Pátek 17. 5. 2024Aneta polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 184
  • Poslední: 12.6. 2007 18:53
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
Rejpal 11.6.2007 10:59

Deindustrializace?

Premyslim jestli mluvi V.K. zamerne. Proc by melo dojit k deindustrializaci to opravdu nepochopim. Proc nezvysit podil Jadernych elektraren, tam kde to bude vyhodne se vyuzije alternativni energie (u nas asi moc ne), auta budou mit o neco mensi spotrebu (budou o neco lehsi, ucinnejsi motory atd), zavre se nekolik uhelnych elektraren a nektere snad budou umet separovet CO2 ze spalin, zmeni se normy na zatepleni bytu a baraku a muzu pokracovat. Ne na biomasu, solarni energii, biopaliva a jine drahe srandicky zatim opravdu nesazim, nejsem zase tak moc zeleny. Prece nikdo nechce lezt do jeskyni ja tedy urcite ne, ale na druhou stranu vidim kazdy den na kazdem kroku jak se zbytecne fouka prilis mnoho spalin do ovzdusi. Ja bych to zase tak spatne nevide jako V.K., trosku popostrcit vyzkum a vyvoj a prinejmensim aspon trosku to snizit pujde. Mozna to nebude o 50%, ale rezervy ke snizeni tech tu je nekonecne.

Varan 11.6.2007 11:35

Re: Deindustrializace?

Mám pocit, že energie z JE je na indexu zelených, zatímco spalování biomasy a poručíme větru  jsou propagovány. Problém vidím v utlumování rozvoje (politická regulace, ať to stojí, co to stojí), které je v protikladu k hledání optimální varianty rozvoje, o které píšete.

Mimochodem, vzrůst cen uranu za poslední roky (20USD -> 300USD / za nevímteďco) ukazuje, že nejsou všichni jako čeští zelení a rakouští profi aktivisté.

Rejpal 11.6.2007 12:05

Odpoved

Ano JE je na indexu mnoha zelenych, ale to je prave ten rozdil mezi nekterymi zelenymi a mainstreamem spolecnosti. Trval bych na rozumnem mixu, kde JE bude mit vyznamne zastoupeni, ale nebranim se ani alternativam, pokud budou pouzitelne a ne moc drahe. Takhle uvazuje podle meho nazoru vetsina lidi a predpokladam i politiku a tudiz se toho snizeni emisi zase tak nebojim. Nazory nekterych zelenych, ze nas zachrani biomasa, biopaliva, vitr a jadro nebudeme potrebovat je hloupost. Alternativy jsou vitane, ale u nas budou spise doplnkem ale ne nahradou. A cena uranu no holt, je ted vetsi odber nez se tezi a tak jde cena nahoru. To, ale neznamena, ze je uranu malo. Uranu je na 85let, kdyz se bude prepracovavat tak je ho na 160 let a kdyz se pouziji mnozive reaktory tak mame uranu na asi 1000 let a to uz vubec nemluvim o Thoriu. Na zaver bych si troufnul verit, ze timto smerem uvazuji i vsichni velikani v G8. Tak jestli je ma uvaha spravna tak se neni ceho bat, na stromy lezt nebudeme :-)

Ske/pticus M/axim/us 11.6.2007 10:30

Klasika, Klause vůbec nenapadlo, že k takovému rozhodování nemají jakýkoli demokratický mandát (jeho délka už je podružná)

Ostatně, co jim má do jejich plánů plebs kecat, že? Ten ať tahá a vrká blahem jaké má prozíravé vůdce s chiliastickými vizemi katastrofických zítřků, kterým zabrání jen jejich moudré vedení. :-/

Ivan Nový 11.6.2007 10:04

Je tu však jeden aspekt,

kolektivní blud - boj s globálním oteplováním - bude sílit a nabírat na agresivitě.

