Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
I v těch starých fádních 10°a 12°byly rozdíly
podle výrobce. Po revoluci přišlo univerzální europivo a byl jste téměř bez šance rozpoznat pivovar.
Stejně jako kdysi byla 10° desítkou, tak dnes je to něco hluboce pod, něco jako 9,1°. Jedenáctka má chuť staré desítky.
Takže bych zas tak neplesal.
Snad jen různé speciály s vysokou "voltáží" pšeničné, živé nefiltrované a podobně, ale to původní klasické je prostě šizené, občas pivovar pro zjednodušení použije ne základní suroviny, ale extrakty, kde se jen těžko dohledává kolik je tam té nejdůležitější deklarované suroviny a kolik levnějších náhražek.
Renčín? Jiránek?
Někdy počátkem 90. let: "Jo, dám si kafe. Ale nechci vědět, jakou značku".
Tak nevím....
...tady v Austrálii máme výborná piva, čím více na jih, tím lepší - tasmánská, jihoaustralská, victoriánská ale jak to postupuje na sever, New South Wales, už všechno záleží na "údržbě a chlazení" v pubech (hospodách). Na severu, v Queenslandu, už mi nechutná žádné ! Proto, když se republika dostala na svobodu ze za železné opony, začaly se sem dovážet i česká pivíčka ! To jsme všichni přivítali, i když někdo preferuje Plzen (já Budvar), někdo Kozla a skoro každý má rád Bernarda ! Když přijedu do "staré země", sháním se po mém oblíbeném Platanu z Protivína, který se sem nedováží. Přišel jsem ale i na to, že slovenský Zlatý Bažant je také výborné pivo ! Na zdraví !
Re: Tak nevím....
Protivínskej Platan najdete na Jihu Cech. Je to pivo co tzv. nemá chybu ! Samozrejme mám na mysli tocenou dvanáctku.
S tím Bernardem máte také velikou pravdu. Je videt, ze se vyznáte.
Re: Tak nevím....
Přátelé, asi tak za hodinu mi hospodský Milan K. ve čtyřce Na Výměníku natočí skvělou hladinku Platan 11 ( Plátno, Pláťa...). Jak to zpívala Dvouletá fáma - "Již se těším, jak hladce oholen do hostince popílím...".
Re: Tak nevím....
závidím vám. Mám to do J.Cech z ruky.
Ale kdyz tam jsem, jdu na Platana pri kazdé prílezitosti.
Re: Tak nevím....
Vážený pane Matoušku. Jistě mne omluvíte za opožděnou odpověď - člověk míní, hospoda mění... Zkrátka - pivko jako křen, ale hlavně jsem dobře pokecal se spoluobčany. Všem frustrovaným škarohlídům doporučuji. Smutné je, že hospodský po 14-ti letech vážně přemýšlí o tom, že nálevnu zavře. Hospůdku provozuje po těžké fyzické práci, něco, jako je dovolená nezná a lidí chodí čím dál tím méně. Do toho státní buzerace ( alergeny, kouření, neustálé daňové změny, ... ). Platan 12-ku je konkrétně pro tuto nálevnu obtížné točit. Je výborná, ale nedá se prý koupit v malém kegu. Takže pokud chce mít kvalitu, tak bere 11ku v "sudu" o objemu 30 litrů...Větší objem by nedokázal vytočit, aby udržel chuť ( nemá sklep, fouká vzduchem ). To si třeba ten vor v zakoně, ANOandrtálec Babiš ( odjebok morského ježa ) vůbec nedokáže představit, jak se třeba u nás v Tejně ( v prdeli je stejně ) žije.
S pozdravem " Aby nezmizela radost ( I.M.Jirous - Magor )". P.I.Tomec
V roce 1969 jsem byl v Anglii.
Jeli jsme tam s naším amatérským divadlem Dostavník. Ještě jsme to stihli před zavřením hranic. O opětovném spuštění železné opony jsme se dočetli v září 1969 v anglickém tisku. Tato cesta zasadila vážnou ránu našemu pivnímu šovinismu. Byli jsme radostně překvapeni nálezem báječně malebných hospod v Anglii a množstvím velmi pitelných piv, které angláni konsumovali jako my...z pěkných půllitrů (pinta, skoro půllitr) a ve velkém.