Neděle 2. 6. 2024Jarmil polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 129
  • Poslední: 5.5. 2014 19:13
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
Z. Rychlý 3.5.2014 16:25

Re: Když ona ta EU to všechno dělá kvůli našemu DOBRU !!!

ale kuš brepto.

V. Hák 3.5.2014 9:08

Dle mého názoru.

je to blábol

P. Přibyl 3.5.2014 9:19

Re: Dle mého názoru.

Proč?

V. Hák 3.5.2014 9:46

Re: Dle mého názoru.

a proč bych si to nemohl myslet?

Z. Rychlý 3.5.2014 9:55

Re: Dle mého názoru.

Protože bez udání argumentů jenom kvákáte a zasíráte veřejný prostor. Běžte na pivo - v hospodě je takové kvákání v pořádku.

V. Hák 3.5.2014 16:05

Re: Dle mého názoru.

ale kuš brepto,vaše příspěvky jsou taky samý argument.

V. Vlach 3.5.2014 11:46

Re: Dle mého názoru.

protože jste konzerva a komouš k tomu!

J. Svoboda 3.5.2014 14:00

Re: Dle mého názoru.

Pane Háku, samozřejmě si to myslet můžete, nic proti tomu. Jen si nejsem jist, že by se každý debilní produkt Vašeho mozku musel hned psát do diskuse.

S. Donát 3.5.2014 16:07

Re: Dle mého názoru.

Vzhledem k argumentační bohatosti toho příspěvku se obávám, že ten výrok nebyl produktem mozku, ale jiného orgánu. Napadají mě střeva.

V. Hák 3.5.2014 16:07

Re: Dle mého názoru.

holt každý z nás nemůže být takový inteligent jako vy.To by neměl Matějka pro koho psát.

P. Přibyl 3.5.2014 9:00

Co dál?

Že je to celé špatně víme, ale co dál??

J. Svoboda 3.5.2014 14:06

Re: Co dál?

Pane Přibyle, z Vaší otázky vysvítá, že raději, než se spolehnout na vlastní mozek, byste se raději schoval do houfu. Lépe by bylo, rozhodnout se sám, co dál.

Jestli Vám to ještě nedošlo, brzy budou volby do europarlamnetu. Pokud tam, jako bohužel asi většina zvolíte eurohujery a eurofily, budete se moci zbaběle a hloupě takto tázat i nadále.

F. Kusák 3.5.2014 7:54

Dotace

Určité formy dotací existují všude na světě. Některé jsou skryté, např. daňová zvýhodnění, celní bariéry apod. Zvlášť hnusné jsou povinnosti pro občany nebo firmy dané zákonem, ale vynucené lobujícími skupinami. Tak např. "podniká" Česká televize a rozhlas, ale také řada lékařů v rámci systému zdravotnictví, advokátů, notářů nebo všelijakých "revizáků" a pod.

Z tohoto pohledu mě přijdou přímé dotace transparentnější, tedy pokud jsou podmínky přesně specifikované. A jen tak takové tyto dotace odsoudit je nesmysl. Jejich zneužívání zavinil hlavně byrokratický systém, vymyšlený jistými vlivnými skupinami, které nemají s podnikáním nic společného. A jinak, znám řadu seriózních výrobců, kterým dotace významně pomohla.

V. Halašta 3.5.2014 8:29

Re: Dotace

Ono je to přesně naopak. Daně, cla apod platí plošně pro všechny. Výjimky z nich už jsou špatně, protože mírn křiví trh a mírně zvyšují možnost podvodů. Přímé dotace toto křiví a zvyšují násobně a jsou živnou půdou korupce.

F. Kusák 3.5.2014 11:58

Re: Dotace

Nepochopil jste mě. Nejde o to, že platíme daně všichni (všichni?), ale kam potom ty daně směřují a za jakých podmínek, resp. jaké existují vyjímky apod. Ale jinak Vám Váš názor neberu, jen s ním nesouhlasím.

V. Halašta 3.5.2014 12:14

Furt špatně

Všechny daně a cla jsou zlo, dotace jsou zlem dvojnásobným.

Š. Hašek 3.5.2014 13:08

Re: Dotace

Pane Kusáku, že existují, není samo o sobě důvod k následování.

