Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

PRÁVO: Co nedořekl Pavel Zeman

Splynutím do jedněch rukou obrovské hospodářské moci oligarchy s politickou sílou vrcholného představitele výkonné moci vzniká postava připomínající orientálního vezíra. Vezír může spustit circulus vitiosus beztrestného zneužívání moci: využitím politické a správní moci opatřuje svému impériu neoprávněné výhody, takto zmnoženými finančními prostředky ovlivňuje média a jejich prostřednictvím voliče.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

Vezír neměl žádné impérium, vezír byl skutečně něco jako předseda vlády, ovšem vlády, která patřila zcela (až do těch statků a hlav) emírovi, málikovi nebo sultánovi - prostě absolutnímu monarchovi. V moderím Íránu je vezír ministr.

Oligarcha byl/je příslušník malé skupiny vládců, která nějak získala veškerou moc v obci/státu/imperiu. Oligarcha je tudíž oligarchou pouze v oligarchii, v systému vlády "nemnoha" stejně jako monarcha je monarchou pouze v monarchii a r repblice se stává občanem (a případně adeptem gilotiny jako občan Kapet).

Označovat za oligarchy prostě boháče, kteří z moci svých peněz ovlivňují politiku, začali ruští novináři v 90. letech, kdy jelcinština skutečně připomínala oligarchii "ských" (Berezovský, Gusinský, Chodorkovský, ...) a tradičně líní novináři to opakují po nic i v systémech, keré oligarchické nejsou. A i ten ruský byl spíše plutokracií, než oligarchií.

Ostatně - který americký politik není boháč? Byli Bushové (včetně Jeba) oligarchové? Byl Cheney oligarcha? Je Biden, zaháčkovaný do plynového byznysu na Ukrajině oligarcha?

0 0
možnosti
MV

Oligarcha pane Nováku je "podnikatel" přisátý na státní finance a tudíž loajální svému pánu - vládci země.

0 0
možnosti
VN

Máte zajímavou definici oligarchy - tu jste vymyslel sám, nebo jste ji někde přečetl?

Obecně platná totiž není.

0 0
možnosti
FN

A když se odsaje, tak už není oligarcha? Třeba Bakala, pokud se Sobotkou vyčachroval OKD a jako bonus 40 tisíc hornických bytů, byl oligarcha? A když vytuneloval z OKD 100 mld. korun a vyvedl je do zahraničí, to už zase oligarcha nebyl? Asi ne, když financuje strany opobloku a buduje lavičky Václava Havla.

0 0
možnosti
KK

Pan Novák má pravdu. Vezír byl (a někde snad stále je) ekvivalent ministerského předsedy v orientální monarchii. Na rozdíl od našeho pojetí (konstituční) monarchie, kde do hry vstupují volby a ministerský předseda je tak spíš reprezentantem lidu, v původním případě byla "vláda" složena z panovníkových služebníků a jejich předseda byl taky panovníkův služebník. Nakonec i latinské slovo "minister" znamená služebník.

Někdy se samozřejmě stávalo, že vezír vystupoval spíš jako regent, pokud byl panovník slabý, nedospělý nebo duševně nezpůsobilý, ale měl-li autor článku na mysli takový stav, tak kdo je zde onen nezpůsobilý panovník, za nějž Andrej Babiš vládne?

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz