Čtvrtek 27. 6. 2024Ladislav polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 38
  • Poslední: 9.1. 2018 21:15
  • Řadit dle: času vložení
  • vláken
I. Schlägel 9.1.2018 10:09

Re: Pár postřehů

Souhlasím. O Pirátech se dá říci, že jdou příkladem, byť mému naturelu zcela nevyhovují. Nicméně se teprve časem ukáže, zda se jejích étos působením v českém zaplivaném politickém rybníku časem neotupí. Politických podnikatelů ochotných vstoupit do Pirátské strany bude jistě dostatek.

P. Rudolf 9.1.2018 10:17

Re: Pár postřehů

Nebudou to mít lehké, neb zatím ještě vůbec netuší, jak je ten český politický systém zapouzdřený. Se vstřícností k otevřenosti u "starých" politiků a státních úředníků počítat nemohou. V opozici neprosadí téměř (nebo vůbec) nic. To chce posílit a po volbách za čtyři roky vstoupit do vlády.

I. Schlägel 9.1.2018 10:36

Re: Pár postřehů

Pokud ovšem po jejich politice bude u voličů většinová poptávka. Obávám se, že opět vyhraje něco na způsob "Ušetříme Vám 30 kaček u doktora".

M. Prokop 9.1.2018 10:30

Re: Pár postřehů

Ve Švédsku mají opoziční smlouvu i bez dvou velkých stran, možná ji budou za chvíli mít i v Německu. Velmi běžná je i v Dánsku. Není třeba dvou velkých stran, jen povolební konstelace, neumožňující většinovou koaliční vládu.

I. Schlägel 9.1.2018 10:39

Re: Pár postřehů

Je to tak. A devastující účinky této "praktické" varianty jsou pro Švédsko možná ještě větší než svého času pro Česko.

M. Prokop 9.1.2018 12:25

Re: Pár postřehů

Ano, protože Česko se tehdy chovalo prakticky stejně, jako by se chovalo s většinovou vládou a hlavně, nebylo vystaveno takovému nebezpečí, jakým jsou 3i.

I. Schlägel 9.1.2018 13:21

Re: Pár postřehů

Radši bych si vybral oficiální koaliční vládu se sdílenou odpovědností obou zúčastněných stran než neoficiální koaliční vládu provázenou 1. veřejně deklarovaným, hlasitým, nesmiřitelně kritickým přístupem k "opozičnímu" soupeři určeným těm hloupějším voličům, 2. ve skutečnosti skrytou spoluprací na rozdělení důležitých pozic ve státní správě, doprovázenou snahou o zakonzervování výhodných smluvně opozičních poměrů "na věčné časy". Tím netvrdím, že klasická velká koalice je něco úžasného. Není. Pouze je u ní trochu lépe vidět na špinavé politické obchody provázející takovou formu spolupráce jinak přirozených politických soupeřů (pravice vs. levice). Opoziční smlouva toto nepraktické a nouzové řešení (viz velká koalice v současném Německu) o něco více degraduje směrem k praktikám mafie.

J. Karlík 9.1.2018 8:22

Je na case

uvažovat o změně vol. systému. Povolební guláše vedou k tkz. vyjednávání, což není nic jiného, než o kompromisech, a to jak známo jsou krysy. Nebo alespoň zvednout laťku na 7 až 8%. Větší pravomoc = větší odpovědnost. Volby jsou po 4 letech. V našem systému jsou většinou předčasné. Takže se nedojde nikam. Zavedeme poplatky(30) Kč., zrušíme poplatky. Zavedeme EET, zrusime EET. Podáme demisi, nepodame. To je Švejkování.

M. Prokop 9.1.2018 10:28

Re: Je na case

Naposledy chtěli změnit volební systém Klaus a Zeman. Nedopadlo to.