Úterý 14. 5. 2024Bonifác polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 59
  • Poslední: 16.3. 2008 18:04
  • Řadit dle: času vložení
  • vláken
Věra 16.3.2008 18:04

Jambalaya

Výborný recept, znám, jedla jsem, ale vždycky jsem si myslela, že je to indický pokrm. Rýži miluju na každý způsob a tady mi chutná moc, není tak suchá. Ještě malou poznámečku: ostravská klobása, jak ji kupuju v Praze, není vůbec suchá, ale pěkně šťavnatá.

:-)R^;-)

Danka 15.3.2008 11:20

Kde se ztratila ta rýže???

Líbil se mi recept na Jambalaya po kreolsku, ale kde se v postupu při vaření proboha ztratila ta rýže???

MaRi 15.3.2008 11:36

Re: Kde se ztratila ta rýže???

;-) Cituji (kopíruji)  z receptu: Přidáme ryzí, vývar, salsu nebo rajčata, dobře promícháme... Přenos USA - Norsko - ČR kapku zahýbal háčky a podobnými českými zlobítky ;-)

Hana W 15.3.2008 16:01

Re: Re: Kde se ztratila ta rýže???

Dik, MaRi. Ja holt mam ten pocitac tady bez diakritiky a ono jak se to posleze automaticky obhospodari hackama a carkama tak se tam obcas objevi posuny.

Hana W 15.3.2008 0:46

Dekuju

za laskave ohlasy. Taky jsem se poucila - od Olcavy a BuBu a Karoliny- dobre receptiky.   Olcavo - ja jsem zacala experimentovat s nejakyma africkyma receptama - vyhledavala jsem si zajimava jidla, kdyz jsem se zotavovala po operacich s nohou.  To jsou velmi zajimave kombinace - takove trochu nepravdepodobne na prvni pohled, ale svym zpusobem davaji smysl. Napr. velmi zajimave vyuziti buraku a burakove pasty.

Tem, co ryzi neradi, bych chtela rict, ze ryze taky neni moje hlavni oblibena priloha, ale v te jambalaye se to krasne snoubi, protoze se to vsechno vari dohromady a tak to neni to suche sypani.

Jeste jsem se chtela zeptat - prodava se u v CR zelenina zvana okra? takove spidlate zelene pahylky asi jako takhle http://www.texascooking.com/gif/okra/okra_sm.jpg?  Dodala bych recept na prave louisianske gumbo s variacema, ale v naprosto tradicnim provedeni je ta okra nezbytna - ve vareni svobodomyslenkarskem se bez toho jde obejit. Okra je zelenina africka, ale nejak se na Jihu uchytla. U nas v Karoline se prevazne smazi nebo dusi s rajcatama a cibuli, v Texasu se naklada do octu s ostryma paprickama a v Louisiane supajdi do gumba.

Possum, ja vim, ze bys tu jambalayu nejak zvladla v mikrovlnce, ale nejvic prace, uprimne receno, je to vsechno nakrajet - a ta zeleninka a zaklad by mely byt prece jenom krapet osmazene. Pak uz to jenom promichavat je spolecenska zalezitost  - sklenicka vina a probrat rodinne a svetove zalezitosti a je to.

BuBu a dalsi prispevatele - ten nazev kyticka pro zadni kureci/kachni jsem nikdy neslysela a potesilo me to.

zana 15.3.2008 7:56

Re: Dekuju

Hanko, nejsem si vědoma, že bych tady okru někdy viděla.

dalmatin 14.3.2008 18:38

Jůůů,

fazole já můžu. Tohle musím zkusit. Zdravím do Kalifornie V

zana 14.3.2008 18:22

Hanko, díky!