Až se příště narodím, budu hlavním dotačním úředníkem. Vytvořím mašinerii, od každičkého nějak vyberu výpalné, dám něco na barnumskou reklamu pro lidi - a pak už jen budu šťastně živ udržováním toho rozdělování penízků na mnohdy ptákoviny.

Co takhle dát prostředky dohromady, našetřit, nebo i k tomu vzít úvěr (a jistit ho pochopitelně svým majetkem). Čím myslíte ze jistí bruselští "dárci" ty svoje "projekty"? Třeba typu Babišovo hnízdo, nebo pěstování benzínu na poli?

S čerpači dotací nemám slitování.

J. Svoboda 3.5.2014 14:23

Re: Dotace

Pane Kusáku, logika praví, že by se mělo postupovat podle časové  a argumenbtační posloupnosti.

Je hloupé, pindat o tom, zda dotace nebo subvence takové, nebo makové. Už tím dokazujete, že jste se zabydlel v poraženecké pozici.

Jakékoliv subvence, nebo dotace jsou svinstvo a tak by se k nim mělo přistupovat. Jejich úplné zrušení, nebo alespoň maximálně maximální omezení určitě má smysl a určitě to není nesmysl.

Vážený pane politik musí dělat politiku s lidmi, které má k dispozici, pokud je neumí směnit za pro sebe výhodnější. Jediné rozumné, co může politik v případě subvencí udělat při vědomí existence přebujelého byrokratického systému a vlivových skupin je to, že se bude snažit subvence zrušit. KIdyž nebudou subvence, vlivové skupiny nebudou mít co rozkrádat!

Vy prý znáte řadu seriozních výrobců, jimž subvence významě pomohla! Nenechte se vysmát! Víte něco o ostatních výrobcích, kterým subvence pro ty vaše, významě ublížila? Jak to tak vidím, prospělo by Vám, vzít rozum do hrsti.

Z. Rychlý 3.5.2014 16:28

Re: Dotace

jo.

F. Kusák 3.5.2014 20:00

Re: Dotace

Opravdu od Vás radit nechci, protože jsem řadu let podnikal a také seděl v zastupitelstvu malé obce. Kdyby naše vesnička nedostala dotaci na kanalizaci, čističku a vodovod, tak bychom na uvedené investice šetřili sto let. To jen dokazuje, že nevíte, o čem mluvíte. 

A v průmyslu jsou dotace různé, třeba na propagaci nového výrobku nebo na účast na veletrhu. A pokud to nevíte, tak těchto dotací hojně využívají nejen naši západoevropští, ale i američtí konkurenti. Osobně jsem poznal Fina, který na zakoupení špičkové technologie dostal osmdesáti procentní dotaci z EU. Je to dobře, není to dobře, ale existuje to všude, včetně USA.

A pokud hovoříte teoreticky o něčem, čemu nerozumíte, tak bohužel, ten Váš názor se tím dost znehodnocuje.

J. Svoboda 3.5.2014 21:22

Re: Dotace

Nepsal jsem,že Vám chci radit.Mimochodem,já jsem nepodnikal ale v zastupitelstvu větší obce jsem také seděl.Vaše byrokratické zkušenosti Vám nechci brát.Myslím si ale že podle mého názoru vy si jen myslíte,že vite,o čem mluvíte.Dokazuje to to,že s argumentací zůstáváte na poloviční cestě.Pro peníze totiž v přenesené míře platí stejné zákony je zákon o zachování energie,nebo o zachování hmoty.

Nevím,zda zapomínáte mimochodem,nebo záměrně.Kdybychom totiž peníze z daní neodváděli do Bruselu a nepřiživovali se na nich bruselští i naši úředníci,mohli byste ve vaší vesničce za ně postavit bez zbytečného papírování všechno,co jste jmenoval.Doufám,že při Vašich zkušenostech víte,co znamená bez zbytečného papírování.Nezapomínejte,že peníze odvedené do Bruselu nemohly zákonitě sloužit doma.Ovšem,kdyby zůstaly doma,kdo by potom živil bruselské darmošlapy?Nevím,jak Vy,já je rozhodně živit nechci.

