13.4.2024 | Svátek má Aleš


Diskuse k článku

NADVÁHA: Problém vskutku těžký

Ve Spojených státech amerických, které byly v tomhle směru trendsetterem, začaly křivky obezity (BMI > 30) stoupat až kolem roku 1980, kdy je v trendu vidět jasný zlom. U prosté nadváhy ten zlom vidět není, ale u obezity, která je zdravotně jednoznačně škodlivá, ano.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 29.11.2023 12:01

Ad 1: zpochybňuju jistotu, že ta příčina je principiální.

Ad2: v článku je graf, tuším hned ten první, který ukazuje, že obezita začala růst v USA v 80. letech. V článku se dovozuje, že se - nejen v USA, ale na celém světě - "něco" stalo s jídlem.

Vy tvrdíte, že podstatnou příčinou je snadná možnost "najíst se". Předpokládám, že myslíte všechna ta hladová okýnka a McDonaldy. Proto se ptám: došlo v tomto způsobu stravování v USA v 80. letech k nějakému zlomu?

Já si to nemyslím. Zběžně jsem zapátral a jak KFC, tak McDonald se opravdu rozjeli v 60. letech. Jasně - budete-li namítat, že 20 let je tak akorát doba mezi zmasověním fastfoodů a růstem obezity, nebudu mít co namítnout. Přinejmenším proto, že málo vím.

KFC: "Na počátku 60. let už prodal přes 600 licenci ve USA a Kanadě. V roce 1968 už fungovalo 638 restaurací KFC a v roce 1971 bylo v provozu 3 500 restaurací.".

McDonald:

"Roku 1955 otevřel českoamerický podnikatel Ray Kroc první restauraci na principu franšízy, celkově to byla devátá restaurace. V roce 1960 byla firma přejmenována na McDonald’s Corporation".

J. Hudec 29.11.2023 7:56

Rozumná nadváha je na stáří příjemná, ovšem nesmí to být jenom sádlo, ale také nějaké ty svaly.

Nechat se nějakým chemickým preparátem připravit o chuť k jídlu...... výsledkem musí být frustrace, z ní pramenící chorby (nejen duševní).

Uvařit si něco dobrého k jídlu patří k základním radostem života.

Minulý víkend jsem připravil zvěřinu ve dvou chodech. Srnčí hřbítky na grilu, protknuté špekem, s brusinkami - ty byly na studeno jako předkrm + veltlín z Wachau.

Potom s odstupem jelení plec s kořenovou zeleninou a liškami + bordeaux (Cateau Cantemerle 2013).

Z kostí a odřezků jsem přiravil pomaličku tažené consomé, které ráno přišlo k chuti.

Život je někdy krásný, a když není, je třeba si ho dělat alespoň snesitelným.

:-P

T. Kohout 29.11.2023 19:20

Zaječí hřbet prošpikovaný, je také lahůdka. Jo, bývávalo tak naposled v 60. letech. Každý měl zajíce či koroptev/bažanta za oknem. To už nikdy nebude.

F. De Winter 29.11.2023 7:05

Primární příčinou epidemie nadváhy je potravinářský průmysl a politici se tím zabývat nebudou, protože potravinářský průmysl je zároveň jednou z nejmocnějších lobbistických skupin.

----------------------------

Pokud chcete zhubnout, první krok je přestat jíst ultrazpracované potravinářské produkty a začít jíst skutečné jídlo (základní potraviny a potraviny minimálně průmyslově zpracované).

------------------------------

Příklady skutečného jídla: ovoce, zelenina, maso, ryby, kvasové pečivo, nečištěná rýže, bílý plnotučný smetanový jogurt a tvaroh, ovesné vločky...atd.

Příklady ultrazpracovaných produktů: musli tyčinky, ochucené cereálie, uzeniny a paštiky, rybí prsty a krabí tyčinky, sladké nápoje, bíle pečivo, sladké pečivo, pečivo z droždí, margaríny, ochucené mléčné výrobky - termixy, slazené jogurty, extrudované křupky, pufrované rýžové chlebíčky, rostlinné sýry a masa, sušená nebo ochucená rostlinná mléka...atd.