Jambalaya určitě bude velmi brzo, to se mi moc líbí. R^R^

Fazole ráda, ale na tu kombinaci s rýží si budu muset zvyknout .... zatím mi to přijde jako dvě přílohy dohromady, resp.  tzv. chlebová pochoutka (tenký plátek chleba mezi dvěma chleby;-D).

pecka 14.3.2008 15:13

krása-jásá

Jambalaya, to je ono! Náhodou jsem ten recept už znala - Readers Digest (kterej jinak nemusím) ho má ve své ajntopfové kuchařce zvané vznosně Pokrmy z jednoho hrnce. Liší se to jen v tom, že tam je kuře nasekané na malé kousky - já ho ani nevykosťuju, je to větší legrace. Ale šunku i klobásu poctivě dávám a jo, je to ono! Tak, milá Hano, děkuju za potvrzení. A na red fazole vlítnu tento víkend. Laissez les rouler!

Hanča 14.3.2008 15:09

Recept na jambalayu

jsem kdysi vystříhla, pečlivě založila a nikdy podle něj nevařila. Zjevně to byla chyba, už při čtení se mi sbíhaly sliny tak, že to budu muset napravit.

Red beans mi zase připomněly studentská léta. Občas nás holky, co jsme spolu bydlely, pozvali kamarádi na úžasné jídlo, jehož základem byly vždy fazole a pak případ od případu co dům dal. Taky slanina se pokaždé vyskytovala, vonělo to vždycky náramně a říkali tomu mufloní guláš (fakt nevím proč) :-P .

EvaŽ 14.3.2008 14:11

Príma

MLP fazole tůze rád, já je můžu. Nojo, ale babička by je nepozřela. Ale stejně je vyzkouším.

zana 14.3.2008 18:24

Re: Príma

babičce dej tu rejži (třeba se v lednici k ní najde omáčka?);-)

possum 14.3.2008 13:14

Hano,

tak jsem to chtela uz parkrat zkusit, hlavne tu Jambalaya, ryzi muzu vzdycky, ale nejak to melo moc prisad a slozitejsi vareni. Tohle by slo i v mikrovlnce. Nebij me, prosim!! ;-)

Li 14.3.2008 12:44

Jambalaya jambalatá

Inu, rýži moc nemusím, ale tenhle receptík vypadá skvěle a určitě vyzkouším ;-) Díky zaň R^

terra-san 14.3.2008 11:08

HanoW., tak tohle mě zajímá,

protože třeba středo a jihoamerickou kuchyni máme rádi - a moc. Ty červené fazole s rýží děláme doma v mírné modifikaci dost často, ale jídlo k nám "přišlo" od dominikánské kamarádky jako la bandera dominicana (dominikánská vlajka)... takže díky za další variace, určitě založím, vyzkouším a už teď tuším, že si pochutnáme... Zdravím za oceán:-)

Hana W 14.3.2008 12:14

Re: HanoW., tak tohle mě zajímá,

To dava smysl, protoze v te kreolske kuchyni se snoubi hodne ruznych vlivu.

vampir 14.3.2008 10:34

dobry den

Tak Jambalaya jsem uz jednou delala. Mam paradni kucharskou knihu "Tak se vari v Americe". Recept je skoro stejny, jen misto ostravske klobasky - 250 g chorizo, no a tim jsem pry cele jidlo zepsula.;-P

YGA 14.3.2008 9:37

Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

a myslím že je to i jedlé - i ty fazole. Mám jenom jeden problém - proč musí být všude ta čínská pomsta? Tedy, když není zbytí, tak ji sním, ale že bych si dala rýži a tvrdila pak, jak jsem si výborně pochutnala .... jak se tak pozoruju, jsem čímdál víc po svým mužských předcích (stařečkovi a taťkovi) - ti taky tvrdili, že rýži nemohou, protože se jí "přežrali" v Rusku ;-D (stařeček tam nikdy nebyl a taťka tři týdny na dovolené ;-D;-D;-D). Tak se příště polepšete a dodejte Dede nějaké výborné recepty s bramborami - ty já můžu sedmkrát do týdne ;-).

