Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Až ekoteroristé vymřou, svět se zazelená

Každá doba má svou módu. Svou filozofii. Své společenské trendy. Jenom je ne vždy dokážeme vidět, když v oné době žijeme, a uvědomujeme si je až zpětně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OD

O. Dvořák

30. 1. 2017 8:54
A na závěr český jazyk

"První a snesitelnější motiv je dětinsky naivní touha, aby svět byl zelený, která se bez argumentů a promyšlenosti snaží tuhle zelenost uměle „poručit“ regulací."

Kdyby byla paní Šichtařová trochu jazykově gramotná, nic by jí nebránilo použít místo slova "poručit" slovo "nařídit".

0 0
možnosti
PH

30. 1. 2017 8:54
Není regulace jako regulace!

Ne vše je v regulování špatně. Jen pro ilustraci, co ty ojeté auta s naftovými motory, které čoudí jak komín fabriky? Máme opět vrátit dvoutakty na silnice? Tak krásně přeci smrděly. Co žárovky a spotřebiče domácnosti? Máme opět zpátky k vícežeroucím? Ovšem to by znamenalo daleko silnější jističe a překopat elektrická vedení v baráku, aby se nevyhořelo, protože co ještě není doma na elektriku? Od zařízení v dílně, přes osvětlení ba i na zahradě, každý kout baráku osvětlený, myčky, lednice, vysavače i ovládání kotlů na vytápění baráku, ač plynové, jsou elektricky vybavené. Kdyby přestal běžet proud, život se zastaví a několik týdnů by znamenalo naprostý kolaps společnosti.

Kde brát a nekrást se říká. Hospodaření s přírodními zdroji regulacím neunikne. Je ovšem otázka míry regulování. Jako třeba těžba uhlí za soustavného vyvážení ven z republiky a obohacení se jednotlivců, kteří kapitál vyvezli z republiky ven do tzv. globálna. Bylo to republice zapotřebí, aby se jií vytěžilo pro blahobyt jedince co v podzemí skrývá? Bylo zapotřebí tolik smradu z hutí, když zisky plynou naprosto jinde do světa a republika staré hutě prodala Britskému Indovi za směšnou částku? To stejné platí o vodohospodářství, když občané tvrdě platí za vodu ze své země do společností kdesi v tramtárii a i opravy vodních řadů si musí hradit ze svého. Je regulace rozumná a regulace sviňská. Ovšem mám pocit, že tu sviňskou způsobili naši politici, ne v cizině!

0 0
možnosti
MP

30. 1. 2017 9:08
Re: Není regulace jako regulace!

Zatím každá technologie byla nahrazena technologií lepší. Dle známého výroku, že doba bronzová nenastala tím, že by došly pazourky, nebo byly dokonce zakázány.

Takže až v současnosti je starší a vyhovující technologie na rozkaz/zákaz nahrazována nohou a horší, tedy dražší a méně pohodlnou. Jinak by totiž nemusela být nařizována, případně ta starší a vyhovující zakazována.

Vy jste si nevšiml, že přes všechny eunijní pitomosti spotřeba elektrické ani jiné energie neklesá?

0 0
možnosti
MP

30. 1. 2017 8:46
Až vymřou ekonomové, svět (snad) zmoudří!

Šichtářová: " ... koupím si lepší naftu i auto, abych si neničil motor a nečichal ve své garáži puch. Zkrátka nejen kauza Volkswagen ukázala, že to funguje jen tehdy, pokud každý jednotlivec je hnán svou vlastní motivací danou svým vlastním zdravím a svými vlastními penězi. Příkazy tu dělají víc škody než užitku. Bojím se, že můžeme jen doufat, že tyhle přihlouplé filozofie se s trochou štěstí v příští dekádě okoukají ... "

Alternativa pro přihlouplé ekonomy:

Přihlásit se do kurzu inovací. Tam snad pochopí, že žijí v technologické době, když už tento významný faktor kolem sebe dnes nevnímají. Tam by také snad mohli pochopit souvislosti mezi technologickými a sociálními inovacemi. A podstatné je i toto: Předmět ekonomie stojí na nedostatku (scarcity) a mnohé technologie nás ženou do prostředí hojnosti (abundance). --- Až vymřou dnešní ekonomové, svět se možná nezazelená ale určitě zmoudří.

Připomenu český humor z doby 1989 předlistopadové. Říkalo se u nás, na tehdy slovutném Ústavu teorie a metod řízení při VUT Brno, toto: "Co se stane, až v Česku zemře poslední policajt?" Odpověď tehdy zněla: "Ekonomové sebekriticky prohlásí - no a teď jsme to my, kdo jsme v tomto národě nejhloupější!" Dnes se ptám: došlo v Česku od roku 1989 skutečně k nějakému myšlenkovému posunu vpřed? Určitě už zde nastoupila nová generace. To je fakt. Je ale chytřejší?

0 0
možnosti
MP

30. 1. 2017 8:55
"Je ale chytřejší?"

Je, zaručeně.

Tedy, chytřejší než vy.

