Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Poznámka, řekněme botanická
Svatojánský chléb vypadal jako malé, sušené banány, asi 15 cm dlouhé, ploché. Byly dost tuhé, ale vláčné, takže delším žvýkáním změkly. Nemám ale povědomí, že by v nich zrníčka chrastila. Kromě svatojánského chleba se však prodávala také "mana", což byly jakési tyče kruhového průřezu, které mohly být tak půl m dlouhé, a uvnitř měly "oddělení", v nichž byla volně se pohybující zrníčka, která mohla chrastit. Tato mana se podobně jako svatojánský chléb prodávala jako exotická pochoutka.
Re: Poznámka, řekněme botanická
Melet, melete, místo toho, abyste si přečetli originál z knihy ,Češi v zemi zlata, platiny a diamantů´ v kapitole ,Černo-bílé vrtochy pod Jižřním křížem´ na http://bretislav-olšer.enface.cz
Proč ta zloba?
Kanuk napsal co se on pamatuje . . . kde je psáno, že každý komentátor než napíše komentář, by měl číst knihu kdejakého českého jelimánka, který napíše přitroublou knihu, snůšku známých faktů, aby mu ignoranti zaplatili dovolenou v Jižní Africe? . . .
Re: Proč ta zloba?
Nejsi náhodou Josef Visarjonovič Pašík? Nemusíš číst knihu, stačí jelimánkúv web. Stačí kliknout: http://bretislav-olser.enface.cz
Jó, to jsi uhodnul, už tam letím celej žhavej číst kdejakého jelimánla webstránku . . . .
.
Re: Re: Proč ta zloba?
A nejste vy náhodou Brouk pytlík ? Všude jsem byl, všechno viděl, Leninovi jsem radil...
???????
Se vam divim. Proc si nezagooglujete, nez zacnete neco tvrdit a pak se hadat. Je to vsechno na internetu.
Re: !
Píše se Rotschild. Radší si zajeď na dovolenou, jsi přepracovaný...
Ach ty botanické problémy
Pane autore, jak již tu přede mnou jiní přispěvatelé podotkli, za mlada jste kousal do lusků, nikoliv do dřeva. To je mimochodem velice tvrdé. Já bych ještě dodal, že jste zřejmě ani na Cubě nerachtal rohovníkem, ale něčím jiným. Rohovník je totiž subtropický strom, kterému se prý v tropech moc nedaří. Navíc se pěstuje plantážnicky, protože právě z oněch semínek se získává tzv. Lotus Been Gum, což je mnohde použitelný výtečný hydrokoloid. Až budete jíst šunku, tak si na něj vzpomeňte. Historie je úžasná a pověry krásné. Bohužel, zrníčka karobu zase tak přesná nejsou. Kdysi, z legrace, jsme je vážili. Z pěti lusků, každý z jiného stromu, tam jistá odchylka byla. Pokud bych osobně chtěl prodat diamant(pokud bych ho samozřejmě měl), asi bych ho pomocí semínek svatojánského chleba jistě nevážil.
Re: Ach ty botanické problémy
Vaše problémy na moji hlavu. Z vás už ji mám dřevěnou... Kde podle vás Cuba asi leží. Čtyřicet pět ve stínu nejsou snad subtropy...?
Re: Re: Re: Ach ty botanické problémy
Každopádně v botanické zahradě u Hemingwayů v Havaně bylo rohovníků spousty. Ať se vám to líbí nebo ne...
Re: Re: Re: Re: Ach ty botanické problémy
Mně je to jedno U nás v botanické zahradě máme banánové palmy a to nejsme ani v tropech ani v subtropech
Re: Re: Re: Ach ty botanické problémy
Citace z internetu o ,subtropickém´ ostrově Mallorka: ...Hlavně zde pěstují mandlovníky, fíkovníky, rohovníky (svatojánský chlebíček), dále meruňky, broskvoně a různé druhy citrusových plodů. Ze zeleniny se zde pěstují brambory, rajčata, papriky, melounovité plody atd. Významné je dále pěstování vinné révy...
Re: Ach ty botanické problémy
Na Kube (a podobně v cele karibské oblasti) se "rachta" dlouhými lusky flambojanu (taky někdy psáno jako frambojan)
více třeba
Re: Ach ty botanické problémy
Ještě něco z encyklopedie: ...
"Svatojánský chléb" je stálezelený strom až 15 m vysoký s hnědou rozpraskanou kůrou, původem z Palestiny a ze Středozemí.. Má tmavě zelené, lesklé, kožovité, sudozpeřené listy; plody tvoří tmavohnědé, široké lusky, obsahující tvrdá hladká semena. Daří se mu na světlejším místě, prospívá mu, v případě pěstování v květináčích, pobyt venku. V zimě při 5-10°C, při dostatku světla a tepla pokračuje v růstu. Rohovník je nenáročný, roste téměř všude...
Malé procento těch vytěžených diamantů jsou čiré = hodící se na šperky . . .
většina jsou kalné, všelijak zabarvené a skončí v průmyslu, kde na tom nezáleží . . . .
Protože něco pamatuji,
vím, že "svatojánský chléb" byly čerstvě dozrálé LUSKY zmíněného rohovníku.
Re: Protože něco pamatuji,
Nebuďte malicherní. Když může být rohovník ,svatojánský chléb´ , proč by nemohl být dřevnatý lusk z rohovníku dřevo...? Ani kytara není z cukru, přesto se jí říká ,sladké dřevo´...
Re: Re: Protože něco pamatuji,
Bohužel milý pane, svatojánský chléb není nikdy dřevnatý. Dokonce po deseti letech se dá jíst. Pan autor totiž jistě nechrastil onou svatojánskou pochoutkou.
Re: Re: Re: Protože něco pamatuji,
Poslyšte, Frantíku, kolikrát jste byl na Kubě. Vy ani nevíte, co jsou to subtropy, jak pak můžete vědět, čím pan autor chrastil? Svatojánský chléb je tak tvrdý, že ho musíte pěkně dlouho žvýkat, než změkne. Vy jste ale zřejmě natvrdlý permanentně... Určitě vám v tanečních říkali, že jste dřevo, když vám tolik leží v žaludku...
Re: Protože něco pamatuji,
Rohovník (Ceratonia siliqua) http://en.wikipedia.org/wiki/Ceratonia_siliqua
Re: Re: Protože něco pamatuji,
Doplněk:
"...The term "carat", the unit by which diamond weight is measured, is derived from the Greek keration,
alluding to an ancient practice of weighing gold and gemstones against
the seeds of the carob tree. The system was standardized and
one carat was fixed at 0.2 grams. ..."
Re: Re: Re: Protože něco pamatuji,
Milý Jacku, opakuješ fakta z článku. Nauč se česky a máš to bez předvádění špatné angličtiny...
Re: diamant
Pozor na tyto stránky. Investoři se zřejmě snaží diamantů zbavit, protože průmyslová výroba ve velkém není tak daleko.
Re: Re: Re: diamant
Jaký úpal nebo úžeh?
Už dnes dosahují umělé diamanty takové čistoty že od přírodních je rozezná jen pár laboratoří na světě. A roční objem výroby mnohonásobně převyšuje těžbu s cenami za zlomek ceny těžby.
Pamatujte že obyčejné sklo bylo kdysi taky drahokam!