18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Co Miloš Zeman nedomyslel…

Uplynulo 20 let od operace Spojenecká síla. Miloš Zeman se za schválení bombardování požádal srbského prezidenta o odpuštění. Ale za co se vlastně omlouvá?…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 24.5.2021 10:02

"Krásná" propaganda. Celý článek.

P. Hák 24.5.2021 9:55

Jinak celý článek se točí kolem toho, že se Zeman omluvit neměl, protože bombardování bylo správné a "Srbové by za něj měli děkovat", viz komentář níže. Je pravda, že Zemanova vláda neměla tehdy na výběr. To je ale irelevantní - i tak to Zeman může cítit jako něco, co dělat neměl.

Ještě k argumentaci článku, jak by přijetí dohody Srbům zaručilo "nekonečně větší" přítomnost v Kosovu: Jsem přesvědčen, že ne. Ano, i malé číslo je nekonečněkrát větší než nula (něco děleno nulou jde vždy k nekonečnu), ale srbské síly se měly stáhnout a Kosovo mělo být obsazeno vojsky NATO, takže nula by byla i tak. Jen by Kosovo bylo FORMÁLNĚ po jistou dobu částí Srbska, než by došlo k referendu a odtržení. Protože tohle by bylo "správné a nutné" referendum a odtržení.

Ne že bych nějak obdivoval Miloševiče, ale zrovna tak neobdivuji Thaciho. NATO podpořilo jednoho lumpa proti jinému lumpovi, načež oblast ovládlo. Netahejme do toho proboha mír a spravedlnost a bůhvícoještě, šlo prostě o mocenský záměr. Zda budou mrtvoly srbské nebo albánské, bylo dle mého soudu ve Washingtonu lhostejné a Berlín ještě tehdy neměl až takovou sílu, jako dnes.

V. Kuhaj 24.5.2021 13:35

Já věděl, že vás tady najdu;-). Dlužím vám ze včerejška omluvu- opravdu jsem nevěděl o omluvě za 68 ze strany států, které nám tenkrát přijely bratrsky pomoci. O to víc ale chápu omluvný akt našeho prezidenta.

P. Hák 24.5.2021 15:44

Však Vám věřím. Doufám, že jsem to nenapsal nějak ironicky...

Já taky nevěděl o NDR a Bulharech.

Z. Jiroušek 24.5.2021 9:48

Ukázka pokrokového myšlení: dnes, v 7:15 jsem jel k lékaři. Tak zvaným "školním autobusem". Mezi slovy vole, p..o, š...ku, jsem zaslechl rozhovor 10 . 12ti letých politolgů. Zeman je vožralej zm..d, ať už ten hajz chcípne a podobně. A co vy všichni na to?

Š. Hašek 24.5.2021 9:58

Stejně "pokrokově" hovoří i starší dospělci. Nedochází jim, v jakém vleku televize a natěšených pletichářů v opozici jsou. Již několik let neslyšeli přímo ani jednu větu presidenta ČR a jsou schopni i něm hovořit celé hodiny. Znám jich několik. Zoufalci jak z roku 1949/1978.

I moji (vzdělaní) sousedé se mnohdy chlubějí tím, že už i jejich vnouče (5 až 8 let, cca) ví, koho by volilo v presidentských volbách. Pamatuji doby, kdy se rodiče a prarodiče chlubili nečím jiným. Něčím jiným než "znalostí politiky" u svých mazlíčků.

P. Hák 24.5.2021 10:01

Ty děti to ale papouškují od rodičů nebo ze sociálních sítí.

Výplach mozků je efektivní a ještě zbývá mládež ozbrojit, aby "důchodcům v teplákách" ukázala, zač je toho loket.

Š. Hašek 24.5.2021 10:04

Vidím to stejně.

Viz "kulturní revoluce" za Maa v Číně. Hordy studentů a mlaďošů poučovaly svoje rodiče! Dosti drsně.

P. Milan 24.5.2021 11:08

Co na to? Že zrovna Zeman v tomhle oboru dává mlaďasům dost špatný příklad.

P. Burda 24.5.2021 11:42

Ne se vším souhlasím, ale...

