11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

VOLBY: Chceme na Hradě důstojného prezidenta?

Prezidentská debata v České televizi (22. ledna) byla učebnicovou ukázkou Babišova komunikačního stylu. Na jasně položenou a opakovanou otázku (ohledně naší pomoci v případě agrese proti Polsku či Pobaltí) odpověděl na první pokus také jasně – jasně negativně. Asi za dvě hodiny se na Twitteru opravil; napsal pravý opak toho, co opakovaně a důrazně tvrdil v Národním muzeu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Doubravský 25.1.2023 15:21

Mám jisté podezření, že důstojnost bagatelizujete jenom proto, že ji Babiš viditelně postrádá. Kdo z nás by chtěl být reprezentován nedůstojně?

V. Kuhaj 25.1.2023 15:51

Babišovi je na důstojnosti a cti utrháno naprosto programově a odborně už dlouhá léta. Zejména proto Babiš není "důstojný". Naštěstí ovšem jen u někoho.

J. Bárta 25.1.2023 13:02

Opsáno: Situace bude následující. Když bude v demokratických volbách zvolen Babiš, část společnosti podporující generála Pavla, která se deklaruje jako demokratická a morální, volbu neuzná. Když bude zvolen Pavel, pak část společnosti, které se nadává do dezolátů a lůzrů volbu demokraticky uzná. Když bude zvolen Babiš, bude na hradě jak v obležení. Budou následovat útoky fialových politiků, pražské kulturní fronty a probruselských médií v čele s Českou televizí. Miliónoví chvilkaři budou pořádat pouliční kravály, rozkopávání pokládaných věnců a uličky hanby pro vyznamenané. Pokud bude zvolen Pavel, nastane klid v duetku hradu a Strakovky. Bude klid na práci bruselských satrapů.

P. Molík 25.1.2023 13:21

Řečeno stručně a realisticky, vážený pane Bárto. Ovšem obávám se, že algoritmy útočnosti nepřátel demokracie z antibabišovského centra budou stále víc variabilní a o to zákeřnější. Ostatně téměř každá moderní zákeřnost má íčkovské zabarvení v duchu podvodné Kubiceho zprávy.

V. Kuhaj 25.1.2023 15:53

Naprostý souhlas!

V. Němec 25.1.2023 12:48

Nejdůstojněji vypadal spalovač mrtvol (Hrušínský). Byl podobně "ulízaný" jako jeden z kandidátů.

J. Novak 25.1.2023 12:06

Tohle kriterium je nesmysl.

Hacha byl take dustojny.

V. Němec 25.1.2023 12:44

Vzhledem a vystupováním i Novotný a Husák.

A. Alien 25.1.2023 12:05

Opravit a omluvit se lze - na tom není nic nedůstojného.

Ale zradit jako voják přísahu věrnosti socialistickému státu, to je nedůstojné za všech okolností. Dokonce odporné.

R. Doubravský 25.1.2023 12:19

Ten stát přestal existovat, prostě už nebyl. Jak ho mohl zradit, když nebyl?

R. Toman 25.1.2023 12:26

Kde jste na to přišel ? ČR je nástupnickým státem po ČSR, ČSSR a ČSFR, stejně jako Slovensko. A byla zachována i kontinuita se socialistickým právem.

R. Doubravský 25.1.2023 12:42

Ale nebyl zachován socialismus. Znáte text bolševické vojenské přísahy? Stát, který existoval po sametu, už zcela jistě nebyl "socialistický" (změnil se název, zanikla vedoucí úloha strany, maskovaná diktatura proletariátu, společenské vlastnictví výrobních prostředků aj.) a tento stát P. Pavel nikdy nezradil.

