Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Pařená šunka
Tak já jsem šunku dělávala na různé oslavy nebo setkání na chalupě a byla také úžasně lahodná.
Zakoupila jsem šunku v MAKRU, vložila ji na pařák do velkého hrnce. Dole pod pařákem ve vodě se macerovala kůra z pomeranče a citronu, hřebíček, kousek vanilkové kůry, celý pepř.
Šunka se napařovala na pařáčku na kachlových kamnech po celou noc.
Překrásně změkla, nasála vůni koření a citrusů, nakrájená na tenoučké plátky chutnala přímo božsky.
Re: Pařená šunka
Hmmm, tak s citrusy, to neznám, to může být moc dobré :-) Sešly se tu moc zajímavé tipy.
Re: Pařená šunka
Až na to, že jsem úplně pitomá.
Zapomněla jsem, že kůžička té šunky se musí nařezat na kosočtverečky, do těch se vsadí ten hřebíček a celé se to potírá medem.
Nojo, únava a snaha udělat ve chvíli volna co nejvíc restů.
Tak jeste k te sunce od Quennie
V ramci zachovani autenticity: Quennie nemohla varit takovou sunku, jaka se zde dnes bezne prodava a jakou tudiz delam ja. Uz i podle popisu musela varit sunku celou, cimz se ma na mysli cela zadni praseci noha. Pokud vim a mam nacteno a potvrzeno od Cheta, kteri si jeste kdyz farmarili, delali vlastni, to bylo nejak tak. Cela noha se vyrazne obalila soli a zavesila v udirne napred nad trochu plamene, ale pak se radu dni susila nad kourem. A pak uz se jen nechala viset a susit. Na kuzi se vytvori casto vrstvicka plisne, ktera se pred pozivanim odkroji. Tahle sunka je naprosto slastna, krajena na tenounke platky, uvnitr krasne ruzova bez jakekoliv chemie. A je slana a sussi - neco jako prsut. Technicky se to jmenuje virzinska sunka a ta prava (cela noha) stoji kolem 100 dollaru. A kdyz se tahle pouzije k peceni, tak se fakt musi dlouho namacet ve vode - pote, co se odrhne plisen. A pred pecenim se pak musi povarit a to dost dlouho. Pak se z ni stahne kuze a odkryje krasne sadlicko a sup s tim do trouby. Jednou jsem ji mela pecenou v restauraci a byla to mana nebeska. Takze, zpatky ke Quennie. I podle historicke doby asi mela sunku virzinskeho typu. V tom pripade to nadivani fakt davalo smysl. Muj recept predvaruje a pouziva v podstate stejne koreni, ale neni to ta stara tradicni, I kdyz vysledek je podle mne velmi dobry. Takhle vypada ta tradicni. http://blog.monticelloshop.org/?p=2193
Re: Tak jeste k te sunce od Quennie
Hanko, to jsou všechno velmi cenné podrobnosti. Jak se říká, ďábel tkví v detailu, a u vaření to platí stoprocentně.
Hanko, bezva recept - díky
já dělám šunku také (vlastně jednině)na sladko, opíchanou kolečky ananasu a politou hnědým cukrem rozmíchaným v anaasové šťávě z konzervy. A YGO - ta skladkost je fakt hlavně v kůrce a "omáčce"(ale i ta je výborná). Všichni hosté, kteří také nejprve tvrdili, že "sladké maso ne", si pak s chutí plátky šunky přidávali. A Zano a Dede, zbytky šunky (tedy kusance, ne plátky) jednak dlouho vydrží v lednici a také se dají krásně zmrazit. Já pak kostičkami šunky prokládám fr. brambory, dávám do rizota, plátky prohřeji(a troche opeču) na pánvičce, dělám sandviče - prostě využití je natolik všestranné, že i "pro dva" se kýtu vyplatí koupit (i když je pravda, že já ji také kupuji hlavně když máme hosty, jak napsala Hanka, nakrmí se jí pomalu celý regiment (a jsou lepší tenké plátky, než "krajíce").
Nikdy jsem šunku nepředvařovala, ale tenhle recept vypadá opravdu vábivě. Mě kdysi poradil jeden francouyský "hvězdičkový" šéfkuchař, že správně se má vepřová kýta nejprve na pár minut ponořit do vařící vody a teprve pak dát péci. Právě proto, že maso je pak šťavnatější. No, furt jsem na to zapomínala, až asi před měsícem, když jsem dělala knedlo-vepřo jsem si vzpomněla a zkusila to (naštěstí mám jeden óbr hrnec, kam se maso vešlo). No přiznávám, že jsem žádný rozdíl v chuti nepoznala, maso nebylo o nic šťavnatější, než jak ho peču já. Ale u téhle šunky věřím, že "nálev" by ji mohl příjemně ochutit. A možná i trochu "odsolit" (jak píše Vendulka) a odplavit trochu "uzené chuti", kterou některé zdejší šunky mají až moc(ta chuť je tam snad uměle přidaná či co).