-------------------------------

Tady je potřeba začít a začít to učit i ty děti a vymýtit ze škol všechna ta "mléka do škol" a kantýny, kde děti dostanou párek v rohlíku nebo sušenky a slazené nápoje.

R. Langer 29.11.2023 7:10

Co je špatné na párku v rohlíku? 8-o

F. De Winter 29.11.2023 7:30

Na párku v rohlíku není špatného nic, jen je to potravina nevhodná pro člověka. Pokud ho někdo chce jíst, tak ať ho jí, ale pak ať se nediví.

R. Langer 29.11.2023 12:03

Co je na ní nevhodného? A čemu bych se jako měl divit?Hm? 8-o

F. De Winter 29.11.2023 13:35

Tak párek: dusitany, trifosforečnany, konzervanty, zahušťovadla, zvýrazňovače chuti, barviva...

Hořčice: kyselina benzoová...

Případně kečup vyrobený z plesnivých rajčat, dobarvený, dochucený, konzervovaný...

Rohlík z bílé mouky, která sama je jako potravina nevhodná pro člověka.

Prostě nic vábného.

T. Kohout 29.11.2023 19:26

T-bone je určitě lepší. A co filet mignon s bramb. kaší a hráškem. Jako měli u Eda v Torontu!!!

P. Vychodil 29.11.2023 9:13

nic, pokud se správně zkonzumuje. Zde stručný návod:

1. olíznout hořčici

2. párek hodit psovi, kterého nemáte rád

3. Žemli ptáčkům nebo rybám

R. Langer 29.11.2023 12:04

A to jako proč? 8-o

P. Vychodil 29.11.2023 12:45

párky jsou zprocesované maso tak, aby vydržely "všechno".

Kdysi jsem viděl dokument, který ukazoval, jak se pravý hamburger (z mekáče) (ne)mění po dobu deseti-let, pak tuším ten projekt ukončili.

Dnešní pšenice je v podstatě GMO (vzniklá křížením, což je genová manipulace). Naše tělo, genové vybavení se nemění rychle. Byli jsme zvyklí na původní obilovinu, která ovšem nemá takové výnosy.

Tudíž cokoliv z dnešní pšeničné mouky je pro člověka těžko, či vůbec nestravitelné.

často se o někom říká, že má pivní mozol, ale on je to ve skutečnosti moučný vak a vak na další potraviny, které tělo neumí zpracovat a neumí vyloučit.

Zbavit se toho kalu, nánosu, je hodně obtížné, při neopatrné detoxikaci se může člověk přiotrávit vlastními jedy...

kdo se chce nachytřit, literatury i v češtinš je dost na léta studia...

T. Kohout 29.11.2023 19:32

Já bych i souhlasil. Ale proč ti lidi žijí déle a déle? Lidi se asi umí dobře adaptovat na leccos. To je vidět i z toho přírůstku lidí na Zeměkouli.

P. Vychodil 29.11.2023 20:02

To déle tak moc neplatí... zároveň kvalita života se nezlepšuje...

Z. Lapil 29.11.2023 9:44

Samo o sobě celkem nic. Problém začne, když se živíte JENOM párky v rohlíku.

R. Langer 29.11.2023 12:05

Hm, jako že těm dětem nikdo nedá doma najíst? Nic jiného? 8-o

Z. Lapil 29.11.2023 12:11

Tak nějak. Pošle je do školy s penězi, cestou si kup snídani u pekaře, v poledne něco u Mekáče a večer přijdu pozdě, tak nám objednej pizzu.

Kromě hranolků s kečupem k obědu nic vysloveně špatného.

Z druhé strany o tom píše Čapek (Zahradníkův rok): Vytvořit anglický trávník je naprosto jednoduché: každých 14 dní posekat a vymést, přiměřeně kropit. A když to budete dělat pravidelně 200 let, budete mít trávník stejně krásný, jako je tento.

P. Vychodil 29.11.2023 12:53

nic vysloveně špatného ? rád se přiučím, co jsi tam našel zdravého:-)

Z. Lapil 29.11.2023 15:23

Koláče: mouka, mléko, droždí. Ovoce/oříšky/mák nebo dokonce tvaroh. Pečeno bez tuku, maximálně na podmazaném plechu.

