9.6.2024 | Svátek má Stanislava


Diskuse k článku

POLEMIKA: Politici Pavel a Babiš versus soudce Fremr

Právě z výše uvedených důvodů vidím, na rozdíl od paní Lhotské, zásadní rozdíl mezi politiky A. Babišem a P. Pavlem na straně jedné a soudcem R. Fremrem na té druhé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Černý 14.8.2023 10:14

Jen doplním, že ministr Ruml převzal.pod svá křídla 2500 příslušníků StB. Pastevec právník z Plzně

J. Kindl 14.8.2023 10:37

Takové činy, jako povalení pomníky vyšetřovala vždy StB. Spadalo to do její kompetence. Eret by l kriminálník jak vyšitý. Mimo pomníků měl i na svědomí další skutky třeba i pokus o znásilnění Havel mu nevyhověl, protože důkazy proti němu byly nezvratné.

J. Vorlický 14.8.2023 9:54

Jsou tu postřehy jako hodný soudce, nebo zlý, dobrý a špatný, soudce Fremr byl údajně dobrý i za socializmu tedy dobrý i dnes, atd.

Určitě jsou situace, kdy se člověk stal soudcem proti své vůli, ale soudit prostě musil. Jistě ne případ soudce Fremra, Baxy, Rychetského a dalších.

Nabízí se mi otázka: Proč se člověk chce stát soudcem. Nemusí se jím vždy stát, ale proč chce?

M. Sedmík 14.8.2023 10:20

8-o8-o8-o Rychetský nebyl soudce, ale podnikový právník.

J. Vorlický 14.8.2023 10:35

teď soudcem není, nebo je, nebo byl?

M. Sedmík 14.8.2023 11:33

Problematické bylo soudit za komančů, to se Rychetského netýká.

J. Vorlický 14.8.2023 11:54

Moje otázka nebyla, kdy a jak bylo/je problematické soudit (to není jednoduché asi nikdy).

ALE, proč se člověk chce stát soudcem?

J. Kindl 14.8.2023 9:45

Jak vyplynulo z odsuzujícího rozsudku, který vynesl Fremr vandalství na Olšanských hřbitovech se účastnili jen Mundok s Havelkou, mimo jiné, že zapalovali popelnice apod. Ve své destruktivní činnosti pokračovali také na čestném pohřebišti, potrestáni však byli i za své předchozí aktivity, kdy se dlouhodobě měli pokoušet vykolejit několik vlaků, ničit vlakové soupravy či dopravní značky, vloupávat se telefonních automatů i šatních skříněk u bazénu, zapálit novinový stánek, klubovnu fotbalového klubu. Odvolací senát Nejvyššího soudu České socialistické republiky, jemuž předsedal soudce JUDr. Pavel Janda, rozsudek městského soudu, který vynesl Fremr dne 31. ledna 1989 zrušil a sám ve věci rozhodl. Ovšem jen proto, aby zpřísnil uložené tresty, u Havelky sice trest ponechal na maximální sazbě 5 let odnětí svobody pro mladistvého, ale u Mundoka jej zvýšil na 10 let a u Ereta na 7 let. Odsouzený Alexandr Eret svou vinu i nadále popíral, jeho přiznání měla být vynucena psychickým i fyzickým nátlakem osob, se kterými sdílel vazební celu, ale žádosti o milost v roce 1990 prezident republiky nevyhověl.

P. Kubáč 14.8.2023 9:45

V pořadí Fremr - Pavel - Babiš - mi na těchto třech osobách vadí "morální flexibilita". Pokud by v nedávné minulosti Taliban ovládl Česko - oni by s hadrem ha hlavě byli v první vlně "konvertovaných" státních funkcionářů.

Je mi jasné, že "morálně neflexibilní" lidi nedosahují takových kariérních úspěchů a v novinách se o nic píše jako o frustrátech - nespokojených, že jim doba utekla. Přesto mě děsí, kolik je v naší společnosti lidí, kteří nemají nejmenší problém během víkendu názorově zcela obrátit, řada aktivistů papouškujících "co se sluší říkat" nebo i většina podporovatelů Pavla - kterým jeho komunistická minulost ve vteřině přestala vadit - a mnoho dalších.