Zeman tvrdící, že kouření od 24 let věku není zdraví škodlivé - není to špatný příklad? Zemanův lékař tvrdící, že láhev vína a několik odměrek tvrdého alkoholu je normální spotřeba dospělého muže - není to špatný příklad (a důkaz, že na tuto míru navržená spotřeba je spotřeba těžkého alkoholika, tedy opilce)?

Nepřeji Zemanovi smrt, ani žádnou další nemoc. Ale měl by dožít v klidu na chalupě, ne pod vysokou psychickou zátěží politiky. Protože v klidu na chalupě by mohl být živý ještě mnoho let, ale v politice se dlouhého důchodu nedočká.

P. Hák 24.5.2021 9:46

Postup Nestranného Mírotvorce s Velkým Klackem:

1) Navrhnu dohodu, která se mi hodí.

2) Souhlas jedné ze stran - mám, co jsem chtěl.

3) Nesouhlas s dohodou - zaútočím na jednu ze stran.

4) Útočím tak dlouho, dokud se ona strana nepodrobí.

5) Mám, co jsem chtěl.

J. Ganaur 24.5.2021 11:31

Ano, máte pravdu!Dost přesně jste popsal RuSSáckostán!:-P:-P:-P

J. Jurax 24.5.2021 13:42

Nejen ten ...

Jak říkal don Corleone - musíme je přesvědčovat!

Volba přesvědčovacích prostředků je velmi široká, i v jeho době byla - například Thompson M1928 ráže .45 ACP.

J. Krásenský 24.5.2021 9:46

za mne se pan president Zeman omluvil Srbsku a Srbům.

Útok na Srbsko byl v rozporu s mezinárodním právem. A právo platí, pokud jej dodržuje ten nejsilnější člen, který je ostatními pasován na světového četníka. O určení Srbska a Srbů jako jediných či největších pachatelů pochyboval Jiří Dienstdier st., který byl i zmocněncem OSN pr bývalou Jugoslávii: https://ct24.ceskatelevize.... .V nedělním pořadu z těch let - z rozhovoru na radiu Vltava byl ještě pregnantnější, ale ten se mi nepodařilo najít. Co se skutečně dělo, vycházelo na povrch a opět se o tom mlčí: https://1url.cz/EKwHa . Dokonce Čeká televize o tom natočila dokumentární film Uloupené Kosovo, který kupodivu, již nevysílá: https://1url.cz/DKwHk , ale lze jej vidět https://www.youtube.com/wat... .

Důvod agrese měli představitelé různý - Bill Clinton odváděl pozornost od procesu, který měl dokázat, že je (Clinton) schopný křivě přísahat (případ Monika Lewinská), aby mohlo pokračovat prošetřování případu Whitewater https://1url.cz/zKwH4, do kterého byli manželé Clintonovi zapleteni. USA potřebovalo zřídit svou základnu na Balkáně (zástěrka zabrání území) A Madeleine Albrightová si potřebovala něco přivydělat: https://1url.cz/1KwHs , což vůbec není chucpe od bývalé ministryně zahraničí USA, jde o střet soulad zájmů - je to odměna přátelům https://1url.cz/dKwHT. A Miločevič byl zbaven obvinění: http://messin.cz/?p=1702 (doporučuji prohlédnout index pod článkem).

Miloš Zeman se omluvil i za mne. Děkuji pane presidente.

S. Pavuk 24.5.2021 12:56

R^

P. Hák 24.5.2021 9:44

"Snaha udržet si kontrolu nad územím, kde žijí (..) miliony občanů jiné etnické skupiny tím, že jim zruším autonomii i menšinové školství a vyházím je z práce – to byl samozřejmě recept na rebelii."

Ehm... fakt? A platí to jen v Srbsku, nebo obecně? ;-)

P. Milan 24.5.2021 11:09

Jistěže obecně. Blbů, domnívajících se, že je to nějaké řešení, se najde vždycky dost.

P. Burda 24.5.2021 11:32

Někteří sudetští Němci takto zareagovali na "pouhou" nutnost zkoušky z jazyka českého pro státní zaměstnance - i v Sudetech. Stejně zareagovali někteří rusky mluvící občané Ukrajiny na nutnost znalosti ukrajinštiny - pro státní zaměstnance.