Oběd: tam hrozí ty hranolky s kečupem. I ten hamburger obsahuje hovězí maso a nějaký ten salátový list nebo hrst zelí.

Pizza: ta mi přijde matoucí v tom, že se solidní náplň (rajčata čili zelenina; sýr, šunka nebo dokonce ryba - většinou tuňák, vajíčko, možná špenát, ale to bych asi chtěl od dítka moc :-)). Opět bez nějakého koupání ve friťáku.

Reálná námitka je, že je v tom příliš mnoho mouky a asi i cukru, ale připomínám, že sacharidy docela potřebujete, protože tahat veškerou energii z bílkovin docela zatěžuje ledviny, takže bezsacharidová strava taky není úplná výhra.

A pozor na formulace: "nic vysloveně špatného" není totéž, jako "dobré".

T. Kohout 29.11.2023 19:57

Asi dva jsem taky požil (za celý život) a přežil jsem to a stačí mi to nadosmrti. Ale uznávám, že různí lidé mají různou chuť.

J. Anděl 29.11.2023 7:38

Tohle je mimochodem to, na čem se shoduje většina různých, jinak často až protichůdných diet či stravovacích trendů. Některý má stravu postavenou na celozrnné rýži, jiný na mase, jehož zvíře běhalo po louce, ještě jiný na ovoci a listí, ale skoro všechny se shodnou na tomto základě, který popisujete.

Něco podobného je i v různých filosofických či náboženských směrech.

Ale většinou se soustředíme na to, čím se ty systémy vzájemně liší.

P.S.: další částí je určitě i množství, velikost porcí, pohyb a též zdravá mysl. On totiž nejen v zdravém těle zdravý duch, působí to oběma směry a bezvýchodnost či strach nebo deprese taky vedou k nepatrným změnám ve stravě a dalším chování, které vedou zase k nadváze.

V osmdesátkách jsme měli víc naděje a snů do budoucnosti.

F. De Winter 29.11.2023 10:09

Skutečnou stravou je mnohem obtížnější se přejíst než koncentrovanou průmyslovou stravou.

Zkuste se přejíst cukrem třeba v jablku. Sníte jedno, druhé a na třetí už nebudete mít chuť. A porovnejte to třeba se Snickers nebo Coca-Colou.

P. Vychodil 29.11.2023 11:16

Ano, mnoho lidi toto nechape. Díky tomuto efektu je totiž stravování i levnější .

R. Langer 29.11.2023 12:06

Hm, jaký je v tom rozdíl? Pořád to nechápu. 8-o

F. De Winter 29.11.2023 13:59

Tak to je na mnohahodinovou přednášku. Tělo potřebuje nějaké živiny a když je nedostane, tak nemůže fungovat. Ale záleží i na formě, v jaké je dostane, protože má nějakou výbavu na zpracování potravy a ta nezvládne všechno. A naopak, když dostává s potravou látky a organismy, na které není vybaveno, tak se s nimi sice pokusí nějak vyrovnat, ale nemusí to dopadnout. Záleží na tom co to je a kolik toho je. Je to prostě takový biochemický reaktor, který může fungovat jen v nějakém rozmezí podmínek.

T. Kohout 29.11.2023 18:55

Nebo dobrým pivem... Ačkoli, v mládí jsem jich vypil více a netloustl, nyní daleko méně a tloustnu. Manželka mi to často říká...

A. Skrivanek 29.11.2023 2:44

Proto kdyz varim snazim se varit ze surovin ktere by mela moje babi k dispozici. Samozdrejme to nefunguje na 100% ale efekt to ma.

T. Kohout 29.11.2023 4:42

Cikorka, margarín a mléko od vlastní krávy. Občas sádlo s cibulí.

P. Dvořák 29.11.2023 4:48

V kterých letech to bylo, když "vaše babi" vařila?

Za heydrichiády? Nebo v 50. letech když byly potravinové lístky? V 60. letech, kdy jsme jako děti stály s rodiči ve frontě na maso? V 70. letech, kdy byl u řezníka hlavně bůček?

R. Langer 29.11.2023 7:11

Přesně. To se totiž vařilo z toho, co bylo zrovna k dispozici... ;-D