Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Ty fazole by mě nenapadly, Šárko, a pálivé bych vynechala určitě, nedělá mi dobře na žaludek. Láká mě vyzkoušet nějakou modifikaci, samosebou jen pro dva, protože představa, že vyrábím topinky pro tolik lidí, je přímo děsivá.
Mmch., jak vůbec kdo děláte topinku, aby byla přesně zlatá a křupavá? Z jakého chleba, na jakém tuku?
šumava, 3 dny nakrájená, ve vyšší vrstvě slunečnicového oleje...když teda dělám pro víc jak 5 lidí...fazole jsou v tom moc dobré ...
Dík, Sharko, tak to děláme podobně, ale pro nás dělám na sádle. Ještě dotaz, tu tři dny nakrájenou šumavu uchováváš jak? V igelitu, utěrce, papírovém pytlíku? Ptám se tak podrobně, protože je mi jasné, že to máš naprosto vychytané. A já mám někdy topinky skvělé, a jindy se nad nimi vztekám.
Jé ďábelské topinky. Kdysi hodně dávno bývaly na českých jídelních lístcích (možná ještě jsou) a manžel si je véélice oblíbil. Tak jsem nejen "v puse zkoumala", co v nich je a pak myslím našla i recept a jeden čas je doma dělala. Ale to už je takových let, že jsem úplně zapomněla, co v nich bylo. Tak děkuji za připomenutí, určitě někdy zkusím. Ty fazole v nich tenkrát určitě nebyly, ale máme je rádi, tak proč to nezkusit.
Co je pomletý vavřín? Bobkový list? Jestli ano, nevěděla jsem, že se prodává mletý?
ano Maričko, je to bobkový list, já si ho melu...ale už jsm eho viděla i prodáívat...ale je drahej,a když si ho můžu pomlet, tak kupuju celej...
Líbí se mi v tom ty fazole! Ty opravdu můžu. A i když se té pomatlánky udělá hafol, je možné přebytky zamrazit, předpokládám. Něco dobrého na topinku přijde vždycky vhod a osvědčený recept se hodí, bez kečupu jsou vzácnost. Díky, Sharko.
Páni, to je ale dobrotka! Taky mám pálivou směs ve sklenici od kamarádky z Valašska. Na topince je excelentní! Šárko ,pro třicet lidí?? "To je vražda,napsala!" Ale je fakt, jak píšeš níže, odnaučit se snížit dávku pro menší počet,je náročné. Taky jsem jednu dobu vařila pro regiment a než jsem se umírnila,musela jsem rozdávat.
To zmenšování je horor, zvlášť když člověk už nezvládne ty bohatýrské porce co za mlada :-))
Také přeji všem krásný pátek a Sharko, díky za prima recept. Něco jak dělaného pro mlsný jazýček mého muže. Už mám recept vytištěný a určitě vyzkouším. U nás se zatím dělaly topinky vždy jen potřené česnekem a já si to sypala strouhaným sýrem nebo jen tak na horkou topču plácnu plátek Ementálu
Jinak já bych nechtěla vařit pro 30 lidí topinky ani cokoli jiného To pak nemám odhad. Úplně mi stačí vařit pro těch standardních 7, když se sejdeme na nedělní oběd i s mými rodiči, bráchou a babičkou.
Evo, já už začínám mít problém vařit pro menší počet lidí , taky přestávám mít odhad....
Tak stejný problém má můj muž. Ten když vaří, tak vždy ve velkém, že polévku pak třeba jíme "týden"
Můj tatínek také dobře vařil. Uměl skvělý guláš a toho vždy navařil "kotel". Když se maminka snažila protestovat, jeho slova vždy byla "však ono se to sní" Samozřejmě že se vše vždy dojedlo (přihlřívaný guláš bývá dokonce mnohem lepší). Podobně tatínek dělal óbr kynuté knedlíky, říkal jim "blbouny" prý název z vojny. Také se vždy dojídaly, někdy pokrájené na kousky, osmažené na oleji a stejně posypané, jako ty čerstvé (já to dělám nejvíc s povidlovými, když je jich víc, nesnědí se hned další den a pak vypadají už okoralé na napaření).
proti okorání je fígl- potřít je olejem nebo máslem, rozpuštěným, a dát do lednice do zavírací krabičky nebo zabalit do potravinářské folie, al eto j ezase zmačkáš a to není ono..krabička je lepší...
hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům
Topinky já ráda, jak ty "obyčejné" jen s česnekem, tak ty obložené... Ale pro 30 lidí by se mi je dělat nechtělo , jsi dobrá
ono to jen děsivě vypadá,ale zvládla bys to..i pro víc lidí než 30....
to já vím, že zvládla - na táboře jsme taky vařili pro davy - a navíc jsem zapojovala do činnosti 6 prvňáků či druháků chlapečků... To bylo dílo
Doma občas vařím pro patnáct - a nevadí mi to. Ale taky mi vůbec nevadí vařit pro dva