin současného stavu věcí. Ono by to bolelo.

M. Grundmann 26.5.2023 1:32

Výhodou podobných předpovědí je, že se dá zdůvodnit jakýkoliv vývoj. Ale osobně už v další růst kurzu koruny nevěřím, protože již stoupl na příliš vysokou úroveň a ohrožuje vývoj české ekonomiky.

R. Langer 26.5.2023 5:22

No, já si pamatuju dolar za 16 Kč, a jak nám tehdy ekonomika šlapala. Myslím, že máme ještě velké rezervy. ;-)

L. Harvánek 26.5.2023 7:45

Také se pamatuji. Soused se právě vrátil z USA, kde tvrdě a poctivě pracoval. A když po návratu se rozhodl zrenovovat si svůj domek, musel mnohé plány omezit, aby ji dokázal kvůli snížení hodnoty svých úspor díky poklesu kurzu dolaru, zaplatit. Takže z jeho pohledu by o šlapání ekonomiky silně pochyboval.

V. Kučer 26.5.2023 8:05

Kamarád koupil dolary když byl 1$ za 38 Kč.

M. Kocián 26.5.2023 14:27

Tolik jsme za ně dávali, když jsme začali podnikat. I přesto to byl docela povedený start-up, jak by se řeklo dnes.