I-Worm 11.6.2007 11:02

Re: Je tu však jeden aspekt - zostřování třídního boje !

tak se to správně nazývá. Uchovej Bůh, aby došlo k tomu, čeho jest toto průvodním jevem!

Ivan Nový 11.6.2007 11:07

I-Worme,

pod tlakem totalitních tendencí budeme ale zase my, co s globálním oteplováním bojovat nechceme.

M. Zima 11.6.2007 9:57

Jistě Profesore, dát kreativitou prostor těm schopnějším,

opět kLausovské kupónové řešení:

Každý dostane kupón na beztrestné zabití jednoho souseda. Kupony budou volně obchodovatelné, takže skončí v rukou soudruhů z StB, kteří využijí bohaté praxe a provedou selekci těch úspěšných. Dosáhne se nejenom poloviny emisí, ale i vyřešení problému nespravedlivě stíhaných podnikatelů Kožený, Vostrý, Krejčíř, Pitr, kteří doposud nespravedlivě trpěli za obětavou angažovaností při privatisaci a za sympatie ke kLausovi.

Sametový puč s následnou transformací majetkových vztahů bude takto u příležitosti redukce CO2 dovršen definitivním vyřešením personální otázky, soudruzi z StB dorazí to, co se z nedbalosti přehlédlo. 

Honza42 11.6.2007 10:01

Re: Jistě Profesore, dát kreativitou prostor těm schopnějším,

Zima, Vy byste se měl léčit, člověče.

Ivan Nový 11.6.2007 10:02

Zimo,

kupónové řešení tentokrát zvolila EU, povolenkami na CO2 :-))))))

M. Zima 11.6.2007 10:41

Jak můžete

srovnávat bruselský povolenkový diktát EU se svobodnými kLausovými kupóny? To je jako byste přirovnával nějaký kLausův diplom ke gutšajnu na jednorázové vykonání tělesné potřeby v jehličnatém porostu ve východním Podkrkonoší. Jak má Profesor sesmolit něco solidnějšího, když dostává z jeho vlastní party permanentně takovéto nepromyšlené podrazy?

aljav 11.6.2007 10:03

Re: Jistě Profesore, dát kreativitou prostor těm schopnějším,

 to se hlava diví co to huba mele, že !?

M. Zima 11.6.2007 10:06

Ale hoši,

přečtěte si, co píše Profesor v posledním odstavci. opět blábolí, jako u kupónové privatisace.

L'ego 11.6.2007 12:50

Re: Jistě Profesore, dát kreativitou prostor těm schopnějším,

To "kLaus" myslim verne vystihuje zakladni motivaci pana prezidenta - vse ostatni, tedy napr. zivotni prostredi, pravni stat... jde stranou, hlavne, ze je slava reformatora, ekonoma, nezavisleho myslitele dobyta. Rekl bych, ze v tomto smeru snad neni prostor, ktery se otevrel kreativnim ani tak zamerem, jako spise vedlejsim dusledkem politiky slavy.

Ivan Nový 11.6.2007 9:50

Komu vyhovuje nesvoboda?

???

aljav 11.6.2007 9:49

Klause jsem měl celkem rád, a respektoval jsem ho ( s výhradama ),a

  ale co se nedávno začal zabývat "ekologií", tak u mě klesá a klesá. Jeho popírání,negativních dopadů lidské činnosti na přírodu, je hodně ale opravdu hodně hloupé.

la verite 11.6.2007 9:54

Re: Klause jsem měl celkem rád, a respektoval jsem ho ( s výhradama ),a

Nepopira negativni dopady lidske cinnosti na prirodu, nybrz zpochybnuje jednoznacny vliv cloveka na oteplovani planety. Citis drobny rozdil?