Re: Hanko, bezva recept - díky
Tady se můžete podívat na video, jak se zdejší šunka "vyrábí" :))
https://www.youtube.com/watch?v=0DowyvSA7lA
Re: Hanko, bezva recept - díky
Maricko, pecena sunka s ananasem byla prvni, kterou jsem v Americe zkusila. Kratce po prijezdu dobri lide v Ann Arboru pro mne pripravili party, abych se seznamila. A stolu s pohostenim vevodilo cosi, co mi pripominalo hour masa oblozenou ananasem. To jsem fakt zirala, to jsem neznala.
Jo, a ty sunky, co ty a ja peceme, patrne maji tu lehce zauzenou chut umelou. Dalsi uvod, proc to predvarit.
Re: Hanko, bezva recept - díky
Prý se dá koupit "Tekutý kouř", kterým se dodává jídlu uzená chuť :-)
Re: Hanko, bezva recept - díky
Ano, da se koupit tekuty kour (liquid smoke) a je to hnus fialovej, teda spis tmavohnedej. Coz shrnuje muj nazor na tohle dochucovadlo.
Tedy Hanko, to je reálná poezie
tu vůni cítím až sem:)) Určitě to zkusím, jen musím počkat, až se k nám svolá nějaká sešlost. Dělat to pro dva lidi, kteří maso jedí jen v omezené míře nemá smysl.
Fascinuje mě tvůj "polévací sirup", šiš, slintám, jen si to představím:))
Re: Tedy Hanko, to je reálná poezie
Dekuju Dede. Preju budouci dobrou chut. :)
Hano W,
pravě jsem dovlekla uzený koleno, celý! kdyžužtakuž, jablečněj mošt a příšerně drahou dijon hořčici a velmi rozechvěle:) se chystám na premiéru. Neb podobně jako Renata, mnoho už let se ohodlávám vyzkoušet Quennin recept.
Dík za pošťuch, toto je jasné znamení, ať je mi Edna Ferber i celá Virginie milostiva. A ty taky, prosím. :)
Re: Hano W,
Tak podej zpravu jak to dopadlo! By mne fakt zajimalo, jak to vyjde z toho kolena - tam mi vrta hlavou ta silna kuze. Takova cenova zajimavost. Koleno zde vyjde na vahu znacne draz nez ta pekna v podstate libova sunka. Asi nabidka poptavka. Takove veci zde totiz kupuji prevazne cernosi, kteri to velmi dobre vyuzivaji jako prisadu do ruznych jidel. Ale to uz je jina kapitola. Bydlim v lokalite, ktera neni zcela bila, takze takove veci sezenu. Ale v centru mesta o uzene praseci casti (mimo te sunky, a ta fakt je zauzena symbolicky - asi jako v CR je zauzeny sunkovy salam).
Re: Hano W,
Sím tě, okamžitě po ukončení a zahájení konzumace,podej zprávu! :-)
Hano,
určitě vyzkouším ale musím pohledat zda se něco takového u nás v kotlince dá pořídit.To koleno je dobrý nápad ,myslím, že to však nebude to pravé.Kýta, je kýta. Jinak mám koleno ráda, různě.Děláme si doma takovou malou zabíjačku, koupím,srdíčka,jazyky,kolena,ovar,vaříme s veškerou kořenovou zeleninou,pepř,bobkáč a pak pojídáme s přáteli a se zvířaty,voní to jak hrom a s křenem,prostě mňam.
Re: Hano,
možná koupit klasiku- šunku od kosti, nekrájenou a upéct..šunku od kosti má třeba Globus.A ten tukovej proužek na ní je... kilo je cca za 170 korun.
Re: Hano,
Tu sunku od kosti v Globusu jsem videla a je dobra. Na circa kilo sunky bych ale asi zkratila dobu vareni. Ovsem tezko radit, kdyz jsem to z toho nikdy nedelala.
Re: Hano,
Na,ja, milé dívky, můj nejbližší Gobus je v Olomouci, což je 30km ale až někdy pojedu, tak tam vletím. :-)
Re: Hano,
Jestli může někdo do Makra, tak taky tam. Díky za tip na Globus.
Re: Hano,
Jenny, to vypada moc dobre. Takova volna tlacenka. A dobrou tlacenku ja rada.
Mám k obědu
brambory se zelím a čtu si k tomu o té báječné šunce... Hned mi to líp chutná :-))
No,
tak i když zase tak moc maso nemusím, tak tohle bych si tedy dala. A dostala jsem hlad :-)
Aaaach!
Vypadá to úžasně. Ale nenapadá mne, jak to pojmout pro dvojčlenou domácnost, s jedním, max. dvěma návštěvníky?
To koleno... já ho moc nemusím, na mne je tam málo masa a moc těch divnejch ostatních věcí ;-)
Re: Aaaach!
To,jo, a bude Ti to sežráno "ajncvaj", viz. svíčková, hihihi.
Re: Aaaach!
Kdybys napsala, kdy to budeš dělat, určitě by se ti návštěvníci rozmnožili!