:-P

0 0
možnosti
OD

O. Dvořák

30. 1. 2017 8:44
"Stále plkají

o nastavení daní" - jenže to je opravdu to, co může politika ovlivnit a co je jejím předmětem zájmu. To když se voliči baví třeba o fotbalových výsledcích nebo sexuálních praktikách, tak to znamená, že se tím musejí zabývat i politici?

0 0
možnosti
OD

O. Dvořák

30. 1. 2017 8:41
Slovo ekoterorismus

neexistuje. Jedná se o výmysl Šichtařové a jí podobných.

0 0
možnosti
RM

R. Morava

30. 1. 2017 8:53
Re: Slovo ekoterorismus

Jasně protože člověk který Vám neumožní postavit rozumný dům za rozumné peníze není ekoterorista, ale dobroser. A takové slovo už existuje.....

0 0
možnosti
MV

30. 1. 2017 8:35
Přihlouplé filosofie se neokoukají nikdy.

Škoda jen, že nám paní Šichtařová neprozradila víc o tom, co si pod takovým ekologickým chováním představuje. Tlak totiž vytváří protitlak a tak není divu, že na ničení přírodního prostředí někteří reagují divoce. A co s paní Šichtařové bude za dvacet třicet let je ve hvězdách.

0 0
možnosti
DP

30. 1. 2017 7:14
Spoléhám na život, to je nejlepší filtr na

blbnutí všeho druhu. Jsem dalek, abych soudil, to raději nechám na život. Když totiž začnu soudit a kritizovat, dostanu se na úroveň všech těch dnešních "neziskových hnutí". Jaký bude rozdíl mezi mnou a jimi?

0 0
možnosti
BU

30. 1. 2017 7:37
Re: Spoléhám na život, to je nejlepší filtr na

Vidím to podobně,ale zůstává otázka jak to s námi bude...

ono totiž u těch lidí co se nebrání vzniká pak takový pocit, že jsou vlastně spokojení a, že si lze vůči nim dovolit v podstatě cokoliv. Tedy představa, že něco samo od sebe odezní je opravdu lichá... myslím, že proti eko-fašismu se musí bojovat stejně jako proti jakékoliv jiné totalitě.

0 0
možnosti
AB

30. 1. 2017 6:28
Na litr MEŘO se spotřebuje více než litr nafty !

Radní v Kocourkově podpořili Grassela v rozbíjení oken , sklenář tak mohl příjmout dva pomocníky a dokonce někteří movitější Kocourkovští si vyměnili okna celá. Kocourkov měl naráz všechna okna čistá nová. Nicméně nevydělal hospodský, krejčík,švícko, zedník. Ti pouze čekají, až moudří radní podpoří dotačním programem jejich podnikání.

0 0
možnosti
PR

30. 1. 2017 8:16
Re: Na litr MEŘO se spotřebuje více než litr nafty !

Vtípky a dobrou náladu budeme nejspíše potřebovat. K přežití je ale potřeba i poznání faktů a nadhled jako opak slepoty.

Věcně je totiž problém v tom, že celosvětově dominantní dotace jdou do dnes naprosto dominantního fosilního průmyslu.

"Kocourkovští" však nejspíše žili na základě něčeho docela jiného než byla aktivita místních sklenářů... Ale kdo ví - ve vyfantazírovaném "Kocourkově" je přeci možné všelicos.

V tom nadpisu Vám ale rámcově dávám zapravdu. Při těžbě jakékoliv energie je totiž nutné energii investovat. Dá se to i vyčíslit a pak se píše o parametru EROEI. Ten však už století ve své dominanci vlekle klesá - roste jen masivnost těžby s dopady na míru externalit. Tak to vypadá, že "Kocourkovští" budou stále méně platit za "nová okna" a tak to i tam začnou řešit inflačně....?

0 0
možnosti
PR

30. 1. 2017 0:58
Ví autorka "která bije"?

Mám za to, že sotva.

Uznávám ale, že pro ni může být momentálně příjemná představa, že změny klimatu, znečištění oceánů, ztráta úrodnosti půd, docházející nerostné suroviny, válečné konflikty, ztráta biodiverzity ... - jsou jen modním výstřelkem či prostě pomíjivostí která přejde jak hnutí hipies. .... a svět to nijak neovlivní. Opak je ale spíše pravdou. Ona ignorací stavu tuplovaně neovlivní lavinu která se s lidstvem začíná utrhávat.

Příznačné na tomto článku ale je, že není sama. Popírání změn v okolí "strkáním hlavy do písku" se stalo fenoménem jak kdyby se společnost nepříjemných vjemů chtěla zbavit jakousi slepotou či narkozou a podobnými úniky před něčím krajně nepříjemným. Tento jev umělého popírání reality nedávno nakousl Cílek. Typuji, že pro autorku patří jeho pohledy také mezi opovrhované:

https://echo24.cz/a/iTUm9/proc-strkame-hlavu-do-pisku-kdyz-je-nebezpeci-tak-zjevne

0 0
možnosti
PE

30. 1. 2017 2:29

No, je důležité, že Vy máte pravdu určitě. Hned pí. Šichtařovou odsoudíte, že neví "která bije". Čímž to celé podtrhnete. Teď už jen založit stranu, nebo ještě lépe, neziskovku. Dostanete příslušné páky a můžete nám nařídit, prdět do pytlíku a recyklovat.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz