Úterý 21. 5. 2024Monika polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 43
  • Poslední: 8.2. 2018 20:27
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
M. Valenta 8.2.2018 8:33

Autor evidentně nechápe rozdíl

mezi slovy objednání a podání.

M. Těhanová 8.2.2018 9:05

Re: Autor evidentně nechápe rozdíl

Mám obavy, že pan Ortman nechápe daleko víc věcí.

P. Lenc 8.2.2018 9:37

Re: Autor evidentně nechápe rozdíl

Také mně to napadlo...

A. Trick 8.2.2018 10:12

Re: Autor evidentně nechápe rozdíl

A ještě ke všemu má pan Ortman velmi nevhodný kádrový profil.

J. Krejčí 8.2.2018 8:14

Divný clanek

Autor sepsal jakousi slátaninu bez vnitřní logiky. Mj. když už jsme u toho vyvozování odpovědnosti, co tak odpovědnost oznamovatele za pravdivost jeho podání, odpovědnost jeho advokáta...

Úplně pomíjí to, že, státní zástupce je povinen žalovat v pochybnostech, že trestní řízení je proces, míra skutkových zjištění se vyvíjí postupně, a to i před soudem, že máme novou legislativu, trestní zákoník, občanský zákoník, výklad mnoha věcí je stále nejasný, chybí judikatura apod. V důsledku toho bývá výsledek řízení nejisty. Upozorňuji na to, že to, že se zproštěním, zastavením apod. trestního stíhání zákon spojuje jeho nezákonnost (a přiznává náhradu škody) vůbec nemusí znamenat, že trestní stíhání v kterékoli jeho fázi bylo nezákonné.

Prostě platí, a to všude na světě, že část trestních řízení končí zproštěním, zastavením. Chcete absolutní odpovědnost státního zástupce za výsledek? To by vedlo k alibismu a k tomu, že nic závažnějšího by se nestíhalo. Státní zástupce má být popotahován za neodborný postup, tj. když zažaluje např. v situaci, kdy je jistota, že se nic nestalo, k tomu ale v praxi nedochází, bývají max. pochybnosti. I u těch lékařů a jiných odborných profesí to tak je, ani lékař přece neodpovídá za výsledek, jen za postup lege artis.

A pokud by státní zástupce měl v pochybnostech zastavovat, autora to možná překvapí, ale znamenalo by to významné posílení jeho funkce.

A k výrokům pana prezidenta škoda komentáře. Jím zvolený příklad je zcela nevhodný, zrovna předražená kanalizace by předmětem pozornosti policie být měla. Něco jinému jsou např. prodeje pozemků pod cenou mladým rodinám, to zdůvodnit lze, ale předřazena kanalizace?

J. Krejčí 8.2.2018 8:19

Re: Divný clanek

A ještě bych dodal, že v této souvislosti je úplně jedno, které moci součástí státní zastupitelství je. Někde patří k soudní moci, někde k výkonné, Vždy by ale mělo být vyloučeno, že bude v konkrétní věci úkolováno zvenčí, třeba politiky. Politici by měli stanovit jen obecný rámec fungování.

Č. Berka 8.2.2018 11:26

Re: Divný clanek

předražená kanalizace ale může také znamenat, že starosta( zastupitelé) dá přednost dražší, ale spolehlivé firmě před firmou, se kterou má špatnou či žádnou zkušenost, či že je je cena podhodnocená a ten levnější zhotovitel už počítá s tím, že nakonec dosáhne ceny vyšší. Do vyšší ceny může také zasáhnout "vyšší moc", snaha dodržet nějaké lhůty, snaha o odvrácení daleko vyšší škody...

J. Krejčí 8.2.2018 11:50

Re: Divný clanek

Ale pak to nebude předražené. Bude to za odpovídající cenu.

Č. Berka 8.2.2018 12:08

Re: Divný clanek

ano, jistě. Prokazovat to ale budete u soudu, když vás obžalují- a spíš budete po trestním oznámení obžalová, než že to státní zástupce odloží- on není povinen posuzovat, zda je cena předražená a taky není soudní znalec. V každém případě se vždy vychází z papírů, cifer a ne logiky. Za pět let pak možná dosáhnete zprošťujícího rozsudku. Nebo taky ne. Příkladem může být Opencard.

J. Krejčí 8.2.2018 13:18

Re: Divný clanek

Tak ten státní zástupce bude mít nepochybně posudek, který mimo logiku nebude. Problém je, jak už to tak chodí, že se u soudu objeví řada dalších posudků odlišných, třeba i výrazně. To je ale otázka úrovně znalců a obecně právního rámce jejich fungování.

R. Langer 8.2.2018 18:05

Re: Divný clanek

Jo, jako posudek té zvlněné dálnice, že je vlastně v pořádku. Ale byla nejlevnější. ;-)

V. Čermák 8.2.2018 12:12

Re: Divný clanek

Říci, že to bylo předražené, ale může tvrdit leckdo....

S. Sedlák 8.2.2018 4:09

Státní zástupci nejsou čtvrtým pilířem

ovšem dělají to, co jim dovolí soudci. Jejich obžaloba je vedena snahou vyhrát a je to normální.

Nenormální je to, že se soudy vlečou léta a soudu dělá problém rozhodnout. Tak se stane, že Rath stále běhá po svobodě a most v Jablunkově spadl dílem lemplovství mnoha lidí a tak neodsoudí nikoho.

J. Chaloupka 8.2.2018 10:41

A ještě to trvá několik let. Jestli spravedlnost půjde

tou rychlostí jako u Parkanové, tak Babiš s Faltýnkem pohodlně zvládnou dvě volební období a odejdou do důchodu, pokud neumřou dříve.