Středa 15. 5. 2024Žofie polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 120
  • Poslední: 15.8. 2008 13:08
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
jirkahk 14.8.2008 23:05

Další pomník na letné?

Pojďme ukončit tu umanutou diskuzi, zda se mi knihovna líbí nebo ne. Přece to není socha. Pojďme se bavit nejdříve o tom, co je uvnitř, k čemu to má sloužit. Zdá se mi že hlavním důvodem obstrukcí okolo knihovny je neblahé tušení některých lidí, že to bude průšvih. Tedy až se to za dvoj, trojnásobek plánovaných peněz postaví. Že možná už v době kolaudace bude zřejmé, že stále méně studentů atd. bude s batůžky chodit do knihovny, nosit domů štosy knih a dělat si výpisky. Že budou chtít získávat informace z knižního fondu v elektronické podobě po internetu. Moderní knihovny budou takovéto služby poskytovat. Zdá se mi, že už spousta kluků pochopila, že zakopat knihy do sklepení na Letné a vyvážet je pomocí automatických huntů na světlo boží může být už za málo let velmi legrační a s tím i ti co se pod to podepsali. Co až to za dvacet let nebude při dnešním vydavatelském tempu zase stačit? Vykopeme další bunkr?

Nebo to zase rozstřílíme a postavíme hezký ale funkční areál na uchovávání knih, postupné ale rychlé převádění těch "živých" do elektronické podoby. U nových knih vyžadovat jejich elektronickou formu již od vydavatele.Ten knihovní areál bych si představoval s rezervou na budoucí rozšíření. A také někde na konci metra u městského okruhu. Jmenuje se to přece Národní knihovna ne Pražská knihovna. Ať je to tedy přístupné národu.

Firma pana Kaplického se jmenuje Budoucí systémy ne Minulé systémy. Pan architekt ať klidně na Letné vyprojektuje nějakou nekonvenční stavbu. Nechť má budoucí formu ale i obsah. A v ředitelně s nezapomenutelným výhledem pana Ježka. Zabetonovat knihy do podzemního bunkru na Letné je vážně kluci blbost a kromě toho také porušení zadání, pokud se nemýlím.