Sobota 18. 5. 2024Nataša polojasno10 °C

Diskuse k článku

PRÁVO: Soudružka Marta

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 71
  • Poslední: 21.2. 2014 0:54
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
I. Schlägel 19.2.2014 5:51

Semelová?

Kdo to je?

Z. Jaromír 19.2.2014 1:20

Marta Semelová

je fosilie a ten pořad v TV byl míněn jako reportáž z muzea, kde zničehonic promluvily exponáty, na něž se už nikdo nechodí dívat a nechce je vidět.

Jen tak mimochodem - to srovnání s Rakouskem vynikne lépe, když budeme vědět, že hospodářsky na tom byla ČSSR díky fundamentu z I. republiky ještě v šedesátých letech stejně jako právě Rakousko nebo Itálie...

J. Vozábalová 19.2.2014 2:01

Re: Marta Semelová

To si pamatuji docela dobře Babička měla v Rakousku provdanou sestru, jednou za dva roky za ní směla na několik dní na návštěvu. Začátkem šedesýtých let jsem byla malá holka, ale pamatuji si, že šilink tehdy stál 56 haléřů - babička probírala s maminkou, kolik si bude potřebovat vyměnit peněz. (Pro nepamětníky - před rokem ´89 stál šilink 2,60 Kčs.)

A to vůbec nemluvím o období první republiky. Maminka vždycky vyprávěla, že rakouští bratranci dostali čokoládu - krom Vánoc - jen na prázdninách v Čechách a pomeranč vůbec poprvé ochutnali také tady.

No, ono se není čemu divit, vždyť značná část RU průmyslu byla v českých zemích a zemědělství se v Alpách taky dá provozovat těžko. Jenže po roce 1945  - tedy po ukončení okupační správy, ale přece - rozumný postup vlády v kombinaci s podnikavosti občanů učinil své.

U nás byly samozřejmě strašlivé osudy jednotlivců, ale za největší zlo komunistického režimu považuji devastaci kvetoucí země, ten neuvěřitelný hospodářský  a především MORÁLNÍ úpadek. A tak, dokud budou takové kreatury a lidé je budou volit, nemůžeme si nic namlouvat o tom, že v naší zemi je již návrat komunismu nemožný.  Tu soudružku ale musel někdo na kandidátku napsat  a tak naříkání v řadách komunistů, že dělá KSČM ostudu, je opravdu hodně farizejské.

No, jsem opravdu hodně zvědavá, jak dopadnou podaná trestní oznámení - iluze si ale nedělám ani v nejmenším.

Z. Jaromír 19.2.2014 2:47

Re: Marta Semelová

Přesně tak, ta devastace bylo jejich nejviditelnější provinění - když jsme po sametovce po více než dvaceti letech přejeli hranice, vyděsilo nás, že i tráva tam má jiný vzhled, je svěžejší, zelenější, veselá ...

Domnívám se, že M. Semelová k soudu ani nepůjde. A je to tak dobře, blázni se nesoudí.

T. Kočí 19.2.2014 9:07

Re: Marta Semelová

V roce 55 opustili rusáci Rakousko.Nebyla tam jediná lokomotiva.Moje prateta byla vděčná za ošlapané boty od mých rodičů, které na venkově měnila za potraviny. Než jedna kráva podobná Semelové napráskala, že se v těch botách pašují špionážní informace.To v padesátých letech nebyla legrace.A v šedesátých letech prateta poprvé přijela a to už jsme čuměli, co nám přivezla.Pozn. prateta byla Češka co se vdala v před 1.světovou za Rakušáka.

R. Langer 19.2.2014 9:32

Re: Marta Semelová

Lidi mají krátkou paměť... :-(

J. Schwarz 19.2.2014 11:32

Re: Marta Semelová

Ono s tím Rakouskem je to ještě jinak.  Ve středověku neexistoval turismus a uživit se v horách bylo obtížné. Horalé bývali chudí. Stejně jako beduíni na Arabském poloostrově. Čas ale opnou trhnul, v Arábii se našla ropa kterou sice velbloudi nepili ale evropané a amerikáni měli o ni zájem,  Evropa zbohatla a turistický průmysl se stal zlatým dolem. Pokud by Evropa zchudla a na horské radovánky neměla peníze / k čemuž má díky environmentalistickému šílenství zdárně nakročeno / zchudne i Rakousko.

M. Steiner 19.2.2014 23:03

Re: Marta Semelová

Bohužel již v šedesátých létech bylo na tom Rakousko podstatně lépe.

T. Šmilauer 19.2.2014 0:55

Vy se dívíte?

Poté, co jim česká společnost  euforii neodpovědně dala generální pardon za všechny zločiny z dob  jejich hrůzovlády, není divu, že  zkoušejí, co si mohou dovolit. A když to tentokrát této drzé, nenávistné, prolhané a nestydaté soudružce projde, půjde příště ještě dále. Komunista zůstává společnosti škůdcem, i když se tváří navenek a tvrdí o sobě, že je demokrat. Stejný nesmysl jako kvadratura kruhu. Kdyby se dostali znovu k moci, znovu by své odpůrce zavírali a věšeli.

A jen tak mimochodem, obětí celého toho jejich hnutí bylo více než obětí nacismu.

Stejná svoloč, jen pro méně chápavé lidi s navenek opačným politickým zaměřením..

R. Jonák 19.2.2014 8:56

Re: Vy se dívíte?

Souhlasím s vámi až na tu poslední větu. To jen díky našim novinářům se stále mluví o pravicových extremistech mezi něž se počítají i nacisté. Pokud si dobře pamatuji, tak jejich NSDAP byla ve volném překladu: národně socialistická německá strana pracujících. Řekněte mi co je na nich pravicového.

P. Beránek 19.2.2014 12:56

Re: Vy se dívíte?

Kromě jiných byli kdysi Beneš a M.Horáková členy také národně socialistické strany. Sice ne německé, ale české.

Takže také to byli "levičáci"?

R. Langer 19.2.2014 9:29

Re: Vy se dívíte?

... s navenek opačným nesprávně označeným politickým zaměřením... ;-)