Středa 5. 6. 2024Dobroslav polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 49
  • Poslední: 27.3. 2014 14:19
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. Jurax 27.3.2014 0:09

No, ona je ta Válková očividně poněkud pitomá

když něco podobného dokáže říct - a nejen jako politik (to je pitomá tuplem), ale i jako člověk a příslušním českého národa,

Aspoň je patrno, co za "osobnosti" nám vládne ... :-(

J. Urban 26.3.2014 22:21

Správnější by bývalo bylo říct, že většině

Čechů se za protektorátu tolik nedělo. Většinou těm, co se něco dělo, "pomohli" čeští udavači, kterých bylo odhadem 3-4x více, než odbojářů (ostatně i Karla Hašlera dostal do koncentráku a tedy na smrt český udavač - na několikátý pokus) . Strach byl ovšem všudypřítomný, právě kvůli českým udavačům. Jinak ovšem s článkem souhlas.

P. Papež 26.3.2014 20:54

Takže

Takže podle Doležala  je to, co Válková rozpoutala svými kecy daleko menší zlo,  než to, co o tom říkají politici?  To je dost postavené na hlavu. Především tak exponovaný politik, jako je Válková, by si měl vždy uvědomit, že je daleko víc sledovanější a měl by držet v těchto případech, kdy nejde o její profesní práci, hubu. Bohužel  každý z těchto politicko profesních "nadlidí" si myslí, že všemu rozumí a do všeho může kecat.

K. Vážný 26.3.2014 18:40

Horší totalita

Nejsem si jist, zda totalita nacistická byla pro etnické Čechy horší než totalita komunistická. (Pro české Židy rozhodně.)

Ale asi ano, pradědu mi Němci odvlekli do koncentráku, když jako ředitel firmy pomohl několika svým (i židovským) zaměstnancům pod různými záminkami z protektorátu. Měl štěstí a vrátil se zpět.

Firmu obnovil, ale po zkušenostech s komunisty z koncentráku před nimiž varoval z ní udělal raději rychle po roce 1948 družstvo, na radu bratrance vysoce postaveného komunisty. Díky tomu ho za pár let v klidu vyhodili do důchodu.

Až ve druhé polovině 50. let za ním přijel jeden z bývalých zaměstnanců, který zůstal v britské RAF. A přivezl mu nazpět peníze, které dostal. Jen co odjel pradědu zatkli a obvinili ze špionáže (bylo mu přes 70). Zmlátili ho, tři týdny o něm rodina nevěděla, ale přimluvil se za něj onen bratranec a dokonce podepsal výpověď, která detailně potvrzovala skutečnost. Díky tomu ho nakonec po půl roce propustili a dali mu jen konfiskaci části majetku a dlouhou podmínku za nenahlášení. Takže ano, nacismus byl horší.

K. Vážný 26.3.2014 18:49

Re: Horší totalita

Ovšem myslím, že čeká genocida Němců po 2. světové válce v českých koncentrácích se s nacistickou dala srovnat. Protože situace v pohraničí byla tvrdá, ale odsun tam skončil za pár měsíců. Jiné to bylo ve vnitrozemí. Zde bylo veškeré německé obyvatelstvo, včetně dětí a žen internováno v lágrech (Stadion, Hagibor), většinou za hrozných sociálních a zdravotních podmínek. On také nikdo nepředpokládal, že zde budou přes rok. Byly jim poskytnuty stejné stravní dávky, jako měli Židé. Do toho zastavily západní mocnosti přijímání odsunutých na svá území, kvůli problémům, které měly.

Výsledek - prakticky všechny malé děti pomřely, nakažlivé nemoci (nebyly léky), také smrt všech, kteří nějak záviseli na lécích atd. Tomu se říká genocida.

Humanista, odbojář, kazatel, Přemysl Pitter, zachránce židovských a českých dětí, nositel nejvyšších vyznamenání Izraele, Německa i ČR, si to tehdy jako představitel sociální komise ČNR dovolil kritizovat a dokonce ve GB, kam byl pozván socialistickou labouristickou stranou na přednáškové turné se o tom zmínil, především v zájmu urychlení odsunu. Výsledkem bylo trestní stíhán Národní bezpečností ještě před rokem 1948.

V. Kolman 26.3.2014 15:33

KDYŽ SE CHCE PSA BÍT - HŮL SE VŽDY NAJDE

Paní Válková je zřejmě někomu nepříjemně nebezpečná a "je třeba ji zničit". Proto byla vyprovokována k vyřčení té "strašné" věty a jejímu následnému vytržení z kontextu.