V. Kuhaj 14.8.2023 9:31

Vyhnout se tomu procesu možná mohl, každopádně mu ale nic nebránilo vést ho podle práva, tedy i podle práva obviněných, a byť v předchozí době odsoudil na 170 "politických" procesů (tzv. kopečky), mohl mít dost síly měsíc před převratem estébákům říct, že "takhle to už dneska, soudruzi, fakt nejde!", a hodit jim to na hlavu. To že to nedokázal, svědčí o jeho servilitě režimu až do konce.

No, dneska je zvykem tak nějak vidět za vším nějaké to "pozadí", komu se nelíbí rozhodnutí EU je obviněn z přisluhování Putinovi atd. Takže recipročně za Pavlovým rozhodnutím také něco vidím - bývalí vysoce postavení funkcionáři (nebo studenti na ně) zaháčkovaní se zpravodajskými službami tu StB, tu vojenskou rozvědkou, mají opět zaujmou nejvyšší posty v zemi. Jak politické, tak mocenské, neboť moc soudní je vedle moci zákonodárné a výkonné jednou ze tří mocí, kterými stát disponuje.

Takže moc zákonodárnou nám tady obsadila pětikolka, výkonnou přes ministerstva a loajálního prezidenta jakbysmet, a už začínají cpát svoje lidi do soudů. Tak!

J. Kindl 14.8.2023 9:48

Rozsudek, který vynesl Fremr, odvolací senát Nejvyššího soudu České socialistické republiky, jemuž předsedal soudce JUDr. Pavel Janda, zrišil a tresty zpřísnil.

L. Novák 14.8.2023 11:05

Už zase manipulujete fakty?? Rv!!

J. Kindl 14.8.2023 9:19

P. Pavel nebyl příslušníkem rozvědky, protože armáda rozvědku neměla. V roce 1988–1991 generál Pavel nastoupil kurzu vojenské zpravodajství– postgraduální studium, obor velitelsko-štábní zpravodajský, V roce 1992 pokračoval v kurzu strategického zpravodajství, Defense Intelligence Agency, Washington D.C., USA. V roce .1994–1995 nastoupil do funkce u vojenského zpravodajství, spolupracoval s ředitelem vojenského zpravodajství gen. Radovanem Procházkou, poltickým vězněm z 50 let a zapřísáhlým antikomunistou, který si sám Pavla vybral. Společně budovali demokratické pro západní vojenské zpravodajství

V. Kuhaj 14.8.2023 9:36

Vy si snad myslíte, že soudce Fremr po převratu pořád soudil jako dřív? Jasně že i on se musel přizpůsobit. Teď má dělat ústavního soudce, no vždyť si ho vybral Pavel. Ta vaše propavlovská agitka, to by mu jeden dal metál za chrabrost, člověče. Tak ona nebyla rozvědka? Ono se tak neříkalo vojenskému zpravodajství? Já už se z vás fakt...!

P. Kohoutek 14.8.2023 8:48

Tak dle tohoto experta Pavel byl rozvědčík a dokonce působil na západě. On ten rozvědčickej kurz dodělal až v roce 1991, jak tedy mohl jako komunistický rozvědčík působit na západě mi nějak uniká.

J. Kindl 14.8.2023 9:27

A ještě být armádním generálem, velet armádám NATO a být ve štábu NATO.

V. Kuhaj 14.8.2023 9:40

Prostě začal studovat za komunistů na vojenské škole jako komunista zpravodajství, takže mu muselo být jasné, o co půjde. Že po převratu promptně přísahal věrnost zase někomu jinému, to jen svědčí o jeho morálních kvalitách, to už jsou zásadovějšími lidmi ti, kteří z té KSČ neodešli.

J. Kindl 14.8.2023 10:00

Jeho morální kvality prověřila 33 letá služba v naší armádě, které několik zemí ocenilo tím, že mu udělilo vyznámenání. Nejvíce si jej váží Francie, protože dobrovolně vedl našeho vojáky v Jugoslavii k záchraně francouzských vojáků.Generál Pavel v minulosti úspěšně prošel nejpřísnějšími bezpečnostními prověrkami, jak na stupeň PŘÍSNĚ TAJNÉ, tak i NATO COSMIC TOP SECRET ATOMAL. To je nejvyšší bezpečnostní prověrka, kterou občan členského státu Aliance může získat. Tajné služby USA i Velké Británie si důvěryhodností generála Pavla musely být natolik jisté, aby s ním sdílely své plány na použití jaderných zbraní. Jeho čisté lustrační osvědčení potvrzuje, že Petr Pavel nikdy nebyl spolupracovníkem vojenské kontrarozvědky ani jiné složky StB.