Srbové chtěli Srbsko pro všechny, bez ohledu na jazyk, zařazení... Ale předpokládám, že (podle Vás) pro ukrajinské Rusy to bylo nařízení omezující, ale pro kosovské Kosovany mělo být to samé přínosem.

P. Hák 24.5.2021 13:20

Němci v Sudetech měli německé školství, takže jim nikdo školy nerušil. Jak to bylo na Donbase, nemám přímé svědectví, ale v Zakarpatí byly maďarskojazyčné školy rušeny. Ostatně Rusíni na Ukrajině nemají ani status národnostní menšiny, na rozdíl např. od Rusínů v ČR.

M. Valenta 24.5.2021 9:19

Souhlas. Už jsem to tu psal. Vučič by měl dodatečně za ty bomby poděkovat, protože pomohly ukončit balkánský konflikt vyprovokovaný Srby a dlužno dodat ochotně přijatý Chorvaty a následně i kosovskými Albánci. A Zeman? No ten jenom dál vesele pokračuje, za trapného mlčení parlamentu, v jeho tak oblíbených protistátních aktivitách.

M. Šejna 24.5.2021 9:10

Já bych albanofilovi Zrnovi poradil, aby používal správné termíny. Takže by si měl zapamatovat, že:

1) Kosovu byla aliancí NATO poskytnuta "bratrská internacionální pomoc" formou "humanitárního bombardování" Bělehradu.

2) Následně došlo k "dočasnému umístění vojsk NATO" na území Kosova

3) Kosovo tak dokončilo svůj "narodně osvobozenecký boj"

4) Všude v Kosovu teď visí plakaty, které by se mohly parafrázovat slovy "se Spojenými státy na věčné časy a nikdy jinak"

5) My bychom si měli pamatovat, že "NATO je záruka míru a multikulturalismu"

Š. Hašek 24.5.2021 10:01

Přesné, pane Šejno.

A dodal bych, že neustálá snaha vytvořit propagandisticky ze Srbska všech lumpů futrál ...... mi něco připomíná! Vždyť ti Chorvaté taky (za Dom i poglavnika) chtěli "nový Balkán".

M. Valenta 24.5.2021 11:53

Jen nezapomeňte pane Hašku titulovat pana Šejnu panem, až tu bude psát o ekologii.

S. Ševeček 24.5.2021 11:35

"rozmístění sil NATO" v oblasti. Když tehdejší spojenci (především SSSR) v roce 1968 rozmístili své síly v Československu, které v něm setrvaly až do doby po listopadovém převratu 1989, říkalo se tomu okupace.

P. Burda 24.5.2021 11:48

Oni kdyby Češi začali etnicky čistit Slovensko, tak by tomu Slováci okupace neříkali - prostě by jim SSSR přišel na pomoc. Platilo by to i opačně.

Jenže u nás šlo o to, že funkční stát byl napaden jiným státem bez toho, že by o to někdo z toho napadeného státu stál (až na Bilaka a pár podobných "inteligentů", co chtěli k větší moci).

Kdyby Srbsko neútočilo na Kosovo (jako předtím na Slovinsko, Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu), byla by přítomnost NATO v Kosovou nesmyslná - a Kosovany nevítaná. Jenže Kosované měli na výběr mezi vojáky, co je bijí a vojáky, co bijí ty, co bijí Kosovany.

J. Nevrkla 24.5.2021 8:51

Jsem rád, že se prezident omluvil.

Š. Hašek 24.5.2021 10:05

Já rovněž.

P. Dufek 24.5.2021 10:34

souhlas R^R^R^

F. Navrátil 24.5.2021 8:37

Drogový mafián Thaci a patalogický vrah Ramuša Haradinaj by to nenapsali lépe. Bombardování Jugoslávie a vytvoření protektorátu Kosovo bylo v rozporu s mezinárodním právem. Po Kosovu už svět není jako dříve a za lumpárny se už nikdo nemusí stydět.

P. Milan 24.5.2021 8:55

Svět nikdy není jako dříve, to je taková obecná zákonitost.

Pan Zrno popsal dění s dokonalou znalostí věci.