       Lidem, kteří "za Hitlera" (i "za komunistů") drželi hubu a krok - těm skutečně nebylo opravdu zle! Na rozdíl od aktivních odpůrců německých (či ruských) okupantů a komunistů.

E. Sevrát 26.3.2014 16:02

Re: KDYŽ SE CHCE PSA BÍT - HŮL SE VŽDY NAJDE

Pro komunistku není třeba hledat hůl, ale nejbližší lampu.Taková zrůdička nemá žádné morální právo urážet desetitisíce mrtvých lidí a vlastenců .A je příznačné,že jako komunistka a občanka SRN má velké pochopení jak pro nacistické tak bolševické zvěrstva.

P. Vaňura 26.3.2014 18:30

Tvrzení, že

"Lidem, kteří "za Hitlera" (i "za komunistů") drželi hubu a krok - těm skutečně nebylo opravdu zle!" prostě NENÍ PRAVDA. Obětí nacistického i komunistického režimu se stávali i lidé, z hlediska režimu nevinní, počínaje Lidicemi. Lidice byly původně německým OMYLEM, mylně se domnívali že atentátníky byli bratři Horákové, kteří ve skutečnosti sloužili u 311 československé peruti v Británii. Později zjistili, že Lidice s tím nemají nic společného, ale myšlenka na vyraždění celé obce jako symbolický akt pomsty se jim tak zalíbila, že ten zločin stejně provedli.

No a komunisté vždy potřebovali lidem dokazovat, co se jim stane, nebudou-li dost loajální. V tom byli horší, než nacisté, protože oni se při represích řídili "směrnými čísly," které bylo nutné naplnit (třeba i při "prověrkách" na začátku normalizace). Za Stalina ovšem šlo o počty pověšených!

P. Papež 26.3.2014 21:03

Re: KDYŽ SE CHCE PSA BÍT - HŮL SE VŽDY NAJDE

Tedy větší blbost jste nemohl napsat. Kdyby to říct nechtěla, nikdo ji k tomu nemůže donutit, aby to řekla. Ovšem na postu ministra člověk, který podle vás byl vyprovokován k něčemu, co neměl říct, nemá co dělat. Ve stresových situacích, kterých bude mít stovky, nemůže být ministr vyprovokován k vyřčení čehokoliv. Jsem rád, že vaše rodinu prožila protektorát v klidu a pohodě. Bohužel, u nás to tak nebylo. Chápu, že neštěstí druhého pro vás nic neznamená. Je to ukázka dnešní společnosti.

V. Kolman 27.3.2014 14:19

Re: KDYŽ SE CHCE PSA BÍT - HŮL SE VŽDY NAJDE

Bohužel se pane Papeži velice mýlíte a veše ironie není vůbec na místě.

       Moje rodina,  řesněji moji rodiče (já byl tenkrát malý kluk) zas tak v klidu a pohodě protektorát neprožila. Můj otec padl 5. května 1945 při hájení československého rozhlasu.

D. Streit 26.3.2014 15:08

Ostatně soudím...

...že ministryně Válková musí abdikovat.

http://streit.blog.idnes.cz/c/402855/Totalita-protektoratni-byla-zrudnejsi-nez-komunisticka.html

R. Hroza 26.3.2014 15:08

no, svym zpusobem

mate pravdu, pane Dolezal, ale pravdu ma i Kalousek. Jenom mu trochu ujela hub, tj. rekl to blbe. Ale ne chybne.

J. Kadeřábek 26.3.2014 14:26

Paní ministryně byla především, jako téměř každý

ze současné vlády, v KSČ a podle toho se chová. Starého psa novým kouskům nenaučíš.

O. Mayer 26.3.2014 10:38

trochu mě mrzí, ....

... že zrovna TOP09 si dělá téma z ukecnutí paní ministryně (a ono to nic jiného nebylo), když její předseda na úplně stejném prokecnutí pravděpodobně přišel o prezidentský úřad. Také by asi bylo lepší, kdyby se novináři více věnovali soustavným názorům a činům politiků ( a že by se jich našlo požehnaně tzv kontroverzních), než tomu co někde zcela mimo téma rozhovoru pronesou. Nejsem žádným ctitelem Babiše a jeho party, ale to co se rozpoutalo kolem jedné půlvěty je nechutný inkviziční výslech. Taky mi trochu připomíná přetřásání toho co někdo někomu řekl do telefonu, kdy se zcela zapadá nechutnost a nezákonnost faktu, že ten telefonní hovor byl vůbec odposloucháván.