Trošku mi připomínáte člověka se zkušenostmi aparátčíka.To,že různí konkurenti(i když se jim konkurenti nedá říkat právě proto,že jsou dotovaní)dotace hojně využívají,jen dokládá,že to odpovídá celosvětové krizi jak morální,tak ekonomické.Rozhodně není dobře,že subvence a dotace existují.Znamenají totiž všeobecný úpadek.Pokud byste chtěl subvence ospravedlňovat tím,že existují na celém světě,je to ubohé a svědčí to o tom,že ve Vás z komunizmu leccos zbylo.Jak se jednotlivé typy dotací po byrokraticku nazývají,je úplně nepodstatné.

Vy chcete souhlasit s tím,že za peníze,o které Vás Barroso okradl z daní,dostal podnikatel v Dánsku subvenci 133 000 euro na lyžařskou sjezdovku v místě,kde sníh prakticky nepadá a horní bod sjezdovky je ve výšce138m nad mořem?

Víte o železničním mostě přes Labe v Kolíně,který Řebíček přestavoval na zvedací?Rekonstrukce stála1,3miliardy a most se nikdy nezvedl ani nikdy nezvedne,protože kolejince jsou vcelku?Tak bezhlavě jako Vy přece není možné se k subvencím stavět.Je třeba domýšket souvislosti a nepřipouštět si Kalouskovy a Schwarzenbergovy důvody.

F. Kusák 4.5.2014 8:41

Re: Dotace

Tedy fakt bych rád viděl, jak obec s rozpočtem 4 mil. Kč vytvoří zdroje (i při navýšeném rozpočtu o ty Vaše uspořené peníze z Bruselu) ve výši 120 mil Kč během osmi let, a k tomu přípravy investic (pokud jste někdy dělal investičáka ve fabrice, jako já, tak byste to měl znát. Já jsem ho dělal dost dlouho, takže vím, o čem mluvím. Zato Vy ne.) To, co uvádíte, je jen lidská hloupost a hamižnost a do značné míry naučená právě za komunizmu.

A prosím, abyste si nepletl monetární záležitosti s fyzikálními zákony, to fakt jste úplně někdy jinde. Už jen proto, že uvedené fyzikální zákony platí v uzavřených systémech. A fyzikálně, a to ani přeneseně, nelze energii a hmotu, jako fyzikální entitu srovnávat s penězi. To prostě nelze, to je, Vážený pane, pitomost. Chápu, že Vám vadí darmožrouti, pokřivené konkurenční vztahy v důsledku všelijakých vlivů , zejména dotací. Věřte mi, já jsem se vždy živil ve výrobě konkrétních produktů, které jste musel prodat, a že právě konkurenčních deformací jsem si užil až, až. Takže nazývat mě aparátčíkem je směšné, je to prostě "chucpe". Vím však také, že bohužel, žijeme v reálné světě, kde tyto věci fungují, bez ohledu na Vás a Vaše zbožná přání nebo nasranost.

J. Svoboda 4.5.2014 14:59

Re: Dotace

Pane Kusáku, samozřejmě, že pokud chcete s naším marastem něco dělat, nemůžete se neustále připravovat na minulé války a vycházet z pohádek, jak jste dělal investičáka. Všichni jsme samozřejmě investičáky dělat nemohli. Ani já jsem ho nedělal. Vím, ale o čem mluvím, nejsem těmi komunistickými investičními zvyky a předpisy na rozdíl od Vás zatížen. Nebýt toho svinstva, které se na nás hrne z EU, možná by se Vám podařilo všechny investiční akce pořídit podstatně levněji. Možná byste je dělali jindy a ne v době, kdy je na ten hnusný povel z EU dělají všichni najednou a protože se zvýší poptávka, zvýší se i ceny. I to je okolnost, se kterou by investičák měl počítat a pracovat, i když počítám s tím, že mi vyjmenujete desítky důvodů, proč to nejde. Nedošlo Vám, že kdybychom neplatili do EU, mohl by stát subvencovat vaše vesnické aktivity přímo, jako jednu z možností? O hlouposti bychom asi mohli dále a dlouho dikutovat.

Váš vědecký exkurs je sice možná pro někoho úchvatný, ale je nadbytečný. Moje přirovnání prvděpodobně trochu kulhá, ale v zásadě je v prořádku. Myslím, že bychom neudělali chybu, kdybychom považovali i státní kasu za uzavřený sytém a Barrosovsky do toho nepletli vesmír. To, že na to lze zjednodušeně aplikovat přírodní zákony, je podle mého názoru jasné. Nezapomínejte na to, že i ekonomie je přírodní věda a neobsahuje jen účetnictví a investiční činnost.