Jakub 11.6.2007 11:46

Re: Re: Klause jsem měl celkem rád, a respektoval jsem ho ( s výhradama ),a

no v nedávném rozhovoru doslova prohlásil že "žádné ničení životního prostředí nevidím"

Ivan Nový 11.6.2007 10:02

ajlave,

ideologickým nosičem totality je vždy nějaká hezká idea, která má zachránit svět před lidmi a která vyžaduje, aby se lidi změnili. Je to vždy jen záminka k násilí. Proto se stačí porozhlédnout kolem sebe a všimnout si těch, co chtějí aby se lidé zlepšili. Dnes jsou nejnebezpečnější enviromentalisté. Jejich učení navíc naplňuje všechny znaky podvodu. Je líbivé, řešení se zdá být snadné, ve jménu velké věci a budoucích generací. Stejně oblboval lidi Kožený a nebo multileveloví obchodníci s nerezovým nádobím :-))))

Saša 11.6.2007 9:49

Už opět musím plně souhlasit

s panem Klausem.

Lájoš B. 11.6.2007 9:42

Totální selhání V.Klause

Jen pár hodin před napsáním svého článku měl na Hradě oficiální návštěvu G.Bushe. O čem tedy vedli svá jednání, když dnes je Klaus překvapen, zaskočen a nesouhlasí. Že on si ani slůvkem netrofl něco ze svých teorií Bushovi sdělit nebo se zeptat na jeho názor ?

Před vlastním národem ale dělá machra nad machry. ;-D;-D;-D

petrski 11.6.2007 9:40

Jedna otázka pro Klause ekonoma

Který výrobce čehokoliv bez vnějšího tlaku zavede do svých technologií výroby opatření zvyšující výrobní náklady a nepřinášející konkurenční výhodu nebo možnost uplatnění na nových trzích ?

Troufám si tvrdit, že řada dnes již zcela běžných opatření ve prospěch životního prostředí nezačínala spontánní aktivitou kreativních novátorů technologických procesů, ale cíleně, na základě zadání vyplývajícího z dohod, kdy se stanoveným limitům museli přizpůsobit všichni výrobci v mezinárodním měřítku. Např. normy týkající se obsahu splodin ve výfukových plynech nutí výrobce aut k vývoji a nasazení katalyzátorů,  podobně průmyslové podniky znají limity na čistotu odpadních vod, odlučovače prachu, technologie odsíření, hospodářství s odpady, apod. Kdyby neexistovala snaha korporací výrobců po max. výtěžnosti stávajících technologií, tak bychom se s trochou nadsázky chodili dívat na benzínové motory do muzea. Mimochodem, jedním z důvodů, proč mocní výrobci stěhují svou výrobu do rozvojových států, mohou být menší požadavky na ekologickou čistotu výroby, resp. hospodaření s odpady. Co si nemohou dovolit v Evropě, mohou si dovolit v rozvojovém světě. Nejsou vyjímkou případy, kdy technologie např. v Evropě již zastaralá se výhodně prodá do rozvojových států. Pokrytectví je zřejmé v tom, že "špinavá" výroba se odehraje ve třetím světě, a v Evropě budeme tvrdit, že díky našemu vysokému standardu žijeme také v čistším prostředí.

Spontánní ekologické chování výrobců ponechaných pouze jejich kreativitě je naivní fikcí, a zpolitizováním tohoto vidění světa je dnešní nepříčetná kampaň proti čemukoliv obsahujícímu "eko" v názvu. Tím se nechci stavět na stranu žádných ekologických fanatiků ani politiků zmocňujících se ekologických témat ve jménu urvání většího podílu na státní moci a správě.

la verite 11.6.2007 9:48

Re: Jedna otázka pro Klause ekonoma

Snizovani energeticke narocnosti prece prinasi uspory. At uz jde o vyrobu, dopravu, bydleni atd. Pokud muzu userit penize zateplenim domu, spocitam si, jestli je to vyhodne, a pokud ano, jdu do toho. Pokud mam na vyber ze dvou jinak stejnych aut, z nichz jedno "zere" o litr mene, ktere si asi vyberu? Ja bych lidi nepodcenoval...

aljav 11.6.2007 9:55

Re: Re: Jedna otázka pro Klause ekonoma

 jenže když někdo peníze na investici, např.do zateplení domku, nemá a zákon mu to nenařízuje. Tak ten někdo bude holt platit dál o pár korun měsíčně více do vytápění. I když v horizontu cca 15-20 let na tom prodělá. To uvádím jen jako příklad.

