Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

DOBA: Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Děkuji paní Šichtařové za článek přesně charakterizující současnou společnost. Kdosi řekl nebo napsal, že takhle nějak to vypadalo ve starém Římě těsně před jeho pádem.

0 0
možnosti
ET

Základním předpokladem svobodné společnosti je tolerance a respekt k odlišnému názoru. Toho by si měli být vědomi zejména politici a nabádat k tomu celou společnost. V čele by měli stát premiér a prezident a jít příkladem ostatním. Pokud to ale chybí nahoře společnosti, nebude to ani dole. Pokud to chybí ve vedení EU, nebude to ani v jednotlivých státech.

0 0
možnosti
Foto

L35u11b18o73š 88K60r19á94l

24. 4. 2024 8:34

To je přesně ten problém, když lidi nenabádají k toleranci k jiným názorům politici a vláda a naopak sami kreslí tlustou čáru oddělující ty dobré a špatné názory, nemá to řešení.

Blbé je, že stádo hlupáků vycítilo příležitost být zase důležití..

0 0
možnosti
RL

R^ [>-]

Nechcete kandidovat na prezidentku?

0 0
možnosti
DS

Řekl bych, že velkou vinu mají média a jejich honba za “to se mi líbí.” Občas napíšu článek na Seznam Média a dostanu za měsíc pár korun. Kvůli tomu to nedělám, ale opravdu drobná, symbolická odměna není počítána dle kvality článku, ale podle toho, kolik lidí na něj klikne. Čili: SVĚT NENÍ TAKOVÝ, JAKÝ SE ZDÁ BÝT PODLE MÉDIÍ. Ta se štvou za senzacemi, kuriozitami, katastrofami, které pak vydávají za běžnou normu. Druhý problém je digitalizace všeho a bez rozmyslu. Už několikrát mně byl smazán příspěvek, který byl zcela nezávadný. Jen proto, že v něm byl výraz pro konkrétní text velmi příhodný, ale AI jej vyhodnotila jako zakázaný a ještě jsem dostal vygenerovaný e-mail s vysvětlením a pohrůžkou. Kamarád sepsal článek PROTI černému rasismu a text byl smazán, neboť v něm použil výraz NE.. A hned dostal e-mail s poučením.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji, vřele souhlasím.

Jen dvě poznámky. Neargumentujte středověkem, je to horší než Reductio ad Hitlerum. Indoktrinace o "temném středověku" trvá už od osvícenství. A osvícenci nebyly k středověku nijak objektivní a neváhali lhát. Nebyli tolerantní, Voltairuv udajný výrok, že „ Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat." je podvrh z konce 19. století. Skutečnost byla zcela opačná.

A pak, dnešní tržní prostředí není ani svobodné ani tržní. Globální ekonomika rozjela trh s chudobou ve velkém. Princip spočívá v tom, že tržně silní způsobí tržně slabým nouzi, kterou musí společnost (stát) dotovat sociálními dávkami, aby udržela sociální smír. Takže část vybraných daní přerozdělí sociálně slabým, aby se u nich ani neohřály a putovali tržně silným. Zároveň si tržně silní lobbyingem zajistí, že společnost podváže osobní iniciativu předpisy (např. hygiena, ekologie...), aby nemohli ani málem konkurovat tržně silným. Zkuste říci, že zaměstnavatel, který zřídí pracovní místo, kde si zaměstnanec za osm hodin práce v pětidenním pracovním týdnu nevydělá na svoje životní náklady a musí žádat o podporu, že takový zaměstnavatel je nemorální. Hned se na vás sesypou nejen liberálové a začnou šermovat svobodným trhem práce. Jenže svobodný trh je možný, jen když je tržní síla vyrovnaná a to není ve vztahu námezdná síla a zaměstnavatel. A v praxi je sociální podpora zaměstnanci jen skrytou dotací státu zaměstnavateli na zřízené pracovní místo. A jak řeší zaměstnavatelé nedostatek pracovních sil? Ve svobodném trhu práce by musel zatraktivnit pracovní místo, nejlépe vyšší mzdou. Dnes si však pracovní sílu doveze a na její dovoz pobere od státu dotace. Celá "migrační krize" je globálním obchodem s chudobou a je nezastavitelná, protože je pro globální firmy výhodná - snižuje mzdové náklady (https://www.respekt.cz/denni-menu/nuzky-mezi-bohatymi-a-chudymi-se-rozeviraji-cim-dal-rychleji ).

0 0
možnosti
MK

Mě se článek moc líbí.

Středověk se svými epidemiemi, roky neúrody a hladomorů, stoletou válkou, faktickým otrokářstvím a náboženskými schizmaty skutečně temný byl a osvícenci a jejich názory jsou záležitost až ranného novověku.

Říkat, že dovoz pracovní síly je špatný znamená tvrdit, že zbytek světa by měl zůstat chudý (i naši předkové chodili za prací třeba do Vídně) a tvrdit, že by zaměstnavatel měl automaticky zvedat mzdu znamená, že by měl zvedat ceny svých výrobků a tudíž hnát dopředu inflaci, která likviduje spořivé a nahrává lichvářům.

Všechno je to zkrátka trochu složitější.

0 0
možnosti
TPPH

Velmi dobře. Z ekonomky filosofkou a nikde to nedrhne.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz