27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


500 TRAKTORŮ: Kdo jsou ti traktoristé a co chtějí

20.2.2024

Po Bruselu, Paříži, Berlíně, Drážďanech… zkrátka, dorazili už také do Prahy. Prý asi 400 nebo 500 traktorů. Na nich také protestující zemědělci. Co chtějí, proti čemu jsou a co si žádají? To zatím není tak docela zřejmé. Z útržků můžeme tušit, že peníze. Zachovat dotace, zvýšit dotace, zastavit Green Deal. To zatím jen telegraficky, ono se to bude postupně podrobněji recitovat. To není ironie. Velkým podnikům jde zřejmě skutečně o výhody a dotace, středním a malým farmářům mnohdy o zachování živobytí.

Protesty potrvají odhadem týden, tak nebudeme uzavírat účet bez hostinského. Což ale nebrání tomu se už nyní podívat na některé pozoruhodné aspekty. Skutečně to vypadá, že se český protest pouze vozí na tom evropském. U nás by se taková akce asi sotva zdvihla sama o sobě. Na to zřejmě vsadil nejvyšší šéf zdejších zemědělců ministr (z latiny přeloženo: sluha) Marek Výborný, když několik dní před sedláckým sjezdem prohlásil, že se protestu účastní většinou lidé, kteří nikdy nebyli na poli ani ve chlévě a obyčejné zemědělce zneužívají ke svým účelům. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) řekl, že s demonstrací spojili své jméno i lidé spojení s dezinformační scénou. Co se tím chce říci? Že co dezolát, dezinformátor a desperát, to traktorista? Nebo co traktorista, to dezolátor? Rozhodně to není totéž.

Jiní politici hodnotí akci jako útok na demokracii s cílem svrhnout vládu. Udělejme si v duchu takový malý myšlenkový experiment. Jen v duchu! Že by namísto 500 traktorů, které jsou schopné rozjezdit naši křehoučkou demokracii a vládu, zaparkoval před Strakovou akademií ruský tank. Co by se asi stalo s demokracií, jak statečně by pětikoaliční vláda stála při sobě a při svém národu?

A dále: zemědělci si svou akcí berou občany Prahy za rukojmí. Každý protest, každá stávka, si bere rukojmí. To už je tak ohraná písnička, že by mohla obdržet cenu Grammy. Zdali však nejsou zemědělci rukojmími Evropské unie a českých předpisů o dodržování toho či onoho, nepřekračování limitů čehosi jiného, podmínek pro nárok na cosi?

Jedním ze zemědělských problémů, které provokují protesty, jsou levné suroviny a potraviny z Ukrajiny. To je složitý a pozoruhodný problém. Ona ta Ukrajina má asi nižší náklady, ale také zřejmě tamní zemědělci nečerpají tolik dotací. A jak píše Ondřej Neff na Neviditelném psu, za nějaký ten Uherský rok vstoupí do Evropské unie. Tak jestli ta láce není spíše daná tím, že se Ukrajina rozkládá na nejúrodnější černozemi v celé Evropě? Co pak s tím? Na sociálních sítích proudí zprávy o tom, jak je to obilí a maso z Ukrajiny zachemizované, zahormonizované a jinak jedovaté. Dosavadní oficiální kontroly to neprokazují. Ale nehledejme za tím žádnou politiku. Ještě před dvěma lety nejjedovatější jídlo bylo to levnější z Polska, že…

Venkovským návštěvníkům Prahy by v tuto chvíli bylo možné vyčítat jen jednu věc: místo setkání. Měli se vypravit ke Chlumci.

Poskytl server Svět hospodářství