J. Kindl 14.8.2023 10:05

Pane pokud jste byl v té době na vojně, tak jste přisahl věrnost komu ???? Podle vaší logiky, ta přísaha platí pořád. Pavel začal studovat Vojenské gymnázium v Opavě, Vysoká vojenská škola pozemního vojska ve Vyškově, postgraduální studium, obor vojenské zpravodajství.

V. Kuhaj 14.8.2023 12:31

Já jsem byl na vojně, protože jsem MUSEL, pane!

P. Kohoutek 14.8.2023 10:22

Odpovídáte na něco jiného. Autor nás informuje, že špión Pavel působil na západě v řadách armádní rozvědky. Já se ptám, jak to mohl stihnout, když ten kurs absolvoval až v roce 1991?

V. Kuhaj 14.8.2023 12:34

Absolvovat znamená dokončit. Začal za komunistů. K čemu ho v rámci studia pustili, to ví jen on sám. A nechci si ani představovat, k čemu by ho pustili, kdyby za komunistů taky ta studia dokončil.

J. Sedlář 14.8.2023 22:52

Další co si plete plyšový kotrmelec s rozpustenim VS a zmenou kurzu v armádě.

J. Šinágl 14.8.2023 8:43

Záleží na úhlu pohledu - https://www.sinagl.cz/postrehy-a-komentare/13779-podporuji-soudce-baxu-i-flemra.html

J. Vorlický 14.8.2023 8:37

Za nejděsivější považuje autor soudců a právníků soudce Fremra podporu. Za druhé, nestane-li se prý něco zásadního, není cesty ven. To, co se stalo a děje - tvrdím - je vcelku pochopitelné.

Proč má soudce Fremr takovou podporu právníků a soudců? Je to prosté, není se čím se děsit. To proto, že právníci a soudci prohlásili svoji práci, kvalitu a použitelnost svých znalostí z dob zločinného režimu za vhodné a patřičné pro nového státu demokratické zřízení (tedy i práci soudce soudruha Fremra); tzv. kontinuita práva. Absurdní, ne? Společnost na to ale přistoupila. Tím za sebou zavřela klec. A teď by někdo chtěl, aby stejní lidé klec otevřeli? Stejně absurdní, ne?

Jako hrubě naivní musí tedy vyznít naděje: , nestane-li se něco zásadního ́ . Může se stát, že bude pršet, nebo také že nebude. Nic zásadního ve veřejném prostoru se samo od sebe ale neděje, nestane. Chce-li společnost, aby se něco stalo (o čemž si nejsem úplně jist), musí se o to zasloužit. Minimálně se musí najít někdo, kdo ji podnítí k tomu, aby aspoň začala přemýšlet o tom, co vlastně máme. Ten někdo nejspíš nebude ani právník, ani soudce. Začal bych tím, jak skoro před 200 lety doporučil Karel Havlíček Borovský, nazývat věci správnými slovy.

J. Kindl 14.8.2023 9:29

Proč má soudce Fremr takovou podporu právníků a soudců, protože je to odborník uznávaný i Evropě, kde soudí u mezinárodních soudů.

M. Hoblík 14.8.2023 8:35

Nechápu, proč tolik povyku kolem jednoho soudce! Vždyť to byl dobrým soudcem i za socialismu. Čest práci!

J. Kindl 14.8.2023 9:30

Byl dobrým soudcem i za socialismu a to jej šlechtí.

V. Kuhaj 14.8.2023 9:43

Obzvlášť jej šlechtí toto, odkaz na zdroj níže:

Za zhruba dva a půl roku - od dubna 1983 do listopadu 1985 - vynesl mladý soudce Obvodního soudu pro Prahu 4 Robert Fremr celkem 105 rozsudků nad emigranty, při kterých bylo odsouzeno k nepodmíněným trestům 145 osob. Z toho 141 lidí v nepřítomnosti, 4 obžalovaní si rozsudky vyslechli osobně v soudní místnosti. Všichni byli po revoluci rehabilitováni.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-uz-po-pul-hodine-prace-bylo-jasne-kolik-uhodilo-rika-archivar-k-fremrovi-235159

R. Meišner 14.8.2023 8:10

naprostý souhlas s autorem. jen pozn.- prezident Pavel asi opravdu nikomu neublížil , ale to jen proto, že to zkrátka nestihl. taková je realita. kdoví,kam až by to dotáhl a co vše by tam 'musel' dělat.