13.4.2024 | Svátek má Aleš


Diskuse k článku

NADVÁHA: Problém vskutku těžký

Ve Spojených státech amerických, které byly v tomhle směru trendsetterem, začaly křivky obezity (BMI > 30) stoupat až kolem roku 1980, kdy je v trendu vidět jasný zlom. U prosté nadváhy ten zlom vidět není, ale u obezity, která je zdravotně jednoznačně škodlivá, ano.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 29.11.2023 9:30

Na přelomu 50. a 60, let jsem vyrůstal u babičky a dědečka na vesnici. Mimochodem - pamatuji, když do tamního JZD přijel první traktor Zetor 25, tzv. "prcák". Myslím, že to byl jednoválec (?) :-) Na poli ještě běžně koně.

No a v sobotu večer byly klobásy, v neděli na oběd když přijeli rodiče, tak zabitá slepice nebo králík a jinak maso . . . . jo, na Velikonoce od sousedů kousek kůzlete nebo jehněčího.

P. Diviš 29.11.2023 9:39

Pětadvacítka už byl dvouválec. Jednoválec Zetor 15 nebo trofejní Lanz Bulldog.

T. Kohout 29.11.2023 19:47

To vždycky, ne?

J. Anděl 29.11.2023 7:41

Pan Kechlibar ve svém článku jako jednu ze zemí, kde tolik obézních lidí není, uvádí Vietnam.

Co jsem sledoval vietnamskou kuchyni, bůček je tam poměrně stálicí.

Ovšem v typickém asijském poměru, na talíři ho budete mít jenom pár kousků.

P. Dvořák 29.11.2023 9:24

To u nás taky. Zkuste dnes sehnat bůček :-)

P. Diviš 29.11.2023 9:40

Bez problémů, Praha.

J. Anděl 29.11.2023 9:57

Nekupuji ho tak často, vlastně jen tehdy, když si chci udělat nějakou vietnamskou nebo korejskou specialitu.

Je to dneska jiné než včera či namátkou řekněme před dvěma měsíci?

Z. Lapil 29.11.2023 10:17

Velesnadno. Při troše snahy i nějaký lepší čili non-super/hyper.

Dva zhruba kilové kousky mám na mrazáku od https://www.nasehospodarstvi.cz/. Podezřele vypadá, že prodávají balíčky "náhodný výběr", ale opakovaně vyzkoušeno, že poctivý - dostanete to zavakuované zhruba po kile a z hovězího jsou tam jak kosti na polébku, tak nějaká ta kližka a pupek; extra steaky a svíčková pochopitelně ne.

T. Kohout 29.11.2023 19:39

Pečený bůček s česnekem je bezesporu lahůdka. Ovšem ten starý bůček (60. - max 70 léta), u toho nového nevím. Ani mě to nevábí to zkusit, když to vidím.

Z. Lapil 30.11.2023 10:34

Proti gustu žádný dišputát. Já mám dva kousky v mrazáku a kdyby tu měli smajlíka s kanoucími slinami, tak sem střelím aspoň dva :-).

R. Langer 29.11.2023 12:09

Celkem bez problémů, ale dnes stojí kilo skoro dvě stovky. ;-)

J. Brunner 29.11.2023 2:27

R^R^R^