J. Václavíková 26.3.2014 10:54

Re: trochu mě mrzí, ....

Je to tak.

L. Šarina 26.3.2014 10:31

No,pohledem lidí,

žijící v okolních státech, dotčených válkou (a u nás druhá světová až na barikády v Praze nebyla), jsme i přes všechny naše "válečné útrapy" byli zemí zaslíbenou. Anglie, celý jih rozsekaný a s ním zpustošený Londýn. Šapnělsko občanská válka, bombardování "legií Condor" Qernica. Francie ,Belgie ,Holandsko ,Wehrmacht přešel silou k moři La Manche , pustošil a zpět tlačen vojsky USA, Anglie spojenců, bombardování ,jaké lidstvo nepoznalo. Polsko tragédie na druhou ,jednou je převálcovali Němci podruhé Rudá armáda, strašlivá "apokalypsa" .Řecko, zničeno, jednou Němci a potom osvobozující Angličany a Řeckými "komunisty" Balkán pustošen Wehramachtem , Waffen-SS a Titem osvobozující boj. Sovětský Svaz, hrůza hrůzoucí i přes milonkrát publikováné dokumentace "Velké vlastenecké války" nikdo kdo neprožil nepochopí! Maďarsko, rozmlácená bombami a tanky Budapešť, Gyor. Rakousko Wídeň, osvobozená Rusy tak že ji nebylo možno poznat. Slovensko, spojenec Hitlera v kontextu snesitelné žití až do Slovenského povstání potom pekelná hrůza. potud pro pro oživení paměti. Bohmem und Meren, tak co tu máme? Na jedné straně parašutisty , odboj, ukrutnosti na Židech ,ale ty byli všude, odstranění Heydricha, odplata Lidice, Ležáky, stanné právo, ale Škodovka jela na plné obrátky pro Němce ,Záluží benzín pro něm.tanky, v Ostravě ocel ,ČZ, zbraně všeho druhu Vsetin munice, v Sudetech textilky v Brně optika pro Cais Jena, pro tanky Tiger a Kriegsmarine. A co na to Hradčany a města, a příplatky na lístky ve všech zbrojovkách a příděl masa který neměli ani v Říši? a tisíce konfidentů a statisíce hajlujících na "Vencel Platz" Tak z tohoto pohledu naše hrůzy ????? , Opravdu NIC MOC!!!!!!!

V. Novák 26.3.2014 12:15

Podíl obětí na celkové populaci státu

ČSR 3,51%, UK 0,94%, Francie 1,35%, USA 0,32%, Rakousko 1,57%, ...

J. Vintr 26.3.2014 14:56

Re: Podíl obětí na celkové populaci státu

Jenže z těch 3,51% bylo cca 90% Židů. A to, jak je obecně chápáno, přece nebyli Češi ...

V. Novák 26.3.2014 15:19

Re: Podíl obětí na celkové populaci státu

Kecáte v obém.

Padlých vojáků 25 000, civilistů (mimo oběti holokaustu) 63 000, oběti holokaustu 277 000.

Pokud nepovažujete Židy za lidi, je to váš problém. Moc bych se s tím neprohazoval, být vámi - jenže naštěst nejsem...

J. Friedlaender 26.3.2014 17:10

Re: Podíl obětí na celkové populaci státu

Jen pro pořádek. V Česku bylo obětí ca 130 tis., z toho 80 tis. Židů. Pan premiér se dopustil velké "nepřesnosti", když udal číslo 300 tisíc. To je číslo za celou předválečnou ČSR, od Aše až po Jasiňu. I po tomhle zpřesnění zůstává ovšem neslušným nazvat počet obětí slovy "nic moc". Pravdu má ovšem pí ministryně, že ve srovnání s Polskem či SSSR je to číslo relativně nízké (mohla uvést i Jugoslávii a některé další státy). A že si myslí o odsunu to nejhorší, to jí také nehodlám zazlívat.

P. Vaňura 26.3.2014 18:32

Re: Podíl obětí na celkové populaci státu

Srovnejte to s Norskem a Dánskem.

J. Vintr 26.3.2014 17:52

Re: Podíl obětí na celkové populaci státu

Těch statistik je spousta a čísla v nich se hodně liší. V některých jsou i poloviční. A nenapsal jsem, že nepovažuji Židy za lidi, ale že je spousta našinců nepovažovala a dodnes nepovažuje za Čechy. Třeba o takovém vyhlazení Lidic s necelými čtyřmi sty obětí ví každé malé dítě, zatímco třeba o vyvraždění takzvaného rodinného tábora v Osvětimi, kdy byly zavražděny za jedinou noc skoro čtyři tísíce našich spoluobčanů, neví skoro nikdo.

M. Urban 26.3.2014 12:19

Re: No,pohledem lidí,

Sohlasím, ale nepochopil jsem ten konec. Co tam dělají ty Hradčany a proč vám vadí Václavské náměstí. Tisíce lidí hajlovalo v Sudetech, na Moravě, Ve Francii, v Itálii, na Slovensku, ale to neznamená, že nám bylo dobře. A co totálně nasazení? Po roce 1948 náš  náskok na ostatní evropské země značně zredukovala vláda v čele s Gottwaldem a jeho sovětskými poradci.

A. Ruščák 26.3.2014 12:23

Re: No,pohledem lidí,

Touché!

P. Kmoníček 26.3.2014 16:41

Re: No,pohledem lidí,

Konečně to někdo nahlas řekl,. nyní i napsal.V porovnání s ostatními státy,kterými boje procházely,opradu nic moc.Chvála Bohu!A pan Kalousek,se kterým jinak sympatizuji ,mne svojí reakcí velice překvapil.U obou politiků ale platí,že než něco řeknou,trocha přemýšlení o formě by neškodila.Pane Šarina děkuji za shrnutí toho o čem bývalá(?)komunistka(bohužel,že ta)mluvila.

A. Sedláčková 26.3.2014 19:17

Re: No,pohledem lidí,

No pane Šarino, nebudu se rozepisovat, ani používat fakta - můžete si dohledat. Narodila jsem se v r. 1944. Hádejte, kam jsme chodili na výlet pár let po válce? Podívat se na letadla, tanky a děla rozeseté po okolí. My děti jsme měly zákaz chodit samy , přesto bylo plno zranění a úmrtí od munice, která se povalovala všude kolem. A to naše vesnice byla kousek za frontou, takže jak říkáte, nic moc. Zeptejte se pamětníků, jak nic moc byl život v neustálém strachu, taky jídla nebylo, muselo se odvádět Němcům. A to mluvím o těch, kterým se vlastně nic nestalo.

M. Urban 26.3.2014 10:03

To se nepovedlo!

Když se někdo chová jako slon v porcelánu, tak se chová neotřele? Více žen v politice, jako je Kočí, Nagyová a Válková.

J. Čapková 26.3.2014 9:54

paní ministryně Válková

se chová v této vládě tak neotřele nově, že jí musím fandit. Je mi úplně fuk jestli byla nebo nebyla v komunistické straně. Její slova o konci války musí potvrdit každý, kdo ho zažil, dokonce v blízkosti  německých hranic. Já na tuto dobu vzpomínám nejen s radostí, ale také s trpkostí. Zažila jsem hromadné znásilňování německých žen ne od Rusů, ale od Američanů. Byli ubytovány ve stodole kam je  za  nimi vodil pan starosta obce. Pamatuji si větu, kterou tenkrát vyslovil " i ta s břichem musela". Pamatuji si bičování t. zv. vlajkařů. Byli to Ti nejubožejší, nejchudší z obce. kteří nikdy nikoho neudali, nepoškodili a k Vlajce se dali pro pár potravinových lístků. Tím ještě nejsem  obdivovatelkou toho co se všecno stalo. Valčík,Gabčík a Kubiš jsou pro mě hrdinové,  stydím se, že jsme pro naše souputníky Židy nedokázali udělat skoro nic, klaním se před angličanem Winstonem. My vždycky vytahujeme vlastenectví jen když nám to k něčemu slouží.A Putin na vlajce s knírkem Hitlera mě uráží.

P. Pokorný 26.3.2014 10:00

Re: paní ministryně Válková

Gratuluji, pani Čapková. Na to, že je vám kolem 80 let máte docela dobrou češtinu a paměť. Mnozí ve vašem věku už mají demenci. Naše zdravotnictví jak vidím, má skvělou úroveň.

D. Streit 26.3.2014 9:26

Poprvé v životě souhlasím s TOP 09

To, co paní Válková učinila, nebyla hloupost nebo exces, ale názor vytrysklý z duše dcery protektorátního fízla s bydlištěm v Německu. Nechápu Čechy, kteří na jedné straně démonizují komunistickou totalitu, ale zároveň bagatelizují ještě horší totalitu protektorátní:

http://streit.blog.idnes.cz/c/402689/Ministryne-Valkova-omluva-zdaleka-nestaci.html