Že žijeme v reálném světě je mimo jakoukoliv pochybnost. Pokud však se budeme připravovat vždy jen na minulé války a házet flintu do žita, s realtou opravdu nehneme. Naší povinností však je pokoušet se se špatnou realitou hnout. Nejhorší, co můžeme udělat, je nechat se ukolébat tím, že tak to bylo, je a bude a nedá se s tím nic dělat, jak pro Vás charakteristicky píšete v poslední větě.

J. Prikner 3.5.2014 4:17

Matějko,

neber dotace, neber dotace, zblázníš se z toho, říkal již doktor Chocholoušek, ale Matějka, ne a ne, a tady je výsledek.

J. Slanina 3.5.2014 8:21

Re: Matějko,

A už jste si to po sobě přečetl? Kdyby ano, možná by vám došlo, že jste vlastně napsal,že PAN Matějka bere dotace.

Nu hlavně, že jsme si flusli, že?

J. Svoboda 3.5.2014 14:26

Re: Matějko,

Pane Priknere, být Vámi, bych svou duševní nedostačivost do této diskuse tak nepasíroval. Ubližujete tím hlavně sám sobě.

J. Vyhnalík 3.5.2014 1:36

Průzkumy a "PR"ůzkumy

Řada seriózních výzkumných agentur se výzkumům s politickým zadáním dlouhá léta vyhýbala, bohužel jejich řady, s tím, jak krize nutí klienty šetřit, jdou zásady stranou.

Pokusím se vysvětlit, v čem je kořen problému. Pokud si výzkum zadává firma chystající uvedení nového výrobku, nebo třeba reklamní kampaň, pak ji zajímá PRAVDA. Nestojí o příznivé výsledky za každou cenu, do uvedení nového výrobku na trh, nebo do reklamy firma vrazí spoustu peněz a proto je v jejím nejvyšším zájmu, aby výzkum co nejvíce odrážel realitu. V opačném případě by zbytečně vyhodila milióny. Svým způsobem to samé platí, pokud si nechá testovat svoje reklamy třeba politická strana.

Jiný případ nastává ovšem tehdy, když je zadavatel průzkumu na výsledcích sám zainteresovaný, například mezinárodní bankovní dům, nebo agentura zabývající se přidělováním dotací.

U každého výzkumu velmi záleží na kvalitě (reprezentativitě) vzorku a na formulaci dotazníku. Pro laika nepatrná změna může vést až k řádové změně výsledků. Není žádným tajemstvím, že současné president Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák je velkým příznivcem Miloše Zemana, kterému dělá poradce a dokonce se mluvilo o tom, že by se stal ministrem v jeho vládě.

J. Strakoš 3.5.2014 6:52

Re: Průzkumy a "PR"ůzkumy

Každý průzkum je samozřejmě jen vzorek a může být ovlivněn zadáním. Nicméně ohledně dotací si nedělám iluze. Že je něco špatně jsem si uvědomil, když jsem jednou sledoval billboardy u cesty - 4 z 5 nabízeli výrobek s dotací nebo získání dotace. A tohle opravdu není svobodné podnikání, ale soutěž v tom, jak získat přízeň úředníků.

M. Mařák 3.5.2014 1:24

Pane Maťejko, Vy jste podnikatel

a dáváte lidem práci, nebo jen tak prázdně a bezobsažně teoretizujete o nějaké kabinetní ideologii?

J. Svoboda 3.5.2014 14:40

Re: Pane Maťejko, Vy jste podnikatel

Pane Mařáku, pokud nejste schopen napsat něco, co by mělo hlavu a patu, neměl byste ale urážet a dehonestovat toho, kdo to napíše. Uvádět takové floskule jako Vy, je hrůza hrůz.

Jako diskutér a ne rváč, byste měl uvést důvody pro názor, že pan Matějka uvádí prázdné a bezobsažné teorie a také odpovědět na otázku, jak se do vašeho příspěvku dostala velmi hloupá floskule o kabinetní ideologii. Co podle Vás má pan Matějka společného s jakousi kabinetní ideologií?

J. Jurax 3.5.2014 0:33

Jen tak mne naivně napadá

Je dotované podnikání vůbec podnikání? A odkud - přesněji na čí úkor - se prachy na ty dotace berou?

A proč jsou vlastně ty dotace? Co komu přinášejí (a co komu berou)?