R. Toman 25.1.2023 12:56

Ne, nebyl. Avšak kontinuita socialistického práva byla zachována. Tedy to co jste podepsal v době bolševismu zůstalo zachováno i v nástupnické státě. Když jsem se v roce 1980 oženil, tak jsem se nestal v roce 90 nebo v roce 93 svobodným mužem, i když ta oddávající také žvanila něco o socialismu. Můj manželský slib je stále platný. A platná je i přísaha Pávka. Ovšem nic nového pod sluncem, řada kolaborantů s německým nacismem hbitě po válce převlékla kabát, a stali se velkými vyznavači komunismu. Bureš, Pávek stejné hnízdo, stejně odpudivá minulost. Z toho se ani jeden nevykecá.

R. Doubravský 25.1.2023 13:11

Jinými slovy tvrdíte, že platil závazek bránit socialismus. To je zjevný nesmysl, socialismus už byl po smrti, kontinuita nekontinuita.

A. Alien 25.1.2023 15:25

Přísahal, že bude bránit socialismus? Přísahal. - Bránil ho? Nebránil.

R. Doubravský 26.1.2023 0:57

Proboha, vždyť ho nebránil ani ÚV KSČ. Nebránil ho nikdo. To vám uniklo? Ostatně, jak píšu jinde, přísahal, že ho bude bránit na rozkaz prezidenta a vlády. Ten rozkaz nikdy nepřišel.

R. Doubravský 25.1.2023 13:08

P. Pavel přísahal, jako všichni tehdejší vojáci ČSLA, bránit socialismus - na rozkaz prezidenta a vlády ČSSR. Ten rozkaz ovšem nikdy nepřišel, takže jakápak zrada? Pokud je zradou, že nebránil socialismus i bez rozkazu, pak zradili všichni tehdejší příslušníci ČSLA (snad s výjimkou plukovníka Zbytka, který chtěl poslat tanky na listopadovou Prahu). Jinými slovy, nezradil vlast, možná jen KSČ. Takových bylo ...

R. Toman 25.1.2023 13:40

Jo, takových bylo, a není žádný důvod, aby někdo z nich byl v dnešní době presidentem. I když se jeden z nich tím presidentem stane, bohužel. Jinak, nevím kolik je vám let, já mám doma vojenskou knížku + známku z totalitní ČSLA, nikdo mi po roce 89 nevyzval k její výměně apod., ani k nové přísaze demokratickému státu. Přísaha tedy zůstala v platnosti. A na základě této komunistické voj. knížky bych byl i povolán v případě mobilizace. No, dnes už asi vzhledem k věku ne. Mladší kusy ano.

R. Doubravský 25.1.2023 15:37

Jsem si jistý, že vás k obraně socialismu nikdo nepovolá. Rovněž nepochybuju, že v případném absurdním sporu by Ústavní (nebo který) soud rozhodl, že váš závazek je "nulitní" - jak byla např. vyřešena platnost závazků z mnichovské dohody. Nejsem právník, třeba to jde ještě jednodušeji. Novou přísahu skládat nemusíte, máme profesionální armádu.

R. Toman 25.1.2023 16:04

Vy jste asi hodně naivní, víte kolik má ta naše profesionální armáda vojáků ? S tím byste chtěl chránit republiku ? Opravdu nejste právník, a asi jste ani nikdy nebyl na vojně. Možná proto se vám ta zelená guma líbí.

R. Doubravský 26.1.2023 0:51

Ano, naše armáda má málo vojáků, byť se chystá stavy navyšovat (na 30 tisíc), bude to pořád málo. Ostatně (nejen) proto jsme v NATO. Vcelku nepochybuju, že se nějaká forma všeobecné vojenské přípravy branců dříve či později objeví. Na vojně jsem byl, absolvoval jsem příkladně důstojnické zkoušky, povýšen jsem nebyl, neb jsem měl v kádrových materiálech "vzhledem k minulosti rodiny nelze předpokládat kladný vztah k socialistickému zřízení". Měli pravdu, v devětaosmdesátém jsem socialismus nebránil. A zelená guma se mi až tak nelíbí, ale prostě nechci Bureše.