Honza42 11.6.2007 10:05

Re: Re: Re: Jedna otázka pro Klause ekonoma

A kolik peněz ZE SVÉHO jste ochoten mně přispět na úspornější auto, zateplení domu a jiné ekologické vymoženosti? Mohu Vám zaslat číslo svého účtu? Chci slyšet konkrétní částku, ne žádné kecy. (Jiné peníze než naše stát nikdy neměl a mít nebude.)

honzak 11.6.2007 12:38

Re: Re: Re: Re: Jedna otázka pro Klause ekonoma

zlatá slova, jmenovče! Tihle aljavové by velkoryse rozdlai to co jim nepatří a jistě by jim za nehtíkem nějaká kačka zůstala. Jejich uvažování "auta budou mít účinnější a lehčí motory" mě dojímá xlzám. Tan zas/raný melounismus není nic jiného než náboženství 21 století!

Ivan Nový 11.6.2007 10:05

ajlave,

a to je správně, protože tak bude ekonomicky nucen k tomu, aby se více snažil a vydělal si více.

Engine 11.6.2007 10:46

Re: Re: Jedna otázka pro Klause ekonoma

Auto, které by nemělo katalizátor, tak by o ten litr žralo méně (mohla by se spalovat chudá směs bez ohledu na lamda sondu). Takže auta s katalizátorem si nekupujete, protože mají menší spotřebu, ale protože jsou nařízené emisní limity.

Stredocech 11.6.2007 15:57

Re: Jedna otázka pro Klause ekonoma

Vy si představujete, že ti výrobci působí ve vzduchoprázdnu. Ve skutečnosti jejich činnost, včetně znečišťování naráží na oprávněné zájmy ostaních a tak se dojde k nějakému kompromisu.

Honza42 11.6.2007 9:27

Zejména poslední odstavec je zásadní a klíčový.

Proto si ho dovolím sem ještě jednou zkopírovat. Přesně toto je totiž moje nejvnitřnější přesvědčení. Tvůčí inteligentní pracovití a schopní jedinci, kteří svobodně uplatňují svůj um na trhu, tak ti mění svět. Nepotřebují k tomu žádné rady. A politici povětšinou jen kecají.

"Aby bylo jasno: dovedu si představit, že budou v roce 2050 celosvětové emise skleníkových plynů poloviční než dnes. Ale stane se to jen v tom případě, když bude člověku ponechána jeho přirozená kreativita, když dostane co nejvíce prostoru, aby svobodně fungoval, aby reagoval na nové jevy, aby vymýšlel nové věci. Prostě aby dělal to, co dělal v posledních tisíciletích."

Miloš Zfrantišku 11.6.2007 9:47

Re: Zejména poslední odstavec je zásadní a klíčový.

Kdyby vše probíhalo podle přirozené kreativity člověka tak by následky byly katastrofální.

1) Člověk nalezne cizí věc (třeba tašku s penězi). 90% lidí si ji díky své přirozené kreativitě ponechá.

2) Na světě existuje posledních pár jedinců živočišného druhu, jejichž jedna část je velice ceněna např. pro své údajné léčivé schopnosti. 50% lidí dobije bez milosti i toho posledního exempláře. Díky své přirozené kreativitě.

3) Mnozí výrobci chtějí přechytračit konkurenci, třeba  přimícháním nějakého svinstva. To také díky přirozené lidské kreativitě.

Přirozená kreativita je ošemetná věc.