P.s.: ale tu yambalayu bych někdy zkusila - už proto, že ráda čtu knížky z kreolského prostředí a tam se tímto pokrmem živí každý - a každý je z něj u vytržení. Takže to musí být něco moc dobrého (a ty suroviny to i potvrzují - až na tu rýži :-/;-D). Tak možná někdy (a teď mě napadá - u švagříčka-bratříčka na chalupě - on je takový kuchař, ten by to mohl zvládnout).

MaRi 14.3.2008 10:03

Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

já tedy rýžečku můžu, fazulu taky (tedy vyloupanou, zelené fazolky pouze trošku v polévkové zelenině), proto recepísky vyzkouším - až seberu síly k většímu vaření. Jen jsem chtěla poprosit o odhad, kolik kibulí je třeba nakrájet, aby to dalo hrnek.

YGO, když ses přecpala rýží v Rusku;-D a chtěla bys repecísek vyzkoušet a dodržet princip, možná by se rýže dala nahradit kroupami nebo bulgurem - aby tam byla ta obilnina.

L 14.3.2008 10:53

Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

Já můžu rýži, fazole, těstoviny atd., jen bez brambor se obejdu. A také je to v rodině - můj prapradědeček brambory nerad a praprababička mu musela vařit každý den jiné knedlíky.

YGA 14.3.2008 11:56

Re: Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

Jé - já zapoměla dodat, že erteple naši stařeček ani taťka taky nemuseli ;-D! U nás týdenní jídelníček byl úterý až čtvrtek máčka+knedle+maso, pátek fazula+něco na sladko (přesňáky, pěry, líťáky, pirohy, taška, buchty - jak to vyšlo), sobota knedle+máčka+maso, neděla knedle+máčka+maso (ale někdy taky erteple+maso 8-o), pondělí se dojídal nedělní oběd ;-D. Zkrátka taková pestrá strava! Ale aby nebylo mýlky - nic se během šesti týdnů - dvou měsíců neopakovalo (jenom když byl kačení sezóna tak byla každou neděli kačena :-/).

MaRi 14.3.2008 12:16

Re: Re: Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

tak to tedy klobouk dolů před "maměnkú" - měla tedy velký repertoár máček :-)

YGA 14.3.2008 12:28

Re: Re: Re: Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

A ještě jakých! Naša mamka byla a je výborná kuchařka. A ty její polífky! A když si pomyslím, že v době, kdy se vdala (no bylo to brzo v osmnácti) neuměla ani uvařit vodu na čaj ;-D.

YGA 14.3.2008 11:51

Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

No - mě zas zarazila hned první položka 2 PL oleje - já si to hnedle nespojila s polévkovou lžící a myslela jsem, že se jedná o plechovku 8-o - jsem si říkala - cákra cérko, to bude pěkně mastný oběd ;-D!

Hana W 14.3.2008 12:21

Re: Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

;-D;-D;-D;-D;-D

Hana W 14.3.2008 12:23

Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

Zalezi jak jsou velky. Proste krajet, az je ctvrtlitracek plny.

MaRi 14.3.2008 12:35

Re: Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

to je právě to;-D - já vařím pro dva:-) , takže musím repecisy kapku redukovat.

Karolína 14.3.2008 10:51

Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

Já tedy rýži můžu vždy a za jakéhokoliv počasí (mám kamaráda, který jde dokonce do extrémů a rýži si zásadně objednává k těm nejnemožnějším jídlům, jako je např. svíčková nebo smažený řízek a sýr!!!), ale chápu, že někdo jí nemusí. Zkus k těm fazolím bagetu, křupavou, takovou, jakou dělají ve Francii nebo ve Španělsku. Taky bílý chléb je dobrý. Ale zkoušela jsem to i s mexickými tortillami a plackami a není to špatné!!! Navršit na placku, zabalit jako omeletu nebo palačinku a pojídat, skvělé!

L 14.3.2008 10:53

Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

A zkoušel rýži k pečené kachně se zelím?

Karolína 14.3.2008 12:29

Re: Re: Re: Tak recept na yambalayu se mi móc líbí

Ten rýži přikusuje i k palačinkám s jahodama a se šlehačkou!