V. Kuhaj 25.1.2023 15:22

Měl emigrovat do země, kde myšlenky míru a socialismu, kterým zasvětil svůj život, přežily. Do Severní Koreje třeba!

M. Grundmann 25.1.2023 12:31

Celý lidský život je jenom předstíráním něčeho, co člověk není. Člověk musí hrát sociální roli podle situací, které si většinou nevybírá. Člověk žije ve společnosti, kde je většina názorů ostatních lidí nesmyslná, a musí se této situaci přizpůsobit.

Nevím, co znamená vojenská přísaha. Já jsem taky složil vojenskou přísahu jako všichni vojáci základní služby. Co pro mě tato přísaha socialistickému státu znamenala ? Bylo to pouze komické gesto. Mimochodem, zradit je možné pouze člověka nebo skupinu lidí, nikoliv nějaký politický systém.

Co znamená obrátit kabát ? Obracím kabát snad každý den podle toho, jak se vyvíjí situace. Člověk musí vyjednávat s ostatními téměř každý okamžik svého života, aby mohl ve společnosti vůbec přežít. A musí přitom používat gesta, pojmy, symboly apod., které si sám nevybral a které mu společnost neustále vnucuje.

Co tedy Petru Pavlovi vyčítáme ? Že pochopil podstatu lidské společnosti ? Že se nenechal zblbnout jako mnoho jiných ? Takového prezidenta potřebujeme. Mimochodem, Babiš je v tomto ohledu hodně podobný.

V. Kuhaj 25.1.2023 15:27

Děkuju! Už chápu, proč bude Pavla volit tolik lidí! On je vlastně symbolem úspěšného malého čecháčka, přikrčeného, kabát obracejícího podle větru, tu do SSM vstupujícího, tu do KSČ, tu do Občanského fóra atd. Ano, on to zvládl na výbornou! I při takovém zemětřasu, jaký nám přivodil rok 89, si věděl rady. Bravo! Už je mi to jasnější. Vždyť on je jako my!;-D;-D;-D

J. Jurax 25.1.2023 12:53

Zradit ... tak mne napadají naši legionáři za Velké války, co zradili císaře pána ... za první republiky mnozí byli generály ... a jeden takový, za první republiky podplukovník, byl k stáru i prezidentem ...

T. Diblík 25.1.2023 14:47

Odporné bylo nutit dvacetileté kluky k přísaze hrozbou vězení v Sabinově, pane.

J. Soukup 25.1.2023 11:57

Nikdy už Babiš...🤢

R. Toman 25.1.2023 11:37

Voliči rozhodli, důstojný president nebude. Bude normalizační a kariérní komouš, který sloužil v represivní složce pro KSČ, dobrovolně, za prachy a jiné prebendy. V obou případech. Jáká důstojnost, autor článku blouzní.

J. Karlík 25.1.2023 9:28

Připadáte mi jako Cimmerman s jeho vynálezy, přišel vždy o chvilku pozdě. Ano, Babiš není muž slova a také nemá výcvik na detektoru lži. Pavel mluví úsporně, případně přidělený čas na odpověď většinou ani nevyužije, což nemusí být na škodu, pokud něco sdělí. Ale to ne, on, kromě několika naučených větiček neřekne nic konkrétně. Babiše tady lovíte jako zvěř, stbák, trestně stíhaný premiér, Pandora papers, a když je soudem osvobozený, tak samozřejmě nepravomocně, až se žalobce, který již jednou stíhání zastavil, odvolá, tak další soud ho určitě potrestá. Za dotaci, kterou již dávno vrátily. Že ale po celou dobu v politice pracuje zadarmo a plat dává nadaci k podpoře samoživitelek, o tom ani vrk. Inu, podle ovoce poznáte je.

P. Vychodil 25.1.2023 13:27

R^R^R^