Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
slovenská kapustnica
je skvělá, ráda vidím, že všichni pochopili, že jde o zelňačku a nikoli polévku kapustovou :-DDDD
dělává ji moje kamarádka, tak bývám na Vánoce zvána a ještě si odnesu domů :-))))))
Tuhle polívku
Nevařím, protože nemám žádné rodinné vazby na Slovensko - vlastně jsem se o ní dozvěděla až před pár lety tady na Zvířetníku. A pořád si říkám, že ji musím někdy zkusit :-)
OT, dnešní Brnění
volali mě z restaurace Jedna báseň a měla jsem jim potvrdit zda opravdu dnes přijdeme 15 osob - máme objednaný salonek (asi po tom minulém debaklu z naší strany se raději už ujišťují). Takže připomínám - dnes je Brnění Sukova ul. Jedna báseň.
Re: OT, dnešní Brnění
Fajn, díky za zprávu. Budu to ještě s provozní upřesňovat.
Kapustnicu
vařím buď s klobásou nebo s na kostičky nakrájeným uzeným. Zahušťuju trošičkou mouky, protože ta brambora se tam asi neuvaří, ne? Brambory mi v tom kyselém zůstávaly tvrdé, tak přidávám vařené. Ale na jemno nastrouhaný vařený brambor by mohl být fajn.
Re: Kapustnicu
Podle receptu se ty brambory na jemno nastrouhají a polévku zahustí. Paní to tak vaří spoustu let, takže brambory se určitě rozvaří.
Re: Kapustnicu
myslím, že to jemné strouhání,spíše odpovídá rozmixované syrové bramboře na zahuštění,pokud nechci zahušťovat moukou..lze zahustiti i sušenou brkaší, ale to dělá jen ten,kdo to umí a má to vychytaný...jinak syrové brambory v kombinaci vaření společně s kysaným zelím, dopadají vždy stejně- jsou tvrdé...prohledala jsem trochu internet a našla:
Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze)
souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží
na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je
odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory zůstávají tvrdé.
Re: Kapustnicu
Může v tom hrát roli množství zelí - jak sis sama všimla, je ho tam poměrně málo a nejdřív se dost uvaří, strouhaná brambora jde až na konec. Osobně zahušťuji bramborou nastrouhanou na nejjemnějším struhadle, vlastně je nadrcená.
Re: Kapustnicu
no,málo ho tam je,ale jestli je dobrá ta "voda" , tak mi to stačí...kejda z toho bejt nemusí...
Co rodina, to kapustnica
Takže se těším na další recepty, s nimiž už začaly dole předřečnice. Inspirace není nikdy dost.
Věřím, že všechny jsou opravdu dobré! A mají tu velkou výhodu, že s odležením jsou jen lepší :-)
Re: Co rodina, to kapustnica
Polkla jsem, když jsem četla ty míry a váhy :-) Ale pak jsem si uvědomila, že vlastně ještě nedávno jsem pro tři dospělé vařila štědrovečerní polévku ve dvou prádelňákách :DD
U nás se nedělá rybí, ale tak něco jako gulášovka, z vepřového masa.
V jednom hrnci podusím na cibuli se spoustou kmínu nakrájené vepřové, v druhém oprásknu na másle kořenovou zeleninu. Pak to smíchám, zaliju horkým vývarem a povařím, zahustím jíškou. Taky vydrží klidně týden, teda pokud vydržíme my :-)
je mi jen divné to množství zelí
na 7-10 litrovej hrnec jen půlkilovej pytlík???
Re: je mi jen divné to množství zelí
Asi to má s kapustnicou společné jen jméno. Já dávám do šestilitrového kilo zelí a není ho tam až tak moc.
Zemiaky
km11: Zemiaky sa v kyslej kapuste neuvaria, zostanú tvrdé, takže keď zahusťovať zemiakmi alebo keď ich tam pridávať, tak jedine uvarené samostatne. Inak toto sú také tie mäsové a korenené kapustnice, ktoré moc nemusím. Trochu mi je tam ľúto tých húb, ktoré aj tak vôbec necítiť, lebo ich chuť a arómu úplne prebije korenie a paprika z klobás, údené mäso a iné silné arómy (niekto dáva ešte aj cesnak). U nás sa na Štedrý deň varí biela pôstna kapustnica. Tam ide len kyslá kapusta, sušené huby, pár sušených sliviek, uvariť do mäkka a na dokončenie sa pridá sladká smotana alebo mlieko, ak je niekomu smotana príliš ťažká. Tú fakt robíme len raz do roka a najlepšia je na prvý sviatok zohrievaná :-).
Re: Zemiaky
bílá couračka, je u nás ta postní,ale bez hub a švestek..jen zelí,mlíko-smetana,a přikusujou se ve slupce vařené brambory, maximálně se do ní přidá uvěřené nebo vypražené vejce-jako příloha... bude na Štědrej den, abych vydržela do večera...zlatouška neuvídím,ale nepadnu hlady :-D
Kdysi
jsem jí vařívala úplně stejně. Jen na konci jsem přidala zakysanou smetanu.
hezý den
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...
tak tuhle polívku nevařím, na tu chodíme k babče :o)