Čtvrtek 23. 5. 2024Vladimír polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 24
  • Poslední: 26.7. 2012 16:24
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
V. Hájek 25.7.2012 10:45

Je tady otázka,

jestli by to i při řádném výběrovém řízení dopadlo jinak. Při prosazované zásadě vybrat nejlevnější nabídku bych se tomu dost divil. Jsme asi pořád ještě dost bohatí, abychom si kupovali levné věci. Je tu ale ještě jedna věc - jak znělo zadání zakázky. Pokrylo všechny požadavky které měl systém plnit? Systém sám o sobě není nijak složitý. Jde o vkládání, evidenci a porovnávání dat, v návaznosti na další dva systémy. S tím by si měl poradit i průměrný programátor. Problémem je vysoký počet vstupních míst,  vysoký počet současně vkládaných a hledaných údajů a kompabilita s  návaznými systémy, ale opět je to řešitelný technický problém se kterým se úspěšně vypořádala celá řada  jiných uživatelů - třeba banovní systémy, nebo telekomunikace.

V takovýchto případech by bylo, podle mého názoru, účelnější, kdyby podobné zakázky byly státem přednostně zadávány příslušným vysokým školám, pro které by  bylo úspěšné řešení především prestižní záležitostí, vítaným prostředkem výuky a úhrada za plnění, jistě výrazně nižší než u nejlevnější nabídnuté v soutěži, by byla vítaným příspěvkem na jejich činnost. Pokud by ovšem o tuto částku vláda nekrátila příspěvky dosud poskytované.

E. Došlík 25.7.2012 12:15

Re: Je tady otázka,

Pane Hájku, plně s vámi souhlasím, ale vládnoucí mafie by přišla o sponzorné firmy, která by zakázku jakoby vyhrála. Škoda, že tento váš návrh se určitě neujme . . .

P. Schuh 25.7.2012 12:39

Re: Je tady otázka,

Nesmysl. Četl jste někdy návrh SoD od ČEZu. Stačí použít tytéž preambule a pragarafy a věřte, že tam jsou takové penále, že si to žádná firma nelízne podělat...

Ale to by holt někdo přišel o desátky...

M. Prokš 25.7.2012 12:55

Re: Je tady otázka,

Dobrý den,

Pane Hájku s prvním Vaším odstavcem souhlasím do puntíku, s druhým ne.

Pro faktickou realizaci je v celku jedno kdo dostane zakázku takovéhoto typu, společností schopných něco takového realizovat je jistě více - sám to říkáte. Je ale zcela iluzorní očekávat, že absolutně kdokoli dodá zcela nový a vlastně unikátní systém na první dobrou bez soustavné podpory a dozoru zadavatele. Zcela běžná jsou špatné formulace v zadání, nepochopení se navzájem na technické úrovni mezi zadavatelem a realizátorem... to je ve světě SW zcela normální. SW vývojáři jsou programátoři kteří nemají páru o tom co a jak úředníci dělají a jaké jsou jejich znalosti a schopnosti a úředníci zase nemají páru o SW a HW. Pokud komunikace mezi zadatelem a dodavatelem probíhá jen na úrovni obchodníků a právníků, tak výsledek zákonitě musí skončit tak jako zde.

Zde je zcela nezbytná spolupráce zadavatele a dodavatele formou neustálého zpřesňování a ujasňování zadání, průběžné testování a konzultování a v neposlední řadě několikastupňové modelové testy nad fiktivními daty. Zde by se stát měl poučit od uživatelů kritických aplikací které si nemohou dovolit zhavarovat jak takovéto projekty realizují. Banky, telefonní operátoři a tak podobně...

Tohle je v první řadě opětné totální selhání manažerských schopností státních úředníků zodpovědných za realizaci tohoto projektu. A ministr za to pak nese politickou odpovědnost - možná i faktickou manažerskou pokud to sám dirigoval, ale to je už jen spekulace.

R. Langer 25.7.2012 13:14

Re: Je tady otázka,

Myslím, že se o vysoký počet současně vkládaných a hledaných údajů ani nejedná. Vždyť kolik vozidel na kolika místech se denně přihlašuje? Bude to datově podstatně daleko méně náročné, než třeba datové nároky v bance na přepážce.

Více už toho není