Úterý 21. 5. 2024Monika polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 41
  • Poslední: 11.12. 2014 23:17
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
V. Vaclavik 11.12.2014 17:59

'program rekonstrukce demokratické politiky.'

Jako ve stavebnictvi, nekdy uz cas na rekonstrukci vyprsel a jedine vychodisko je zbourat a postavit neco noveho.

Dnes, kdyz byste chtel delat nejakou rekonstrukci hodnou toho jmena, narazil byste tezce na stavajci struktury a maximalne byste mohl posolichat, nikoli rekonstruovat. Jinymi slovy, perestrojkovat, coz znamena kosmeticke zmeny takoveho druhu, aby se vlk nazral a koza zustala cela.

Nechapeme, ze pouhe dosazeni na vedouci mista nejakych lepsich lidi (chtel jsem napsat andelu), nebo i nejakych geniu, nemuze dlouhodobe nic zmenit, pokud se od zakladu nezmeni cely pristup ke sprave zeme. Kazdy system stoji na jistych idejich a postupne se vyviji, nekam speje, podobne jako tece voda v rece a je naivni verit, ze s jinymi lidmi bychom mohli zvratit dejinny ideovy vyvoj, vratit se zpet do nejakeho bodu, ktery nam z dnesni perspektivy, kdy se zaciname zmitat v perejich a pred nami tusime nejaky vodopad, pripada jako ze byl dobry... to kdyz ta nase ideova reka tekla linym proudem po politickych rovinach a veci se na nejakou dobu ustalily z dnesniho pohledu nam pripadaji jako dobre casy, kdy veci tak nejak fungovaly, ale to bylo falesne ustaleni, vseho totiz docasu, jak pravi odveke lidove moudro.

Vsechny reky nekam smeruji, stejne jako ideje. Spatne ideje nas dopravi ke spatnym koncum a naopak. Idea konani dobra prerozdelovanim bohatstvi je spatna, protoze nerespektuje bohatstvi jako rozumove konani, ale bere jej jako stestenu, kteri tem, na ktere sedla, dluzi ostatnim, kteri ji nebyli obstatneni. Nase spolecenske zrizeni je loupezive v principu a je smesne a vrcholne naivni verit v moznost spravedlive spravy toho bohatstvi v loupezive tlupe. To nemuze nez skoncit spatne pro vetsinu zucastnenych a neni co zavidet ani tem, kteri na tom hmotne ziskaji.

V posledku je uplne jedno, jake mame politiky, dobre to totiz dopadnout nemuze. V delsim behu, pokud z oltare nesvrhneme ideu prerozdelovani, nas ceka jen upadek a to jak hmotny, tak duchovni.